Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#626 Re: Ateizam

Post by dustaban »

broj dva wrote:
dustaban wrote:
belfy wrote:nemojte preseravati. ne postoje pametni i glupi vjernici ili ateisti. postoje samo pametni i glupi ljudi. niko zbog (ne)vjere nije postao ni pametniji niti gluplji. valjda je bitno je da se razvijamo nadalje. sve dok ima napretka nije bitno ko je u pravu. onda kada bude bitno samo ko je u pravu tu nece biti napretka. jedno mracno doba je, valjda, dovoljno...tada su mjerili samo "ko je u pravu"...
Odgovor na ovo tvoje relativiziranje je dat u prethodnom postu:
Raigor Stonehoof wrote:kaže tako meni jedan vjernik iz familije..."meni je lakše nego tebi, ti moraš razmišljati. ja kad me nešto zanima uzmem kuran ili knjigu hadisa i svi odgovori su mi tu" :shock:
sto je najgore bio je ozbiljan
Dakle pametnih i budala ima svugdje, u svim religijama i van religija, ali priznati se mora - preduvjet za religiju je ogranicenost uma!
Jebiga tako je.
---
Kao antiteista koji stvarno nema sta pozitivno reci o religiji mogu cinjenicno tvrditi da ima izuzetno inteligentni osoba koje su religiozne. Malo ko od njih je fundamentalista ali ljudi vjeruju i uspjevaju bez problema svoju vjeru uklopiti u moderno drustvu, nauku, svjetonazor...
I ja znam dosta inteligentnih - VJERNIKA.
Medjutim, Religija koja se umece i namece izmedju covjeka i Onoga gore, zaista trazi bezuslovno ogranicavanje uma. Jebiga kako spojiti sa misterijom univerzuma i fenomenom inteligencije presmjesne religijske rituale i obaveze. Da ne cackam dalje, razmislite samo o detalju "odabira" religije. I potom negiranju svih drugih.
Mi svi idemo na internet na razlicite nacine, preko razlicitih OS-ova, razlicitih brovsera... ali svi bi smo se znali sluziti i tim drugim softverom jer cilj nam je internet a ne korisnicki softver. To je zato jer je preduvjet za koristenje kompjutera - nekakva opca inteligencija (doduse, ne bas prevelika :mrgreen: )
Medjutim, korisnik Religije (Religionar) smatra da je samo njegova platforma OK, sve druge su ne samo pogresne nego i kaznjive! Njemu je cilj kojem se obraca (Bog) zapravo manje bitan od sredstva obracanja, on je odlucio da vjeruje u Religiju vise nego u Boga!

I zar to, molim ja tebe, moze da znaci ista drugo nego ogranicenje uma?!
dustaban

#627 Re: Ateizam

Post by dustaban »

A sto nadjoh dobru stranicu, evo direkt vas vodim na izvrstan clanak

http://www.velikiprasak.com/2016/04/pet ... -postojao/
Ludzak

#628 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

Za nauku moraš žrtvovati religiju. Evo uzmite u obzir npr. islam... kako muslimani da se posvete nauci kada svaki dan mora po pet dnevnih namaza odraditi?
Kako da se posvete nauci kad je njima jedina nauka Biblija ili Kuran??
belfy

#629 Re: Ateizam

Post by belfy »

dustaban wrote:
belfy wrote:nemojte preseravati. ne postoje pametni i glupi vjernici ili ateisti. postoje samo pametni i glupi ljudi. niko zbog (ne)vjere nije postao ni pametniji niti gluplji. valjda je bitno je da se razvijamo nadalje. sve dok ima napretka nije bitno ko je u pravu. onda kada bude bitno samo ko je u pravu tu nece biti napretka. jedno mracno doba je, valjda, dovoljno...tada su mjerili samo "ko je u pravu"...
Raigor Stonehoof wrote:kaže tako meni jedan vjernik iz familije..."meni je lakše nego tebi, ti moraš razmišljati. ja kad me nešto zanima uzmem kuran ili knjigu hadisa i svi odgovori su mi tu" :shock:
Dakle pametnih i budala ima svugdje, u svim religijama i van religija, ali priznati se mora - preduvjet za religiju je ogranicenost uma!
Jebiga tako je.
jebiga, ali nije tako. i budizam je religija, ali sam siguran da bi ti prvi prepoznajo puno mudrih misli od tih vjernika. ima ih u svakoj religiji i upravo to je dokaz da nije do religije da se kaze nesto pametno, nego do ljudi. pametan covjek ce biti pametan bio vjernik ili ateista.
Ludzak

