Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

Fratris wrote:
DrugaGimnazija wrote: Pa sta je trebao SDP uraditi, postaviti Ljubica?!
Problem i jeste u tome sto je nacionalistima bitno koje je nacionalnosti neko na vlasti, a ne da li je sposoban. I ne samo to, nego im ni svi Hrvati nisu podobni..
Reci ti meni zasto SDP nije imao kandidata za Bosnjackog clana predsjednistva. I da li to mozda ima neke veze s velikim brojem glasova koje je Komsic dobio u recimo Gracanici?
Koliko se ja sjecam, SDP je imao i bosnjackog kandidata (2002), kao i srpskog (2002 i 2006). Oni su visenacionalna stranka i ne mogu se drzati samo jednog naroda kad isticu kandidate. U redovima SDP-a ima i Hrvata i oni takodje imaju pravo da se kandiduju.

Zbog ilustracije, evo clanova predsjednistva SDP-a:
1. LAGUMDŽIJA ZLATKO
2. BEHMEN ALIJA
3. POPOVIĆ SLOBODAN
4. KOMŠIĆ ŽELJKO
5. NIKŠIĆ NERMIN
6. BEĆIROVIĆ DENIS
7. BEĆIROVIĆ HASAN
8. BIJELIĆ MILANA
9. BORIĆ BESIMA
10. BOŠNJAK VINKO
11. ĐAPO MIRSAD
12. HADŽIĆ DAMIR
13. IMAMOVIĆ JASMIN
14. KRIŽANOVIĆ JOZO
15. KUŠLJUGIĆ MIRZA
16. LIMOV TOMISLAV
17. LIPOVAČA HAMDIJA
18. MALIĆ MIRJANA
19. PUDARIĆ SVETOZAR
20. STANIMIROVIĆ DRAGI
21. ŠUĆUR SLAVIŠA
22. ZAIMOVIĆ-UZUNOVIĆ NERMINA
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

corto malteze wrote: Od Daytona je gora samo unitarna BIH iz 91.e. TO smo imali pa šta samo dobili? Možda rat.
Pa ne znam bas da je gora, al hajd, slazem se sa ostalim.

"Gradjanski opredjeljeni" protivnici ideje o regionalizaciji, a ustvrdili smo da bi bilo kakva regionalizacija bila znatnim dijelom i etnicka, ja mislim ne shvataju da ovo vise nije 91-a. NE SAMO zbog drukcije etnicke karte BiH, vec upravo zbog rata, strahovitog polarizovanja po etnickim grupama, nepovjerenja koje je nastalo zbog silnih ubistava, protjerivanja i maltretiranja gradjana drukcije naiconalnosti. Zive i vjeruju u neki idilicni suzivot magicno uspostavljen nakon svega toga, izgleda na nacin kako su to radili komunisti nakon onog rata.
Ja smatram da upravo oni tim svojim neshvatanjem doprinose daljoj polarizaciji, tj. odrzavanju statusa quo.

Meni je to savrseno jasno.

A onda kad im ovako nesto kazes, ti ili si nacionalista, ili si navodno zaludjen kvazi-prodemokratskim, zapadnjackim, pragmaticnim ubjedjenjima.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

@ DrugaGimnazija i Fratris
Nemojte molim vas da se sad gnjavimo oko SDPa, ja sam to naveo samo kao primjer. Nije poenta u njima, vec u pravilima igre.
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

corto malteze wrote:Evo jedne kontradiktornosti,
Ako se bošnjačke političke elite kunu u suživot i multikulturalni duh BH naroda zašto se onda boje suživota u nekakvim federalnim jedinicama?

nije li apsurd kazati da samo unitarna BIH bez entiteta i kantona može biti građanska?

