Ovdje se slazem i ja vjerujem da je to tako. Samo je pitanje: Zašto? Zašto smo tu i šta mi kao ljudi značimo, koji je naš cilj? Šta ja kao individualac značim u tom velikom eksperimentu!?teodati wrote: ↑27/10/2024 12:29O tome govorim, da su prije ali i danas oni koji tumače i vjeruju recimo Bibliji, KRIVO skroz shvatili osnovne stvari koje je Vanzemaljska Inteligencija dala ljudima preko tih knjiga, i ne samo Biblije, već recimo i Veda, Kurana, i tak dalje, koliko god ih ima.Dozer wrote: ↑02/09/2024 12:32 Tu se slazem. Sve vjerske knjige nam zapravo govore o silasku s neba, a to su mogla biti samo naprednija bica, dakle vanzemaljci. Na kraju krajeva, i "bog je na nebesima", zar ne, a samim tim = vanzemaljac.
Drugi par rukava je kako su to ljudi sebi nekad "prevodili" i tumacili, pa nastase vjerske knjige.
A te zapise o silascima drugih bica s neba imamo i u vidu geoglifa i petroglifa starih po 12-13.000 godina, dakle puuuno prije famoznih vjerskih knjiga i monoteistickih religija.
Sve je samo stvar uma i sposobnosti slaganja kockica i prihvatanja cinjenica.
Danas vec imamo sasvim dovoljno saznanja i informacija na osnovu kojih se moze zakljuciti da smo neciji geneticki eksperiment.
Osnovna stvar je to da je naš svijet DIZAJNIRAN, dakle NAPRAVLJEN od daleko starije i naprednije Inteligencije ne samo od nas ljudi, nego i od čitavog svemira, i nigdje se ne tvrdi da ta Inteligencija oduvijek postoji, dapače, e da!![]()
Re: Razotkrivanje Biblije!
-
daario naharis
#626 Re: Razotkrivanje Biblije!
- fortaleza
#627 Re: Razotkrivanje Biblije!
Naravno da nam je ponudio lijek, samo što ga ne vidiš.Dozer wrote: ↑07/11/2024 12:37 Takodjer, zar nije bog dao prirodni lijek za sve? Mislim, ono...kad nam je vec dao rak, onda je valjda bio toliko milostiv pa da nam ponudi i lijek.
I, s obzirom da nas je napravio po svojoj slici i prilici, moze li on dobiti rak? Ili je, onako dobronamjerno bozanski, tu mogucnost podario samo nama i nekim zivotinjama?
Kad se kaže "po svojoj slici i prilici" ne misli se na fizičko već na Božju prisutnost u nama, esenciju. Životinje nemaju tu esenciju.
-
šarf
#628 Re: Razotkrivanje Biblije!
Dozer,
napisao si,"Danas vec imamo sasvim dovoljno saznanja i informacija na osnovu kojih se moze zakljuciti da smo neciji geneticki eksperiment."
Koji su to dokazi?Vjerovatno ti je poznato kako se dolazi do tih dokaza?
Teodati,
čitam ove tvoje riječi"O tome govorim, da su prije ali i danas oni koji tumače i vjeruju recimo Bibliji, KRIVO skroz shvatili osnovne stvari koje je Vanzemaljska Inteligencija dala ljudima preko tih knjiga, i ne samo Biblije, već recimo i Veda, Kurana, i tak dalje, koliko god ih ima",
i nameće mi se pitanje,što su tumači pogrešno shvatili?
napisao si,"Danas vec imamo sasvim dovoljno saznanja i informacija na osnovu kojih se moze zakljuciti da smo neciji geneticki eksperiment."
Koji su to dokazi?Vjerovatno ti je poznato kako se dolazi do tih dokaza?
Teodati,
čitam ove tvoje riječi"O tome govorim, da su prije ali i danas oni koji tumače i vjeruju recimo Bibliji, KRIVO skroz shvatili osnovne stvari koje je Vanzemaljska Inteligencija dala ljudima preko tih knjiga, i ne samo Biblije, već recimo i Veda, Kurana, i tak dalje, koliko god ih ima",
i nameće mi se pitanje,što su tumači pogrešno shvatili?
