Vodenjak wrote:jeza u ledja wrote:corto malteze wrote: Od Daytona je gora samo unitarna BIH iz 91.e. TO smo imali pa šta samo dobili? Možda rat.
Pa ne znam bas da je gora, al hajd, slazem se sa ostalim.
"Gradjanski opredjeljeni" protivnici ideje o regionalizaciji, a ustvrdili smo da bi bilo kakva regionalizacija bila znatnim dijelom i etnicka, ja mislim ne shvataju da ovo vise nije 91-a. NE SAMO zbog drukcije etnicke karte BiH, vec upravo zbog rata, strahovitog polarizovanja po etnickim grupama, nepovjerenja koje je nastalo zbog silnih ubistava, protjerivanja i maltretiranja gradjana drukcije naiconalnosti. Zive i vjeruju u neki idilicni suzivot magicno uspostavljen nakon svega toga, izgleda na nacin kako su to radili komunisti nakon onog rata.
Ja smatram da upravo oni tim svojim neshvatanjem doprinose daljoj polarizaciji, tj. odrzavanju statusa quo.
Meni je to savrseno jasno.
A onda kad im ovako nesto kazes, ti ili si nacionalista, ili si navodno zaludjen kvazi-prodemokratskim, zapadnjackim, pragmaticnim ubjedjenjima.
De se vas dvojica odlucite:
Hocete li ciste etnicke jedinice unutar BiH ili hocete totalnu podjelu Bosne i Hercegovine? Trece ne vidim da nudite!
Tebe po drugi put upozoravam @jeza da se ne prodajes!
Prica o Komshicu i njegovom prebrojavanju krvnih zrnaca dodje ti jos pride...
Zato budi ozbiljan i priznaj ljudima koju od one dvije alternative gore proteziras? Dogovori se sa Tomicom, Cognijem i slicnima pa izdajte jedno zajednicko saopstenje!
Iliti priopcenje!

Definisi termin "totalna podjela". Ako to znaci podjela na vise nezavisnih drzava naravno NE.
Ja sam vec ranije napisao sta predlazem, a to je neka vrsta podjele na etnicke kantone, regije, entitete (kako god da se vec zovu) + multietnicke regije. O podjeli bi se pitali gradjani svake opcine na referendumu (tj. gdje zele da pripadaju), a ako je potrebno opcine se trebaju prestrukturirati, tj. ako postoje mjesta unutar opcine koja se zele pripojiti susjednoj - u drugom kantonu, onda to treba dozvoliti.
Regije ne moraju biti podjeljene jedino na etnickom principu, mogu tu biti bitni i ekonomski faktori. Ali kao sto smo vidjeli i ako se drzava podjeli tako (a da napomenem SVE relevantne politicke stranke u BiH podrzavaju neku vrstu regionalizacije) opet ce te regije imati izrazen etnicki karakter naroda koji tu preovladava. U svakom slucaju o tome bi trebali da odlucuju ljudi koji tu zive i glasaju. To je jedan nacin.
-------------------------------------------
Dalje, nadovezano za ovo iznad, dao sam i meni interesantniji, ali malo komplikovaniji prijedlog dvo-razinske podjele (kakva postoji u Belgiji):
1) gdje bi se regije/kantoni djelili po ekonomskom principu, one bi imale onoliko vaznu ulogu kakvu danas igraju kantoni unutar FBiH (dakle imale bi budzet, policiju i sl),
2) drugi, paralelni nivo podjele bi bio interkantonalni i obuhvatao tri regije/entiteta po vecinskom etnickom principu (konkretno ako bi lupam u HN Kantonu bili zajedno Nevesinje, Jablanica i Siroki Brijeg) svaka od tih opstina bi istovremeno bila u tri razlicita etnicka entiteta - srpskom, bosnjackom i hrvatskom. Etnicki entiteti bi sluzili za zastitu prava naroda unutar entiteta, tj. unutar dijelova ekonomskih kantona kojim pripadaju, na nacin da promovisu i brane interese od vaznosti za te grupe. Recimo ako Hrvatima (ko u mom primjeru) treba lokalni put izmedju dva sela i ako u regiji u kojoj zive (nivo 1) to nece da im obezbjede vecinski, lupam Bosnjaci, onda se oni mogu obratiti svom etnickom hrvatskom entitetu za lovu (nivo 2). Ako im treba TV na svom jeziku to im moze obezbjediti etnicki entitet itd. Za etnicke entitete bi pare izdvajali narodi, a ne teritorije, tako da bi i njihov utjecaj bio limitiran na pomoc narodima, a ne opcinama kao teritorijalnim jedinicama. (Komplikovano, ali dalo bi se srediti)
Policija, sudstvo i slicne stvari bi bile u nadleznosti kantona, a pod krovnom organizacijom naravno drzave, koja bi imala ustanove slicne ovima koje ima i danas, po mogucnoscu sa smanjenim potrosackim aparatom.
Najveci problem bi bio potrosnja na administraciju, ali valjda bi se i to nekako dalo srediti. Svakako je i sad velika.
Dakle na neki nacin o zivotu prosjecnog gradjanina bi se brinula dva paralelna nivoa vlasti kojima bi se jurisdikcija u mnogim segmentima preklapala (ako bi doslo do konflikata izmedju istih rjesavala bi ih drzava). Ti kao gradjanin mogao bi se obratiti: 1) "ekonomskom" kantonu; 2) etnickom entitetu i 3) drzavi.
------
Ovaj put probaj malo prokontati sta pisem, pa barem reci nesto konkretno sta valja, a sta ne, prije nego sto me pocnes etiketirati, ok?