Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
seln

#626 Re: Zivinice 91-96

Post by seln »

Otto Skorzeny wrote:
seln wrote:Zivinicane bije glas da su zajebani... a to je ono sto nam je i trebalo na pocetku rata, kada smo goloruki cekali noz.
Poslije rata se mnogo toga pokvarilo, naselilo se sve i svasta (iz ovoga izuzimam izbjeglice, oni nisu dosli svojom voljom), "poduzetnici" su otvorili gomilu kicastih birtija, koje sada lagano propadaju...steta onoh Zivinica prije rata.
Ja takodje imam pitanje:
-kakva je uloga onog Ive Andrice kako-se-vec-zvase, je li on dobavio neko oruzje na pocetku rata?
-je li istina da je JNA pokusala ispustiti 2 miliona litara helikopterskog kerozina?

Vidi pa ti si isto iz Zivinica :-D masala nas ima . To za kerozin je bilo ako se dobro sjecam u onom skladistu na Ljubacama .
Nisam iz Zivinica, ali znam koliko su valjali na u ratu. :-D
zvucnikk

#627 Re: Zivinice 91-96

Post by zvucnikk »

Ja bih samo volio da za nas mladje neko malo detaljnije kaze nesto o zivinickim borcima,o Osama itd..Da zaista provjerene stvari kaze koliko su znacili oni u ratu.
hvala :-D
argyle

#628 Re: Zivinice 91-96

Post by argyle »

OPERACIJA SEMINAR, 3. dio STIŽU ŽIVINIČKE “OSE”

http://hajro.blogger.ba/

Svi su se samo pitali hoće li ofanziva ličiti na onu prošlu, kad je bilo pakleno krajem marta 1993. godine. Tokom deset dana granatiranja krenulo je petnaest četničkih tenova i pješadija. Prije toga su buldožderima prerađenim u oklopnjake uništene mine i prokrčen put tenkovima preko Prosjeka. U Bilalićima je vrilo kao u grotlu. Četnici su upali i zapalili selo Bešiće nadomak Bilalićima, zatim uzeli Greben, strateški najvažniju kotu na ovom području. Naredna tri dana borbe su nastavljene napadima na Obršine i Laze. Uništeno je šest tenkova. U pomoć ovim momcima stigli su iz Živinica sjajni borci Osa. Ovo je se desilo slučajno, jer Ose usmjerene ka Gradačcu susreli su se sa velikim valom izbjeglica iz Teočaka. M. Mahmutbegović, koji je bio komandant Osa, sa još 56 svoja borca odlučuje da krene u pomoć Teočaku. Ovo će biti zapamćeno kao jedina pomoć Teočaku sa strane što se tiče drugih jedinica iz sastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dolaskom Osa moral je narastao do nebesa i onda se definitivno krenulo. Četnici su protjerani iz Bilalića, sa Grebena, iz Gajića, Mirkovića. Oko 120 ih je vječno zaljepilo u ovim borbama. Tako je bilo i krajem marta, a sve to izgledalo je kao velika proba za četničku ofanzivu Seminar. Teočak je prevazišao sve svoje bitke – bar kada su četnici u pitanju – sve bitke i kasapnice u njegovom ratu.

elmirčo

#629 Re: Zivinice 91-96

Post by elmirčo »

donvito je za vudija mala maca.

otac je bio u sprečanskom, i dobro se sjećam jednom kad je krenuo za sanski most. jebote,šta sam imao, 3-4 godine tad ali nikad ne mogu zaboraviti. ja nisam imao pojma ni gdje ide, ni kada ( i da li ) će se vratiti, sanski most je za mene bio kraj svijeta. i dan danas kad se spomene sanski most, odma u glavi onaj snijeg koji je bio tad i zima u pm.

poslije tek skontaš da kod nas nije bilo akcija tokom rata, ali da su naši ljudi skakali po bosni i ginuli, ne može i ne smije niko zaboraviti!!
prije par godina sam s bratom bio kod prijatelja u orašju, i sad na kafi u gradu dolazi lik srednjih godina, nešto priča s ovim našim, kad pita nas odakle ste momci, iz živ.
joj kaže vaši su jebali znanje ovdje u ratu ( iskreno tad sam se prep'o k'o nikad ) kad na kraju se ispostavi da je i on " naš " ( nervira me ovo vaši naši ali mora se zbog ovakvih đenerala iznad ;) )

drugom prilikom sam bio u gradačcu kod prijatelja s fakulteta, njegov otac govori, " jedino su ose došle ovdje kad je najgore bilo, ovo ostalo ništa, kurčevača - tuzla, lukavac, gračanica" i sad nabraja on mjesta tako redom..

onda akcije na visu da ne nabrajam, a ko god je sa ovog područja zna koliko je vis strateski vazan ( imas zivinice, banovice, lukavac, tuzlu i sela sva u tom dijelu )
Danguba

#630 Re: Zivinice 91-96

Post by Danguba »

Otto Skorzeny wrote:
elmirčo wrote:donvito je za vudija mala maca.

otac je bio u sprečanskom, i dobro se sjećam jednom kad je krenuo za sanski most. jebote,šta sam imao, 3-4 godine tad ali nikad ne mogu zaboraviti. ja nisam imao pojma ni gdje ide, ni kada ( i da li ) će se vratiti, sanski most je za mene bio kraj svijeta. i dan danas kad se spomene sanski most, odma u glavi onaj snijeg koji je bio tad i zima u pm.

