I ja znam dosta inteligentnih - VJERNIKA.broj dva wrote:---dustaban wrote:Odgovor na ovo tvoje relativiziranje je dat u prethodnom postu:belfy wrote:nemojte preseravati. ne postoje pametni i glupi vjernici ili ateisti. postoje samo pametni i glupi ljudi. niko zbog (ne)vjere nije postao ni pametniji niti gluplji. valjda je bitno je da se razvijamo nadalje. sve dok ima napretka nije bitno ko je u pravu. onda kada bude bitno samo ko je u pravu tu nece biti napretka. jedno mracno doba je, valjda, dovoljno...tada su mjerili samo "ko je u pravu"...Dakle pametnih i budala ima svugdje, u svim religijama i van religija, ali priznati se mora - preduvjet za religiju je ogranicenost uma!Raigor Stonehoof wrote:kaže tako meni jedan vjernik iz familije..."meni je lakše nego tebi, ti moraš razmišljati. ja kad me nešto zanima uzmem kuran ili knjigu hadisa i svi odgovori su mi tu"![]()
sto je najgore bio je ozbiljan
Jebiga tako je.
Kao antiteista koji stvarno nema sta pozitivno reci o religiji mogu cinjenicno tvrditi da ima izuzetno inteligentni osoba koje su religiozne. Malo ko od njih je fundamentalista ali ljudi vjeruju i uspjevaju bez problema svoju vjeru uklopiti u moderno drustvu, nauku, svjetonazor...
Medjutim, Religija koja se umece i namece izmedju covjeka i Onoga gore, zaista trazi bezuslovno ogranicavanje uma. Jebiga kako spojiti sa misterijom univerzuma i fenomenom inteligencije presmjesne religijske rituale i obaveze. Da ne cackam dalje, razmislite samo o detalju "odabira" religije. I potom negiranju svih drugih.
Mi svi idemo na internet na razlicite nacine, preko razlicitih OS-ova, razlicitih brovsera... ali svi bi smo se znali sluziti i tim drugim softverom jer cilj nam je internet a ne korisnicki softver. To je zato jer je preduvjet za koristenje kompjutera - nekakva opca inteligencija (doduse, ne bas prevelika
Medjutim, korisnik Religije (Religionar) smatra da je samo njegova platforma OK, sve druge su ne samo pogresne nego i kaznjive! Njemu je cilj kojem se obraca (Bog) zapravo manje bitan od sredstva obracanja, on je odlucio da vjeruje u Religiju vise nego u Boga!
I zar to, molim ja tebe, moze da znaci ista drugo nego ogranicenje uma?!