Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
convict

#626 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by convict »

Mislim da je deplasirano da kukate na jednom bh forumu o cijeni goriva.

Ovdje ljudi sa neuporedivo manjim primanjima danas plaćaju, kada se preračuna, 6,60 $/galon.

Čak i ako zanemarimo BiH i pravimo poređenje sa nekim evropskim zemljama gdje su mjesečne zarade uporedive sa američkim, ljudi tamo uredno plaćaju 7 $/galon, ne znam zaš se u USA to smatra dramatičnim.
landlord

#627 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by landlord »

Zato sto ovde je normalno da vozis do posla 20+ milja. Zato sto zeljeznica nije elektrificirana, pa imas kompoziciju od dugu par milja koje vuku 3 lokomotive koje opet koriste dizel. Imas hiljade kamiona koji prevoze robu sa jednog kraja Amerike na drugi i svi oni koriste benzin.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#628 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
EEE jes 'vala sto pricas svasta po forumu, sad ce svi znati, pogotovo oni koji idu u kroger a ne u ALDI :D :D :D salims se..
I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Npr. nasuti gorivo u Costco-u i Shellu je razlika. Ustedis jedno 20 centi po galonu i sagoris ga jedno 100 milja ranije!
ko ne zna, to je tacno tako :mrgreen:
Static-X

#629 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Static-X »

Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#630 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
jefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Npr. nasuti gorivo u Costco-u i Shellu je razlika. Ustedis jedno 20 centi po galonu i sagoris ga jedno 100 milja ranije!
Odvadi malo :D :wink:, 100 milja je meni trecina rezervoara (znaci pad od 33%), a stvarni fuel economy decrease oko 5% - 10% kako kad. Neki ljudi prijavljuju 10%-15%.

Zakonom je odobreno do 10% (15% za aute mladje od 2001). Na svakom Shellu koji ja posjecujem stoji sticker UP TO 10%, znaci u startu su se ogradili da je najgori benzin po tom kriteriju. Ne znam koji koristi Costco, ali sigurno nemre biti gori :mrgreen:

Nije da ethanol sagori brze, vec ima manji energy content (oko 3% manje nego benzin), to i jos efikasnost sagorijevanja u prevodu znaci oko 10% (+/- 5%) manja fuel economy.

Nego, rjesenje je oporeziti benzin da mu bude cijena nekih $7.00/gal. Ih kako bi se nacin zivota promijenio u USofEj.

Kako bi to dobro bilo... :zoka:
kojim zakonom..... pa zakon su napravili veliki, a ne mi mali :)
B6Redhell

#631 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by B6Redhell »

convict wrote:Mislim da je deplasirano da kukate na jednom bh forumu o cijeni goriva.

Ovdje ljudi sa neuporedivo manjim primanjima danas plaćaju, kada se preračuna, 6,60 $/galon.

Čak i ako zanemarimo BiH i pravimo poređenje sa nekim evropskim zemljama gdje su mjesečne zarade uporedive sa američkim, ljudi tamo uredno plaćaju 7 $/galon, ne znam zaš se u USA to smatra dramatičnim.
Dramaticnim se smatra cinjenica da samo na 5% americke teritorije ima organiziran javni prevoz uglavnom u velikim gradovima. I to je sve. Dramaticna je cinjenica da vecina, VECINA predgradskih naselja nemaju pjesackih trotoara ama bas nikako. Dramaticna je cinjenica da prosijecno na pos'o moras putovati najmanje 20-ak milja (35KM) u JEDNOM pravcu. Dramaticna je cinjenica da ovaj sistem ovisi o gorivu vise nego i jedna zemlja na svijetu. To ti je dramaticno nazalost...........................
jefferson

#632 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

ahuseino wrote:
jefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Odvadi malo :D :wink:, 100 milja je meni trecina rezervoara (znaci pad od 33%), a stvarni fuel economy decrease oko 5% - 10% kako kad. Neki ljudi prijavljuju 10%-15%.

