Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Fudo387

#626 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Fudo387 »

listopad wrote:Nacionalna drzava Bosnjaka moze biti samo fildzan od 23%. Povijest je BiH tako oblikovala da to nije moguce. Jedino da Bosnjaci cine nekih 75% ukupnog stanovnistva i da su rasprostranjeni po cijelom teritoriju BiH, onda bi ta opcija mogla postati realna, barem za diskusiju. Sve drugo je prdivjetar.
Malo ti to podcijenjivacki gledas, ko zna sta buducnost nosi.
Donedavno je bilo tesko i zamisliti da ce Kosovo biti drzava, pa eto je, tu pred nosom svima.
Ponajvise zavisi od gibanja velikih sila, ako njima bude odgovarala BiH kao nacionalna drzava Bosnjaka, eto nje.
Floskula o 23% je toliko smijesna da ne vrijedi ozbiljno o istoj raspravljati.
Hrvati imaju ozbiljan problem u Bosni, masovno odose, ako ne nadju neko rejesenje u nardnih desetak godina da to zaustave, jbg, oni su sa
BiH zavrsili. Srbi, oni su enigma, ne znam koliko dugo mogu izdrzati jesti korijenje na danasnjem vaktu...ko zna.
Idealno bi bilo da se sjedne i dogovori, ljudski, posteno, bez sitnih podvala, ima tu mjesta za sve, samo napraviti da funkcionise i neka svijet
zivi sa bar mrvu dostojanstva. Ne treba nasim ljudima puno, mir, posla, malo para i polako.
Kejn

#627 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Kejn »

Hrvati zijanili Stolac...
Bošnjaci postadoše većina u udiu prvačića.
Sanjarko

#628 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Sanjarko »

Fudo387 wrote:
listopad wrote:Nacionalna drzava Bosnjaka moze biti samo fildzan od 23%. Povijest je BiH tako oblikovala da to nije moguce. Jedino da Bosnjaci cine nekih 75% ukupnog stanovnistva i da su rasprostranjeni po cijelom teritoriju BiH, onda bi ta opcija mogla postati realna, barem za diskusiju. Sve drugo je prdivjetar.
Donedavno je bilo tesko i zamisliti da ce Kosovo biti drzava, pa eto je, tu pred nosom svima.
Ponajvise zavisi od gibanja velikih sila, ako njima bude odgovarala BiH kao nacionalna drzava Bosnjaka, eto nje.
Hrvati imaju ozbiljan problem u Bosni, masovno odose, ako ne nadju neko rejesenje u nardnih desetak godina da to zaustave, jbg, oni su sa
BiH zavrsili. Srbi, oni su enigma, ne znam koliko dugo mogu izdrzati jesti korijenje na danasnjem vaktu...ko zna.
Idealno bi bilo da se sjedne i dogovori, ljudski, posteno, bez sitnih podvala, ima tu mjesta za sve, samo napraviti da funkcionise i neka svijet
zivi sa bar mrvu dostojanstva. Ne treba nasim ljudima puno, mir, posla, malo para i polako.
:kiss: :thumbup:

Fudo medzu boljim forumasima si, znas to, ali nemoj da ti samo to udari u glavu. :-D

Ne znam Fudo za koliko nas ima. Nemam podataka. Kako sav procitao ima zemlje dovoljno da hrani 10 puta vecu populaciju izgleda. Jbg ne mogu da nadzem podatke ko za Ameriku, i za Ameriku sam tesko nasao i mozda sam pogrijesio u kalkulaciji.

I za Bosnu isto tako. Nek neko sracuna ako moze i hoce i nek me ispravi ako grijesim.
Hamolj

#629 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Hamolj »

Vizionar 1985 wrote:
Fudo387 wrote:
:kiss: :thumbup:

Fudo medzu boljim forumasima si, znas to, ali nemoj da ti samo to udari u glavu. :-D

Ne znam Fudo za koliko nas ima. Nemam podataka. Kako sav procitao ima zemlje dovoljno da hrani 10 puta vecu populaciju izgleda. Jbg ne mogu da nadzem podatke ko za Ameriku, i za Ameriku sam tesko nasao i mozda sam pogrijesio u kalkulaciji.

