Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6226 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitanga_sa_otesa »

PM72 wrote: 05/08/2022 15:13

Bolno ali sasvim tačno...prava si bitanga :thumbup:
ja sam samo iskren :thumbup:
konami666

#6227 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konami666 »

bitanga_sa_otesa wrote: 05/08/2022 14:56
konami666 wrote: 05/08/2022 14:44
Nije pametovanje ako je istina. Nisu na zapadu uveli te stvari tek tako nego da poboljšaju kvalitet života svakome pojedincu. Nije ni London postao čist grad preko noći, i Temza je bila prljava a i zrak nije bio ništa bolji. Uostalom, ko si ti da mi kažeš šta smijem pisati a šta ne.

kako nije pametovanje londonac?? sarajevo nije ni blizu londona ni po cemu.poredis grad koji su uglavnom planski napravili viktorijanci i u kom su stvoreni svi preduslovi da se tako nesto uradi,sa kasabom u kojoj je sve neplanski i nazor,koja kaska 200 godina za londonom.kad zatvoris 1 traku glavne ulice ,nastane kolaps u gradu.ja sam niko i nista al jos jednom ti kazem ufati se s benjom pod ruku i drz se londona i ne pametuj nama koji zivimo ovdje .
Šta ću ja u Londonu? Znaci da sam naveo Pariz kao primjer bio bih Parižanin? :) Nisam poredio London i Sarajevo nego sam London naveo kao primjer gdje je dugoročno kvalitet zraka bio los pored mnogih ostalih problema. To sto bi ti da se svi problemi riješe sami od sebe a da ništa ne moraš uraditi ili zrtvovati je priča za pdf psihologija/edukacija.
BadBoy

#6228 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

konami666 wrote: 05/08/2022 15:50
bitanga_sa_otesa wrote: 05/08/2022 14:56

kako nije pametovanje londonac?? sarajevo nije ni blizu londona ni po cemu.poredis grad koji su uglavnom planski napravili viktorijanci i u kom su stvoreni svi preduslovi da se tako nesto uradi,sa kasabom u kojoj je sve neplanski i nazor,koja kaska 200 godina za londonom.kad zatvoris 1 traku glavne ulice ,nastane kolaps u gradu.ja sam niko i nista al jos jednom ti kazem ufati se s benjom pod ruku i drz se londona i ne pametuj nama koji zivimo ovdje .
Šta ću ja u Londonu? Znaci da sam naveo Pariz kao primjer bio bih Parižanin? :) Nisam poredio London i Sarajevo nego sam London naveo kao primjer gdje je dugoročno kvalitet zraka bio los pored mnogih ostalih problema. To sto bi ti da se svi problemi riješe sami od sebe a da ništa ne moraš uraditi ili zrtvovati je priča za pdf psihologija/edukacija.
Ma apsolutna zabrana automobila je prestroga i prebrza mjera. Treba raditi na dugoročnoj destimulaciji upotrebne privatnih vozila, pa tek onda kroz X godina razmišljati o ovome o čemu ti pričaš.
bitanga_sa_otesa

#6229 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

konami666 wrote: 05/08/2022 15:50 To sto bi ti da se svi problemi riješe sami od sebe a da ništa ne moraš uraditi ili zrtvovati je priča za pdf psihologija/edukacija.
ja sam rijesio sve svoje probleme,tudji me ne zanimaju..
meni ne smeta zagadjen zrak,umrijecu svakako,udisao sam 70-ih i 80-ih zagadjeniji,najeo se i napio govana 1992.-1996.pa evo jos sam ziv.
auto imam da bi se kretao ,jer necu da se guzvam sa smrdljivom stokom i cekam pola zivota hoce li doci tramvaj/trolejbus/autobus.
ne zanima me da li ce biti uopste gradskog prevoza,to zanima takve kao sto si ti sto kenjaju iz daljine,imaju sliku grete u hodniku ,nemaju auto,zive u nekim blagodetima i seru sigurno s tudjeg neta(s posla)-citaj besposleni.
pozzzić :kiss:
RJ57

#6230 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by RJ57 »

konami to malo previše gleda iz londonskog ugla, i naravno nije istina da se ulaz u jezgre većine gradova plaća.

