osim što si profesionalac i gazda ti si i frik kontrolHaris.ba wrote:Ja grijem sada i zatvoreni balkon. Stavio kalorifer.![]()
P.S.
Moram zbog sušilice.
minusi
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#626 Re: minusi
- Filter
#627 Re: minusi
i ti na peletumadner wrote:400 KM peleta otislo za 30 dana, ali zbog ekstremnih minusa su grijali radijatori u garazi da ne zamrzne.
- madner
#628 Re: minusi
Go with the flowFilter wrote:i ti na peletumadner wrote:400 KM peleta otislo za 30 dana, ali zbog ekstremnih minusa su grijali radijatori u garazi da ne zamrzne.![]()
![]()
Ma oni su ugljem nisu normalni, narucis u Aprilu, ganjas ih u Oktobru da dostave
- Filter
#629 Re: minusi
madner wrote:Go with the flowFilter wrote:i ti na peletumadner wrote:400 KM peleta otislo za 30 dana, ali zbog ekstremnih minusa su grijali radijatori u garazi da ne zamrzne.![]()
![]()
![]()
Ma oni su ugljem nisu normalni, narucis u Aprilu, ganjas ih u Oktobru da dostave
- manekenka u penziji
#630 Re: minusi
Nama su zadnja dva mjeseca dolazili računi na 60ak KM, međutim zadnji račun je stigao na 128 KM.O'zone wrote:Ja čekam račune za struju i plin. Struje očekujem oko 50-ak a plina 80-100 KM
s mobt'ela
Shvatam da paušalno naplaćuju vodu, ima slučajeva da je saht kod nekog zaključan, kod nekog pun vode, ne može se očitati...ali da ne mogu prići ormariću od struje je čista lijenost! A za to "očitavanje" neko uredno prima platu.
- Truba
#631 Re: minusi
madner na peletu
ode nivo
ode nivo
- O'zone
- Globalni moderator
#632 Re: RE: Re: minusi
Reklamiraj. Puncu je prošli mjesec broj kwh došao sa jednom nulom više tako i cijena. Odmah ih nazvao i reklamirao račun oni provjerili izvinuli se i poslali noviFilter wrote:[emoji38] [emoji38]madner wrote:Go with the flowFilter wrote: i ti na peletu![]()
![]()
![]()
Ma oni su ugljem nisu normalni, narucis u Aprilu, ganjas ih u Oktobru da dostave[emoji106]
s mobt'ela
-
Nepass
#633 Re: minusi
I ja nisam prije pretplatu placao i onda jedne zime oko 90KM racun. Od tad 30 svaki mjesec odvojim. Pa je zima podnosljivijashalla wrote:![]()
A napisao sam ti prije par stranica šta radim već godinama i fkt je bolje, jebiga samo nastavim trend plaćanja nekih 50-ak KM tako da mi zimski mjeseci ne padaju teško kao prije kad sam za plin nakon 10-20 KM ljeti morao davati po 200 KM zimi, velik udar na budžet jbg...
@ Toma, koliko sam shvatio svu priču prije, kod labuda je problem što on plati 150 KM a i dalje mu je hladno i zima, to fkt jest zajebancija jbg... Ja se ne sjebajem kad mi dođe 150 KM jer mi hvala Bogu nikad nije hladno u kući, vruće vode koliko želim itd...
-
julisiz es grant
#634 Re: minusi
S peletom meni zimski računi za struju do 35 KM...manji od ljetnihBlack swan wrote:da komšiji je za stan od 67 došlo jedne zime 630 maraka...