I za Bosnu isto tako. Nek neko sracuna ako moze i hoce i nek me ispravi ako grijesim.
Fudo je jedan od rijetkih normalnih i iskrenih forumaša, čovjek kojem propaganda, mediji i politička orijentacija ne kroje mišljenje. I nek su mu rekao za ovih 23 %, to je ona klasična ustaška priča. Još samo da počne govoriti da su Jajce i Novi Travnik hrvatski gradovi.
listopad

#630 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by listopad »

Fudo387 wrote:
BiH moze opstati samo kao zemlja dogovora i kompromisa. Ona ne moze biti nacionalna drzava ovog ili onog naroda i ne moze se porediti sa Kosovom koje je fakticki NATO kreacija, a ne drzava sa dugim povijesnim kontinuitetom.

Iz BiH bjeze svi koji mogu. Odlazak Hrvata se mozda vise primjecuje zato sto ih je manje od druga dva naroda i zato sto imaju hrvatsku putovnicu. Bosnjaci bi jos masovnije odlazili da imaju istu priliku. Dokle god iseljavanje ljudi jedne nacionalnosti (mahom su to mladi, dakle odliv mozgova i radne snage) izaziva zlobu kod drugog, buducnost BiH postaje dodatno upitna.

BiH je potreban "ustavni patriotizam" po uzoru na Svicarsku, mada se njihov sistem naravno ne moze primijeniti 1:1, jer postoje velike razlike u kulturi i tradiciji, ovlikovanim u razlicitim povijesnim okolnostima. Vec sam ranije govorio o svicarskom modelu. Nije to samo kantonizacija nego sve sto definira svicarski identitet i njegovu politicku kulturu. Oni su nacija bazirana na volji svih etnolingvistickih zajednica da zive zajedno. Sve je stvar medjusobnog dogovora, kompromisa, federalizma i postivanja lokalne i kulturne autonomije. Nitko ne vrti pricu o tome sto je bilo prije 500 godina. Ni BiH nece opstati zato sto je u srednjem vijeku bila banovina i u jednom kratkom periodu kraljevina nego samo ako se njezini narodi uspiju dogovoriti.

Izgradnja BiH kao nacionalne drzave Bosnjaka jednostavno nije moguca. Osim toga Bosnjaci jos nisu postali ni nacija, a kamoli da su sposobni graditi nacionalnu drzavu. Treba sagledati cjelokupnu situaciju i biti realan.
listopad

#631 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by listopad »

Hamolj wrote:Fudo je jedan od rijetkih normalnih i iskrenih forumaša, čovjek kojem propaganda, mediji i politička orijentacija ne kroje mišljenje. I nek su mu rekao za ovih 23 %, to je ona klasična ustaška priča. Još samo da počne govoriti da su Jajce i Novi Travnik hrvatski gradovi.
Ne laprdaj, majke ti. Nisi sposoban za ozbiljnu diskusiju. Pazi ej, "ustaska prica" i jos ubacuje nekakvo Jajce i Novi Travnik...

Prilicno bolesno.
Sonac

#632 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Sonac »

Znači tačno mi je muka od samog naslova teme svaki put kad se pojavi na naslovnici.
Turska vam je nacionalna država pa pravac tamo, a isto važi i za ostale secesioniste i njihove matice, vozdra, tema unfollow.
Fudo387

#633 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Fudo387 »

listopad wrote:BiH moze opstati samo kao zemlja dogovora i kompromisa. Ona ne moze biti nacionalna drzava ovog ili onog naroda i ne moze se porediti sa Kosovom koje je fakticki NATO kreacija, a ne drzava sa dugim povijesnim kontinuitetom.
Dogovor i kompromis je najbolja opcija, medjusobno postivanje i uvazavanje razlika koje su opet najvise kozmeticke prirode, al nejse.
To je u redu, to bi tako trebalo biti, samo, meni se cini da neki ljudi dogovor i kompromis shvataju na nacin da onog drugacijeg jebu k'o
sansku kozu. Nije dogovor i kompromis da jedno dijete ulazi na glavna vrata skole, a drugom koje se zove drugacije probijes zid u cosku
pa da se uvlaci u nju k'o da je cuko a ne ziv insan. Nema tu srece nikom, samo mrznja i daljni razdor.
Poredjenje sa Kosovom stoji, ne u smislu istorije, vec kao jedna od opcija. Danas sutra spletom okolnosti nekom od velikih sve te nase
zajebancije dosade, zaokruzi na karti teritorij, i kaze ovo je najbolja opcija. Sirova sila.
Ne kazem da ce se stvari tako odvijati, ali ta opcija uopste nije nemoguca. Vec vidjeno.