poslije tek skontaš da kod nas nije bilo akcija tokom rata, ali da su naši ljudi skakali po bosni i ginuli, ne može i ne smije niko zaboraviti!!
prije par godina sam s bratom bio kod prijatelja u orašju, i sad na kafi u gradu dolazi lik srednjih godina, nešto priča s ovim našim, kad pita nas odakle ste momci, iz živ.
joj kaže vaši su jebali znanje ovdje u ratu ( iskreno tad sam se prep'o k'o nikad ) kad na kraju se ispostavi da je i on " naš " ( nervira me ovo vaši naši ali mora se zbog ovakvih đenerala iznad ;) )

drugom prilikom sam bio u gradačcu kod prijatelja s fakulteta, njegov otac govori, " jedino su ose došle ovdje kad je najgore bilo, ovo ostalo ništa, kurčevača - tuzla, lukavac, gračanica" i sad nabraja on mjesta tako redom..

onda akcije na visu da ne nabrajam, a ko god je sa ovog područja zna koliko je vis strateski vazan ( imas zivinice, banovice, lukavac, tuzlu i sela sva u tom dijelu )

Eto momak spomenu Sprecanski bataljon . Inace oni su bili prvi bataljon 210 Viteske .Prije se zvao odred . Prvi su otisli van svoje zone odgovornosti u ispomoc drugim . Otisli su na Kula grad u pomoc Zvornicanima . Posle Smoluca , Posavina , presjecanje koridora kad su imali jako velike gubitke . Inace izlazak kolone sa aerodruma Dubrave (18 05 1992 godine ) putem od aerodruma do Krojcice obezbjedjivao je Sprecanski bataljon . Gro ljudi koji ce kasnije formirati ovu jedinicu sudjelovalo je u onoj poznatoj pobuni rezervista u Tuzli . Mada se ona nije dogodila u Tuzli nego u hangarima u Maslama i aerodrumu Dubrave . Sprecanski je jedinica koja je imala najveci broj odlikovanja od svih jedinica u 210 Viteskoj brigadi "Nesib Malkic", Jedna od prvih jedinica formiranih na podrucju Sjeveroistocne Bosne
Sve je tako momci... :thumbup:
osim sitnice sa Gradacca gdje su tuzlanske brigade imale zonu odgovornosti.
Treba napraviti razliku ''drzati liniju'' i ''manevarske jedinice''.
Gojeni H

#631 Re: Zivinice 91-96

Post by Gojeni H »

zvucnikk wrote:Ja bih samo volio da za nas mladje neko malo detaljnije kaze nesto o zivinickim borcima,o Osama itd..Da zaista provjerene stvari kaze koliko su znacili oni u ratu.
hvala :-D
Znacili su mnogo, posebno u pocetku. Kasnije se vecina sabrala, ljudi stekli borbeno iskustvo, formirale se jedinice ... ali, u pocetku su Sprecanski i Ose punili rupe na mnogim ratistima.
Zajedno sam s njima ratovao na vise ratista Smoluca, Ozren, Gradacac, brcansko ratiste, Olovo, Vares, ... Odlicni borci.
Kasnije su Ose malo pale, a i Sprecanski sam manje sretao na terenima. Ose su imale velike gubitke 92-93 pa su kasnije dolazili neki novi likovi koji su ipak za nijansu bili nesto slabiji od "starih".
Del_Boy_Trotter

#632 Re: Zivinice 91-96

Post by Del_Boy_Trotter »

Otac od tvog kolege ili nije bio tu u ratu ili priča gluposti. Previše je mojih Gračanlija izginulo i iskasapljeno na Gradačcu da na ovo odšutim. Od samog početka rata 111 Gračanička brigada slala je redovne smjene tako da su bili prisutni tokom cijelog rata u Gradačcu i na ratištu cijelog "Koridora". Što se tiče Osa čuo sam sve najbolje o tim momcima ali nemojte misliti da su samo oni išli po BiH i ginuli išlo se iz mnogo bh sredina po ratištima posebno kada je formiran Korpus i OG - 2 tada nije bilo domobranstva već se išlo gdje je bilo potrebe.
Malo Gradačca : https://www.youtube.com/watch?v=CG3TsigBtNA
elmirčo

#633 Re: Zivinice 91-96

Post by elmirčo »

Del_Boy_Trotter wrote:
Otac od tvog kolege ili nije bio tu u ratu ili priča gluposti. Previše je mojih Gračanlija izginulo i iskasapljeno na Gradačcu da na ovo odšutim. Od samog početka rata 111 Gračanička brigada slala je redovne smjene tako da su bili prisutni tokom cijelog rata u Gradačcu i na ratištu cijelog "Koridora". Što se tiče Osa čuo sam sve najbolje o tim momcima ali nemojte misliti da su samo oni išli po BiH i ginuli išlo se iz mnogo bh sredina po ratištima posebno kada je formiran Korpus i OG - 2 tada nije bilo domobranstva već se išlo gdje je bilo potrebe.
Malo Gradačca : https://www.youtube.com/watch?v=CG3TsigBtNA

a čuj, ja sam napisao što sam čuo. ne favorizujem nikoga, nego sam napisao šta mi je čovjek rekao.
Juliuscezar

#635 Re: Zivinice 91-96

Post by Juliuscezar »

...
Last edited by Juliuscezar on 10/02/2022 11:54, edited 1 time in total.
putokaz1

#636 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by putokaz1 »

Moglo se bolje reagovat ali morao je biti pla,komadant,sistem brzog prodora te vraćanja na početne pozicije u slučaju potrebe,brzi manevar,pravi momenat i pravo mjesto,iznenadjenje i drugo
SkyLimit

#637 Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Drugi Korpus Armije BiH sa sjedištem u Tuzli osnovan je 29. septembra 1992. godine.

