Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
-
convict
#626 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Mislim da je deplasirano da kukate na jednom bh forumu o cijeni goriva.
Ovdje ljudi sa neuporedivo manjim primanjima danas plaćaju, kada se preračuna, 6,60 $/galon.
Čak i ako zanemarimo BiH i pravimo poređenje sa nekim evropskim zemljama gdje su mjesečne zarade uporedive sa američkim, ljudi tamo uredno plaćaju 7 $/galon, ne znam zaš se u USA to smatra dramatičnim.
Ovdje ljudi sa neuporedivo manjim primanjima danas plaćaju, kada se preračuna, 6,60 $/galon.
Čak i ako zanemarimo BiH i pravimo poređenje sa nekim evropskim zemljama gdje su mjesečne zarade uporedive sa američkim, ljudi tamo uredno plaćaju 7 $/galon, ne znam zaš se u USA to smatra dramatičnim.
-
landlord
#627 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Zato sto ovde je normalno da vozis do posla 20+ milja. Zato sto zeljeznica nije elektrificirana, pa imas kompoziciju od dugu par milja koje vuku 3 lokomotive koje opet koriste dizel. Imas hiljade kamiona koji prevoze robu sa jednog kraja Amerike na drugi i svi oni koriste benzin.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#628 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
jefferson wrote:
EEE jes 'vala sto pricas svasta po forumu, sad ce svi znati, pogotovo oni koji idu u kroger a ne u ALDI![]()
![]()
salims se..
ko ne zna, to je tacno takoI obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Npr. nasuti gorivo u Costco-u i Shellu je razlika. Ustedis jedno 20 centi po galonu i sagoris ga jedno 100 milja ranije!
-
Static-X
#629 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#630 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
kojim zakonom..... pa zakon su napravili veliki, a ne mi maliahuseino wrote:Odvadi malojefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Npr. nasuti gorivo u Costco-u i Shellu je razlika. Ustedis jedno 20 centi po galonu i sagoris ga jedno 100 milja ranije!![]()
, 100 milja je meni trecina rezervoara (znaci pad od 33%), a stvarni fuel economy decrease oko 5% - 10% kako kad. Neki ljudi prijavljuju 10%-15%.
Zakonom je odobreno do 10% (15% za aute mladje od 2001). Na svakom Shellu koji ja posjecujem stoji sticker UP TO 10%, znaci u startu su se ogradili da je najgori benzin po tom kriteriju. Ne znam koji koristi Costco, ali sigurno nemre biti gori
Nije da ethanol sagori brze, vec ima manji energy content (oko 3% manje nego benzin), to i jos efikasnost sagorijevanja u prevodu znaci oko 10% (+/- 5%) manja fuel economy.
Nego, rjesenje je oporeziti benzin da mu bude cijena nekih $7.00/gal. Ih kako bi se nacin zivota promijenio u USofEj.
Kako bi to dobro bilo...
- B6Redhell
#631 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Dramaticnim se smatra cinjenica da samo na 5% americke teritorije ima organiziran javni prevoz uglavnom u velikim gradovima. I to je sve. Dramaticna je cinjenica da vecina, VECINA predgradskih naselja nemaju pjesackih trotoara ama bas nikako. Dramaticna je cinjenica da prosijecno na pos'o moras putovati najmanje 20-ak milja (35KM) u JEDNOM pravcu. Dramaticna je cinjenica da ovaj sistem ovisi o gorivu vise nego i jedna zemlja na svijetu. To ti je dramaticno nazalost...........................convict wrote:Mislim da je deplasirano da kukate na jednom bh forumu o cijeni goriva.
-
jefferson
#632 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Zavisi koje auto vozis. Naspes u evropsko auto i sagori ga ko paket sibica. Mislim redovno kupujem u Costcu ali NIKAD ne sipam tamo. jendom probao (iako sam znao sta ce biti) i to je to.ahuseino wrote:Odvadi malojefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Npr. nasuti gorivo u Costco-u i Shellu je razlika. Ustedis jedno 20 centi po galonu i sagoris ga jedno 100 milja ranije!![]()
, 100 milja je meni trecina rezervoara (znaci pad od 33%), a stvarni fuel economy decrease oko 5% - 10% kako kad. Neki ljudi prijavljuju 10%-15%.