listopad wrote:Iz BiH bjeze svi koji mogu. Odlazak Hrvata se mozda vise primjecuje zato sto ih je manje od druga dva naroda i zato sto imaju hrvatsku putovnicu. Bosnjaci bi jos masovnije odlazili da imaju istu priliku. Dokle god iseljavanje ljudi jedne nacionalnosti (mahom su to mladi, dakle odliv mozgova i radne snage) izaziva zlobu kod drugog, buducnost BiH postaje dodatno upitna.
Sta bi jedni, sta bi drugi,ne znam, ja pisem o onome sta se desava.
Ljudi zbubali po 100 000 maraka u kucu, danas je zakljucao, spakovao stvari i odveo porodicu u Njemacku. Tabla-prodaje se-30 000 maraka.
Ne vjerujes? Provozaj se Vitezom i okolinom. Doqrcilo ljudima, jebe mu se vise i za treci i cetvrti, i televizor, i BiH, i dok se vode zucne
rasprave o svim mogucim i nemogucim glupostima on je shvatio da mu je u zivotu najbitniji kvalitetan rucak. Odose ljudi.
listopad wrote:BiH je potreban "ustavni patriotizam" po uzoru na Svicarsku
E to ti ne znam, ja u Svicarskoj bio dva puta, jednom prenocio jer sam se nazdero i zakasnio na avion, a drugi put proveo dva sata na aerodromu.
Ne znam nista o Svicarskoj, i boli me qrac za Svicarskom, a sumnjam da mi je dedinog dedu to plaho zanimalo pa da sad ja trazim neke
poveznice sa njima.

listopad wrote:Izgradnja BiH kao nacionalne drzave Bosnjaka jednostavno nije moguca. Osim toga Bosnjaci jos nisu postali ni nacija, a kamoli da su sposobni graditi nacionalnu drzavu.
Je li moguce ili nemoguce, pokazace buducnost. Ja u staklene kugle, fildjane i grah ne znam gledati, sumnjam da i ti znas. Nemoj da se
ljutis ako ti drugi spocitavaju da se koristis ustaskom propagandom, jer to zaista radis. Jedino nisam siguran da li to radis namijerno ili
ti se slucajno omakne, mani se procenata i odredjivanja da li je neko nacija ili nije.
Ako si vec za kompromis i dogovor kako tvrdis, onda ti je to zadnje sto ti treba.
512MB

#634 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by 512MB »

Budimo ozbiljni, Bosna je suverena drzava sa vecinskim i patriotskim narodom, pogodi kojim? ;) Jakom dijasporom i jakim prijateljima u svjetu kao USA, Turska i Engleska. Ostalo su lapalije koje ce se svremenom dohavizat. Al razumijemo mi vas, grizite i dalje nokte :bih:
ljevoruki

#635 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by ljevoruki »

512MB wrote: Budimo ozbiljni, Bosna je suverena drzava sa vecinskim i patriotskim narodom, pogodi kojim? ;) Jakom dijasporom i jakim prijateljima u svjetu kao USA, Turska i Engleska. Ostalo su lapalije koje ce se svremenom dohavizat. Al razumijemo mi vas, grizite i dalje nokte :bih:
Otkad je Engleska prijatelj BiH?
Novak20

#636 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Novak20 »

Najjače mi je pisanje u prvom licu množine. Promišljanja forumaša onda stvarno dobiju na težini i značaju.
512MB

