minusi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#626 Re: minusi

Post by Truba »

Haris.ba wrote:Ja grijem sada i zatvoreni balkon. Stavio kalorifer. :D

P.S.
Moram zbog sušilice.
osim što si profesionalac i gazda ti si i frik kontrol :D ne dopuštaš da ti slučajnost upravlja životom ti upravljaš slučajnostima :D
Filter

#627 Re: minusi

Post by Filter »

madner wrote:400 KM peleta otislo za 30 dana, ali zbog ekstremnih minusa su grijali radijatori u garazi da ne zamrzne.
i ti na peletu :shock:

:mrgreen: :mrgreen:
madner

#628 Re: minusi

Post by madner »

Filter wrote:
madner wrote:400 KM peleta otislo za 30 dana, ali zbog ekstremnih minusa su grijali radijatori u garazi da ne zamrzne.

Go with the flow :D

Ma oni su ugljem nisu normalni, narucis u Aprilu, ganjas ih u Oktobru da dostave :D
Filter

#629 Re: minusi

Post by Filter »

madner wrote:
Filter wrote:

Ma oni su ugljem nisu normalni, narucis u Aprilu, ganjas ih u Oktobru da dostave :D
:lol: :lol: :D :thumbup:
manekenka u penziji

#630 Re: minusi

Post by manekenka u penziji »

O'zone wrote:Ja čekam račune za struju i plin. Struje očekujem oko 50-ak a plina 80-100 KM

s mobt'ela
Nama su zadnja dva mjeseca dolazili računi na 60ak KM, međutim zadnji račun je stigao na 128 KM.

Shvatam da paušalno naplaćuju vodu, ima slučajeva da je saht kod nekog zaključan, kod nekog pun vode, ne može se očitati...ali da ne mogu prići ormariću od struje je čista lijenost! A za to "očitavanje" neko uredno prima platu.
Truba

#631 Re: minusi

Post by Truba »

madner na peletu

ode nivo
O'zone
Globalni moderator

#632 Re: RE: Re: minusi

Post by O'zone »

Filter wrote:
madner wrote:
Filter wrote: i ti na peletu :shock:

[emoji38] [emoji38] :D [emoji106]
Reklamiraj. Puncu je prošli mjesec broj kwh došao sa jednom nulom više tako i cijena. Odmah ih nazvao i reklamirao račun oni provjerili izvinuli se i poslali novi

s mobt'ela
Nepass

#633 Re: minusi

Post by Nepass »

shalla wrote: :mrgreen:
A napisao sam ti prije par stranica šta radim već godinama i fkt je bolje, jebiga samo nastavim trend plaćanja nekih 50-ak KM tako da mi zimski mjeseci ne padaju teško kao prije kad sam za plin nakon 10-20 KM ljeti morao davati po 200 KM zimi, velik udar na budžet jbg...

@ Toma, koliko sam shvatio svu priču prije, kod labuda je problem što on plati 150 KM a i dalje mu je hladno i zima, to fkt jest zajebancija jbg... Ja se ne sjebajem kad mi dođe 150 KM jer mi hvala Bogu nikad nije hladno u kući, vruće vode koliko želim itd...
I ja nisam prije pretplatu placao i onda jedne zime oko 90KM racun. Od tad 30 svaki mjesec odvojim. Pa je zima podnosljivija
julisiz es grant

#634 Re: minusi

Post by julisiz es grant »

Black swan wrote:da komšiji je za stan od 67 došlo jedne zime 630 maraka...
prešli na pelet i struju
struje 300 :D a ne znam koliko pelet za jednu zimu dođe 1000 možda

to ti je kad zgradu pravi socijalistički arhitekta koji je vjerojatno odradio postdiplomski negdje na jugu španjolske pa je prenio taj trenutni trend velikih prozora slabe izolacije i limenog krova koji propušta od rata :D...gledam susjednu staru zgradu... prozori minimalni kao u zatvoru :D zidovi 60 centimetara :D plus centralno :D
S peletom meni zimski računi za struju do 35 KM...manji od ljetnih :D
turbofolk

#635 Re: minusi

Post by turbofolk »