@bitanga, u jednoj si stvari u krivu, javni saobraćaj je iznimno važan, bez obzira na lokaciju, čak i za nas koji skoro više ne ulaze u isti
konami666

#6231 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konami666 »

BadBoy wrote: 05/08/2022 17:17
konami666 wrote: 05/08/2022 15:50

Ma apsolutna zabrana automobila je prestroga i prebrza mjera. Treba raditi na dugoročnoj destimulaciji upotrebne privatnih vozila, pa tek onda kroz X godina razmišljati o ovome o čemu ti pričaš.
Nisam ni rekao apsolutna zabrana, samo sam naveo naplatu ulaska sa automobilima u užu gradsku jezgru kao primjer i dodatnu naplatu za starija vozila sto je sasvim normalna stvar svugdje u normalnom svijetu.
Nakon toga, treba povećati broj autobusnih linija, trolejbusa, Itd i vremenski ih sinhronizirati sa ostalim titlovima gradskog prijevoza. U isto vrijeme izgraditi vise garaža sa naplatom i onda povećavati broj kontrola za nepropisno parkiranje (možda umjesto sto bi to policija radila da se otvori nova funkcija gdje bi se ti uposlenici samo bavili provjerama nepropisnog parkiranja). Ništa se neće preko noći promijeniti ali neće se ni svijest stanovništva promijeniti ako sve ostane kako je i trenutno.
bitanga_sa_otesa wrote: 05/08/2022 17:28
konami666 wrote: 05/08/2022 15:50 To sto bi ti da se svi problemi riješe sami od sebe a da ništa ne moraš uraditi ili zrtvovati je priča za pdf psihologija/edukacija.
meni ne smeta zagadjen zrak,umrijecu svakako,udisao sam 70-ih i 80-ih zagadjeniji,najeo se i napio govana 1992.-1996.pa evo jos sam ziv.
auto imam da bi se kretao ,jer necu da se guzvam sa smrdljivom stokom i cekam pola zivota hoce li doci tramvaj/trolejbus/autobus.
ne zanima me da li ce biti uopste gradskog prevoza,to zanima takve kao sto si ti sto kenjaju iz daljine,imaju sliku grete u hodniku ,nemaju auto,zive u nekim blagodetima i seru sigurno s tudjeg neta(s posla)-citaj besposleni.

Svašta si napisao a u suštini ništa pametno nisi rekao, čak staviše. Sa svojim komentarom si bukvalno opisao ponašanje primitivnog čovjeka. A ako te zanimaju moji licni podaci tipa šta imam a šta ne, slobodno mi se javi na pp.
Naslovnica

#6232 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Naslovnica »

Ja sam baš zbog ovih woke kupio romobil, ali benzinski.
8-)

Image
bitanga_sa_otesa

#6233 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

konami666 wrote: 05/08/2022 18:01 [

Svašta si napisao a u suštini ništa pametno nisi rekao, čak staviše. Sa svojim komentarom si bukvalno opisao ponašanje primitivnog čovjeka. A ako te zanimaju moji licni podaci tipa šta imam a šta ne, slobodno mi se javi na pp.
sto me predje ko papir dupe
tvoje misljenje iz londona mi je jako bitno .svi smo mi ovdje primitivni,al zato si ti tamo napredovao ,postao urbani graDŽanin.
neka te tamo rekoh ti vec,pusti nas primitivce ovdje da se patimo .ne radi mi pp ,a vidim da imas slobodnog vremena da se bavis stvarima koje te ne doticu u zivotu ...dobar standard jbga,a malo se radi :D
bitanga_sa_otesa

#6234 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Naslovnica wrote: 05/08/2022 18:18
Ja sam baš zbog ovih woke kupio romobil, ali benzinski.
8-)