#637 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by 512MB »

ljevoruki wrote:
512MB wrote: Budimo ozbiljni, Bosna je suverena drzava sa vecinskim i patriotskim narodom, pogodi kojim? ;) Jakom dijasporom i jakim prijateljima u svjetu kao USA, Turska i Engleska. Ostalo su lapalije koje ce se svremenom dohavizat. Al razumijemo mi vas, grizite i dalje nokte :bih:
Pa sada jest.
ljevoruki

#638 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by ljevoruki »

512MB wrote: Otkad je Engleska prijatelj BiH?
Pa sada jest.[/quote]

?? Objasni ziv bio.
Ja Engleze vidim kao neprijatelje BiH, bili i ostali.
Alfons Kauders

#639 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
Hafis wrote:Upravo iz tog razloga je i upućena aspelacija ustavnom sudu da on odluči je li to prihvatljivo ili nije.
A to sa Usavnim Sudom je posebna priča. Strane sudije odlučile u korist HDZ-a po tom pitanju a HDZ hoće da izbaci strane sudije :lol:

Kako vrijeme prolazi sve sam bliže tome da bi bolje bilo bez stranih sudija. Tačno je da bez stranih sudija Ustavni Sud nikada ne bi imao odluku po bilo kojem važnom pitanju (čime on gubi smisao) ali kada se bolje pogleda svaka ta odluka Ustavnog Suda samo dalje zakuhava jer nalaže promjenu statusa quo a kako rekoh ovdje će mir biti samo ako se ništa ne barće.
Nije ti ta loša u vezi stranih sudija, ali sad je tako kako je. Da mi prvo riješimo ovu presudu, a za dalje ćemo vidjeti.
Ja mislim ipak da se masa neće obračunati s Ustavnim sudom zbog ove presude. Jebat ga, ljudi ne barću, već samo rade svoj posao i zamisli kada bi svakome masa visila nad glavom.
A iskreno, imam neke političke ambicije na mogućim lokalnim izborima u Mostaru. Mislim, stvarno ne barćem i ne prizivam rat, ali bih volio kada bi se i u nas jednog dana održali. Ali ako je taj hamidabdulahram do daljnjeg, jebat ga.
Forum je uz tebe doktore!

Javi kad se odlucis, da napravimo online kampanju - moramo gurati svoje na svim terenima, cak i tamo gdje nema izbora!
Obi Wan Bosnian

#640 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Obi Wan Bosnian »

listopad wrote: Vec sam ranije govorio o svicarskom modelu. Nije to samo kantonizacija nego sve sto definira svicarski identitet i njegovu politicku kulturu. Oni su nacija bazirana na volji svih etnolingvistickih zajednica da zive zajedno.
To je moguće samo zato što svaka od tih etnolingvističkih zajednica ima "svoju" državu u susjedstvu Švicarske. Naravno, danas su oni svi Švicarci i prihvatili su taj zajednički švicarski identitet. Ali to se ne bi ni desilo da nisu imali svoje države u susjedstvu.

Da postoji neki Bošnjakistan koji graniči sa BiH onda bi i BiH mogla biti kao Švicarska. Ali ne postoji.

Svaki kolektivitet teži da ima svoju državu u kojoj je suveren. Ako ima tek onda može da ima i neku zajedničku u susjedstvu. Ovakva "ničija" BiH odgovara Srbima i Hrvatima jer oni imaju svoje države pored BiH. Ne odgovara Bošnjacima jer oni nemaju ništa što je samo njihovo. Čak ni entitet.

Međutim, stranci će i dalje gurati ovakvu BiH gdje je sve 1/3 i ovakvu Federaciju gdje je 1/2. Pogledati pažljivo kako rade stranci u Ustavnom Sudu. Oni su ti koji implementiraju volju međunarodne zajednice a sa svoja 3 glasa presudno utiču na odluke Ustavnog Suda. Više je nego jasno da oni UVIJEK presuđuju u korist 1/3 BiH i 1/2 FBiH. Nekada je to protiv srpskih interesa jer Srbi žele da se RS odcjepi a to naravno ugrožava koncept "1/3 BiH". Nekada je to protiv bošnjačkih interesa kao što vidimo po ovom pitanju Doma naroda a opet sve kako bi zadovoljili koncept "1/2 FBiH".