-
broj dva
#629 Re: Razotkrivanje Biblije!
A zašto nam nebeski serator daje ljek koga ne vidimo, šta je svrha toga ? Sadizam ja bi rekao, ipak je on veliki sadista i narcis.fortaleza wrote: ↑07/11/2024 18:22Naravno da nam je ponudio lijek, samo što ga ne vidiš.Dozer wrote: ↑07/11/2024 12:37 Takodjer, zar nije bog dao prirodni lijek za sve? Mislim, ono...kad nam je vec dao rak, onda je valjda bio toliko milostiv pa da nam ponudi i lijek.
I, s obzirom da nas je napravio po svojoj slici i prilici, moze li on dobiti rak? Ili je, onako dobronamjerno bozanski, tu mogucnost podario samo nama i nekim zivotinjama?
Kad se kaže "po svojoj slici i prilici" ne misli se na fizičko već na Božju prisutnost u nama, esenciju. Životinje nemaju tu esenciju.
- Dozer
#630 Re: Razotkrivanje Biblije!
Pa deder reci ga, ako ga ti "vidis". A zivotinje.... pa ok, ne vjeruju u gabo, pa samim tim nemaju ni tu esenciju, ali zato npr. ajkule nikad ne obolijevaju od raka. Posto je i njih stvorio bog, zasto ih je stvorio takvima, a nas milosrdno ovakvima...?fortaleza wrote: ↑07/11/2024 18:22Naravno da nam je ponudio lijek, samo što ga ne vidiš.Dozer wrote: ↑07/11/2024 12:37 Takodjer, zar nije bog dao prirodni lijek za sve? Mislim, ono...kad nam je vec dao rak, onda je valjda bio toliko milostiv pa da nam ponudi i lijek.
- Dozer
#631 Re: Razotkrivanje Biblije!
Naravno. Gen ARHGAP11B.
Ovaj gen postoji samo i jedino u ljudima, i nigdje vise, a zaduzen je za velicinu mozga. Nemaju ga cak ni simpanze, s kojima dijelimo 99% gena. Otkud samo nama ovaj gen?
https://www.mpg.de/research/gene-for-brain-size
Prirodna evolucija? Tesko, pogotovo ako znamo da evolucija ne ide tako brzo kako smo mi "evoluirali". Pretpostavljam da ti je poznato da smo mi, homo sapiensi, vjerovatno najmladja vrsta na planeti, s procijenjenom staroscu od 250.000 - 400.000 godina.
Last edited by Dozer on 28/11/2024 11:28, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#632 Re: Razotkrivanje Biblije!
budimo realnibroj dva wrote: ↑28/11/2024 10:19A zašto nam nebeski serator daje ljek koga ne vidimo, šta je svrha toga ? Sadizam ja bi rekao, ipak je on veliki sadista i narcis.fortaleza wrote: ↑07/11/2024 18:22Naravno da nam je ponudio lijek, samo što ga ne vidiš.Dozer wrote: ↑07/11/2024 12:37 Takodjer, zar nije bog dao prirodni lijek za sve? Mislim, ono...kad nam je vec dao rak, onda je valjda bio toliko milostiv pa da nam ponudi i lijek.
da ti sve dadne i objasni
i ovjeri kod notara
ti bi opet palamudio po forumima i govorio kako to nije dovoljno
kome je više dato od njega se više i očekuje
-
broj dva
#633 Re: Razotkrivanje Biblije!
Sve što nam je "bog" dao smo morali otkriti sami. Sve lijekove. Sve naučne principe. Sve društvene mehanizme. Sve, sve apsolutno sve smo sami radili. Tako da je taj nebeski notar kronično nezaposlen, neki bi mogli reći nepostojeći..