Image
doDŽi sutra da ga naĆipujemo da mores ic šeset :thumbup:
konami666

#6235 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konami666 »

bitanga_sa_otesa wrote: 05/08/2022 18:19
konami666 wrote: 05/08/2022 18:01 [

sto me predje ko papir dupe
tvoje misljenje iz londona mi je jako bitno .svi smo mi ovdje primitivni,al zato si ti tamo napredovao ,postao urbani graDŽanin.
neka te tamo rekoh ti vec,pusti nas primitivce ovdje da se patimo .ne radi mi pp ,a vidim da imas slobodnog vremena da se bavis stvarima koje te ne doticu u zivotu ...dobar standard jbga,a malo se radi :D
Opet ti na London zapeo :lol: drži se ti Otesa, nije Sarajevo grad za tebe
bitangeIprinceze

#6236 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitangeIprinceze »

klix wrote: 05/08/2022 10:51 Počinjemo ličiti na lijepi, evropski grad. Bravo, trojka! Bravo, Šteta! ❤️💜💙✊
Ne moguć da si ti ovo izjavila i napisala???!!!! Mislim da će uupravo zbog toga biti loši rezultati na izborima. :roll: Za tebe samo zeleni 💚💚💚💚💚
Ne možeš ti stolicu ni promijeniti sve i da hoćeš 🖤🖤🖤🖤🖤
bitanga_sa_otesa

#6237 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

konami666 wrote: 05/08/2022 18:29

Opet ti na London zapeo :lol: drži se ti Otesa, nije Sarajevo grad za tebe
znas kako je lijepo u otesu,nema graDŽana ,svi su u centru i novom sarajevu...samo ja sam malo dalje od otesa ,jbga...
laik1981

#6238 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by laik1981 »

Mora se ovo malo pozuriti.. Pocetak proslog mjeseca je bio dosta intenzivniji kada su radovi u pitanju..
BadBoy

#6239 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

konami666 wrote: 05/08/2022 18:01
BadBoy wrote: 05/08/2022 17:17

Nisam ni rekao apsolutna zabrana, samo sam naveo naplatu ulaska sa automobilima u užu gradsku jezgru kao primjer i dodatnu naplatu za starija vozila sto je sasvim normalna stvar svugdje u normalnom svijetu.
Nakon toga, treba povećati broj autobusnih linija, trolejbusa, Itd i vremenski ih sinhronizirati sa ostalim titlovima gradskog prijevoza. U isto vrijeme izgraditi vise garaža sa naplatom i onda povećavati broj kontrola za nepropisno parkiranje (možda umjesto sto bi to policija radila da se otvori nova funkcija gdje bi se ti uposlenici samo bavili provjerama nepropisnog parkiranja). Ništa se neće preko noći promijeniti ali neće se ni svijest stanovništva promijeniti ako sve ostane kako je i trenutno.

Kako nije apsolutna zabrana kad si naveo: " Automobili na dizel ne bi smjeli nikako ulaziti u grad. "

To ti je kod nas apsolutna većina vozila. Plus naš čovjek je alergičan na plaćanje bilo čega tako da se efektivno svodi na apsolutnu zabranu.
RJ57 wrote: 05/08/2022 17:37 konami to malo previše gleda iz londonskog ugla, i naravno nije istina da se ulaz u jezgre većine gradova plaća.

@bitanga, u jednoj si stvari u krivu, javni saobraćaj je iznimno važan, bez obzira na lokaciju, čak i za nas koji skoro više ne ulaze u isti
Sto posto. Dobar javni prevoz uvelike pomaže u smanjenju gužvi na cestama i olakšava život i onima koji ga ne koriste direktno.
bitanga_sa_otesa

#6240 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

vidjecemo kad prorade tramvaji i trolejbusi planiranim kapacitetom koliko ce se smanjiti guzve :thumbup:
konami666

#6241 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konami666 »

Ok, ne mora zabrana, neka se povećaju kazne za nepropisno parkiranje i neka se povećaju cijene parkinga u zoni I i II za početak. Ne mogu se stvari okrenuti na bolje a da sve ostane kako i je. Obnova pruge je super stvar kao i novi trolejbusi ali treba nastaviti tu ekspanziju. Ako će lola sa golfom dvicom na lož ulje i dalje vozati se po gradu i parkirati na trotoar bez ikakve kazne dzaba su krečili onda :D
Hakiz

#6242 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

RJ57 wrote: 05/08/2022 17:37 konami to malo previše gleda iz londonskog ugla, i naravno nije istina da se ulaz u jezgre većine gradova plaća.