Zašto kantonizirana ili federalizirana BIH ne bi mogla bit ujedno i građanska?
Daleko bilo da ja govorim u ime "bošnjačke političke elite", ali može biti građanska na svim nivoima. Problem je što se to trenutno ne nudi. Nudi se da je građanska na nižim nivoima, a "po ključu" na državnom. Čak i to može funkcionisati, ali tada srednji nivo može biti na nivou hrvatskih županija, a ne b-h entiteta ili kantona (kojima samo fali vojska pa da budu države u državi).
zemo_online

Post by zemo_online »

corto malteze wrote:Evo jedne kontradiktornosti,
Ako se bošnjačke političke elite kunu u suživot i multikulturalni duh BH naroda zašto se onda boje suživota u nekakvim federalnim jedinicama?

nije li apsurd kazati da samo unitarna BIH bez entiteta i kantona može biti građanska?

Zašto kantonizirana ili federalizirana BIH ne bi mogla bit ujedno i građanska?

Kužite. Propagira se teza da samo BIH kakvu vidi Sarajevo može biti građanska.

Građanski karakter neke države apsolutno ne ovisi o unutarnjem uređenju,

Čak sam mišljenja da bi manjinski dio nekog naroda u većinskom kantonu prije odahnuo nego u ovakvoj nikakvoj situaciji ako bi se situacija iznormalizirala a mislim da sve vidu više normalizaciji BIH od ovog, Od Daytona je gora samo unitarna BIH iz 91.e. TO smo imali pa šta samo dobili? Možda rat.
Bosna se ne moze podjeliti na etnickoj osnovi ako uzmes popis iz 91.
Zato je i bio rat.
Drugim rijecima,ako polazis od rezultata rata,onda bi podjela na etnickoj osnovi bila moguca.
Ako hdz prihvata da bos.posavina trajno ostane etnicki homogena i nije ih za to briga,zasto bi bosanske ili bosnjacke stranke prihvatile to isto za istocnu bosnu i hercegovinu ili doboj ili prijedor?
Fratris

Post by Fratris »

DrugaGimnazija wrote:
Fratris wrote:
DrugaGimnazija wrote: Pa sta je trebao SDP uraditi, postaviti Ljubica?!
Problem i jeste u tome sto je nacionalistima bitno koje je nacionalnosti neko na vlasti, a ne da li je sposoban. I ne samo to, nego im ni svi Hrvati nisu podobni..
Reci ti meni zasto SDP nije imao kandidata za Bosnjackog clana predsjednistva. I da li to mozda ima neke veze s velikim brojem glasova koje je Komsic dobio u recimo Gracanici?
Koliko se ja sjecam, SDP je imao i bosnjackog kandidata (2002), kao i srpskog (2002 i 2006). Oni su visenacionalna stranka i ne mogu se drzati samo jednog naroda kad isticu kandidate. U redovima SDP-a ima i Hrvata i oni takodje imaju pravo da se kandiduju.
SDP moze pricati sto hoce, ali vecina njihovog glasackog tijela su Bosnjaci. Zasto je SDP onda jedina stranka koja nije kandidirala clana predsjednistva iz reda naroda koji tu stranku najvise podrzava?

Ne trazim odgovor, jer ga znam. Zato sto bilo tko iz SDP-a bi popusio protiv Hareta i Tihog, a Komsic bi dobio saku glasova. Ovako fino samo prekomandujes dio glasaca i dobijes clana predsjednistva.
nokturno

Post by nokturno »

Fratris wrote:
nokturno wrote: Fratris, ovo sigurno nije Kutiljerov plan, to je etnicka karta BiH iz 91'.
Pa to je i bio plan, pobogu. Podjela po vecinama u opcini, bile one relativne ili apsolutne.
To nije bio plan, jer da se zasnivao na tom principu bio bi prihvacen od Bosnjaka. Mozda sam malo stariji od tebe i dobro se sjecam pregovora u sarajevskom Konaku i iscrtavanja karata. Znam da nisam mogao vjerovati da moze doci neko iz Evrope i nuditi takva pristrasna rjesenja......to je bilo dok sam bio mlad, naivan i uvjeren u nepristrasnost civilizovane Evrope :-)