- Dozer
#634 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ali nam je "dao" mozak i svijest pa da to mozemo otkriti. E da, seveda, pa se kak, dapace
- Truba
#635 Re: Razotkrivanje Biblije!
Opet nisi negirao sto sam napisao
-
broj dva
#636 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ja bi definitivno zavirio tom notaru pod skute,.samo da se pojavi neđe, i pito bi ga ne samo a đe je pečat nego i odakle tebi pečat, kako si ga nabavio, ko ti ga je dao, imaš li punomoć itd, skepticizam je dio ljudske prirode. Samo se ne pojavljuje nigdje...
- fortaleza
#637 Re: Razotkrivanje Biblije!
Mozak i egoizam su nam dali tamni noćni spavači, nije to od Boga, od Boga je čista esencija koja je skrivena.
"I bit ćete kao bogovi", poznata biblijska.
Sam si odgovorio, lijek treba vidjeti.
Negativnost je ta koja blokira pogled.
Životinje žive svoju suštinu, ono što im je dano.
Čovjek ne živi suštinu onoga što bi trebao biti. Veoma lako možeš primjetiti kako najnegativniji ljudi i oni među njima među prvima ostare, propadnu.
To je li ga vidim ili ne tebi neće pomoći, a uostalom to se ni ne može izreći.
Ne postoji apsolutno nikakva riječ kojom bi netko nekome mogao predočiti božansko.
Ukratko, mlatimo praznu slamu.
I evo ako ti kažem da ga vidim, pitat ćeš me za znanstveni dokaz koji nećeš dobiti i onda ćeš potvrditi svoju teoriju.
Castaneda se našao na jednom skupu književnika i profesora, inače lik koji je pisao o svom iskustvu šamanizma i viđenja onostranog.
U razgovoru sa jednim poznatim fizičarom koji mu je rekao da smatra da je to sve fikcija. Castanedine knjige fenomenalne, kao dio žanra fikcije i da je uživao u njima, ali da ih ne smatra stvarnim na što ga je Castaneda upitao je koje su procedure za pristup akademskom krugu te općenito metode ispitivanja određene znanosti/teorije. I kad mu je ovaj objasnio Castaneda je naveo da isto tako i šamanizam bi bilo potrebno proučavati godinama uz metode samog šamanizma da bi se razumjelo i primjenilo isto kao i fiziku znanstvenim metodama.
Bog izlazi van okvira znanstvene teorije.
- Dozer
#638 Re: Razotkrivanje Biblije!
Znaci, cista metafizika. Ili ti - mlacenje prazne slame.
- Truba
#639 Re: Razotkrivanje Biblije!
apostol mu nije vjerovao tražio je da vidi ranu i pogleda
ko si ti da tebi neko dobavlja dokaze
- fortaleza
- Dozer
#641 Re: Razotkrivanje Biblije!
A to opet znaci - cista metafizika. Individualno poimanje i vjerovanje, i tjt.
-
teodati
#642 Re: Razotkrivanje Biblije!
Očito da Vanzemaljci koji su svemir napravili imaju i te kako plan za nas ljude, da nemaju ne bi mi ljudi dobili toliko mnogo poruka, i preko religija i preko osobnih susreta treće vrste, e da!daario naharis wrote: ↑07/11/2024 16:03Ovdje se slazem i ja vjerujem da je to tako. Samo je pitanje: Zašto? Zašto smo tu i šta mi kao ljudi značimo, koji je naš cilj? Šta ja kao individualac značim u tom velikom eksperimentu!?teodati wrote: ↑27/10/2024 12:29O tome govorim, da su prije ali i danas oni koji tumače i vjeruju recimo Bibliji, KRIVO skroz shvatili osnovne stvari koje je Vanzemaljska Inteligencija dala ljudima preko tih knjiga, i ne samo Biblije, već recimo i Veda, Kurana, i tak dalje, koliko god ih ima.Dozer wrote: ↑02/09/2024 12:32 Tu se slazem. Sve vjerske knjige nam zapravo govore o silasku s neba, a to su mogla biti samo naprednija bica, dakle vanzemaljci. Na kraju krajeva, i "bog je na nebesima", zar ne, a samim tim = vanzemaljac.