#630 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

belfy wrote:
dustaban wrote:
Jebiga tako je.
jebiga, ali nije tako. i budizam je religija, ali sam siguran da bi ti prvi prepoznajo puno mudrih misli od tih vjernika. ima ih u svakoj religiji i upravo to je dokaz da nije do religije da se kaze nesto pametno, nego do ljudi. pametan covjek ce biti pametan bio vjernik ili ateista.
budizam nije samo religija.
belfy

#631 Re: Ateizam

Post by belfy »

nijedna religije nije nikada rekla da je samo religija. neke su samoprozvane ideologije, neke filozofije, neke nacin zivota...biraj sta ti srce zeli, ali ih to nece uciniti nista daljim od toga da su religije.
beni-bu-man

#632 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

religija ispiranje mozga da bi se covjek doveo u neki red da ne bih zivjeli u totalnoj anarhiji :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#633 Re: Ateizam

Post by Truba »

Image
kakavdanakneiskustvu

#634 Re: Ateizam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Image
irac300

#635 Re: Ateizam

Post by irac300 »

kakavdanakneiskustvu wrote:Image
:lol: :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#636 Re: Ateizam

Image
dustaban

#637 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Religija je turisticka agencija koja vas cijeli zivot vodi na destinaciju na koju nikako da stignete a vodic vas stalno ubjedjuje da ste na pravom putu i da ste odabrali pravog Tour operatera. Nakon nekog vremena i vi zaboravite sto vam je cilj i pocnete se boriti za sto bolje mjesto u autobusu...
kakavdanakneiskustvu

#638 Re: Ateizam

dustaban wrote:Religija je turisticka agencija koja vas cijeli zivot vodi na destinaciju na koju nikako da stignete a vodic vas stalno ubjedjuje da ste na pravom putu i da ste odabrali pravog Tour operatera. Nakon nekog vremena i vi zaboravite sto vam je cilj i pocnete se boriti za sto bolje mjesto u autobusu...
:thumbup: :thumbup:
dustaban

#639 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Da mi to lijepo uokvirimo ;-)

Image
insomnia78

#640 Re: Ateizam

Post by insomnia78 »

VodiČ
kakavdanakneiskustvu

#641 Re: Ateizam

insomnia78 wrote:VodiČ
:thumbup:
Bafakkar

#642 Re: Ateizam

Post by Bafakkar »

Ludzak wrote:Za nauku moraš žrtvovati religiju. Evo uzmite u obzir npr. islam... kako muslimani da se posvete nauci kada svaki dan mora po pet dnevnih namaza odraditi?
Kako da se posvete nauci kad je njima jedina nauka Biblija ili Kuran??

Nisam siguran da se slazem sa ovom hipotezom. Produktivnost (recimo naucni output - broj otkrica, inovacija) je jasno fukncija ulozenog vremena, ali to nije jedina varijabla u jednacini.
Ljudi sve vise govore da je "stanje uma" takodjer veliki preduslov za produktivnost. Recimo cijeli pokret vezan za meditacije, mindfulness vjezbe s ciljem smanjenja anksioznosti i poboljsanja fokusa je itekako prisutan kao metod povecavanja produktivnosti. Ova praksa nema povezanosti sa religijama a jednako uzima slicno vrijeme.