Jedino sto je bilo dobro sa tim planom je da srpska federalna jedinica nije bila iz jednog dijela, bila je presjecena u Posavini hrvatskom federalnom jedinicom (ne znam bi li kasnije doslo do kakvih razmjena teritorija na relaciji Tudman - Milosevic). Pozitivno je bilo i to sto su odbrana, policija, monetarna politika, diplomatija i jos nesto peto, cini mi se sudstvo, bili na drzavnom nivou.
Fratris

Post by Fratris »

nokturno wrote: To nije bio plan, jer da se zasnivao na tom principu bio bi prihvacen od Bosnjaka.
Plan je odbijen iz drugih razloga, ne zbog tako neceg.
Jedino sto je bilo dobro sa tim planom je da srpska federalna jedinica nije bila iz jednog dijela, bila je presjecena u Posavini hrvatskom federalnom jedinicom
Pogledaj opet kartu koju sam stavio. To sto ti govoris je fino prikazano.

Uostalom, ako vec tvrdis da postoji neka druga karta, stavi je ovdje.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

test01 wrote: Bosna se ne moze podjeliti na etnickoj osnovi ako uzmes popis iz 91.
Zato je i bio rat.
Drugim rijecima,ako polazis od rezultata rata,onda bi podjela na etnickoj osnovi bila moguca.
Ako hdz prihvata da bos.posavina trajno ostane etnicki homogena i nije ih za to briga,zasto bi bosanske ili bosnjacke stranke prihvatile to isto za istocnu bosnu i hercegovinu ili doboj ili prijedor?
Ne kontam sta "ne prihvatas"? Da li ne prihvatas to sto su ljudi pobijeni ili to da su prognani prodali svoje kuce doseljenim Srbima koji tu sada cine vecinu stanovnistva?
Ako to ne prihvatas onda ne prihvatas stvarnost.

Ne prihvatas da to bude RS? Pa dobro, ukinemo RS, a BiH podjelimo na regije, i onda opet u toj regiji budu Srbi u vecini i opet oni tu kroje vlast. I sta onda? U cemu je sustinska razlika?
Fratris

Post by Fratris »

Posto imam slobodnog vremena na pretek, ajmo malo analize. Posto neki ovdje stalno kokodacu o stanju iz 1991. i ne priznavanju onog sto se dogodilo od tad, idemo malo analizirati zasto oni to podrzavaju. Uzmimo da se Bosna podijeli na tri dijela, i to iskljucivo po opcinskom kljucu. Znaci, kog god ima najvise, on uzme opcinu, ignoriramo Jugoslavene i slicne.

To bi ovako izgledalo:
Image

Znaci, sve nijanse crvenog srpskom entitetu, plavog hrvatskom i zelenog bosnjackom.

Srba je 1991. u BiH bilo 1.366.104. Od tog bi ih u srpskom entitetu 1991. zivjelo 692.998. Znaci 50.7%. Hrvata je bilo 760.852 a u entitetu bi ih se naslo 312.983 iliti 41.1%. Bosnjaka(Muslimana) je bilo 1.902.956, a u bosnjackom entitetu bi ih se naslo 1.495.269 ili 78.6%.

Znaci, Hrvati i Srbi razbacani a Bosnjaci na gomili. Skoro duplo vise Hrvata(postotno) bi bilo izvan svog entiteta nego Bosnjaka.

Onda, sveukupno, hrvatski entitet bi imao 482.721 ljudi od kojih bi Hrvati bili 64.8%. U srpskom bi zivjelo skupa 1.052.555 ljudi, a Srbi bi ili 65.8. U bosnjackom bi bilo 2.841.757, od kojih bi Bosnjaci bili 52.6%.