Drugi par rukava je kako su to ljudi sebi nekad "prevodili" i tumacili, pa nastase vjerske knjige.
A te zapise o silascima drugih bica s neba imamo i u vidu geoglifa i petroglifa starih po 12-13.000 godina, dakle puuuno prije famoznih vjerskih knjiga i monoteistickih religija.
Sve je samo stvar uma i sposobnosti slaganja kockica i prihvatanja cinjenica.
Danas vec imamo sasvim dovoljno saznanja i informacija na osnovu kojih se moze zakljuciti da smo neciji geneticki eksperiment.
Osnovna stvar je to da je naš svijet DIZAJNIRAN, dakle NAPRAVLJEN od daleko starije i naprednije Inteligencije ne samo od nas ljudi, nego i od čitavog svemira, i nigdje se ne tvrdi da ta Inteligencija oduvijek postoji, dapače, e da!![]()
-
zposao
#643 Re: Razotkrivanje Biblije!
Pročitah ovaj članak pa mi pade na pamet da bi se moglo lijepo glođati oko ovoga
Eh da je sada Smrčak pa da nam objasni šta se ovo pronašlo
https://www.klix.ba/scitech/nauka/digit ... /241216173
Eh da je sada Smrčak pa da nam objasni šta se ovo pronašlo
Srebrni amulet star 1800 godina otkriven u grobu u Njemačkoj najstariji je dokaz kršćanstva sjeverno od Alpa, prema novoj studiji.
Istraživači su do otkrića došli digitalno odmotavši maleni svitak unutar amuleta, koji je otkrio neobičan latinski natpis. Ovo otkriće moglo bi utjecati na razumijevanje historičara o tome kako se kršćanstvo prakticiralo u ranom Rimskom Carstvu.
Dug samo 3,5 centimetra, amulet sadrži tanak list srebrne folije koji je čvrsto smotan. Arheolozi su ga otkrili u grobu čovjeka koji je umro između 230. i 270. godine i pokopan na groblju u predgrađu Frankfurta. Čovjek je vjerovatno nosio amulet na užetu oko vrata, jer je pronađen odmah ispod njegove brade.
"Svrha ovih amuleta, također poznatih kao filakterije, bila je zaštititi ili izliječiti svoje vlasnike od niza nesreća, poput bolesti, tjelesnih bolova, neplodnosti ili čak demonskih sila. U eri bez naprednog medicinskog znanja, takvi su predmeti bili vitalni izvori utjehe i sigurnosti za vas i vaše voljene", kazala je Tine Rassalle, nezavisna biblijska arheologinja koja nije uključen u studiju u izjavi za LiveScience.
Lokacija otkrića artefakta je rijetka, dodala je.
"Ovi su se amuleti naširoko koristili u kasnoj antici, osobito u istočnom Sredozemlju", rekla je Rassalle, ali "mnogo su rjeđi u zapadnom rimskom svijetu.
Otkriće ovog amuleta u Njemačkoj sugeriše da su kršćanske ideje već počele prodirati u ova područja daleko od ranih središta rasta kršćanstva.
Iako je predmet otkriven 2018. godine, stručnjaci Leibniz centra za arheologiju (LEIZA) u Mainzu proveli su nekoliko godina konzervirajući ga, restaurirajući i analizirajući prije nego što su svoja otkrića objavili.
"Izazov u analizi bio je to što je srebrni lim smotan, ali nakon otprilike 1800 godina, naravno, bio je i zgužvan i prešan. Koristeći CT, uspjeli smo ga skenirati u vrlo visokoj razlučivosti i izraditi 3D model", rekao je u izjavi Ivan Calandra, voditelj platforme za snimanje na LEIZA-i.
Virtualni 3D model omogućio je naučnicima da digitalno odmotaju i analiziraju natpis. Natpis od 18 redaka dešifrirao je Markus Scholz, profesor na Institutu za arheološke znanosti Univerziteta Goethe u Frankfurtu. Rekao je da je neobično što je tekst na latinskom.