U njegov sastav ulaze jedinice sa prostora općina: Tuzla, Srebrenik, Gradačac, Gračanica, Doboj - Istok, Čelić, Brčko, Lukavac, Banovići, Kladanj, Živinice, Kalesija, Sapna, Teočak.

Odredjen period rata Drugom korpusu je pripadao i dio Banjalucko - Dobojske regije(Tesanj, Doboj - Jug, Maglaj, Teslić) te dio Sarajevsko - zeničke kotline(Olovo).

I snage u podrinjskoj enklavi Srebrenice i Žepe su nominalno pripadale Drugom korpusu, iako komanda Korpusa nije imala pravu kontrolu nad njima, a sa strane Armije BiH njima je praktično nadređeni bio Enver Hadžihasanović iz Generalštaba.

Američka obavještajna agencija CIA ga u svom djelu Balkan Battlegrounds ocjenjuje kao najači korpus Armije BiH. Uopćeno je važio za najorganizovaniji od svih korpusa.

Odbranio je najveću slobodnu teritoriju i vezao na sebe najveće i najače neprijateljske snage.

U njegovoj zoni odgovornosti bio je ogroman prostor od Majevice i Teočaka do Olova, od Vozuće i Ozrena i Doboja do Gradačca i Brčkog.

Od 6 korpusa Vojske Republika Srpske, čak 3 su bila najvećim dijelom snaga usmjereni prema Drugom korpusu Armije BiH. Radilo se o 1. Krajiškom(Banjalučkom), Istočno - Bosanskom(Bijeljinskom) i Drinskom(Zvorničkom) korpusu VRS.

Dok se Istočno - Bosanski i Drinski korpus VRS mogu posmatrati kao obližnji i "lokalni" neprijatelji, 1. Krajiški korpus VRS, najmnogoljudniji i najopremljeniji neprijateljski korpus došao je iz daleke Krajine sa svojim brigadama iz Banja Luke, Prijedora, Sanskog Mosta...(16. krajiška, 43. motorizovana, 5. kozarska, 6. sanska, 1. oklopna, 2. oklopna...) i najveći dio svojih snaga stacionirao oko Brčkog, Gradačca i Doboja. Brigade iz ovog korpusa, najače brigade cijele VRS, na druga ratišta bi odlazile samo tokom većih ofanziva, dok se Drugi korpus protiv njih borio svakodnevno. I Alija Izetbegović i Rasim Delić su izjavljivali da se najžešće borbe vode u zoni odgovornosti Drugog korpusa.

Drugi korpus Armije BiH je bio najbliži Drini i Srbiji što je njegov položaj dodatno otežavalo. Dok su recimo brigade 1. Krajiškog korpusa VRS od početka agresije zapravo predstavljale brigade bivše JNA sa zavidnom organizacijom i iskustvom rata u Hrvatskoj, 2. Korpus je svoj rat započeo sa organizacijom na nivou TO i sa pješadijskim naoružanjem koje se dužilo na smjene, a o nedostatku teškog naoružanja i oklopnih sredstava ne treba ni govoriti.

Drugi korpus Armije BiH je imao najviše poginulih boraca od svih korpusa Armije BiH. Dao je 3 Heroja Oslobodilačkog rata: Hajrudin Mešić, Mehdin Hodžić, Nesib Malkić.

Na prostoru Drugog korpusa nastala je i kasnije elitna jedinica Generalštaba Armije BiH "Crni Labudovi".

Neki od najznačajnijih uspjeha Drugog korpusa:

- 15. maja 1992. na Brčanskoj Malti u Tuzli nanesen je jedan od najtežih poraza bivšoj JNA u svim ratovima tokom raspada Jugoslavije.

- 23. maja 1992. oslobođena je Kalesija kao prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Prethodno je spriječeno spajanje neprijateljskih snaga iz pravca Zvornika preko Kalesije sa aerodromom Dubrave(Živinice) na kojem je bila stacionirana bivša JNA te neprijateljskim podmajevičkim položajima oko Tuzle, što bi Tuzlu dovelo u okruženje.

- Odbranjen je Gradačac uprkos tome što je VRS tokom 1992. izvodila neprestane napade u cilju okupacije ovog grada koji je imao veliku i taktičku i moralnu vrijednost.