Zakonom je odobreno do 10% (15% za aute mladje od 2001). Na svakom Shellu koji ja posjecujem stoji sticker UP TO 10%, znaci u startu su se ogradili da je najgori benzin po tom kriteriju. Ne znam koji koristi Costco, ali sigurno nemre biti gori
Nije da ethanol sagori brze, vec ima manji energy content (oko 3% manje nego benzin), to i jos efikasnost sagorijevanja u prevodu znaci oko 10% (+/- 5%) manja fuel economy.
Nego, rjesenje je oporeziti benzin da mu bude cijena nekih $7.00/gal. Ih kako bi se nacin zivota promijenio u USofEj.
Kako bi to dobro bilo...
Inace, 10% etanola mogu imati svi, ali je fazon koja je energetska vrijednost ostalih komponenata u gorivu. Shell ima jedno od najboljih goriva zbog brdo ostalih komponenata u gorivu, ukljucujuci i nitrogen.
-
jefferson
#633 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Taj zakon je napravlejn da bi se pogurali farmeri u Iowi, kansasu, nebraski i slicnim drzavama. To je tip subvencije. Ono ne daje vlada direktno pare kao u evropi, nego ovako. Onda oni imaju potraznju, rade i bar ne zavise od sadake drzave, ali u sustini je samo oblik subvencije. Takodje to daje priliku republikancima da pljuju po socijalistickoj evropi.corolla02 wrote:kojim zakonom..... pa zakon su napravili veliki, a ne mi maliahuseino wrote:Odvadi malojefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Kako bi to dobro bilo...
Ja mislim da je procedura o ukidanju ove subvencije u proceduri jer sus e svi zalili na etanol, od proizvodjaca auta, do SVIH africkih drzava kojima je to prakticno porez na hranu jer je diglo cijenu kukuruza!
- corolla02
#634 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
pozamasan i komplexan projekat koji uopste nista ne rijesava te samo zamaziva oci middle klasi, doduse i snaga samog ovog lobija nije ni blizu onog oil lobija i njihovim interesima ; hajd, kola sa extratom kukuruza al auto na kukuruzjefferson wrote:
Taj zakon je napravlejn da bi se pogurali farmeri u Iowi, kansasu, nebraski i slicnim drzavama. To je tip subvencije. Ono ne daje vlada direktno pare kao u evropi, nego ovako. Onda oni imaju potraznju, rade i bar ne zavise od sadake drzave, ali u sustini je samo oblik subvencije. Takodje to daje priliku republikancima da pljuju po socijalistickoj evropi.
Ja mislim da je procedura o ukidanju ove subvencije u proceduri jer sus e svi zalili na etanol, od proizvodjaca auta, do SVIH africkih drzava kojima je to prakticno porez na hranu jer je diglo cijenu kukuruza!
no eto pomakli su se sa 85% u pocetku, na up to 10% , valjda im i to dodje kao dobra zarada, vuk sit ovce na broju bar ovdje, a u africi i sad gladni...
- ahuseino
#635 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Zakon mandatira minimum 5.9% (zbog ovih subvencija i kao s ciljem odvikavanja ovisnosti o stranskom uuulju) ali i limitira na 10% maximum za sve, a do 15% odobrenje za auta novije od 2001 (jer se veli ovi nece pokvarit').
-
gilbert
#636 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .Static-X wrote:Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
Lete avioni i iz Amerike za Bosnu ili bar do Njemacke pa ako je bas tako lose moze se skupiti za karte ostace jos nesto dzeparca kada prodate ta auto sto gutaju toliko goriva.
- ljubav_aha
#637 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ovisi i o drzavama,pojedine drzave su postavile zakon o doticnom procentu.ytj. kvalitet gorivaahuseino wrote:Odvadi malojefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Kako bi to dobro bilo...
nakon toliko godina,napokon se pocelo pricati kako "stedljivi" automobili ne stede 35m/per gallon
-
Static-X
#638 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
1.20- Sto znaci $1200 pljunes u tim prodavnicama. Jel to svaki put tolko kad ides na pupmu?gilbert wrote:Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .Static-X wrote:Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
Lete avioni i iz Amerike za Bosnu ili bar do Njemacke pa ako je bas tako lose moze se skupiti za karte ostace jos nesto dzeparca kada prodate ta auto sto gutaju toliko goriva.
