listopad wrote:BiH moze opstati samo kao zemlja dogovora i kompromisa. Ona ne moze biti nacionalna drzava ovog ili onog naroda i ne moze se porediti sa Kosovom koje je fakticki NATO kreacija, a ne drzava sa dugim povijesnim kontinuitetom.
Dogovor i kompromis je najbolja opcija, medjusobno postivanje i uvazavanje razlika koje su opet najvise kozmeticke prirode, al nejse.
To je u redu, to bi tako trebalo biti, samo, meni se cini da neki ljudi dogovor i kompromis shvataju na nacin da onog drugacijeg jebu k'o
sansku kozu. Nije dogovor i kompromis da jedno dijete ulazi na glavna vrata skole, a drugom koje se zove drugacije probijes zid u cosku
pa da se uvlaci u nju k'o da je cuko a ne ziv insan. Nema tu srece nikom, samo mrznja i daljni razdor.
Poredjenje sa Kosovom stoji, ne u smislu istorije, vec kao jedna od opcija. Danas sutra spletom okolnosti nekom od velikih sve te nase
zajebancije dosade, zaokruzi na karti teritorij, i kaze ovo je najbolja opcija. Sirova sila.
Ne kazem da ce se stvari tako odvijati, ali ta opcija uopste nije nemoguca. Vec vidjeno.
listopad wrote:Iz BiH bjeze svi koji mogu. Odlazak Hrvata se mozda vise primjecuje zato sto ih je manje od druga dva naroda i zato sto imaju hrvatsku putovnicu. Bosnjaci bi jos masovnije odlazili da imaju istu priliku. Dokle god iseljavanje ljudi jedne nacionalnosti (mahom su to mladi, dakle odliv mozgova i radne snage) izaziva zlobu kod drugog, buducnost BiH postaje dodatno upitna.
Sta bi jedni, sta bi drugi,ne znam, ja pisem o onome sta se desava.
Ljudi zbubali po 100 000 maraka u kucu, danas je zakljucao, spakovao stvari i odveo porodicu u Njemacku. Tabla-prodaje se-30 000 maraka.
Ne vjerujes? Provozaj se Vitezom i okolinom. Doqrcilo ljudima, jebe mu se vise i za treci i cetvrti, i televizor, i BiH, i dok se vode zucne
rasprave o svim mogucim i nemogucim glupostima on je shvatio da mu je u zivotu najbitniji kvalitetan rucak. Odose ljudi.
listopad wrote:BiH je potreban "ustavni patriotizam" po uzoru na Svicarsku
E to ti ne znam, ja u Svicarskoj bio dva puta, jednom prenocio jer sam se nazdero i zakasnio na avion, a drugi put proveo dva sata na aerodromu.
Ne znam nista o Svicarskoj, i boli me qrac za Svicarskom, a sumnjam da mi je dedinog dedu to plaho zanimalo pa da sad ja trazim neke
poveznice sa njima.
listopad wrote:Izgradnja BiH kao nacionalne drzave Bosnjaka jednostavno nije moguca. Osim toga Bosnjaci jos nisu postali ni nacija, a kamoli da su sposobni graditi nacionalnu drzavu.
Je li moguce ili nemoguce, pokazace buducnost. Ja u staklene kugle, fildjane i grah ne znam gledati, sumnjam da i ti znas. Nemoj da se
ljutis ako ti drugi spocitavaju da se koristis ustaskom propagandom, jer to zaista radis. Jedino nisam siguran da li to radis namijerno ili
ti se slucajno omakne, mani se procenata i odredjivanja da li je neko nacija ili nije.
Ako si vec za kompromis i dogovor kako tvrdis, onda ti je to zadnje sto ti treba.