- VRS je uložila svoje najveće snage u proširenje i daljne osiguravanje svog koridora koji je prolazio kroz Brčko a kojim je zapadni dio RS(Banja Luka) bio povezan sa istočnim dijelom RS a zatim i Srbijom. Uz odbranu Gradačca i dijela teritorija oko Brčkog, Drugi korpus nikad nije dozvolio VRS da obezbjedi širok, čvrst i stabilan koridor i sigurnost da bi mogla snage sa koridora premještati na druga ratišta. Da Armija BiH nije vojnički odbranila značajan dio brčanskih teritorija pitanje je da li bi Brčko dejtonskim sporazumom dobio status distrikta ili bi to sve danas bilo Republika Srpska. Na području Posavine VRS je mogla kao nigdje drugdje maksimalno koristiti svoju prednost u oklopno - mehanizovanim sredstvima zahvaljujući konfiguraciji terena(ravnica). Prema ocjeni Rasima Delića, brčansko ratište je bilo najteže ratište u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ali ne samo da da neprijateljska sila nije uspjela odbaciti Drugi korpus daleko od koridora, već ga je on uspjevao povremeno čak i presjeći.

- Odbranjeni su Sapna i Teočak, konstantne mete velikih neprijateljskih ofanziva od 1992. do 1995. godine. Uprkos svom isturenom i krajnje nepovoljnom položaju, izloženi napadima i sa strane Majevice i sa strane Zvornika, Sapna i Teočak nikad nisu pali.

- U novembru 1993. tokom hrvatske agresije na BiH Drugi korpus u sadejestvu sa ostalim jedinicama Armije RBiH oslobađa grad Vareš od ekstremista HVO - a.

- Drugi korpus Armije BiH je dao krucijalni doprinos odbrani Olova i slamanju velike neprijateljske ofanzive "Drina 93" čiji je cilj bio spajanje velikosrpskih snaga sa Romanije sa onima na Vozući i Ozrenu čime bi bio stvoren i drugi("alternativni") koridor između velikosrpskih snaga u zapadnoj Bosni sa onima u istočnoj Bosni i Srbiji. Cilj operacije bio je i presjecanja teritorija pod kontrolom 2. Korpusa od ostatka slobodnih teritorija te na koncu i slom 2. Korpusa što bi prema prognozama neprijatelja dovelo i do kapitulacije RBiH.

- Poznato "groblje tenkova" u mjestu Karuše(Doboj - Jug) nastalo je u vrijeme kada je to područje bilo u zoni odgovornosti 2. Korpusa.

- Na majevičkom ratištu vršena su i ofanzivna dejstva u kojima su uništena sva podmajevička neprijateljska uporišta a neprijatelj potisnut u planinu Majevicu. I na samoj Majevici u teškim borbama uzete su neke od najvažnijih kota poput Grede i Lisače. Drugi korpus se približio i samom vrhu Majevice releju Stolice i tv repetitoru koji se tu nalazio u ali u žestokim borbama ipak nije uspio ovladati njime.

- Na ozrenskom ratištu 1994. godine Drugi korpus je zauzeo strateški izuzetno bitnu kotu Vijenac, što će predstavljati odličan preduvjet za ofanzivna dejstva na vozućkom ratištu i Ozrenu naredne godine.

- 1995. godine u sadejstvu sa Trećim korpusom Drugi korpus oslobađa Vozuću, jedno od najčuvenijih i najznačajnijih neprijateljskih uporišta, a zatim oba korpusa ostvaruju daljne napredovanje u dubine planine Ozrena.

- Jedinice Drugog korpusa učestovale su i na ratištima izvan svoje zone odgovornosti, od okolice Sarajeva pa do Centralne Bosne, a značajan dio jedinica kraj rata dočekao je u Bosanskoj Krajini.

Ostat će upamćene mnoge pojedinačne bitke i poduhvati jedinica ovog korpusa, samo neki od njih:

- Uništavanje oklopnog voza na Gradačcu
- Zarobljavanje ukupno preko 100 neprijateljskih vojnika prilikom oslobađanja kota Lisača na Majevici i Vijenac na Ozrenu u 1994. godini
- Kontranapad Živiničkih Osa na Kruševu u januaru 1994. godine kada u borbi prsa u prsa slamaju ofanzivu na Olovo
- Tajno ubacivanje kalesijskih Crnih Vukova u Maglaj u kamionima kroz punktove VRS prilikom deblokade tog grada u martu 1994.
- Debakl "Arkanovih Tigrova" na Čeliću
- Ubacivanje diverzanata na Majevicu 21. aprila 1993. preko kote Banj Brdo i dizanje u zrak jedne od komandnih zgrada VRS na Majevici, prema podacima neprijatelja imao je gubitke od 33 poginula

Neprijatelj je dobro zapamtio zvorničko - teočansko ratište gdje su mu neubičajno mnogi ginuli visokorangirani oficiri, od komadanata brigada:

- Milan Jović, komadant 1. Majevičke brigade Ugljevik
- Krsto Nedić, komadant 1. Semberske brigade Bijeljina

Do komadanata udarnih jedinica iz sastava dva različita korpusa:

- Branko Pantelić "Panter", Srbijanac, komadant "gardijske brigade Panteri" Bijeljina iz sastava Istočno - Bosanskog korpusa
- Mile Stanošević "Kep", Srbijanac, komadant specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" iz sastava Drinskog korpusa

Pripadnike Drugog korpusa Armije BiH se tereti za minimalan broj ratnih zločina, najmanje od svih vojnih formacija koje su djelovale na tlu BiH devedesetih.