Bez stranih sudaca RS bi se lakše odvojila ali bi i Federacija lakše postala bošnjački entitet. Strani suci u US blokiraju i jedno i drugo jer im je cilj 1/3 BiH i 1/2 FBiH.

Rezultat svega toga je nefunkcionalna i blokirana država iz koje mladi odoše. Da li je to i konačni cilj?
Sara03

#641 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Sara03 »

listopad wrote: BiH je potreban "ustavni patriotizam" po uzoru na Svicarsku, mada se njihov sistem naravno ne moze primijeniti 1:1, jer postoje velike razlike u kulturi i tradiciji, ovlikovanim u razlicitim povijesnim okolnostima. Vec sam ranije govorio o svicarskom modelu. Nije to samo kantonizacija nego sve sto definira svicarski identitet i njegovu politicku kulturu. Oni su nacija bazirana na volji svih etnolingvistickih zajednica da zive zajedno. Sve je stvar medjusobnog dogovora, kompromisa, federalizma i postivanja lokalne i kulturne autonomije. Nitko ne vrti pricu o tome sto je bilo prije 500 godina. Ni BiH nece opstati zato sto je u srednjem vijeku bila banovina i u jednom kratkom periodu kraljevina nego samo ako se njezini narodi uspiju dogovoriti.
Ne lupetaj, švicarski konfederalizam nije primjenjiv ni na jedan drugi sistem vlasti, pa tako ni na ovaj u BiH.
listopad

#642 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by listopad »

Fudo387 wrote:Dogovor i kompromis je najbolja opcija, medjusobno postivanje i uvazavanje razlika koje su opet najvise kozmeticke prirode, al nejse.To je u redu, to bi tako trebalo biti, samo, meni se cini da neki ljudi dogovor i kompromis shvataju na nacin da onog drugacijeg jebu k'o
sansku kozu. Nije dogovor i kompromis da jedno dijete ulazi na glavna vrata skole, a drugom koje se zove drugacije probijes zid u cosku
pa da se uvlaci u nju k'o da je cuko a ne ziv insan. Nema tu srece nikom, samo mrznja i daljni razdor.
Poredjenje sa Kosovom stoji, ne u smislu istorije, vec kao jedna od opcija. Danas sutra spletom okolnosti nekom od velikih sve te nase
zajebancije dosade, zaokruzi na karti teritorij, i kaze ovo je najbolja opcija. Sirova sila.
Ne kazem da ce se stvari tako odvijati, ali ta opcija uopste nije nemoguca. Vec vidjeno.
Pa sto mislis tko vec preko 20 godina kroji sudbinu Balkana? Velike sile su odlucile podrzati raspad Jugoslavije, iako oko toga nije bilo jedinstva. One su isto tako odlucile (privremeno) odrzati BiH, pomoci Tudjmanu da porazi tzv. RSK i Hrvatsku fakticki ocisti od Srba, i naravno stvaranje drzave Kosova. Sada pomazu Srbiji na njezinom putu ka "eurointegraciji". Odnos prema BiH ostaje dalje nejasan, jer nije vise u fokusu interesa. Osim toga vlada velika konfuzija, jer svi napori da se od BiH stvori funkcionalna drzava su propali. Mnogi Bosnjaci ocekuju da svjetske sile jednostavno ukinu RS i za njih naprave drzavu u kojoj su oni "temeljni narod". Politika je dogovor i kompromis. To se zove realpolitika i tu nema mjesta za pricu o Kulinu Banu, Tvrtku Kotromanicu, Zmaju od Bosne i genocidu. U realpolitici nema moraliziranja.
Sta bi jedni, sta bi drugi,ne znam, ja pisem o onome sta se desava.
Ljudi zbubali po 100 000 maraka u kucu, danas je zakljucao, spakovao stvari i odveo porodicu u Njemacku. Tabla-prodaje se-30 000 maraka.
Ne vjerujes? Provozaj se Vitezom i okolinom. Doqrcilo ljudima, jebe mu se vise i za treci i cetvrti, i televizor, i BiH, i dok se vode zucne
rasprave o svim mogucim i nemogucim glupostima on je shvatio da mu je u zivotu najbitniji kvalitetan rucak. Odose ljudi.
U BiH nema realne perspektive. Drzava je propala, mladi bjeze. Dobar posao mozes dobiti u Sarajevu (ako si dobro povezan preko stranackih kanala) i Banja Luci. U Vitezu, Olovu, Jajcu, Banovicima, Visegradu itd. nemas sto vise traziti. Sto se tice Hrvata, HDZ-u je apsolutno svejedno sto Hrvati odlaze iz Bosne. Za njih postoji samo njihov kutak u Hercegovini. Po tom pitanju se HDZ i SDA medjusobno potpomazu.
Je li moguce ili nemoguce, pokazace buducnost. Ja u staklene kugle, fildjane i grah ne znam gledati, sumnjam da i ti znas. Nemoj da se
ljutis ako ti drugi spocitavaju da se koristis ustaskom propagandom, jer to zaista radis. Jedino nisam siguran da li to radis namijerno ili
ti se slucajno omakne, mani se procenata i odredjivanja da li je neko nacija ili nije.
Ako si vec za kompromis i dogovor kako tvrdis, onda ti je to zadnje sto ti treba.
Nazivati nekoga sasvim neopravdano ustasom ili siriteljom ustaske propagande samo zato sto se ne slazes s njegovim stavom ili neces da otvoris oci pred cinjenicama je krik neznalice koji na vrlo lukav nacin pokusava usutkati neistomisljenika. Nisam ja predstavnik Hrvata na ovom forumu niti je moja namjera i obveza da se dogovaram oko necega. Isto tako se nemam kome sto pravdati za licno misljenje. Mogu i ja vas redom nazivati islamskim fanaticima, ali mi to ne pada na pamet. Takve optuzbe su neutemeljene i nemaju veze sa ozbiljnom diskusijom. Ako te interesuje ozbiljan razgovor, tu sam na raspolozenju. Pusti se epiteta koji mi ne pristaju, jer prema ustasama imam izrazito neprijateljski stav. Trolcine kao ovaj Hamolj to nece nikada shvatiti.
listopad