33 vreće peleta u prvih 11 dana ove godine. Cca 150 KM. Kuća bez izolacije, sa novom PVC stolarijom. Zadana dnevna temperatura na termostatu je 23,2 stepena. Ne postižem je nikako. Maksimalno 22,00 jedva. Nije mi zima, opet je majica kratkih rukava. Noćna 19,00 i upali se jednom u noći do dnevnog režima. Peć znači radi haman pa non stop od pola šest ujutro do 11 navečer i tri vreće odu za dan. Grijem ukupno 90 kvadrata prizemlja i potkrovlja. Prva mi je sezona sa peletom - ugradio pelet gorionik na postojeću etažnu peć. Do sad trošio cca 1600 KM za grijanje na drva i ugalj, a ova sezona će izgleda biti skuplja za 300 KM od moje neke računice od 5 tona peleta (1.500 KM), dakle za tonu peleta što je cca 300 KM. Ukupno do danas u sezoni od kraja septebembra otišlo dvije i po palete (na paleti je 72 vreće = 1.080,00 kg = 324 KM). Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
ultima_palabra

#636 Re: minusi

Post by ultima_palabra »

Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
MOSALJOZE

#637 Re: minusi

Post by MOSALJOZE »

A tek koliko nas nema grijanje na puljku :oops:
julisiz es grant

#638 Re: minusi

Post by julisiz es grant »

ultima_palabra wrote:Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
Buržuj since 2013 :D
turbofolk

#639 Re: minusi

Post by turbofolk »

ultima_palabra wrote:Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
Nismo svi iz Sarajeva, iaoko ga volimo ko svog :D ipak smo tamo ostavili najljepše dane svoje mladosti :D
breuer

#640 Re: minusi

Post by breuer »

turbofolk wrote:33 vreće peleta u prvih 11 dana ove godine. Cca 150 KM. Kuća bez izolacije, sa novom PVC stolarijom. Zadana dnevna temperatura na termostatu je 23,2 stepena. Ne postižem je nikako. Maksimalno 22,00 jedva. Nije mi zima, opet je majica kratkih rukava. Noćna 19,00 i upali se jednom u noći do dnevnog režima. Peć znači radi haman pa non stop od pola šest ujutro do 11 navečer i tri vreće odu za dan. Grijem ukupno 90 kvadrata prizemlja i potkrovlja. Prva mi je sezona sa peletom - ugradio pelet gorionik na postojeću etažnu peć. Do sad trošio cca 1600 KM za grijanje na drva i ugalj, a ova sezona će izgleda biti skuplja za 300 KM od moje neke računice od 5 tona peleta (1.500 KM), dakle za tonu peleta što je cca 300 KM. Ukupno do danas u sezoni od kraja septebembra otišlo dvije i po palete (na paleti je 72 vreće = 1.080,00 kg = 324 KM). Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
upravo, okvirno ću ti spomenuti da je Sarajevo III klimatska zona, dakle planinska, tako da je za optimalan utrošak potrebno 10 cm sloja toplotne izolacije nevezano mnogo za materijal kojim su građeni zidovi

pogotovo se ne smije zaboraviti krov koji uzrokuje najveće gubitke energije (ili nagle promjene gabarita objekta, doksati, istaci i sl.), a po običaju se najviše zanemaruje pri postavljanju izolacije...ako je kosi kako si naveo (potkrovlje), izolacionim materijalom debljine 15 cm ispuniti prostor između rogova i nema zime!

također se ne smiju zanemarivati dijelovi uz otvore, špalete i ostali ranjivi dijelovi konstrukcije
shalla

#641 Re: minusi

Post by shalla »

:mrgreen:
Živio sam 24 godine u stanu na Dobrinji, otkako sam se "udao" živim u kući (evo osma godina), kad podvučem crtu tj kad odvagam minuse i pluseve, opet bih danas-sutra kad bih imao izbor odabrao kuću. Jest zajebancija što u kući i oko kuće vazda imaš nešto raditi al bez obzira na to ne bih dao tog mira ili svoje baštice nizašta na svijetu...
Truba

#642 Re: minusi

Post by Truba »

najjeftinije je grijanje kad živiš uz državnu šumu
troškovi 0 :D

samo treba ručno dovlačiti grede :D oprobano 2012.
Haris.ba

#643 Re: minusi

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:
Haris.ba wrote:Ja grijem sada i zatvoreni balkon. Stavio kalorifer. :D