Image

edit: Neke sam postove sa ove teme naknadno brisao ili prepravljao jer sam i sam znanja o 2. Korpusu sticao u hodu, pa bih uvidio da sam napisao nešto netačno.
Last edited by SkyLimit on 23/02/2017 02:01, edited 26 times in total.
Danguba

#638 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

Majevica

Na planini Majevici koja dominira ovim podrucjem borbe su se izvodile sve 4 godine rata, bilo je povuci - potegni, Armija BiH nesto oslobodi pa onda VRS to poravnja artiljerijom i u kontri vrati, napredovanje metar po metar i tako je rat i zavrsio.

Par primjera kako je to izgledalo:

21. april 1993. godine, diverzanti Drugog korpusa udju iza ledja pripadnicima VRS na izuzetno vaznoj koti Banj Brdo, poubijaju na liniji cijelu smjenu od tridesetak vojnika, kasnije je VRS u kontri opet povratila Banj Brdo
http://www.bijeljina.org/novosti/10584/ ... -brdu.html

25. novembra 1994. godine, Armija BiH oslobadja izuzetno vaznu kotu Lisaca na Majevici i pri tome zarobljava 61 pripadnika VRS, kasnije su valjda oni opet vratili Lisacu pod svoje
http://www.otisak.ba/brcko/25084-obilje ... -pese.html

Mislim da se to takodjer dogodilo 1994. godine, u junu, Armija BiH nakon mnogo pokusaja zauzima Gredu na Majevici, ponovno jednu izuzetno bitnu kotu, ne znam tacno sta se sa njom poslije desavalo, da li ju je VRS vratila, ali znam da su kasnije u Drugom korpusu smatrali da ipak nije vrijedila tolikih gubitaka, izgubilo se na desetine vojnika dok se konacno i oslobodila ta Greda.

Tamo 1995. godine, u posljednim mjesecima rata, Drugi korpus prakticno po prvi put zapocinje operaciju velikih razmjera na Majevici, borbe su trajale danima, veci dio pripadnika VRS bio je i u okruzenju oko samog slavnog Repetitora, na kraju corak, nista se nije postiglo a izgubilo se na desetine odlicnih boraca. Sve je to podsjecalo na onaj neslavni posljedni pokusaj debllokada Sarajeva, izvlacila se pozitiva da je "Armija BiH po prvi put pokazala da moze izvoditi kordinirane i opsezne operacije".
Fino da si izdvojio vremena i truda za ovu temu. :thumbup:

Sto se tice Majevice, otprilike je islo onako kako si i opisao ''klackalica''.
Ne smijemo zaboraviti da su srpsko crnogorske falange odmah po izlasku iz kasarne okrenuli svoje cijevi prema Tuzli od cesme u Slavinovicima. Trebalo je dana i mjeseci da se oni poguraju na vrh Majevice. Islo se u dva pravca: jedan od kasarne prema Staroj Majevici(Lovacki dom) a drugi je prema Caklovicima, Pozarnici Seljublje.

Pratim temu pa se opet poslije ukljucim. Ima par stvari oko Majevice koje bas ne odgovaraju pa cemo probati da ih uskladimo.
Gojeni H

#639 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Gojeni H »

Pored odbrane Gradachca i Teocaka, borbi na Brcanskom ratistu, mislim da takodje treba uvrstiti izuzetno znacajne borbe za odbranu Olova, doprinos u zauzimanju Varesa zajedno sa 3. korpusom, te borbe na Ozrenu od kojih treba spomenuti zauzimanje Vijenca i Vozuce.

Pratim temu.
Comanche

#640 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Comanche »

Korpus koji je mnogo toga mogao uraditi, ali nikad nije iskoristio sav potencijal. komandant je trebao biti neki muhadzir iz istočne bosne, semberije ili posavine.

Većinom čuvali linije a nespremnost za vrijeme pada Srebrenice komandi nikad ne mogu halalit.
desni

#641 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by desni »

Danguba wrote:
Majevica

Na planini Majevici koja dominira ovim podrucjem borbe su se izvodile sve 4 godine rata, bilo je povuci - potegni, Armija BiH nesto oslobodi pa onda VRS to poravnja artiljerijom i u kontri vrati, napredovanje metar po metar i tako je rat i zavrsio.

Par primjera kako je to izgledalo:

21. april 1993. godine, diverzanti Drugog korpusa udju iza ledja pripadnicima VRS na izuzetno vaznoj koti Banj Brdo, poubijaju na liniji cijelu smjenu od tridesetak vojnika, kasnije je VRS u kontri opet povratila Banj Brdo
http://www.bijeljina.org/novosti/10584/ ... -brdu.html

25. novembra 1994. godine, Armija BiH oslobadja izuzetno vaznu kotu Lisaca na Majevici i pri tome zarobljava 61 pripadnika VRS, kasnije su valjda oni opet vratili Lisacu pod svoje
http://www.otisak.ba/brcko/25084-obilje ... -pese.html

Mislim da se to takodjer dogodilo 1994. godine, u junu, Armija BiH nakon mnogo pokusaja zauzima Gredu na Majevici, ponovno jednu izuzetno bitnu kotu, ne znam tacno sta se sa njom poslije desavalo, da li ju je VRS vratila, ali znam da su kasnije u Drugom korpusu smatrali da ipak nije vrijedila tolikih gubitaka, izgubilo se na desetine vojnika dok se konacno i oslobodila ta Greda.