Sad naravno vidim zasto dezurni Bosnjacki nacionalisti na forumu zastupaju ovo. Hrvatima i Srbima minimum, takoreci samo ono gdje su izrazita vecina, a Bosnjacima raznorazne multikulti i izmjesane regije. Naravno, pod sloganom "vratite nam ukradeno da imamo entitet u kojem bi nas bilo 52%. I onda se ibrete kako to da Srbi i Hrvati se ljute.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Fratris wrote:
Znaci, Hrvati i Srbi razbacani a Bosnjaci na gomili. .
Ko krompiri. :lol:

Kad smo stoka... :roll:
Fratris

Post by Fratris »

jeza u ledja wrote: Kad smo stoka... :roll:
Zato sam ja da se vrati stara himna, ali s izvornim tekstom. "S one strane Plive, gajtan trava raste, po njoj pasu ovce..."
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
corto malteze wrote: Od Daytona je gora samo unitarna BIH iz 91.e. TO smo imali pa šta samo dobili? Možda rat.

"Gradjanski opredjeljeni" protivnici ideje o regionalizaciji, a ustvrdili smo da bi bilo kakva regionalizacija bila znatnim dijelom i etnicka, ja mislim ne shvataju da ovo vise nije 91-a. NE SAMO zbog drukcije etnicke karte BiH, vec upravo zbog rata, strahovitog polarizovanja po etnickim grupama, nepovjerenja koje je nastalo zbog silnih ubistava, protjerivanja i maltretiranja gradjana drukcije naiconalnosti. Zive i vjeruju u neki idilicni suzivot magicno uspostavljen nakon svega toga, izgleda na nacin kako su to radili komunisti nakon onog rata.
Ja smatram da upravo oni tim svojim neshvatanjem doprinose daljoj polarizaciji, tj. odrzavanju statusa quo.

A onda kad im ovako nesto kazes, ti ili si nacionalista, ili si navodno zaludjen kvazi-prodemokratskim, zapadnjackim, pragmaticnim ubjedjenjima.
De se vas dvojica odlucite:
Hocete li ciste etnicke jedinice unutar BiH ili hocete totalnu podjelu Bosne i Hercegovine? Trece ne vidim da nudite!
Tebe po drugi put upozoravam @jeza da se ne prodajes!

Prica o Komshicu i njegovom prebrojavanju krvnih zrnaca dodje ti jos pride...

Zato budi ozbiljan i priznaj ljudima koju od one dvije alternative gore proteziras? Dogovori se sa Tomicom, Cognijem i slicnima pa izdajte jedno zajednicko saopstenje!
Iliti priopcenje! :oops:

:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Evo jedan interesantan podatak, Bosnjaci su prije rata brojali oko 29% stanovnistva RS. Na proslogodisnjim izborima oko 10% glasova su dobile stranke SBiH, SDA i SDP (od cega je doduse trecina glasala u odsustvu ili postom).
Sto bi znacilo da je oko trecina predratnih Bosnjaka iz RS politicki aktivna u RS. S obzirom da se broj Srba u RS znatno uvecao, po nekim procjenama cak za 75% (sa predratnih 800k povecao se na 1.4mil+ , tj. Srbi doseljeni iz FBiH i RH), to bi onda znacilo da je broj Bosnjaka koji ucestvuju na izborima u RS mozda cak i veci od trecine onih predratnih.
Ja sam mislio da je taj broj mnogo manji...ili mi racunica nesto ne valja u ova doba... :-?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fratris wrote:
DrugaGimnazija wrote:
Fratris wrote: Reci ti meni zasto SDP nije imao kandidata za Bosnjackog clana predsjednistva. I da li to mozda ima neke veze s velikim brojem glasova koje je Komsic dobio u recimo Gracanici?
SDP moze pricati sto hoce, ali vecina njihovog glasackog tijela su Bosnjaci. Zasto je SDP onda jedina stranka koja nije kandidirala clana predsjednistva iz reda naroda koji tu stranku najvise podrzava?