Nisam ubjednjen da 15-30min (2-3 namaza), utice negativno na produktivnost.
Truba

#643 Re: Ateizam

Post by Truba »

zapravo ovo je podvala
jer je amerika i nastanak te zemlje kao i jedne nacije
usko povezana s protenstantizmom, biblijom i prosvjecenim nacinom razmisljanja
sve pristeklo iz luterovih baljezgarija...

kako bi izgledala obala te zemlje bez protestanata i doseljenika koji su nosili bibliju i pusku

mozemo samo razmatrati u naucno fantasticnim pricama i mislima
kakavdanakneiskustvu

#644 Re: Ateizam

čini mi se da ti nisi baš skontao ovo,ali nebitno
Truba

#645 Re: Ateizam

Post by Truba »

mislim da bi bilo realnije da kacis slike iz sangaja ili indijskog priobalja...

ah da...i oni imaju neku religiju...

opet se sve svede sjevernu koreju

mada i oni imaju neku religiju

da
sizifinho

#646 Re: Ateizam

Post by sizifinho »

dustaban wrote:I ja znam dosta inteligentnih - VJERNIKA.
Medjutim, Religija koja se umece i namece izmedju covjeka i Onoga gore, zaista trazi bezuslovno ogranicavanje uma. Jebiga kako spojiti sa misterijom univerzuma i fenomenom inteligencije presmjesne religijske rituale i obaveze. Da ne cackam dalje, razmislite samo o detalju "odabira" religije. I potom negiranju svih drugih.
Mi svi idemo na internet na razlicite nacine, preko razlicitih OS-ova, razlicitih brovsera... ali svi bi smo se znali sluziti i tim drugim softverom jer cilj nam je internet a ne korisnicki softver. To je zato jer je preduvjet za koristenje kompjutera - nekakva opca inteligencija (doduse, ne bas prevelika :mrgreen: )
Medjutim, korisnik Religije (Religionar) smatra da je samo njegova platforma OK, sve druge su ne samo pogresne nego i kaznjive! Njemu je cilj kojem se obraca (Bog) zapravo manje bitan od sredstva obracanja, on je odlucio da vjeruje u Religiju vise nego u Boga!

I zar to, molim ja tebe, moze da znaci ista drugo nego ogranicenje uma?!
pa da se ne lažemo, to nije samo u religiji tako

upravo eto kad već pričaš "informatički", koliko se ljudi deklarira razumnim u gejming svijetu i online komjunitijima a opet postoji PC masterrace i konzolaši - seljani.
Ili vice versa.

U ljudskoj prirodi je, jedna duboko ugravirana logička greška koju činimo nesvjesno - a to je da smo po defaultu uvjereni da je naše ispravno i bolje od tuđeg.

Tek kasnije, oni koji su stvorili druge neuralne puteve mogu shvatiti i postati svjesni ovog problema u našem "kodu" te ga pokušati alterirati.
kakavdanakneiskustvu

#647 Re: Ateizam

Black swan wrote:mislim da bi bilo realnije da kacis slike iz sangaja ili indijskog priobalja...

ah da...i oni imaju neku religiju...

opet se sve svede sjevernu koreju

mada i oni imaju neku religiju

da

eto vidis da nisi skontao nista
raoul duke

#648 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Swan nije skuzio da se zapravo radi o zgradama koje bi idalje egzistirale da nije Islama :roll:
nasa

#649 Re: Ateizam

Post by nasa »

raoul duke wrote:Swan nije skuzio da se zapravo radi o zgradama koje bi idalje egzistirale da nije Islama :roll:
ja ne vidim sliku
ali znam recimo da je Staljin prodao vrhunska umjetnicka djela za sicu, da je piakaso godinama truhnuo u podrumu jer nije bio podoban, sta god to znacilo itd.
raoul duke

#650 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

nasa wrote:
raoul duke wrote:Swan nije skuzio da se zapravo radi o zgradama koje bi idalje egzistirale da nije Islama :roll:
ja ne vidim sliku
ali znam recimo da je Staljin prodao vrhunska umjetnicka djela za sicu, da je piakaso godinama truhnuo u podrumu jer nije bio podoban, sta god to znacilo itd.
Post Reply