prešli na pelet i struju
struje 300a ne znam koliko pelet za jednu zimu dođe 1000 možda
to ti je kad zgradu pravi socijalistički arhitekta koji je vjerojatno odradio postdiplomski negdje na jugu španjolske pa je prenio taj trenutni trend velikih prozora slabe izolacije i limenog krova koji propušta od rata...gledam susjednu staru zgradu... prozori minimalni kao u zatvoru
zidovi 60 centimetara
plus centralno
- turbofolk
#635 Re: minusi
33 vreće peleta u prvih 11 dana ove godine. Cca 150 KM. Kuća bez izolacije, sa novom PVC stolarijom. Zadana dnevna temperatura na termostatu je 23,2 stepena. Ne postižem je nikako. Maksimalno 22,00 jedva. Nije mi zima, opet je majica kratkih rukava. Noćna 19,00 i upali se jednom u noći do dnevnog režima. Peć znači radi haman pa non stop od pola šest ujutro do 11 navečer i tri vreće odu za dan. Grijem ukupno 90 kvadrata prizemlja i potkrovlja. Prva mi je sezona sa peletom - ugradio pelet gorionik na postojeću etažnu peć. Do sad trošio cca 1600 KM za grijanje na drva i ugalj, a ova sezona će izgleda biti skuplja za 300 KM od moje neke računice od 5 tona peleta (1.500 KM), dakle za tonu peleta što je cca 300 KM. Ukupno do danas u sezoni od kraja septebembra otišlo dvije i po palete (na paleti je 72 vreće = 1.080,00 kg = 324 KM). Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
- ultima_palabra
#636 Re: minusi
Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
- MOSALJOZE
#637 Re: minusi
A tek koliko nas nema grijanje na puljku 
-
julisiz es grant
#638 Re: minusi
Buržuj since 2013ultima_palabra wrote:Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
- turbofolk
#639 Re: minusi
Nismo svi iz Sarajeva, iaoko ga volimo ko svogultima_palabra wrote:Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
-
breuer
#640 Re: minusi
upravo, okvirno ću ti spomenuti da je Sarajevo III klimatska zona, dakle planinska, tako da je za optimalan utrošak potrebno 10 cm sloja toplotne izolacije nevezano mnogo za materijal kojim su građeni zidoviturbofolk wrote:33 vreće peleta u prvih 11 dana ove godine. Cca 150 KM. Kuća bez izolacije, sa novom PVC stolarijom. Zadana dnevna temperatura na termostatu je 23,2 stepena. Ne postižem je nikako. Maksimalno 22,00 jedva. Nije mi zima, opet je majica kratkih rukava. Noćna 19,00 i upali se jednom u noći do dnevnog režima. Peć znači radi haman pa non stop od pola šest ujutro do 11 navečer i tri vreće odu za dan. Grijem ukupno 90 kvadrata prizemlja i potkrovlja. Prva mi je sezona sa peletom - ugradio pelet gorionik na postojeću etažnu peć. Do sad trošio cca 1600 KM za grijanje na drva i ugalj, a ova sezona će izgleda biti skuplja za 300 KM od moje neke računice od 5 tona peleta (1.500 KM), dakle za tonu peleta što je cca 300 KM. Ukupno do danas u sezoni od kraja septebembra otišlo dvije i po palete (na paleti je 72 vreće = 1.080,00 kg = 324 KM). Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
pogotovo se ne smije zaboraviti krov koji uzrokuje najveće gubitke energije (ili nagle promjene gabarita objekta, doksati, istaci i sl.), a po običaju se najviše zanemaruje pri postavljanju izolacije...ako je kosi kako si naveo (potkrovlje), izolacionim materijalom debljine 15 cm ispuniti prostor između rogova i nema zime!
također se ne smiju zanemarivati dijelovi uz otvore, špalete i ostali ranjivi dijelovi konstrukcije
- shalla
#641 Re: minusi
ultima_palabra wrote:Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.
Živio sam 24 godine u stanu na Dobrinji, otkako sam se "udao" živim u kući (evo osma godina), kad podvučem crtu tj kad odvagam minuse i pluseve, opet bih danas-sutra kad bih imao izbor odabrao kuću. Jest zajebancija što u kući i oko kuće vazda imaš nešto raditi al bez obzira na to ne bih dao tog mira ili svoje baštice nizašta na svijetu...