Ne trazim odgovor, jer ga znam. Zato sto bilo tko iz SDP-a bi popusio protiv Hareta i Tihog, a Komsic bi dobio saku glasova. Ovako fino samo prekomandujes dio glasaca i dobijes clana predsjednistva.
Tvorci izbornih pravila su samo i SAMO nacionalne stranke. A one su opet, je li, jedini predstavnici svojih naroda i jedine stranke koje znaju sta narodu treba i kako isti dishe...
Zato ga samo one i gushe...:roll:

Htjele su te stranke da stanje bude kakvo jeste i u ovih zadnjih godina koristili su to do maksimuma!
SDP je iskoristio samo jednu malu rupu u pravilima igre velikih i odmah je nastao haos u glavama nacionalista!
Bi li sad mozda trebao da ih moli za izvinjenje? :-) :lol:
Koji idiotizam, koji nacionalizam, koji fashizam!
Ne valja covjek kao Hrvat jer nije u HDZ-u a svi na kugli zemaljskoj znaju da su Hrvati genetskim kodom odredjeni da glasaju samo za HDZ.... :-)
A niko da se upita, kako bi SDP ili neka druga gradjanska stranka napravile izborni zakon. To, naravno ne znam ni ja, ali pretpostavljam da bi barem dijelom licio na onaj iz 1990. - i tek bi se tad pokazala prava slika stanja u BiH.
Osim naravno, ako se ne bi nasli novi Karadzic, Alija i Boras da ljube jedan drugome pakshu prije izbora da bi onda gurnuli narode u novu kataklizmu nakon istih!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:

De se vas dvojica odlucite:
Hocete li ciste etnicke jedinice unutar BiH ili hocete totalnu podjelu Bosne i Hercegovine? Trece ne vidim da nudite!
Tebe po drugi put upozoravam @jeza da se ne prodajes!

Prica o Komshicu i njegovom prebrojavanju krvnih zrnaca dodje ti jos pride...

Zato budi ozbiljan i priznaj ljudima koju od one dvije alternative gore proteziras? Dogovori se sa Tomicom, Cognijem i slicnima pa izdajte jedno zajednicko saopstenje!
Iliti priopcenje! :oops:

:D
Definisi termin "totalna podjela". Ako to znaci podjela na vise nezavisnih drzava naravno NE.

Ja sam vec ranije napisao sta predlazem, a to je neka vrsta podjele na etnicke kantone, regije, entitete (kako god da se vec zovu) + multietnicke regije. O podjeli bi se pitali gradjani svake opcine na referendumu (tj. gdje zele da pripadaju), a ako je potrebno opcine se trebaju prestrukturirati, tj. ako postoje mjesta unutar opcine koja se zele pripojiti susjednoj - u drugom kantonu, onda to treba dozvoliti.
Regije ne moraju biti podjeljene jedino na etnickom principu, mogu tu biti bitni i ekonomski faktori. Ali kao sto smo vidjeli i ako se drzava podjeli tako (a da napomenem SVE relevantne politicke stranke u BiH podrzavaju neku vrstu regionalizacije) opet ce te regije imati izrazen etnicki karakter naroda koji tu preovladava. U svakom slucaju o tome bi trebali da odlucuju ljudi koji tu zive i glasaju. To je jedan nacin.
-------------------------------------------
Dalje, nadovezano za ovo iznad, dao sam i meni interesantniji, ali malo komplikovaniji prijedlog dvo-razinske podjele (kakva postoji u Belgiji):
1) gdje bi se regije/kantoni djelili po ekonomskom principu, one bi imale onoliko vaznu ulogu kakvu danas igraju kantoni unutar FBiH (dakle imale bi budzet, policiju i sl),
2) drugi, paralelni nivo podjele bi bio interkantonalni i obuhvatao tri regije/entiteta po vecinskom etnickom principu (konkretno ako bi lupam u HN Kantonu bili zajedno Nevesinje, Jablanica i Siroki Brijeg) svaka od tih opstina bi istovremeno bila u tri razlicita etnicka entiteta - srpskom, bosnjackom i hrvatskom. Etnicki entiteti bi sluzili za zastitu prava naroda unutar entiteta, tj. unutar dijelova ekonomskih kantona kojim pripadaju, na nacin da promovisu i brane interese od vaznosti za te grupe. Recimo ako Hrvatima (ko u mom primjeru) treba lokalni put izmedju dva sela i ako u regiji u kojoj zive (nivo 1) to nece da im obezbjede vecinski, lupam Bosnjaci, onda se oni mogu obratiti svom etnickom hrvatskom entitetu za lovu (nivo 2). Ako im treba TV na svom jeziku to im moze obezbjediti etnicki entitet itd. Za etnicke entitete bi pare izdvajali narodi, a ne teritorije, tako da bi i njihov utjecaj bio limitiran na pomoc narodima, a ne opcinama kao teritorijalnim jedinicama. (Komplikovano, ali dalo bi se srediti)
Policija, sudstvo i slicne stvari bi bile u nadleznosti kantona, a pod krovnom organizacijom naravno drzave, koja bi imala ustanove slicne ovima koje ima i danas, po mogucnoscu sa smanjenim potrosackim aparatom.