#643 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by listopad »

Obi Wan Bosnian wrote:
listopad wrote: Vec sam ranije govorio o svicarskom modelu. Nije to samo kantonizacija nego sve sto definira svicarski identitet i njegovu politicku kulturu. Oni su nacija bazirana na volji svih etnolingvistickih zajednica da zive zajedno.
To je moguće samo zato što svaka od tih etnolingvističkih zajednica ima "svoju" državu u susjedstvu Švicarske. Naravno, danas su oni svi Švicarci i prihvatili su taj zajednički švicarski identitet. Ali to se ne bi ni desilo da nisu imali svoje države u susjedstvu.

Da postoji neki Bošnjakistan koji graniči sa BiH onda bi i BiH mogla biti kao Švicarska. Ali ne postoji.

Svaki kolektivitet teži da ima svoju državu u kojoj je suveren. Ako ima tek onda može da ima i neku zajedničku u susjedstvu. Ovakva "ničija" BiH odgovara Srbima i Hrvatima jer oni imaju svoje države pored BiH. Ne odgovara Bošnjacima jer oni nemaju ništa što je samo njihovo. Čak ni entitet.

Međutim, stranci će i dalje gurati ovakvu BiH gdje je sve 1/3 i ovakvu Federaciju gdje je 1/2. Pogledati pažljivo kako rade stranci u Ustavnom Sudu. Oni su ti koji implementiraju volju međunarodne zajednice a sa svoja 3 glasa presudno utiču na odluke Ustavnog Suda. Više je nego jasno da oni UVIJEK presuđuju u korist 1/3 BiH i 1/2 FBiH. Nekada je to protiv srpskih interesa jer Srbi žele da se RS odcjepi a to naravno ugrožava koncept "1/3 BiH". Nekada je to protiv bošnjačkih interesa kao što vidimo po ovom pitanju Doma naroda a opet sve kako bi zadovoljili koncept "1/2 FBiH".

Bez stranih sudaca RS bi se lakše odvojila ali bi i Federacija lakše postala bošnjački entitet. Strani suci u US blokiraju i jedno i drugo jer im je cilj 1/3 BiH i 1/2 FBiH.