Tamo 1995. godine, u posljednim mjesecima rata, Drugi korpus prakticno po prvi put zapocinje operaciju velikih razmjera na Majevici, borbe su trajale danima, veci dio pripadnika VRS bio je i u okruzenju oko samog slavnog Repetitora, na kraju corak, nista se nije postiglo a izgubilo se na desetine odlicnih boraca. Sve je to podsjecalo na onaj neslavni posljedni pokusaj debllokada Sarajeva, izvlacila se pozitiva da je "Armija BiH po prvi put pokazala da moze izvoditi kordinirane i opsezne operacije".
Fino da si izdvojio vremena i truda za ovu temu. :thumbup:

Sto se tice Majevice, otprilike je islo onako kako si i opisao ''klackalica''.
Ne smijemo zaboraviti da su srpsko crnogorske falange odmah po izlasku iz kasarne okrenuli svoje cijevi prema Tuzli od cesme u Slavinovicima. Trebalo je dana i mjeseci da se oni poguraju na vrh Majevice. Islo se u dva pravca: jedan od kasarne prema Staroj Majevici(Lovacki dom) a drugi je prema Caklovicima, Pozarnici Seljublje.

Pratim temu pa se opet poslije ukljucim. Ima par stvari oko Majevice koje bas ne odgovaraju pa cemo probati da ih uskladimo.
Lisaču i Gredu četnici nikad nisu vratili.Do kraja rata ostale su pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.Lisača najbolje pokazuje razliku između bosanske armije i četnika svi zarobljeni četnici su preživjeli.
    Da za nekoliko mjeseci od juna do oktobra 1992. četnici su odbačeni 15 kilometara od Tuzle.
      Ova zadnja akcija je valjda odrađena da se olakša onim na Vlašiću.Odvuku snage i tako.
      desni

#642 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by desni »

Comanche wrote:Korpus koji je mnogo toga mogao uraditi, ali nikad nije iskoristio sav potencijal. komandant je trebao biti neki muhadzir iz istočne bosne, semberije ili posavine.

Većinom čuvali linije a nespremnost za vrijeme pada Srebrenice komandi nikad ne mogu halalit.
      Potencijal?Koliko tenkova,oklopnjaka,haubica,minobacača da ne pričamo o avionima i helikopterima je ovaj korpus na samoj granici sa Srbijom imao na raspolaganju?
        A drugi korpusi su gubili gradove usred Bosne u kojim su Bošnjaci bili većina.Koliko su onda ostali korpusi bili spremni?Nisu ni linije znali čuvati pa su im četnici uzimali teritorije od Goražda do Igmana,pa su ih borci iz Drugog korpusa morali spašavati na Olovu gdje je poginuo Nesib Malkić.
          Otkud potreba da se pljune na korpus koji je sačuvao najveću slobodnu teritoriju stvarno ne znam.
          kolegione

#643 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by kolegione »

Mala digresija za vas, zanima me objektivno i realno koliko smo bili jaki prije potpisivanja dejtonskog, naravno ne mislim samo na jedan segment naših linija nego globalno, može i PP

Izvinjavam se jos jednom na offtopic
          Sokol31

#644 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Sokol31 »

Sve pohvale za otvorenu temu, pratim :thumbup:
          agent_zero

#645 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by agent_zero »

Comanche wrote:Korpus koji je mnogo toga mogao uraditi, ali nikad nije iskoristio sav potencijal. komandant je trebao biti neki muhadzir iz istočne bosne, semberije ili posavine.

:thumbup:

Korpus najvećeg razočarenja.

Jedino svaka čast Gradačcu i njihovim jedinicama.
          Pitar s Kariba

#646 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Pitar s Kariba »

Zvornik, Gradačac, Brčko, Živinice, Kalesija :thumbup: :thumbup: :thumbup:
          Čudo bosanskog otpora!
          Nikad nisam bio tamo, ali od svih gradova istočne Bosne, najžalivije mi je što Zvorničani nisu dočekali slobodu svog grada ... Mada, s obzirom na blizinu Srbije i snagu agresora i ovo što su uradili je fenomen. Od Kula-grada, Teočaka, Sapne, kapetana Hajre, 206. viteške, Crnih labudova ... Zvorničana je bilo svuda i svugdje, širom Bosne! Neka je rahmet, slava i vječno hvala svim poginulim borcima Zvornika, cijelog 2. korpusa i cijele ARBiH!

Sokol31

#647 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Sokol31 »

agent_zero wrote:

:thumbup:

Korpus najvećeg razočarenja.

Jedino svaka čast Gradačcu i njihovim jedinicama.
          Kada se govori o Drugom korpusu mora se uzeti u obzir više činjenica, prije svega više od trećine poginulih boraca iz Armije BiH je iz Drugog korpusa, zatim to je korpus koji je za sebe vezivao značajne dijelove Prvog Krajiškog korpusa VRS, a direktno bio u konfliktu sa Drinskim i Istočno bosanskim korpusom VRS, te raznoraznim paravojnim jedinicama iz Srbije. Branio je ogromnu teritoriju i bio poprilično razvučen na različitim dijelovima ratišta od Brčkog i Gradačca, do Majevice, Teočaka i Sapne, te Kladnja i Banovića. Značajno je učestvovao i na Olovskim ratištu, te dijelom na Vareškom i upitna je tvrdnja da je samo branio teritorij iz svoje zone odgovornosti, a i da jeste mora se uzeti u obzir činjenica da je od svih korpusa (naravno pored Sreberenice i Žepe) bio najbliži granici sa Srbijom :izet:
          SkyLimit