Najveci problem bi bio potrosnja na administraciju, ali valjda bi se i to nekako dalo srediti. Svakako je i sad velika.

Dakle na neki nacin o zivotu prosjecnog gradjanina bi se brinula dva paralelna nivoa vlasti kojima bi se jurisdikcija u mnogim segmentima preklapala (ako bi doslo do konflikata izmedju istih rjesavala bi ih drzava). Ti kao gradjanin mogao bi se obratiti: 1) "ekonomskom" kantonu; 2) etnickom entitetu i 3) drzavi.

------

Ovaj put probaj malo prokontati sta pisem, pa barem reci nesto konkretno sta valja, a sta ne, prije nego sto me pocnes etiketirati, ok? ;)
Last edited by jeza u ledja on 19/12/2007 08:25, edited 5 times in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Znaci imao bi nesto ovakvo:
Image

i nesto ovakvo:
Image

istovremeno.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Danima ovdje ubjedjujes ljude kako moraju prihvatiti realnost podjela i sad dolazis sa prijedlogom koji, mimo svih svojih mana (prije svega tehnicke prirode!) ne uzima u obzir jos jednu od najvecih realnosti a to je da Dodik kaze kako ne da ni pedlja RS-a.
Ili si mislio da se samo sadasnja Pederacija BiH tako gradi?

De bolan...
Ako trazis realnost od mene ili drugih, pokusaj i ti da je malo imas... 8-)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:Danima ovdje ubjedjujes ljude kako moraju prihvatiti realnost podjela i sad dolazis sa prijedlogom koji, mimo svih svojih mana (prije svega tehnicke prirode!) ne uzima u obzir jos jednu od najvecih realnosti a to je da Dodik kaze kako ne da ni pedlja RS-a.

De bolan...
Ako malo bolje prohafizas, ovaj moj prijedlog ne ukida RS. ;)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote:Danima ovdje ubjedjujes ljude kako moraju prihvatiti realnost podjela i sad dolazis sa prijedlogom koji, mimo svih svojih mana (prije svega tehnicke prirode!) ne uzima u obzir jos jednu od najvecih realnosti a to je da Dodik kaze kako ne da ni pedlja RS-a.

De bolan...
Ako malo bolje prohafizas, ovaj moj prijedlog ne ukida RS. ;)
Ma jok!
Posavinu cemo im oteti po mraku!
Da ne vide... :zoka:
xon_sa

Post by xon_sa »