Rezultat svega toga je nefunkcionalna i blokirana država iz koje mladi odoše. Da li je to i konačni cilj?
Cinjenica je da je za ovu frankenstajnsku BiH ogromnim dijelom odgovorna MZ, ali nemojte sa varati ako mislite da oni osjecaju nekakvu odgovornost za spasavanje BiH. Najveci krivci su na kraju ipak ljudi u BiH i njihovi tzv. predstavnici. Ovaj gore veli da su Bosnjaci jedini patriotski narod koji kobajagi zeli spasiti BiH, pa opet stalno biraju mafijasku i semiislamisticku SDA. To nije stranka kojoj je u interesu BiH nego fildzan drzavica u kojoj oni beguju.
listopad

#644 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by listopad »

Sara03 wrote:
listopad wrote: BiH je potreban "ustavni patriotizam" po uzoru na Svicarsku, mada se njihov sistem naravno ne moze primijeniti 1:1, jer postoje velike razlike u kulturi i tradiciji, ovlikovanim u razlicitim povijesnim okolnostima. Vec sam ranije govorio o svicarskom modelu. Nije to samo kantonizacija nego sve sto definira svicarski identitet i njegovu politicku kulturu. Oni su nacija bazirana na volji svih etnolingvistickih zajednica da zive zajedno. Sve je stvar medjusobnog dogovora, kompromisa, federalizma i postivanja lokalne i kulturne autonomije. Nitko ne vrti pricu o tome sto je bilo prije 500 godina. Ni BiH nece opstati zato sto je u srednjem vijeku bila banovina i u jednom kratkom periodu kraljevina nego samo ako se njezini narodi uspiju dogovoriti.
Ne lupetaj, švicarski konfederalizam nije primjenjiv ni na jedan drugi sistem vlasti, pa tako ni na ovaj u BiH.
Rekao sam da se ne moze primijeniti 1:1. Dakle, svicarski model moze posluziti kao uzor, ali uz modifikacije u skladu sa stanjem i mogucnostima u BiH.
Mx

#645 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Mx »

Sonac wrote:Znači tačno mi je muka od samog naslova teme svaki put kad se pojavi na naslovnici.
Turska vam je nacionalna država pa pravac tamo, a isto važi i za ostale secesioniste i njihove matice, vozdra, tema unfollow.
Ko si ti i koji si ti faktor da saljes bilo koga u Tursku ili bilo gdje drugo, ti mozes odlucivati samo o sebi i svojoj prciji i nista vise?!
Bodkin

#646 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Bodkin »

ljevoruki wrote:
Od kad je usa prijatelj? Post provala teska
Vipsilon

#647 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Vipsilon »

Bodkin wrote:
ljevoruki wrote:
A ko je "prijatelj" ako nije USA? Da nije Rusija?
ljevoruki

#648 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by ljevoruki »

Bodkin wrote:Od kad je usa prijatelj? Post provala teska
Nije prijatelj vama, nama jeste. :oops:
Hamolj

#649 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Hamolj »

listopad wrote:
Hamolj wrote:Fudo je jedan od rijetkih normalnih i iskrenih forumaša, čovjek kojem propaganda, mediji i politička orijentacija ne kroje mišljenje. I nek su mu rekao za ovih 23 %, to je ona klasična ustaška priča. Još samo da počne govoriti da su Jajce i Novi Travnik hrvatski gradovi.
Ne laprdaj, majke ti. Nisi sposoban za ozbiljnu diskusiju. Pazi ej, "ustaska prica" i jos ubacuje nekakvo Jajce i Novi Travnik...

Prilicno bolesno.
Čekam te oktobre da otkriješ pravo lice. Loše glumiš intelektualca.
Hafis

#650 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Hafis »

Vipsilon wrote:
Bodkin wrote:
ljevoruki wrote:[
A ko je "prijatelj" ako nije USA? Da nije Rusija?
Hrvatska.
Ta ne kaže džaba ona stara palestinska:

Teško insanu bez ljubavi bratske
I zemlji Bosni bez Hrvatske
Post Reply