- ahuseino
#639 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ljubav_aha wrote:ovisi i o drzavama,pojedine drzave su postavile zakon o doticnom procentu.ytj. kvalitet gorivaahuseino wrote:Odvadi malojefferson wrote: I obicno na tim pumpama dobijes "visak" etanola koji daleko brze sagori nego na pumpama gdje se toci "normalno" gorivo.
Kako bi to dobro bilo...
nakon toliko godina,napokon se pocelo pricati kako "stedljivi" automobili ne stede 35m/per gallon
Pa nije samo o stednji, ima malo i environmental concernsa plus sto god dodas u volumenu domestically produced ethanol, oduzimas od foreign produced oil. Motivacije su, 'nako - razne: subsidies, environmental, foreign oil dependency...
Evo ovdje covjek prica o nekih 2% - 3% impact on fuel economy, stranica 20:
http://www.hks.harvard.edu/fs/emuehle/R ... 202_05.pdf
Na drugim mjestima sam prije citao da se moze ocekivati 5%-10% impact, a ljudi na forumima poput ovoga prijavljuju i do 15%. Ovo ja ne priznajem.
Moj licni testing nikada nije presao 10%. U stvari blize je 5%, ali i to ima odredjenu dozu variabilitija i u stvari mozes reci da je within the noise (in terms of standard deviation) t.j. da bi trebao imati identican driving pattern, driving load cak i vjetar te vrijeme napolju, u oba testa da bi mogao reci sa sigurnoscu - sto je opet nemoguce. Stoga, veliki broj testova je potreban da rezultati bIDNUu statistically significant, sto moj licni test nije; ali konzervativno 10% je apsolutni maximum pada efikasnosti sto sam posmatrao. Ja vjerujem da je manje. Niposto nije u range-u od 20%-30% posto. Fizika je fizika, i ne mjenja se s modelom auta.
Jeff govori o gubitku 100 milja po rezervoaru, slazem se ako po standardnom rezervoaru mozes sa tim kolima preci 700 do 1000 milja sa cistim benzinom bez alkohola.
Moj zakljucak je - punite u Kosku ako vam je cijena bolja 10-ak posto i vise bez obzira na ethanol content (caped at 10%).
- ljubav_aha
#640 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
eh to , za tebe i jefferson 
- ljubav_aha
#641 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
exactly,my pointahuseino wrote:ljubav_aha wrote: ovisi i o drzavama,pojedine drzave su postavile zakon o doticnom procentu.ytj. kvalitet goriva
Pa nije samo o stednji, ima malo i environmental concernsa plus sto god dodas u volumenu domestically produced ethanol, oduzimas od foreign produced oil. Motivacije su, 'nako - razne: subsidies, environmental, foreign oil dependency...
Evo ovdje covjek prica o nekih 2% - 3% impact on fuel economy, stranica 20:
http://www.hks.harvard.edu/fs/emuehle/R ... 202_05.pdf
Na drugim mjestima sam prije citao da se moze ocekivati 5%-10% impact, a ljudi na forumima poput ovoga prijavljuju i do 15%. Ovo ja ne priznajem.
Moj licni testing nikada nije presao 10%. U stvari blize je 5%, ali i to ima odredjenu dozu variabilitija i u stvari mozes reci da je within the noise (in terms of standard deviation) t.j. da bi trebao imati identican driving pattern, driving load cak i vjetar te vrijeme napolju, u oba testa da bi mogao reci sa sigurnoscu - sto je opet nemoguce. Stoga, veliki broj testova je potreban da rezultati bIDNUu statistically significant, sto moj licni test nije; ali konzervativno 10% je apsolutni maximum pada efikasnosti sto sam posmatrao. Ja vjerujem da je manje. Niposto nije u range-u od 20%-30% posto. Fizika je fizika, i ne mjenja se s modelom auta.
Jeff govori o gubitku 100 milja po rezervoaru, slazem se ako po standardnom rezervoaru mozes sa tim kolima preci 700 do 1000 milja sa cistim benzinom bez alkohola.
Moj zakljucak je - punite u Kosku ako vam je cijena bolja 10-ak posto i vise bez obzira na ethanol content (caped at 10%).
- B6Redhell
#642 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
-
gilbert
#643 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Nekad vise bude i 1.50 dollara offStatic-X wrote:1.20- Sto znaci $1200 pljunes u tim prodavnicama. Jel to svaki put tolko kad ides na pupmu?gilbert wrote:Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .Static-X wrote:Ma nema ba, sta bi mi bez ovih pojedini. Sreca pa ih imamo. Eto sad uzet cu tu naku karticu i zadzabe cu opet gorivo imati.
