Dragi moji, drage moje,
Da li iko od odgovornih uopšte promislio o posljedicama sprovođenja ovog Zakona?
Nameću kazne po osnovu Zakona koje je praktično nesprovodiv zbog nedostatka ključne infrastrukture (biciklističkih staza) te u sukobu sa zdravom pameću kada je u pitanju bilo koji aspekt sigurnosti u saobraćaju.
Kaznama tjeraju bicikliste i vozače romobila na cestu namjenjenu prometovanju motornih vozila?!?
Recite mi ko će od njih lično odgovarati za smrtne slučajeve i ozbiljne ozljede koji će zasigurno biti posljedica ovakve odluke?
Odgovorite mi da li bi iko od vas svoje dijete poslao u istu saobraćajnu traku sa motornim vozilima teškim tonama, pogonjenim silnim konjskim snagama kojima upravljaju vozači upitnog znanja i odgovornosti?
Da li je iko od odgovornih koji smišljaju zakone poput ovog ikad pješke ili biciklom prošao kroz naš grad ili idu samo tamo kuda ide službeno vozilo?
Naravno da niko nema ništa protiv uređenja saobraćaja ali način na koji su "riješili" ovaj problem je katastrofalan sa svakog aspekta. Umjesto da recimo odrede minimalnu starost vozača, navedu obaveznu zaštitnu opremu, odrede maksimalnu brzinu kretanja na biciklističkim stazama kao i pješačkim zonama oni guraju djecu bez zaštitne opreme na cestu da ih gaze vozači koji uglavnom gledaju u mobitele a ne na cestu!?!
Riječi nisu u stanju opisati moju zabrinutost za njihovu sposobnost rasuđivanja u odluci da se represivni aparat koristi egzaktno protiv sigurnosti u saobraćaju a ne s ciljem osiguranja te iste sigurnosti.
Nadam se da će po hitnom postupku izmjeniti ovu regulativu u nešto promišljeno što će biti plod javne rasprave i savjetovanja stručnih lica a ne produkt stihijske birokratije koja pokušava jedan problem riješiti nametanjem deset novih problema za šta su eksperti.
A sve svoje sugrađane na 2 točka pozivam da se obrate nadležnim službama i izraze svoje nezadovoljstvo ovakvim nazovi rješenjima:
Grad Sarajevo -
[email protected]
Pomoćnica gradonačelnice -
[email protected]
Pomoćnica gradonačelnice -
[email protected]
Komunalni inspektor -
[email protected]
Ministarstvo saobraćaja KS -
[email protected]
Ministar saobraćaja KS -
[email protected]