Naravno da je važan. Što više raje u javnom prevozu, to manje gužve elitistima u privatnim vozilima :evil:
Hakiz

#6243 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Treba uraditi nekoliko stvari sada kada trojka napravi savršen gradski prevoz:

Parking minimalno 5 KM sat. Policija na ulici koja šeta i kada naiđe na nepropisno parkiran automobil, pauk odvozi. Kazna 1.000 KM i 5 kaznenih poena.

Stvari bi malo drugačije izgledale u tom slučaju.
rajv0sa

#6244 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by rajv0sa »

E da mi je vidjet gdje žive ovi stručnjaci što bi pet maraka parking uveli, i do kad više ta priča da se samo krtnije nepropisno parkiraju, fakat ste vi ljudi operisani od života u ovom gradu, kakve golf dvice jednu u mjesec dana vidim. Najčešće su nepropisno parkirani razni suv-ovi od 20k+ i ovi jadni dostavljači. A priča da su auta glavni zagađivaći u gradu je presmiješna, ja ne znam ko sa imalo mozga može u to povjerovati. Ćumur u švrakinom zagadi više nego sva auta u sarajevu zajedno.
Hakiz

#6245 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

rajv0sa wrote: 05/08/2022 21:09 E da mi je vidjet gdje žive ovi stručnjaci što bi pet maraka parking uveli, i do kad više ta priča da se samo krtnije nepropisno parkiraju, fakat ste vi ljudi operisani od života u ovom gradu, kakve golf dvice jednu u mjesec dana vidim. Najčešće su nepropisno parkirani razni suv-ovi od 20k+ i ovi jadni dostavljači. A priča da su auta glavni zagađivaći u gradu je presmiješna, ja ne znam ko sa imalo mozga može u to povjerovati. Ćumur u švrakinom zagadi više nego sva auta u sarajevu zajedno.
U pravu si, ne 5. Bolje 15.

Hvala na sugestiji :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#6246 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

rajv0sa wrote: 05/08/2022 21:09 E da mi je vidjet gdje žive ovi stručnjaci što bi pet maraka parking uveli
obicno daleko odavde i nemaju dodira sa stvarnim svijetom :-D
Hakiz

#6247 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

bitanga_sa_otesa wrote: 05/08/2022 21:21
rajv0sa wrote: 05/08/2022 21:09 E da mi je vidjet gdje žive ovi stručnjaci što bi pet maraka parking uveli
obicno daleko odavde i nemaju dodira sa stvarnim svijetom :-D
Prenose iskustva boljeg svijeta, kojem težimo, ali neće da nas prihvati :evil:
bitanga_sa_otesa

#6248 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Hakiz wrote: 05/08/2022 21:24

desetljecima smo mi daleko od tog boljeg svijeta...
Hakiz

#6249 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

bitanga_sa_otesa wrote: 05/08/2022 21:27
Hakiz wrote: 05/08/2022 21:24

desetljecima smo mi daleko od tog boljeg svijeta...
I najduži put počinje prvim korakom (smajli starca koji drži u zrak podignut skvrčeni prst) :-D
p206

#6250 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by p206 »

prevoz treba da bude 90 feninga, da ne kasni i da se plaća karticom zbog brzine naplate i onda će ga većina koristiti...ne može vožnja biti skuplja od marke na naš standard ako će se ganjati kvantitet, a to nam je cilj valjda...
Post Reply