"Obično su takvi natpisi na amuletima bili napisani na grčkom ili hebrejskom", rekao je Scholz u izjavi.
"Frankfurtski natpis" glasi kako slijedi (upitnici označavaju područja nesigurnosti): "(U ime?) Svetog Tita. Sveto, sveto, sveto! U ime Isusa Krista, Sina Božjega! Gospodar svijeta odolijeva [snagama?] svim napadima(?)/usrtajima(?). Bog(?) daje ulaz u blagostanje. Neka ovo sredstvo spasenja(?) štiti čovjeka koji se predaje volji Gospodina Isusa Krista, Sina Božjega, jer pred Isusom Kristom kleče svako koljeno: i oni na nebu, i oni na zemlji, i oni pod zemljom, i svaki jezik ispovijeda (Isus Krist)"
Sličan srebrni amulet otkriven je 2023. godine u Bugarskoj. Datiran otprilike u isto vrijeme, bugarski amulet također je pronađen u grobu blizu lubanje osobe. Natpis je spominjao arkanđele Mihaela i Gabrijela i spominjao Krista "čuvara". Stručnjaci koji su proučavali bugarski amulet sugerirali su da je ovaj jezik, kao i postavljanje amuleta u grob, proizašlo iz potrebe ranih kršćana da prikriju i čuvaju svoju vjeru.
Drugi rani metalni amuleti koji su pronađeni u ranom kršćanskom svijetu često miješaju različite vjere, uključujući elemente judaizma i paganstva uz kršćanstvo. Prema istraživačima, frankfurtski amulet ne spominje nikakvu drugu vjeru; to je čisto kršćanski.
"Ono što ovaj primjer čini izvanrednim je to što je u potpunosti napisan na latinskom i isključivo zaziva Isusa Krista i kršćanskog boga", rekla je Rassalle, što je neobično jer većina amuleta "također privlači anđele, demone ili druge nadnaravne entitete."
Tekst frankfurtskog amuleta stoga je nevjerovatno važan za proučavatelje ranog kršćanstva, primijetili su istraživači, osobito zato što sadrži najraniji primjer određenih fraza, uključujući "Sveti, sveti, sveti!", što je u kršćanstvu poznato tek u četvrtom stoljeću i rani citat iz Pavlove poslanice Filipljanima.
“Ovo zahtijeva naše razumijevanje kršćanizacije zapada i kršćanski monoteizam na potpuno novu razinu!", rekla je Rassalle.
"'Frankfurtski natpis' je znanstvena senzacija", rekao je u izjavi gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.
"Zahvaljujući tome, povijest kršćanstva u Frankfurtu i daleko šire morat će se vratiti za otprilike 50 do 100 godina. Prvo kršćansko otkriće sjeverno od Alpa dolazi iz našeg grada: možemo biti ponosni na to, posebno sada, tako blizu Božića", kazao je Josef
- Truba
#644 Re: Razotkrivanje Biblije!
Naravno da ima pretjerivanja ali svako malo arheolozi nadju neki dokaz za biblijski tekst pogotovo novi zavjet
Fragment natpisa...dio stepenica...astroloska poklapanja dogdjaja...poboljsane prijevode...vulgata...
Takodjer tu je istrazivanje da plemena koja vjeruju u prirodu i kamenje u osnovi nisu stvorila visa bozanstva nego da su klasicnim prpadanjrm i regresijom pali na niske grane
Isto kao sto danas imamo npr sekte...wiccu..neopaganizam itd
Fragment natpisa...dio stepenica...astroloska poklapanja dogdjaja...poboljsane prijevode...vulgata...
Takodjer tu je istrazivanje da plemena koja vjeruju u prirodu i kamenje u osnovi nisu stvorila visa bozanstva nego da su klasicnim prpadanjrm i regresijom pali na niske grane
Isto kao sto danas imamo npr sekte...wiccu..neopaganizam itd
-
zposao
#645 Re: Razotkrivanje Biblije!