Zakonom je odobreno do 10% (15% za aute mladje od 2001). Na svakom Shellu koji ja posjecujem stoji sticker UP TO 10%, znaci u startu su se ogradili da je najgori benzin po tom kriteriju. Ne znam koji koristi Costco, ali sigurno nemre biti gori :mrgreen:

Nije da ethanol sagori brze, vec ima manji energy content (oko 3% manje nego benzin), to i jos efikasnost sagorijevanja u prevodu znaci oko 10% (+/- 5%) manja fuel economy.

Nego, rjesenje je oporeziti benzin da mu bude cijena nekih $7.00/gal. Ih kako bi se nacin zivota promijenio u USofEj.

Zavisi koje auto vozis. Naspes u evropsko auto i sagori ga ko paket sibica. Mislim redovno kupujem u Costcu ali NIKAD ne sipam tamo. jendom probao (iako sam znao sta ce biti) i to je to.
Inace, 10% etanola mogu imati svi, ali je fazon koja je energetska vrijednost ostalih komponenata u gorivu. Shell ima jedno od najboljih goriva zbog brdo ostalih komponenata u gorivu, ukljucujuci i nitrogen.
jefferson

#633 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
ahuseino wrote:

kojim zakonom..... pa zakon su napravili veliki, a ne mi mali :)
Taj zakon je napravlejn da bi se pogurali farmeri u Iowi, kansasu, nebraski i slicnim drzavama. To je tip subvencije. Ono ne daje vlada direktno pare kao u evropi, nego ovako. Onda oni imaju potraznju, rade i bar ne zavise od sadake drzave, ali u sustini je samo oblik subvencije. Takodje to daje priliku republikancima da pljuju po socijalistickoj evropi.
Ja mislim da je procedura o ukidanju ove subvencije u proceduri jer sus e svi zalili na etanol, od proizvodjaca auta, do SVIH africkih drzava kojima je to prakticno porez na hranu jer je diglo cijenu kukuruza!
corolla02

#634 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
Taj zakon je napravlejn da bi se pogurali farmeri u Iowi, kansasu, nebraski i slicnim drzavama. To je tip subvencije. Ono ne daje vlada direktno pare kao u evropi, nego ovako. Onda oni imaju potraznju, rade i bar ne zavise od sadake drzave, ali u sustini je samo oblik subvencije. Takodje to daje priliku republikancima da pljuju po socijalistickoj evropi.
Ja mislim da je procedura o ukidanju ove subvencije u proceduri jer sus e svi zalili na etanol, od proizvodjaca auta, do SVIH africkih drzava kojima je to prakticno porez na hranu jer je diglo cijenu kukuruza!
pozamasan i komplexan projekat koji uopste nista ne rijesava te samo zamaziva oci middle klasi, doduse i snaga samog ovog lobija nije ni blizu onog oil lobija i njihovim interesima ; hajd, kola sa extratom kukuruza al auto na kukuruz :mrgreen: bas funny!

no eto pomakli su se sa 85% u pocetku, na up to 10% , valjda im i to dodje kao dobra zarada, vuk sit ovce na broju bar ovdje, a u africi i sad gladni...
ahuseino

#635 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Zakon mandatira minimum 5.9% (zbog ovih subvencija i kao s ciljem odvikavanja ovisnosti o stranskom uuulju) ali i limitira na 10% maximum za sve, a do 15% odobrenje za auta novije od 2001 (jer se veli ovi nece pokvarit').
gilbert

#636 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by gilbert »

Static-X wrote:Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .

Lete avioni i iz Amerike za Bosnu ili bar do Njemacke pa ako je bas tako lose moze se skupiti za karte ostace jos nesto dzeparca kada prodate ta auto sto gutaju toliko goriva. :lol:
ljubav_aha

#637 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:

ovisi i o drzavama,pojedine drzave su postavile zakon o doticnom procentu.ytj. kvalitet goriva

nakon toliko godina,napokon se pocelo pricati kako "stedljivi" automobili ne stede 35m/per gallon :mrgreen:
Static-X

#638 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Static-X »

gilbert wrote:
Static-X wrote:Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .

Lete avioni i iz Amerike za Bosnu ili bar do Njemacke pa ako je bas tako lose moze se skupiti za karte ostace jos nesto dzeparca kada prodate ta auto sto gutaju toliko goriva. :lol:
1.20- Sto znaci $1200 pljunes u tim prodavnicama. Jel to svaki put tolko kad ides na pupmu?
ahuseino

#639 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:
ahuseino wrote:

ovisi i o drzavama,pojedine drzave su postavile zakon o doticnom procentu.ytj. kvalitet goriva

nakon toliko godina,napokon se pocelo pricati kako "stedljivi" automobili ne stede 35m/per gallon :mrgreen:

Pa nije samo o stednji, ima malo i environmental concernsa plus sto god dodas u volumenu domestically produced ethanol, oduzimas od foreign produced oil. Motivacije su, 'nako - razne: subsidies, environmental, foreign oil dependency...

Evo ovdje covjek prica o nekih 2% - 3% impact on fuel economy, stranica 20:
http://www.hks.harvard.edu/fs/emuehle/R ... 202_05.pdf

Na drugim mjestima sam prije citao da se moze ocekivati 5%-10% impact, a ljudi na forumima poput ovoga prijavljuju i do 15%. Ovo ja ne priznajem.

Moj licni testing nikada nije presao 10%. U stvari blize je 5%, ali i to ima odredjenu dozu variabilitija i u stvari mozes reci da je within the noise (in terms of standard deviation) t.j. da bi trebao imati identican driving pattern, driving load cak i vjetar te vrijeme napolju, u oba testa da bi mogao reci sa sigurnoscu - sto je opet nemoguce. Stoga, veliki broj testova je potreban da rezultati bIDNUu statistically significant, sto moj licni test nije; ali konzervativno 10% je apsolutni maximum pada efikasnosti sto sam posmatrao. Ja vjerujem da je manje. Niposto nije u range-u od 20%-30% posto. Fizika je fizika, i ne mjenja se s modelom auta.

Jeff govori o gubitku 100 milja po rezervoaru, slazem se ako po standardnom rezervoaru mozes sa tim kolima preci 700 do 1000 milja sa cistim benzinom bez alkohola.

Moj zakljucak je - punite u Kosku ako vam je cijena bolja 10-ak posto i vise bez obzira na ethanol content (caped at 10%).
ljubav_aha

#640 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

eh to , za tebe i jefferson :thumbup:
ljubav_aha

#641 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
ljubav_aha wrote: ovisi i o drzavama,pojedine drzave su postavile zakon o doticnom procentu.ytj. kvalitet goriva

Pa nije samo o stednji, ima malo i environmental concernsa plus sto god dodas u volumenu domestically produced ethanol, oduzimas od foreign produced oil. Motivacije su, 'nako - razne: subsidies, environmental, foreign oil dependency...

Evo ovdje covjek prica o nekih 2% - 3% impact on fuel economy, stranica 20:
http://www.hks.harvard.edu/fs/emuehle/R ... 202_05.pdf

Na drugim mjestima sam prije citao da se moze ocekivati 5%-10% impact, a ljudi na forumima poput ovoga prijavljuju i do 15%. Ovo ja ne priznajem.

Moj licni testing nikada nije presao 10%. U stvari blize je 5%, ali i to ima odredjenu dozu variabilitija i u stvari mozes reci da je within the noise (in terms of standard deviation) t.j. da bi trebao imati identican driving pattern, driving load cak i vjetar te vrijeme napolju, u oba testa da bi mogao reci sa sigurnoscu - sto je opet nemoguce. Stoga, veliki broj testova je potreban da rezultati bIDNUu statistically significant, sto moj licni test nije; ali konzervativno 10% je apsolutni maximum pada efikasnosti sto sam posmatrao. Ja vjerujem da je manje. Niposto nije u range-u od 20%-30% posto. Fizika je fizika, i ne mjenja se s modelom auta.

Jeff govori o gubitku 100 milja po rezervoaru, slazem se ako po standardnom rezervoaru mozes sa tim kolima preci 700 do 1000 milja sa cistim benzinom bez alkohola.