Sto se tice goriva ja i supruga mozda punimo rezervare svakih 4-5 sedmica , meni u najgorem slucaju uzme 15 minuta do posla njoj isto tako 15 minuta u najgorem slucaju i to sve autoputem . Prodavnice jedno 20 minuta voznje nije da idem svaki dan u prodavnicu . djeca idu autobusima u skolu ko i sva druga , ako imaju kakva sportska takmicenja i to je dvije utakmice u mjesecu . Sad sto neko putuje do posla ko trgovacki putnik je njegov problem.
- ljubav_aha
#644 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
to je vec poznato,zato szm spomenula fazon za "stedljivim" automobilimaB6Redhell wrote:Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
-
gilbert
#645 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
nerazbijaj im zablude .ljubav_aha wrote:to je vec poznato,zato szm spomenula fazon za "stedljivim" automobilimaB6Redhell wrote:Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
- ljubav_aha
-
detroit-mercy
#647 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
U USA imas cetiri ili pet firmi koje se bave rafinacijom goriva (Shell, BP, Marathon, Mobil i ne znam jos ko) sve ostali kupuju gorivo od njih. Prema tome, pumpa se moze zavati tri p...e jedne zeneB6Redhell wrote:Ja znam jedno i uvijerio sam se nedavno dok sam radio preko puta velike separacije ili oil storage tankers. Cisterne kamiona poredale se ispred. Razne kompanije, sarene se cisterne sa raznim nazivima a "sipaju sa jedne pipe". A ovamo vama i meni prodaju pricu kako je na njihovoj benziskoj bolje gorivo manje etanola i ima neki nitrogen ili cestice za ciscenje intake valves. Narod se lijepi na reklamu i neke neprovijerene labaratoriske uzroke ko' muha na G....!!!!!
-
detroit-mercy
#648 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Gdje zivis tite ti, i meni je do posla 15tak minuta (15milja u jedom pravcu) pa sipamo svake hefte i ja i hanumagilbert wrote:Nekad vise bude i 1.50 dollara offStatic-X wrote:1.20- Sto znaci $1200 pljunes u tim prodavnicama. Jel to svaki put tolko kad ides na pupmu?gilbert wrote:Nikad nisam sipao u Costco samo mi lokalne prodavnice imaju ugovore sa vise razlicitih pumpi pa kad skine 1.20 po galonu fino fino .
Lete avioni i iz Amerike za Bosnu ili bar do Njemacke pa ako je bas tako lose moze se skupiti za karte ostace jos nesto dzeparca kada prodate ta auto sto gutaju toliko goriva.Pa drug nisam samac imam familiju a voli se kvalitetno pojest , voce povrce sokovi djeca u razvoju pa meso a sve organic nista galofak samo prirodno hranjeno . ispasa i sl. a taj se cejf placa.
![]()
Sto se tice goriva ja i supruga mozda punimo rezervare svakih 4-5 sedmica , meni u najgorem slucaju uzme 15 minuta do posla njoj isto tako 15 minuta u najgorem slucaju i to sve autoputem . Prodavnice jedno 20 minuta voznje nije da idem svaki dan u prodavnicu . djeca idu autobusima u skolu ko i sva druga , ako imaju kakva sportska takmicenja i to je dvije utakmice u mjesecu . Sad sto neko putuje do posla ko trgovacki putnik je njegov problem.
-
gilbert
#649 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ja rekoh u najgorem slucaju 15 minuta znaci mecava veje
a sve ravninom i opleti 65 po satu . 4/10 i 3/12 radno vrijeme.
Moje i suprugino auta oko 400 > milja po rezervaru a meni ode oko 300 milja mjesecno da odem i vratim se sa posla , supruzi mozda 270 milja .
Jedno 10 sati voznje od tebe .
Jedno 10 sati voznje od tebe .
- ahuseino
#650 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ToCHno mi je 22.5mi do posla (ispod pola saHata), znaci 45mi dnevno, punim jednom sedmicno i predjem neDJe oko 300mi +/- 10mi.
Od prosle goine se bavim
hipermiling-om, t.j. nastojim iscjedit zadnju kap u fuel economy terminima. VOzim 60 mi/hr, i u prosjeku dobijam 30mpg (42mi hwy + 8mi city + jos nesta city do granapa).
Od prosle goine se bavim