#648 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Što se tiče organizacije 2. Korpusa, stalno su vršene neke reorganizacije a u prvim mjesecima rata jedva da je i bilo oružanih formacija na nivou brigada, zapravo je na početku rata TO na nivou organizacije bataljoni i čete podnio ogroman teret, no u 1995. godini 2. Korpus je organizaciono odprilike izgledao ovako:

21. Divizija

Brčko

Na početku je bila 108. brigada HVO koju su činili i Bošnjaci i Hrvati. Kasnije se dijeli na dva dijela: značajan dio izlazi iz njenog sastava i čini novoformiranu 108. motorizovanu brigadu Armije BiH, a ostatak i dalje ostaje kao 108. brigada HVO. Kasnije se 108. br. Armije BiH preimenovala u 215. brigadu.

Gradačac

Na početku je bila 107. brigada HVO koju su činili i Bošnjaci i Hrvati. Ona se poslije transformiše u 107. brigadu Armije BiH. Kasnije će se 107. brigada Armije BiH podijeliti na dva dijela: 217. br Gradačac i 213. br. Gradačac.

Srebrenik

21. Brigada Srebrenik je bila lokalna brigada. Kasnije je preimovana u 212. brigadu Srebrenik.

Od najboljih jedinica i boraca sa prostora Brčkog, Gradačca i Srebrenika stvorena je 211. Oslobodilačka brigada, kao elitna brigada 21. Divizije.

22. Divizija

Gračanica

111. brigada Gračanica je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 221. brigadu.

Lukavac

117. brigada Lukavac je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 223. brigadu.

Doboj - Istok

109. brigada Doboj - Istok je bila lokalna brigada. Zbog manjka ljudstva na tom prostoru jedinica je popunjavana i borcima iz Gračanice. Kasnije je preimenovana u 224. brigadu.

Banovići

119. brigada Banovići je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 225. brigadu.

Od najboljih jedinica i boraca sa prostora Gračanice, Lukavca i Doboj - Istoka stvorena je 212. Oslobodilačka brigada, kao elitna brigada 22. Divizije. Pred kraj rata će i nešto Banovićana ući u njen sastav. Možda da je ne bi miješali sa 212. brigadom Srebrenik, preimenovana je u 222. Oslobodilačku brigadu.

24. Divizija

Živinice

116./216. brigada i 220. brigada su bile lokalne "domobranske" brigade. Kasnije se sastavljaju u jednu, 240. brigadu.

210. brigada je bila udarna brigada nastala 1993. spajanjem Sprečanskog, Dubravskog i Živiničkog bataljona, već do tada zasebnih proslavljenih jedinica. Čini se da ona možda i nije pripadala 24. Diviziji jer nikad nije preimenovana u 24? brigadu pa je moguće da je tada bila pod direktnom komandom Korpusa, ali kada se 24. Divizija transformiše u 28. Diviziju jasno je da je i ona tu, jer se preimenuje u 281. brigadu.

Živiničke Ose su bili manja jedinica, uglavnom na nivou odreda koji je služio kao neka vrsta korpusne interventne jedinice, ali oni su zapravo na papiru prvo spadali pod OG 6(Živinice, Kladanj, Banovići) a kasnije pod 24. Diviziju.

Živinički Sokolovi je bila HVO jedinica, brojno stanje se mijenjalo između čete i odreda, sačinjena od živiničkih Hrvata i dijelom Bošnjaka. Prvo je bila "samostalna" jedinica, zatim ulazi u sastav 115. brigade HVO "Zrinski", a rasformiranjem te brigade značajan dio Hrvata iz jedinice se pridružuje 108. brigadi HVO Brčko, dok ostatak jedinice ulazi u sastav novoformirane 240. brigade Živinice.

Kalesija

205. brigada Kalesija je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 245. brigadu.

241. brigada Kalesija je bila manevarska ofanzivna brigada nastala izdvajanjem najboljih jedinica i boraca iz 205./245. brigade.

"Crni Vukovi" Kalesija(na početku HOS, kasnije Armija RBiH) su bili neka vrsta korpusne interventne jedinice tokom 1993. i prve polovice 1994. godine, kada je jedinica brojno bila na nivou čete i odreda. Negdje sredinom 1994. godine jedinica sa povećanjem ljudstva za 4 puta postaje bataljon i gubi svoj nivo i značaj.

Zvornik - Sapna

206. brigada Zvornik - Sapna je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 246. brigadu.

242. brigada Zvornik - Sapna je bila manevarska ofanzivna brigada nastala izdvajanjem najboljih jedinica i boraca iz 206./246. brigade.

Kladanj

121. brigada je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 244. brigadu.

1. Muslimanska Podrinjska brigada sa sjedištem u Kladnju je bila brigada formirana od izbjeglog stanovništva iz Podrinja. Kasnije preimenovana u 243. Muslimansku Podrinjsku brigadu.

Nakon pada Srebrenice ova divizija mijenja naziv u "28. Divizija", a u nju ulaze i preživjeli iz kolone smrti iz Srebrenice.

25 Divizija

Tuzla

1. Tuzlanska brigada, kasnije premienovana u 250. brigadu a 1995. godine rasformirana.

2. Tuzlanska brigada, kasnije preimenovana u 251. brigadu.

3. Tuzlanska brigada, kasnije preiminovana u 252. brigadu.

251. Brigada Tuzla je bila ofanzivna manevarska brigada, tkz. "Tabut brigada", rasformirana nekoliko mjeseci pred kraj rata.

250. Oslobodilačka brigada je bila ofanzivna manevarska brigada koja je postojala zadnjih nekoliko mjeseci rata.

IDČ "Panteri", prvo idč 5. OG Tuzla a kasnije 25. Divizije.

Teočak

1. Teočanska brigada "Hajrudin Mešić" je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 255. brigadu.

Čelić

208. brigada Čelić je bila lokalna brigada. Kasnije je preimenovana u 254. brigadu.

28. Divizija

Srebrenica

Žepa

Samo nominalno pripadala 2. Korpusu bez stvarne kontrole komande Korpusa nad divizijom, a i radilo se o diviziji koja je kao borbena formacija sa nekoliko brigada postojala samo na papiru.

Korpusne jedinice

Bilo je puno tih jedinica koje su bile pod direktnom komandom vrha Korpusa, samo neke od najpoznatijih:

MAD - Mješovito artiljerijski divizion

IDČ Lavovi

Balte, Vojna policija za antiterorističku borbu

2. Inžinjerijski bataljon

2. Sanitetski bataljon

Čini se i da je 9. Muslimanska brigada(nastala od dijelova 242. brigade, 243. brigade, preživjelih iz kolone smrti...) stvorena kao manevarska formacija u posljednim mjesecima rata također bila pod direktnom komandom komadanta Korpusa. A možda su bili i u onoj novoj 28. diviziji, ne znam.
          Last edited by SkyLimit on 23/02/2017 12:02, edited 7 times in total.
          Gojeni H

#649 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Gojeni H »

Iako izbjegavam mjerit' ko dalje pisa, i iako se osipam na lokalne patriotizme ...

Skoro do kraja 1992. god. Radio Sarajevo skoro da nije pominjao druga ratista osim sarajevskog i gradachackog.
          Na GRadachcu su cetnici upotrijebili sve moguce sto su imali, ukljucujuci avione, tenkove, artiljeriju i pjesadiju.
          Apsolutno svaki dan, do polovine 1993. god., su bili mjesoviti tenkovsko-pjesadijski napadi na Vidu, Pozarike, Sibovac, itd.
          Nije bilo apsolutno nijedne kuce ni zgrade koja nije pogodjena granatom.
          Prvog dana mog terena na Gradachcu palo je 5000 granata. Mozda nemas predstavu kako je to pa cu ti reci ... imas osjecaj da haubice udaraju rafalnom paljbom.

2. korpus je 1992. god. cak i probio koridor na Brchkom. Koridor je presjecen u mjestu Gorice 2 dana. Cetnici su poslali sve sto su imali da se koridor ponovo uspostavi, a intervencija HVO Orasje je izostala.
          Bitno je napomenuti da se do kraja rata grad Brchko na nekim dijelovima mogao gadjati minobacacima. Toliko su cetnici bili sigurni sa svojim koridorom, a na njemu su stalno morali imati znacajan broj jedinica da bi ga mogli odbraniti.
          Moj brat je veci dio rata proveo na liniji gdje su transee bile pokrivene ... linija je bila udaljena od cetnika 20-30 m. Cetnik je mogao dobacit' rucnu bombu.

Vares je zauzet 1993. god. u sadejstvu jedinica 2. i 3. korpusa. Armije RBiH. HVO je pobijedjen.

Cijelo vrijeme rata Teocak je bio k'o kamen u trbuhu cetnicima. Sve su pokusali da ga zauzmu i nisu uspjeli. Jednom od ofanziva je rukovodio i ratni zlocinac Ratko Mladic. Angazovanje cijelog stanovnsitva Teocaka u odbrani svoje teritorije je za primjer i uci ce u historiju. Istinska "opstenarodna odbrana".

Slobodne teritorije Zvornika - Sapna. Poznavao sam cetvoricu momaka iz jedinice velicine voda koji su 1993. god. otisli cetnicima iza ledja, unistili jednu haubicu 105 mm, a drugu zarobili i dovukli "rucno" na slobodnu teritoriju. Ako nadjes jos dvije jedinice u Armiji RBiH koji su ucinili slican poduhvat, obavezujem se pred forumskim pucanstvom da cu te poljubit' u kurac.

I onda kako ne spomenuti Vozucu, gdje je ostvarena velika pobjeda nad cetnicima i Vozuca je zauzeta. 212 (kasnije 222) oslobodilacka brigada je odradila fantastican posao.

Gubitak Srebrenice jeste velika mrlja, ali mislim da smo do sada apsolvirali da se slucaj Srebrenica odlucivao negdje daleko od Tuzle i 2. korpusa.
          Gojeni H

#650 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Gojeni H »

Zaboravih Olovo.

Ne znam da li je neko javio forumskim historicarima da je Olovo bilo gotovo bez 2. korpusa?

Od nas cetvorice koji smo odradjivali jedan posao, jedan poginuo, jedan ranjen.
          Momka iz Doboj-Istoka vode, ne moze da stoji na nogama, 3 puta mu rov cetnici pogodili zoljom.
          Uglavnom, ogroman doprinos 2. korpusa na olovsko-ilijaskom ratistu.
          Post Reply