Ma to ja pitala silenta, a maca mu pojela jezik.novalic wrote:ih, jesi sitnicava, ovo je za dorucak.. ili laganiju vecericu, malo zelene salate, puterica, jedna svijca za dvokaratnu upotrebu, samo jedna flasa vina...![]()
Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
-
PR80.
-
silentbob
tiPR80. wrote:Podvuci sta od ovih sastojaka ima rogovesilentbob wrote:ovo cu da pravim,izgleda interesantnonovalic wrote:omlet sa mahunama![]()
skuhati ociscene i na 2 cm isjecene mahune u malo slane vode (jos bolje na pari).. skuhane (da budu mekane) staviti u cijediljku.. ovamo zamijesati jaja, malo kajmaka, bibera, soli, malcice crvene paprike..
staviti mahune na tavu, dodati jedan oguljeni i na sitno isjeckani paradajz .. prodinstati 2-3 min i dodati jaja.. najbolje je ne mijesati, nego prevrnuti onako kompletno u tavi...
u mahune, po zelji i ukusu, dodati i malo bijelog luka...ili da se veze
za drvo.
![]()
![]()
![]()
![]()
-
silentbob
500 gr mljevene puretinePR80. wrote:Ma to ja pitala silenta, a maca mu pojela jezik.novalic wrote:ih, jesi sitnicava, ovo je za dorucak.. ili laganiju vecericu, malo zelene salate, puterica, jedna svijca za dvokaratnu upotrebu, samo jedna flasa vina...![]()
Dodat ce on sigurno koji gram suhog mesa uz to.
![]()
![]()
-
tigris
novalic, sve sam evo procitala i zapisala dosta recepata....super su ti...
mene najvise zanima povrce,salate a da se sto brze moze pripremiti i napraviti.....
ranije si spomenula kavijar od patlidžana<8ili sam pogresno procitala
ako nisam pliz daj recept jer ja jako volim patlidžan a to je zvucalo supeerrrrrrr
mene najvise zanima povrce,salate a da se sto brze moze pripremiti i napraviti.....
ranije si spomenula kavijar od patlidžana<8ili sam pogresno procitala
ako nisam pliz daj recept jer ja jako volim patlidžan a to je zvucalo supeerrrrrrr
-
novalic
salata od patlidzana i kavijar od patlidzana su su ti.. kao... recimo.. da ne lajem..
peci patlidzane na plati, ili na zaru, jos bolje, da budu dobro peceni, posve mekani unutra, staviti da se ohlade, da ostanu malkice topli, oguliti i posve izdrobiti sa viljuskom (niposto mixer).. dodati ocijedjini zeleni limun, dva (moze i vise, po ukusu) ocijedjena cesma bijelog luka, bibera, i tahinu (sos od sezama, nije ulje, a moze i ulje ako nema, nego ona gusta smjesa od sezama), sol i mijesati viljuskom, da bude pjenasto, dodati po ukusu maslinovog ulja..
poslije se stavi u zdjelicu, u sredini napravi udubljenje, i pospe maslinovi uljem, servira ili sa listovima zelene salate, malo tvrdje, ili sa arapskim kruhom, ustvari posve tankim mlakim lepinjama.. ovo, salata od persuna, labne (mladi sir malo posoljen i pomijesan sa ocijedjenim bijelim lukom i maslinovim uljem, i pire od pois chiches (cecchi, na italijanskom) su baza libankse kuhinje..
imam jos par libanskih recepata, ako je ko zainteresovan...
tipa mljeveno meso + mahune, jagnjetina u zalfiji..
peci patlidzane na plati, ili na zaru, jos bolje, da budu dobro peceni, posve mekani unutra, staviti da se ohlade, da ostanu malkice topli, oguliti i posve izdrobiti sa viljuskom (niposto mixer).. dodati ocijedjini zeleni limun, dva (moze i vise, po ukusu) ocijedjena cesma bijelog luka, bibera, i tahinu (sos od sezama, nije ulje, a moze i ulje ako nema, nego ona gusta smjesa od sezama), sol i mijesati viljuskom, da bude pjenasto, dodati po ukusu maslinovog ulja..
poslije se stavi u zdjelicu, u sredini napravi udubljenje, i pospe maslinovi uljem, servira ili sa listovima zelene salate, malo tvrdje, ili sa arapskim kruhom, ustvari posve tankim mlakim lepinjama.. ovo, salata od persuna, labne (mladi sir malo posoljen i pomijesan sa ocijedjenim bijelim lukom i maslinovim uljem, i pire od pois chiches (cecchi, na italijanskom) su baza libankse kuhinje..
imam jos par libanskih recepata, ako je ko zainteresovan...
tipa mljeveno meso + mahune, jagnjetina u zalfiji..
- manijak1
-
novalic
punjena teletina...
komad od telece plecke sa jedne strane otvoriti.. i duboko napraviti rupu u mesu.. nasoliti, ostaviti na hladno...
ovamo.. sampinjone (jos bolje ako ima vrganja) prodinstati na malo luka i bijelog luka, da puste vodu, dodati malo masnijeg mljevenog mesa u koje se usjecka malo suhog mesa (ili slaninice, za oni koji jedu krmu).. dodati nasjekanog bijelog luka, persuna, pofajn bibera, soli, naravno i na pari skuhanog, dobro ocijedjenog spinata (ne puno).. malo sve prodinstati i napuniti u meso.. zatvoriti otvor cackalicom.. ovamo u vecu serpu zagrijati ulje, dodati jedan oguljen i samo na dvoje presjecen crveni luk.. zapeci meso sa svih strana, kada je blago zapeceno, dodati dec bijelog vina jos malo pololiti meso, dinatati jos jedno 10-15 min...
saviti u pleh i u podgrijanu rernu jos 30-40 min..
dodati malo vode.. ako treba..
servirati isjeceno na kriske (jako dekorativno).. sa pireom od krompira i tikvicama u sosu od satarasa..
komad od telece plecke sa jedne strane otvoriti.. i duboko napraviti rupu u mesu.. nasoliti, ostaviti na hladno...
ovamo.. sampinjone (jos bolje ako ima vrganja) prodinstati na malo luka i bijelog luka, da puste vodu, dodati malo masnijeg mljevenog mesa u koje se usjecka malo suhog mesa (ili slaninice, za oni koji jedu krmu).. dodati nasjekanog bijelog luka, persuna, pofajn bibera, soli, naravno i na pari skuhanog, dobro ocijedjenog spinata (ne puno).. malo sve prodinstati i napuniti u meso.. zatvoriti otvor cackalicom.. ovamo u vecu serpu zagrijati ulje, dodati jedan oguljen i samo na dvoje presjecen crveni luk.. zapeci meso sa svih strana, kada je blago zapeceno, dodati dec bijelog vina jos malo pololiti meso, dinatati jos jedno 10-15 min...
saviti u pleh i u podgrijanu rernu jos 30-40 min..
dodati malo vode.. ako treba..
servirati isjeceno na kriske (jako dekorativno).. sa pireom od krompira i tikvicama u sosu od satarasa..