Moj zakljucak je - punite u Kosku ako vam je cijena bolja 10-ak posto i vise bez obzira na ethanol content (caped at 10%).
exactly,my point :)
B6Redhell

#642 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by B6Redhell »

Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
gilbert

#643 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by gilbert »

Static-X wrote:
gilbert wrote:

1.20- Sto znaci $1200 pljunes u tim prodavnicama. Jel to svaki put tolko kad ides na pupmu?
Nekad vise bude i 1.50 dollara off :-D Pa drug nisam samac imam familiju a voli se kvalitetno pojest , voce povrce sokovi djeca u razvoju pa meso a sve organic nista galofak samo prirodno hranjeno . ispasa i sl. a taj se cejf placa. :D
Sto se tice goriva ja i supruga mozda punimo rezervare svakih 4-5 sedmica , meni u najgorem slucaju uzme 15 minuta do posla njoj isto tako 15 minuta u najgorem slucaju i to sve autoputem . Prodavnice jedno 20 minuta voznje nije da idem svaki dan u prodavnicu . djeca idu autobusima u skolu ko i sva druga , ako imaju kakva sportska takmicenja i to je dvije utakmice u mjesecu . Sad sto neko putuje do posla ko trgovacki putnik je njegov problem.
ljubav_aha

#644 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

B6Redhell wrote:Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
to je vec poznato,zato szm spomenula fazon za "stedljivim" automobilima :D
gilbert

#645 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by gilbert »

ljubav_aha wrote:
B6Redhell wrote:Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
to je vec poznato,zato szm spomenula fazon za "stedljivim" automobilima :D
nerazbijaj im zablude . :D
ljubav_aha

#646 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

:D :lol:
detroit-mercy

#647 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by detroit-mercy »

U USA imas cetiri ili pet firmi koje se bave rafinacijom goriva (Shell, BP, Marathon, Mobil i ne znam jos ko) sve ostali kupuju gorivo od njih. Prema tome, pumpa se moze zavati tri p...e jedne zene :mrgreen: ali gorivo u principu dolazi iz jedne od ovih velikih rafinerija :mrgreen: .
detroit-mercy

#648 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by detroit-mercy »

gilbert wrote:
Static-X wrote:
gilbert wrote:Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .

Nekad vise bude i 1.50 dollara off :-D Pa drug nisam samac imam familiju a voli se kvalitetno pojest , voce povrce sokovi djeca u razvoju pa meso a sve organic nista galofak samo prirodno hranjeno . ispasa i sl. a taj se cejf placa. :D
Sto se tice goriva ja i supruga mozda punimo rezervare svakih 4-5 sedmica , meni u najgorem slucaju uzme 15 minuta do posla njoj isto tako 15 minuta u najgorem slucaju i to sve autoputem . Prodavnice jedno 20 minuta voznje nije da idem svaki dan u prodavnicu . djeca idu autobusima u skolu ko i sva druga , ako imaju kakva sportska takmicenja i to je dvije utakmice u mjesecu . Sad sto neko putuje do posla ko trgovacki putnik je njegov problem.
Gdje zivis tite ti, i meni je do posla 15tak minuta (15milja u jedom pravcu) pa sipamo svake hefte i ja i hanuma :mrgreen: .
gilbert

#649 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by gilbert »

Ja rekoh u najgorem slucaju 15 minuta znaci mecava veje :D a sve ravninom i opleti 65 po satu . 4/10 i 3/12 radno vrijeme. :-D Moje i suprugino auta oko 400 > milja po rezervaru a meni ode oko 300 milja mjesecno da odem i vratim se sa posla , supruzi mozda 270 milja .
Jedno 10 sati voznje od tebe . :-D
ahuseino

#650 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

ToCHno mi je 22.5mi do posla (ispod pola saHata), znaci 45mi dnevno, punim jednom sedmicno i predjem neDJe oko 300mi +/- 10mi.
Od prosle goine se bavim :-) hipermiling-om, t.j. nastojim iscjedit zadnju kap u fuel economy terminima. VOzim 60 mi/hr, i u prosjeku dobijam 30mpg (42mi hwy + 8mi city + jos nesta city do granapa).
Post Reply