Pa zato i govorim jer je smiješna teorija kako je moderno kršćanstvo nastalo dekretom cara Konstantina i da prije njega niko Isusa nije smatrao božanstvom. Dokaza je previše koji pobijaju tu teoriju.
Eno nedavno sam isto slučajno naletio na neki članak o ovome mozaiku koji istu stvar pobija.
https://www.gbnews.com/science/inscript ... o%20prison.
Eno nedavno sam isto slučajno naletio na neki članak o ovome mozaiku koji istu stvar pobija.
https://www.gbnews.com/science/inscript ... o%20prison.
- -Chesterfield-
#646 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ljude zanima da li je postojala vjera u trojednog boga prije pojave Pavla. Tako da sve što se nađe poslije Pavla nije ni bitno...zposao wrote: ↑17/12/2024 18:49 Pročitah ovaj članak pa mi pade na pamet da bi se moglo lijepo glođati oko ovoga![]()
Eh da je sada Smrčak pa da nam objasni šta se ovo pronašlo![]()
Srebrni amulet star 1800 godina otkriven u grobu u Njemačkoj najstariji je dokaz kršćanstva sjeverno od Alpa, prema novoj studiji.
Istraživači su do otkrića došli digitalno odmotavši maleni svitak unutar amuleta, koji je otkrio neobičan latinski natpis. Ovo otkriće moglo bi utjecati na razumijevanje historičara o tome kako se kršćanstvo prakticiralo u ranom Rimskom Carstvu.
Dug samo 3,5 centimetra, amulet sadrži tanak list srebrne folije koji je čvrsto smotan. Arheolozi su ga otkrili u grobu čovjeka koji je umro između 230. i 270. godine i pokopan na groblju u predgrađu Frankfurta. Čovjek je vjerovatno nosio amulet na užetu oko vrata, jer je pronađen odmah ispod njegove brade.
"Svrha ovih amuleta, također poznatih kao filakterije, bila je zaštititi ili izliječiti svoje vlasnike od niza nesreća, poput bolesti, tjelesnih bolova, neplodnosti ili čak demonskih sila. U eri bez naprednog medicinskog znanja, takvi su predmeti bili vitalni izvori utjehe i sigurnosti za vas i vaše voljene", kazala je Tine Rassalle, nezavisna biblijska arheologinja koja nije uključen u studiju u izjavi za LiveScience.
Lokacija otkrića artefakta je rijetka, dodala je.
"Ovi su se amuleti naširoko koristili u kasnoj antici, osobito u istočnom Sredozemlju", rekla je Rassalle, ali "mnogo su rjeđi u zapadnom rimskom svijetu.
Otkriće ovog amuleta u Njemačkoj sugeriše da su kršćanske ideje već počele prodirati u ova područja daleko od ranih središta rasta kršćanstva.
Iako je predmet otkriven 2018. godine, stručnjaci Leibniz centra za arheologiju (LEIZA) u Mainzu proveli su nekoliko godina konzervirajući ga, restaurirajući i analizirajući prije nego što su svoja otkrića objavili.
"Izazov u analizi bio je to što je srebrni lim smotan, ali nakon otprilike 1800 godina, naravno, bio je i zgužvan i prešan. Koristeći CT, uspjeli smo ga skenirati u vrlo visokoj razlučivosti i izraditi 3D model", rekao je u izjavi Ivan Calandra, voditelj platforme za snimanje na LEIZA-i.
Virtualni 3D model omogućio je naučnicima da digitalno odmotaju i analiziraju natpis. Natpis od 18 redaka dešifrirao je Markus Scholz, profesor na Institutu za arheološke znanosti Univerziteta Goethe u Frankfurtu. Rekao je da je neobično što je tekst na latinskom.
"Obično su takvi natpisi na amuletima bili napisani na grčkom ili hebrejskom", rekao je Scholz u izjavi.