P.S.
Moram zbog sušilice.
osim što si profesionalac i gazda ti si i frik kontrol :D ne dopuštaš da ti slučajnost upravlja životom ti upravljaš slučajnostima :D
180 Kmica plin za decembar. 60ak kvadrata. Ne gasi se 24 sata (naveče samo smanji na ugodnih 21). Voda topla, redovno kupanje. Šporet na plin. Struje 50 KM. Od toga sigurno 10 Kmica je sušilica. :D

A žena je frik kontrol. Ja sam samo halat. U svakom smislu riječi. :P
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#644 Re: minusi

Post by Chmoljo »

turbofolk wrote:
Nismo svi iz Sarajeva, iaoko ga volimo ko svog :D ipak smo tamo ostavili najljepše dane svoje mladosti :D
Vidi jebote, neko se i vratio!

:D
turbofolk

#645 Re: minusi

Post by turbofolk »

breuer wrote:
turbofolk wrote:Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
upravo, okvirno ću ti spomenuti da je Sarajevo III klimatska zona, dakle planinska, tako da je za optimalan utrošak potrebno 10 cm sloja toplotne izolacije nevezano mnogo za materijal kojim su građeni zidovi

pogotovo se ne smije zaboraviti krov koji uzrokuje najveće gubitke energije (ili nagle promjene gabarita objekta, doksati, istaci i sl.), a po običaju se najviše zanemaruje pri postavljanju izolacije...ako je kosi kako si naveo (potkrovlje), izolacionim materijalom debljine 15 cm ispuniti prostor između rogova i nema zime!

također se ne smiju zanemarivati dijelovi uz otvore, špalete i ostali ranjivi dijelovi konstrukcije
:thumbup:
Sve je jasno. Ovo gore boldano je bilo više konstatacija nego pitanje. Pitanje izolacije mi nije uopšte strano. Inače sam d.i.a. po struci pa hajmo reći da znam dosta o tome. Ovdje sam samo htio navesti koliko mi je, ustvari, peleta pojelo prvih 11 dana januara, haman pa onoliko koliko mi je moglo biti za čitav, recimo, mart.
turbofolk

#646 Re: minusi

Post by turbofolk »

Chmoljo wrote:
Vidi jebote, neko se i vratio!

:D
Vjeruj mi da sam imao priliku i ostati, al eto.. splet slučajnih okolnosti me vratio u moj rodni grad. Nisam se pokajao. Često sam u Sarajevu, iaoko se, svaki put kad dođem, sve više osjećam kao stranac. Ne zbog ljudi, nego nako svaki put mi nešto novo i nepoznato, što nije bilo prošli put, a kamoli prije 10, pa i kusur godina.

Odosmo u off. Sorry
MOSALJOZE

#647 Re: minusi

Post by MOSALJOZE »

Ideš u off skupa sa glavnim bajom,kako to komentarisati :-?
Chmoljo

#648 Re: minusi

Post by Chmoljo »

turbofolk wrote:
Vjeruj mi da sam imao priliku i ostati, al eto.. splet slučajnih okolnosti me vratio u moj rodni grad. Nisam se pokajao. Često sam u Sarajevu, iaoko se, svaki put kad dođem, sve više osjećam kao stranac. Ne zbog ljudi, nego nako svaki put mi nešto novo i nepoznato, što nije bilo prošli put, a kamoli prije 10, pa i kusur godina.

Odosmo u off. Sorry
Ma salim se, naravno. Mnogo je ljudi koji su dosli u Sarajevo, a uradili za njega vise od mnogih rodjenih ovdje. Uvijek mi je bilo drago kad ovdje ostaje pametna i kulturna raja. Dzaba mu dedo rodjen pored Vijecnice ako ima durmitorski mentalni sklop.

Off je, u pravu si. :thumbup:

Edit: mosaljoze - :hmpf:
Tomahawk11
Globalni moderator

#649 Re: minusi

Post by Tomahawk11 »

Neka ba, mozda skontaju da su bili kolege na studiju :D
Chmoljo

#650 Re: minusi

Post by Chmoljo »

Ja imam bravaraki zanat :per: