Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pirpa

#626 Re: Feedback

Post by pirpa »

Zanima mene, samo nastavi drug :thumbup: :thumbup:
Vecina nas je imala te komsija sto su 92. otisli na vikendice :mrgreen:
muha_sa

#627 Re: Feedback

Post by muha_sa »

Nekako s proljeća wrote:Stanovništvo srpske nacionalnosti je grad Sarajevo napuštalo u valovima, ugrubo rečeno u tri vala u različitom vremenskom periodu. Tekst iznad u fokus je stavio samo onaj nakon tzv dejtonskog mirovnog sporazuma i njim obuhvatio 150 000 ljudi, što ne odgovara istini.
Prvi val napuštanja grada Sarajeva je bio u proljeće 1992 godine, i trebao je biti privremenog karaktera u trajanju od heftu-dvije tri najviše, pa su oni koji su ozbiljno shvatili instrukcije SDS ipak odlazili na vikendice u okolini Sarajeva. Osnovne stvari koje su sa sobom tada ponijeli su im kasnije bili jedini imetak od ukupnog koji su stekli radeći i stvarajući do tada u Sarajevu. Sarajevo nije zauzeto kako je bilo planirano, a oni se tako nisu mogli ili htjeli vratiti na svoje. Pošto je opsada grada potrajala godinama, malo po malo su pokušavali da prežive u novonastalim okolnostima i sredinama, djeca zbog škole, odrasli zbog posla i borbe za egzistenciju, mobilizacijski problemi i sl... uglavnom, to bi bilo to u tom tzv prvom talasu.
Ako koga zanima mogu nastaviti.
:thumbup:

Bursac piše o odlasku nakon Dejtona---znaš i sam šta se dešavalo prilikom reintegracije, odlasci i ostavljanje pustoši iza sebe :-)
trocadero

#628 Re: Feedback

Post by trocadero »

De ba Muha, da ne bih pomislio da si patetican prije cu reci da te pomalo hvata nostalgija za sarajevskim Srbima! :D
Jesi li ti u kontaktu sa nekima koji su tad otisli i sta ti kazu oni u povjerenju na tu temu?
Nekako s proljeća

#629 Re: Feedback

Post by Nekako s proljeća »

Vidi u ovom prvom valu ja sam pisao prije svega o stanovništvu Sarajeva pravoslavne vjeroispovijesti , a komotno se može tvrditi da su i stanovnici Sarajeva ostalih nacionalnosti preventivno napuštali grad , predosjećajući moguće probleme koji bi mogli uslijediti. Tako da je to normalna pojava u vrijeme psihoze koja je bila prisutna tada u proljeće.
Drugi val napuštanja grada Sarajeva je vezan za izuzetno težak period, teškog preživljavanja u opkoljenom Sarajevu, grad tada napuštaju i mnogi njegovi građani svih nacionalnosti kada su bili u prilici, humanitarnim konvojima, medicinskim evakuacijama, preko aerodromske piste, razmjenama, izlazak iz grada uz novčanu nadoknadu i sl. Dakle, riječ je o peridu od 1992 do 1995. godine. Prema nekim procjenama oko 30-40 000 stanovnika Sarajeva pravoslavne vjeroispovijesti je do kraja dijelilo sudbinu sa ostalim sugrađanima.
Treći val bio mogli nazvati period od kraja 1995. do početka 1996. godine, kada stanovništvo Grbavice, Nedzarića, Ilidze, dijela Dobrinje, Rajlovca, Vogošće, Nahoreva... bude opet instruirano od strane SDS-a da napuste ta područja i pređu u područja koja su pripala entitetu RS-e. Po planu je tzv dejtonskim sporazumom bilo predviđeno da se, na navedena područja, u roku od mjesec dana uspostavi administracija entiteta F BIH. Carl Bildt je tada bio visoki predstavnik međunarodne zajednice i možda i nesvjesno taj rok probio, i produžio za još mjesec dana. U tom periodu se u tim naseljima se uništava i pali gotovo sve vrijedno, a dijelovi vojske i policije RS-a vrše jak pritisak na stanovništvo da se iseli. To ovaj prilog od @muha sa i potvrđuje. U njemu nedostaju činjenice da se u tom kratkom vremenu napravilo štete u milijardama dolara, izmješteni su ili spaljeni proizvodni pogoni, devastirane javne i zdravstvene ustanove, škole i stambeni objekti.
Srpsko stanovništvo je otišlo, mnogo je suza poteklo... ipak, najveći dio ih se skrasio u regionu sarajevskog okruga pod administracijom RS-a, u Lukavicu i na Pale, a ostali su produžili u Banja Luku, Bijeljinu, Bratunac itd. a manji broj i prema Srbiji. Činjenica je da je riječ o pomjeranju stanovništva iz grada u dijelove sarajevske okoline.
Razdvojit ću fazu obnove Sarajeva i nazvao bih to četvrtim valom napuštanja grada Sarajeva, jer su se u to vrijeme obnove u grad slijevale milijarde dolara pomoći od prijateljskih zemalja . Predratni stanovnici srpske nacionalnosti su se počeli stidljivo vraćati , po jedan ili dva člana porodice, preuzimali ključeve stanova po prijeratnom stanarskom pravu na njih. To je bila prilika da se multietnička slika grda Sarajeva popravi, jer se po tadašnjim zakonima moralo provesti pet godina prije nego što se stanarsko pravo pretvori u lično vlasništvo.
Wolfgang Petritsch je bio visoki predstavnik tada, i donosi odluku koju je temeljio na zaštiti ljudskih prava i pravednosti, da je stanarsko pravo jednako vlasništvu. Tako se ''preko noći'' na tržištu ponude javljaju haman svi stanovi ....slijedi zakon potražnje, razmjene.... i to onda ide tokovima koje ja nemam namjeru dalje da komentarišem. Mogu samo da poštujem.

Eto, to je moje mišljenje i hvala na zanimanju za njega.
trocadero

#630 Re: Feedback

Post by trocadero »

Nekako s proljeća wrote:Vidi u ovom prvom valu ja sam pisao prije svega o stanovništvu Sarajeva pravoslavne vjeroispovijesti , a komotno se može tvrditi da su i stanovnici Sarajeva ostalih nacionalnosti preventivno napuštali grad , predosjećajući moguće probleme koji bi mogli uslijediti. Tako da je to normalna pojava u vrijeme psihoze koja je bila prisutna tada u proljeće.
Kako li su samo Jevreji bili pametni pa najvecim dijelom organizovano ufatise ovaj prvi val.
Nekako s proljeća

#631 Re: Feedback

Post by Nekako s proljeća »

Poučeni tragičnim iskustvom iz 2WW-a , po meni, sasvim razumljiva preventivna reakcija. Vjerujem da je bilo i instrukcija iz američko-jevrejskih krugova.
trocadero

#632 Re: Feedback

Post by trocadero »

pirpa wrote:Zanima mene, samo nastavi drug :thumbup: :thumbup:
Jebes Srbina koji nema vikendicu. 8-)
karanana

#633 Re: Feedback

Post by karanana »

Pa dobro, ovi valovi i odlasci.....poznata materija, nista novo nije receno. Mozda i cetvri val postoji ali ne znam koliki je.....odlazak alijinih srba kao sto ih djogo nazva i jos neko ovdje na forumu. Predurali rat ali nakon rata postali predmet prozivanja i uvreda tipa chetnici vlasi i slicno.
muha_sa

#634 Re: Feedback

Post by muha_sa »

trocadero wrote:De ba Muha, da ne bih pomislio da si patetican prije cu reci da te pomalo hvata nostalgija za sarajevskim Srbima! :D
Jesi li ti u kontaktu sa nekima koji su tad otisli i sta ti kazu oni u povjerenju na tu temu?
:-D

hvata me nostalgija za onim vremenom kad smo svi bili prije svega ljudi, kad smo se pazili i družili, al................... :-)

Što se tice ovog Bursacevog teksta sve je ovako kako je napisano :thumbup: rijec je o izlasku i napuštanju Sarajeva i okoline pred reintegraciju.
Pošto živim na Č.Vili noc pred reintegraciju Grbavice sam šeto do Bristola i gledo kako gore stanovi u neboderima s one strane Miljacke :-) koji je to vandalizam bio :-) nakon par dana odem u sestrin stan na Grbavici, idioti odnjeli i wc šolju i izvalili ohrndanu kadu koja je bila zazidana :lol: :lol: :lol:
Odem u Rajlovac u firmu gdje sam radio i imam šta vidjet :-) nisu uspjeli ogradu koju su odrezali odvuc :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvrea7OMUus [/youtube]

Nisam u kontaktu pošto su mahom van Sarajeva osim što se s nekim ono u prolazu vidim a tema nam nije 92-95 :-)
pirpa

#635 Re: Feedback

Post by pirpa »

trocadero wrote:
pirpa wrote:Zanima mene, samo nastavi drug :thumbup: :thumbup:
Jebes Srbina koji nema vikendicu. 8-)
Jebaces i onda puno, vecina ih nije imala vikendice :mrgreen:
Prije samog izbijanja rata u Sarajevu mnogi srbi su kao isli na vikendice a ustvari su isli po puske i kratku obuku u rukovanju lakim naoruzanjem.
Sreca nasa pa se nisu aktivirali kad su trbali vec su se noge ufatili. Hvala im na kukavicluku i oruzju koje su ostavili za sobom,valjalo nam je.
pirpa

#636 Re: Feedback

Post by pirpa »

Image
Last edited by pirpa on 14/06/2017 22:15, edited 1 time in total.
Ripicipi

#637 Re: Feedback

Post by Ripicipi »

Strani mediji o srpskom napustanju Sarajeva.

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#638 Re: Feedback

Post by JoseMujica »

Senad Begić, RVI koji je već četvrti dan u štrajku glađu zbog nerada sudskih institucija, ispunio je dato obećanje i zapalio se u centru grada. Bivši logoraš Senad Begić punih 16 godina čeka rješenja sudskog spora.
Senad nije bio budala...... čoek je branio svoju porodicu, kuću i zemlju. No postratni podrumaški sistem u kome vladaju opskurni likovi što su se u ratu krili po kancelarijama je od Senada napravio budalu! i na kraju samoubicu :(

mater im jebem fašističku!
trocadero

#639 Re: Feedback

Post by trocadero »

muha_sa wrote:
hvata me nostalgija za onim vremenom kad smo svi bili prije svega ljudi, kad smo se pazili i družili, al................... :-)

Što se tice ovog Bursacevog teksta sve je ovako kako je napisano :thumbup: )
Pa moram priznati da sam i ja ponekad malo nostalgican za tim ljudima i vremenima, valjda zato sto sam tad bio mlad. Da sarajevski Srbi nisu otisli posle Dejtona tj. da su ostali opet bi se mi svi fino pazili i druzili. :D Inace kakav bi to bio zivot bez toga i na sta bi to licilo?

Fino pise Bursac, bas fino.Vidi se da se dobro razumije u sarajevske prilike i neprilike.Ovaj tekst mu je najbolji...

http://www.6yka.com/novost/74878/dragan ... a-sarajeva
muha_sa

#640 Re: Feedback

Post by muha_sa »

trocadero wrote:
muha_sa wrote:

Što se tice ovog Bursacevog teksta sve je ovako kako je napisano :thumbup: )
Pa moram priznati da sam i ja ponekad malo nostalgican za tim ljudima i vremenima, valjda zato sto sam tad bio mlad. Da sarajevski Srbi nisu otisli posle Dejtona tj. da su ostali opet bi se mi svi fino pazili i druzili. :D Inace kakav bi to bio zivot bez toga i na sta bi to licilo?

Fino pise Bursac, bas fino.Vidi se da se dobro razumije u sarajevske prilike i neprilike.Ovaj tekst mu je najbolji...

dobar tekst :thumbup:

šta je uzrok pa je tako kako je :? :?
trocadero

#641 Re: Feedback

Post by trocadero »

Znao sam da ce ti se svidjeti pa sam ga zato i postavio. :-D
pirpa

#642 Re: Feedback

Post by pirpa »

trocadero wrote:

Ukratko:
igrao Nele za pogresnu raju, zanemario taktiku, zavrsio karijeru u nizerazrednom Vratniku... kao vecina bivsih komsija.
trocadero

#643 Re: Feedback

Post by trocadero »

Ajd ti ponovo procitaj pa vidi u kom se kontekstu spominje Vratnik? :roll:
pirpa

#644 Re: Feedback

Post by pirpa »

Nebitat mi je text, dovoljno mi je da vidim o kojem šupku se piše. :roll:
nezamjeraju ljudi Neletu sto se ispalio, vec sto je ispao supak.

helem nejse
trocadero

#645 Re: Feedback

Post by trocadero »

Jedan lik koji je zanemario taktiku.
Nemoj citat tekst, jebo tekst, samo vidi o kojem se ..... pise?
BUKA JE U MODI!!! :D
http://www.6yka.com/novost/82149/dragan ... ove-majice
pirpa

#646 Re: Feedback

Post by pirpa »

trocadero wrote:Jedan lik koji je zanemario taktiku.
Nemoj citat tekst, jebo tekst, samo vidi o kojem se ..... pise?
BUKA JE U MODI!!! :D
http://www.6yka.com/novost/82149/dragan ... ove-majice
kad se ovo desilo ja sam u sebi rekao, kud ga ne nalupase ;-)
Juliuscezar

#647 Re: Feedback

Post by Juliuscezar »

Joj ljudi postoji u historiji i drugih tema osim ovog zadnjeg rata, dajte da malo tipkamo o srednjem ili starom vijeku bilo kojem drugom razdoblju.
Posljednja dva bosanska kralja Stjepan Tomaš i Tomašević pozitivne ili negativne ličnosti i zašto ?
Izgled Europe da je Engleska pobjedila u stogodišnjem ratu ?
Spartanci precijenjene budale ili primjer savršene vojske ?

Postavio sam ŠBBKBB pitanja ali fkt svaka tema se svodi na ovaj zadnji rat.
muha_sa

#648 Re: Feedback

Post by muha_sa »

bhnapoleon1 wrote:Joj ljudi postoji u historiji i drugih tema osim ovog zadnjeg rata, dajte da malo tipkamo o srednjem ili starom vijeku bilo kojem drugom razdoblju.
Posljednja dva bosanska kralja Stjepan Tomaš i Tomašević pozitivne ili negativne ličnosti i zašto ?
Izgled Europe da je Engleska pobjedila u stogodišnjem ratu ?
Spartanci precijenjene budale ili primjer savršene vojske ?

Postavio sam ŠBBKBB pitanja ali fkt svaka tema se svodi na ovaj zadnji rat.
ko ti brani, samo piši :)

mene dotice ovaj zadnji koji sam na svojoj koži osjetio :-) koji još traje, al bez pucanja
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#649 Re: Feedback

Post by sabina1 »

pirpa wrote:Nebitat mi je text, dovoljno mi je da vidim o kojem šupku se piše. :roll:
nezamjeraju ljudi Neletu sto se ispalio, vec sto je ispao supak.

helem nejse
A sta je sa ostalim Sarajlijama koji su "ispalili" a ne zovu se Nele i nisu ispali supci ?
U cemu je razlika izmedju njih i Neleta ???
Po tebi nikakva ?

Nele je ispao supak nad supcima ali bar znamo sta misli jer i najtvrodkorniji SDS-ovi desnicari najnormalnije setaju Sarajevom koje su rusili a on ne moze i nek ne moze.

Nikada ne bih ruznu rijec rekla Neletu zato sto je "ispalio" ali je ispao supcina nad supcinama.

Samo jedna javna osoba je otisla stepenicu nize od njega u ljudstvu i dostojanstvu, osoba koja je pogazila mlijeko majcino i proglasila ga vodom , to je Kusturica.
Sramota od covjeka odreci se svog grada , zemlje i naroda kad mu je bilo najteze zarad cega ? To me zapravo najmanje zanima....

Srpski egzodus sa teme......apsolutno velika tragedija ali ako Srbi vise vole SDS ove " pozivnice" od vlastitih domova to je njihov izbor....ipak ne mislim da bi nastao "suzivot" jos u 1995 ili 1996 godini , danas u 2016 smo predaleko od suzivota , ljudi su na granici izmedju tolerancije i mrznje a cim se popije casica sve izadje na povrsinu daleko je to od normalnog suzivota....iako je sudbina tih ljudi bila grozna ona jer zapravo rezultat poraza koji su dozivjeli u agresiji na grad...ukupni rat kod nas nije imao pobjednika ali rat u Sarajevu - jeste , Srbi su izgubili...
slavonskilola

#650 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by slavonskilola »

Kako gore iznad pročitah da su Tuđman i Milošević dijelili Bosnu Srbi iz Hrvatske bi lagano prihvatili plan Z4 time i potpunu legalizaciju velike srbije.Ne vidim logiku sobzirom da su na kraju išli u zajedničku opslobodilačku akciju i mogli otići još puno dalje.
Post Reply