"Frankfurtski natpis" glasi kako slijedi (upitnici označavaju područja nesigurnosti): "(U ime?) Svetog Tita. Sveto, sveto, sveto! U ime Isusa Krista, Sina Božjega! Gospodar svijeta odolijeva [snagama?] svim napadima(?)/usrtajima(?). Bog(?) daje ulaz u blagostanje. Neka ovo sredstvo spasenja(?) štiti čovjeka koji se predaje volji Gospodina Isusa Krista, Sina Božjega, jer pred Isusom Kristom kleče svako koljeno: i oni na nebu, i oni na zemlji, i oni pod zemljom, i svaki jezik ispovijeda (Isus Krist)"
Sličan srebrni amulet otkriven je 2023. godine u Bugarskoj. Datiran otprilike u isto vrijeme, bugarski amulet također je pronađen u grobu blizu lubanje osobe. Natpis je spominjao arkanđele Mihaela i Gabrijela i spominjao Krista "čuvara". Stručnjaci koji su proučavali bugarski amulet sugerirali su da je ovaj jezik, kao i postavljanje amuleta u grob, proizašlo iz potrebe ranih kršćana da prikriju i čuvaju svoju vjeru.
Drugi rani metalni amuleti koji su pronađeni u ranom kršćanskom svijetu često miješaju različite vjere, uključujući elemente judaizma i paganstva uz kršćanstvo. Prema istraživačima, frankfurtski amulet ne spominje nikakvu drugu vjeru; to je čisto kršćanski.
"Ono što ovaj primjer čini izvanrednim je to što je u potpunosti napisan na latinskom i isključivo zaziva Isusa Krista i kršćanskog boga", rekla je Rassalle, što je neobično jer većina amuleta "također privlači anđele, demone ili druge nadnaravne entitete."
Tekst frankfurtskog amuleta stoga je nevjerovatno važan za proučavatelje ranog kršćanstva, primijetili su istraživači, osobito zato što sadrži najraniji primjer određenih fraza, uključujući "Sveti, sveti, sveti!", što je u kršćanstvu poznato tek u četvrtom stoljeću i rani citat iz Pavlove poslanice Filipljanima.
“Ovo zahtijeva naše razumijevanje kršćanizacije zapada i kršćanski monoteizam na potpuno novu razinu!", rekla je Rassalle.
"'Frankfurtski natpis' je znanstvena senzacija", rekao je u izjavi gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.
"Zahvaljujući tome, povijest kršćanstva u Frankfurtu i daleko šire morat će se vratiti za otprilike 50 do 100 godina. Prvo kršćansko otkriće sjeverno od Alpa dolazi iz našeg grada: možemo biti ponosni na to, posebno sada, tako blizu Božića", kazao je Josef
Kada se ovo pitanje postavi ChatGPT dobiješ ovaj odgovor.
Vjerovanje u Trojstvo – Boga Oca, Sina i Duha Svetoga – kao temelj kršćanske vjere razvilo se postupno i postalo formalizirano tek nakon nekoliko stoljeća unutar kršćanske zajednice. Evo ključnih činjenica:
1. Prvo stoljeće kršćanstva
U prvim godinama nakon Isusovog života i smrti, rani kršćani bili su židovi koji su vjerovali u jednoga Boga (monoteizam). Isus je za njih bio Mesija (Pomazanik), ali nisu svi dijelili ideju da je Isus božanstvo. Njegovi učenici i rane zajednice uglavnom su se usredotočili na Isusovo učenje, uskrsnuće i dolazak Kraljevstva Božjeg.
2. Pavao i njegovo učenje
Apostol Pavao imao je značajnu ulogu u širenju kršćanstva među poganima (ne-Židovima). On je Isusa predstavio kao "Božjeg Sina" koji ima posebnu ulogu u spasenju čovječanstva. Pavao je često govorio o odnosu Boga Oca i Isusa Krista, ali nije formalizirao nauk o Trojstvu kakav poznajemo danas. Njegove poslanice daju naznake o Isusovom uzvišenju, ali nisu jasna definicija Trojstva.
3. Razvoj nauka o Trojstvu
Nauk o Trojstvu se postupno razvijao tijekom sljedećih stoljeća, u kontekstu teoloških rasprava i sukoba s heretičkim učenjima (poput arijanizma, koji je tvrdio da je Isus stvoren od Boga i nije jednak Ocu).
Ključni događaji u formalizaciji Trojstva uključuju:
Prvi Nikejski sabor (325. g.): Usvojen je Nicejski vjerodostoj, koji je naglasio Isusovu "istobitnost" (homoousios) s Bogom Ocem.
Konstantinopoljski sabor (381. g.): Definirana je i uloga Duha Svetoga kao božanske osobe, čime se oblikuje konačna formula Trojstva.
4. Zaključak
Prvi kršćani nisu imali jasno definiran koncept Trojstva kakav postoji danas. Monoteizam je bio centralan, a Isusova uloga se shvaćala na različite načine. Pavao je imao utjecaj na razvoj kršćanske misli, ali vjerovanje u Trojstvo, kao doktrina trojedinog Boga, razvilo se tek u 4. stoljeću, kroz crkvene sabore i teološke rasprave.
-
zposao
#647 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ejh volim kad se razvije rasprava
Prvo, ne mislim da je ChatGPT dokaz ičemu. On ti može napisati šta god hoćeš ako ga dovoljno uporno pitaš. Uopće nije sposoban donositi vrijednosne sudove nego samo ponavlja ono što je vec negdje na internetu našao.
Tako da bih inače, a ne samo ovdje, chatGPT izbacio iz rasprava kao neki dokaz nečemu.
Drugo, nisam bio upoznat sa tim argumentom u vezi Pavla, više sam puta čuo argument oko Konstantnima, ali mi nema baš previše logike da je Pavao iskrivio izvorno kršćanstvo ako je živio u isto vrijeme kad i ostali apostoli?
A logika kršćana kada im se prigovara da u Bibliji nigdje ne piše "Trojstvo" je ista ko i u muslimana kada im se prigovori da u Kur'anu nigdje ne piše "Tevhid".
I jedni i drugi su kasnije razvili pojmove za ono u šta vjeruju.
Volio bi sada čitati rasprave Smrčka
Prvo, ne mislim da je ChatGPT dokaz ičemu. On ti može napisati šta god hoćeš ako ga dovoljno uporno pitaš. Uopće nije sposoban donositi vrijednosne sudove nego samo ponavlja ono što je vec negdje na internetu našao.
Tako da bih inače, a ne samo ovdje, chatGPT izbacio iz rasprava kao neki dokaz nečemu.
Drugo, nisam bio upoznat sa tim argumentom u vezi Pavla, više sam puta čuo argument oko Konstantnima, ali mi nema baš previše logike da je Pavao iskrivio izvorno kršćanstvo ako je živio u isto vrijeme kad i ostali apostoli?
A logika kršćana kada im se prigovara da u Bibliji nigdje ne piše "Trojstvo" je ista ko i u muslimana kada im se prigovori da u Kur'anu nigdje ne piše "Tevhid".
I jedni i drugi su kasnije razvili pojmove za ono u šta vjeruju.
Volio bi sada čitati rasprave Smrčka
- fortaleza
- Truba
#649 Re: Razotkrivanje Biblije!
Jesu dosadni s trojstvom
Evo znalo se da je mesija sin Bozji eto vec dvojstvo
I reko je da ima jos jedan protiv kojeg se ne smije grijesiti jer nece biti oprosteno
Evo znalo se da je mesija sin Bozji eto vec dvojstvo
I reko je da ima jos jedan protiv kojeg se ne smije grijesiti jer nece biti oprosteno
-
teodati
#650 Re: Razotkrivanje Biblije!
Trojstvo nije biblijska nauka nego ljudska, nastala oko 300 godina poslije Krista, samo to većina kršćana ne priznaje, a trebali bi ako vjeruju u Bibliju.