- Truba
#642 Re: minusi
najjeftinije je grijanje kad živiš uz državnu šumu
troškovi 0
samo treba ručno dovlačiti grede
oprobano 2012.
troškovi 0
samo treba ručno dovlačiti grede
- Haris.ba
#643 Re: minusi
180 Kmica plin za decembar. 60ak kvadrata. Ne gasi se 24 sata (naveče samo smanji na ugodnih 21). Voda topla, redovno kupanje. Šporet na plin. Struje 50 KM. Od toga sigurno 10 Kmica je sušilica.Black swan wrote:osim što si profesionalac i gazda ti si i frik kontrolHaris.ba wrote:Ja grijem sada i zatvoreni balkon. Stavio kalorifer.![]()
P.S.
Moram zbog sušilice.ne dopuštaš da ti slučajnost upravlja životom ti upravljaš slučajnostima
A žena je frik kontrol. Ja sam samo halat. U svakom smislu riječi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#644 Re: minusi
Vidi jebote, neko se i vratio!turbofolk wrote:Nismo svi iz Sarajeva, iaoko ga volimo ko svogultima_palabra wrote:Nisam znao da toliko forumaša živi u kući dok nisam vidio ovu temu.ipak smo tamo ostavili najljepše dane svoje mladosti
- turbofolk
#645 Re: minusi
breuer wrote:upravo, okvirno ću ti spomenuti da je Sarajevo III klimatska zona, dakle planinska, tako da je za optimalan utrošak potrebno 10 cm sloja toplotne izolacije nevezano mnogo za materijal kojim su građeni zidoviturbofolk wrote:Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
pogotovo se ne smije zaboraviti krov koji uzrokuje najveće gubitke energije (ili nagle promjene gabarita objekta, doksati, istaci i sl.), a po običaju se najviše zanemaruje pri postavljanju izolacije...ako je kosi kako si naveo (potkrovlje), izolacionim materijalom debljine 15 cm ispuniti prostor između rogova i nema zime!
također se ne smiju zanemarivati dijelovi uz otvore, špalete i ostali ranjivi dijelovi konstrukcije
Sve je jasno. Ovo gore boldano je bilo više konstatacija nego pitanje. Pitanje izolacije mi nije uopšte strano. Inače sam d.i.a. po struci pa hajmo reći da znam dosta o tome. Ovdje sam samo htio navesti koliko mi je, ustvari, peleta pojelo prvih 11 dana januara, haman pa onoliko koliko mi je moglo biti za čitav, recimo, mart.
- turbofolk
#646 Re: minusi
Vjeruj mi da sam imao priliku i ostati, al eto.. splet slučajnih okolnosti me vratio u moj rodni grad. Nisam se pokajao. Često sam u Sarajevu, iaoko se, svaki put kad dođem, sve više osjećam kao stranac. Ne zbog ljudi, nego nako svaki put mi nešto novo i nepoznato, što nije bilo prošli put, a kamoli prije 10, pa i kusur godina.Chmoljo wrote:
Vidi jebote, neko se i vratio!
Odosmo u off. Sorry
- MOSALJOZE
#647 Re: minusi
Ideš u off skupa sa glavnim bajom,kako to komentarisati 
- Chmoljo
#648 Re: minusi
Ma salim se, naravno. Mnogo je ljudi koji su dosli u Sarajevo, a uradili za njega vise od mnogih rodjenih ovdje. Uvijek mi je bilo drago kad ovdje ostaje pametna i kulturna raja. Dzaba mu dedo rodjen pored Vijecnice ako ima durmitorski mentalni sklop.turbofolk wrote:
Vjeruj mi da sam imao priliku i ostati, al eto.. splet slučajnih okolnosti me vratio u moj rodni grad. Nisam se pokajao. Često sam u Sarajevu, iaoko se, svaki put kad dođem, sve više osjećam kao stranac. Ne zbog ljudi, nego nako svaki put mi nešto novo i nepoznato, što nije bilo prošli put, a kamoli prije 10, pa i kusur godina.
Odosmo u off. Sorry
Off je, u pravu si.
Edit: mosaljoze -
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#649 Re: minusi
Neka ba, mozda skontaju da su bili kolege na studiju 
- Chmoljo
#650 Re: minusi
Ja imam bravaraki zanat