Koja sranja od prijedloga, da izvinete :lol:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Ovo ti po sistemu kada autonomija nije uspjela, hajde mozda ce biti levata, pa ce ovo proci.Mislim da je ova tvoja slika organizacije Bosne sa strasno velikom administracijom, koja bi valjda trebala da se smanji, cisto zbog ekonomskog balasta na vratu naroda koji zive u njoj i drzave.
Ovo sto si nacrtao ni u najboljim mogucim uvjetima rata u 1993 godini nije uspjelo, pa stvarno ne vidim otkud toliko nerealnosti kod tebe, probaj da te zelja napokon mine, shvati ti realnost situacije.
Saveznistvo sa Dodom i dodvoravanje njemu, nece dati nikakvih rezultata Jeza, moglo bi se samo desiti da na kraju zute boje nema nikako kada Dodo pocne dogovarati sa zelenkastim, sreca pa ima i zutih i zelenkastih koji su svjesni toga i ne misle uopste da se bave sa tim.Ti prihvatas dajanske poklone, valjda iz ocaja sto ti se zelja nikada nece ispuniti.O preseljenjima ljudi i strasnoj diskriminaciji u ovom slucaju ne bih ni da pricam, to je tako ocigledno i kristalno jasno.Podjele nisu put ka sreci i boljitku, grupisanje u torove samo stvara jednoumlje, Dodo i stanje u PC su najbolja slika toga.Stalno se uljepsava, a kada pukne, jer kad tad stvari se pokaze onakvim kakve jesu (eno ti zadnjeg primjera u HRT-ovoj emisiji) onda bude veselo tim ovcama koje bleje u tom pravcu.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

A i da dodam, ove lijepe nazive, Herceg Bosna, PC u kombinaciji sa Bosna, sa tim ,koliko vidim, sam potvrdjujes ekskluzivnost jednog naroda na naziv Bosna, a toliko se zalis na tako nesto.S tim da Bosna ima svoje granice i mnogo su dalje od ovih sto ih ti ucrta.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Evo da se i ja pridruzim KAKANJU zemljice BIH. Moj sareni al konstruktivni predlog.
Image
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Eh ta Bosna i Hercegovina
Ko nema nista sa njom mnogo je sretniji u zivotu
Iskreno moje misljenje je da nije potrebno da se strasno mnogo raspravlja o federaciji pogotovo sto kod vecine ljudi automatski skoci pritisak kad se procita rijec podjela, ma kakva god bila,to je onaj automatska reakcija,pa i kod mene licno,mada znam da je realnost drugacija na terenu..
Kad smo vec kod terena,trenutno ,trebamo to uzeti u obzir i pokusati ,mada je tesko i biti realni
Sta je maksimum koji se moze izvuci iz svega ovoga
Jasno je da smo sada 1 narod proti 2...
Ovdje nije potrebno mnogo matematike da bi se shvatilo kakva je to pozicija kad se ulazi u bilo kakve pregovore,a oni su neminovni
Problem je slika koja se promijenila od rata pa do danas..
R S- trenutno ima oko 1,5 miliona Srba,prije rata oko 800 hilja
Za ovo se treba zahvaliti Hrvatskoj prije svega sto se rijesila svog unutrasnjeg neprijatelja i prebacila ga na susjednu drzavu..
Naravno i Federaciji koja moze mnogo toga vise da uradi da se Srbi vrate recimo u Sarajevo i sve gradove u Federaciji,jer jedino sa njihovim povratkom se mijenja slika i slabi pozicija RS
Automatski sa tim poboljsati uslove za povratak Bosnjaka u RS
Hrvati poznato je svima nisu bas zainter. za povratak u RS
Sa druge strane imamo grupisanje Hrvata u Hercegovine iseljavanje iz Sarajeva i mijenjanje imovine..
Ovo je smrtno za buducnost BiH
Mozda vam to na prvi pogled i ne izgleda strasno ali dugorocno gledano ovo ce da se vrati kao bumerang..
Nalazimo se u najtezoj poziciji,poslije rata,a nece biti jednostavno,pogotovo sto su koaliciju napravili Srbi I Hrvati
Nasi saveznici u ratu nam vracaju i daju podrsku razbijanju zemlje
Tuzno ali istinito
Tesko je boriti se sa ovakve pozicije,ppogotovo kad znate ko vas predstavlja,nasi politicari su u poredjenju sa politicarima iz RS recimo cisti amateri..
Ali vidjecemo sta donosi dan..
Da nam se dobro pise cisto sumnjam..
Vise sam vjerovao u BiH 95 nego li danas..
budite mi pozdravljeni svi..
Smrt nacionalistima..
Post Reply