Meni jos uvije nije jasno kako ce mi promjenom Ustava biti omoguceo da kao ne Bosnjak, ne Srbin i ne Hrvat, imam svog legitimnog predstavnika u predsjednistvu, odnosno kako ce tebi kao Bosnjaku, Srbinu ili Hrvatu tebi bito onemoguceno da.mi ga izaberes.Osmi Socrates wrote: ↑30/01/2024 00:21 Ustav BiH se mora mjenjati, genijalac. Eno, Akcija ti sve bolje objašnjava na drugoj temi.
Napisao čovjek detalje o čemu se i kako pregovara. I zašto je rješenje oko biranja Hrvata u Predsjedništvo neophodno.
A poslije radite na međuetničkom dijalogu. Komšić je tu mogao biti koristan da se nije posvađao sa svakim ko nije SDA.
Demokratska fronta Željko Komšić
-
kakabanja213
#62076 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#62077 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
EkstremOsmi Socrates wrote: ↑29/01/2024 23:10Eto, kome se ovaj obraća u ovoj ideološkoj ponjavi? Nadam se da je svjestan da BiH ima drugačije državno uređenje nego Crna Gora. Obraća se Srbima u BiH? Hrvatima? Bošnjacima? Samo Bošnjaci i Bosanci imaju pravo reći da su građani BiH?Hakiz wrote: ↑29/01/2024 22:37https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... mizma.htmlOsmi Socrates wrote: ↑29/01/2024 22:29
Niti si jedini koji je branio zemlju, niti je tvoje političko mišljenje jedino koje je relevantno među onima koji su branili zemlju. Povlačiti odbranu zemlje kao argument u političkoj diskusiji trideset godina poslije je i inače besmisleno.
Zemlja se ne brani samo zbog toga da opstane, nego i zbog njene političke i svake druge budućnosti. Pa, recimo, i da uđe u EU. Ako može i u NATO.
BiH je zemlja u kojoj tri konstitutivna naroda imaju političku moć. Između ostalog, i to si branio. Ako bi ti ukinuo konstitutivnost naroda, i vječito se sa nekim "ustašama" ganjao, to je tvoj problem.
Na kraju krajeva, Daytonska BiH nije ista kao i BiH prije rata.
Andrej NikolaidisTakozvane evropske integracije su ono što filmska teorija poznaje pod imenom MacGuffin – što ćemo dalje u tekstu pisati po “naški”, mekgafin.
To, mekgafin dakle, nije termin koji je smislio Hičkok, ali ga jesu proslavili njegovi filmovi. Mekgafin je narativni trik; to vam je ono „da, ali nije bitno“; to je ono o čemu se, zapravo, ne radi; priča koja treba da veže vašu pažnju, tako da, kada bude obznanjeno ono o čemu je u stvari riječ, vi budete zatečeni i iznenađeni.
U predavanju koje je 1939. održao na Kolumbiji, Hičkok je ovako objasnio šta je mekgafin:
„Moglo bi to biti škotsko ime, iz priče o dva čovjeka koji putuju vozom.
Jedan od njih kaže: „Šta ti je to u koferu“?
Drugi odgovori: „A, to je mekgafin“.
Prvi pita: „Šta ti je to“?
Drugi objasni: „To ti je sprava za hvatanje lavova u škotskim gorama“.
Prvi onda veli: „Ali u škotskim gorama nema lavova“.
Drugi slegne ramenima: ‘A, pa onda to nije mekgafin’.“
Može i ovako: svi znamo za Čehovljev nauk da puška okačena o klin u prvom činu mora opaliti u posljednjem? E, pa mekgafin je puška iz prvog čina koja neće opaliti u posljednjem – ali je pomenuta baš zato da biste pomislili da hoće.
Vjerovatno najpoznatiji primjer savršene upotrebe mekgafina je Hičkokov „Psiho“. Film počinje pljačkom: pratimo Marion Krejn koja je ukrala 40 hiljada dolara. Hičkok razrađuje motiv za zločin i prilježno snima pljačku, kao i junakinjin bijeg. A onda Merion odsjedne u motelu „Bejts“ i uđe u tuš-kadu… „Psiho“, znamo, nije film o Merion, niti je film o pljački. Sve što smo vidjeli do trenutka kada Norman Bejts zarije nož u Merion bila je varka, majstorsko skretanje pažnje sa onoga o čemu se u filmu zapravo radi.
U Bosni i Hercegovini, ovo vam ne govorim kao euroskeptik, nego kao neko ko duboko žali što Bosna i Hercegovina praktično nema šanse da postane dijelom Evropske unije, ne radi se o evropskim integracijama. Radi se o partijskom zapošljavanju, namještanju poslova, krađi na javnim nabavkama, krađi na javnim radovima; radi se o beskrajnoj mreži kolonijalnih uticaja Kvinte, Rusije, Srbije i Hrvatske, o kontroli nad BH Telekomom, o južnoj interkonekciji, o kriminalnim/zavjereničkim grupama koje formalno funkcionišu kao političke stranke… O svačemu se tu radi – samo ne o evropskim integracijama.
Dakako, evropske se integracije svako malo u javnosti ukazuju kao narativ. Samo što je taj narativ, rekoh, mekgafin: priča koja treba da prikrije drugu, istinsku priču.
Isto je i u Crnoj Gori. Koja je, kako to podgorički političari rado ističu, „regionalni lider“ u famoznim EU integracijama.
Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovore sa EU je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. I za četrnaest godina nije stigla – nigdje. Kao, prije Crne Gore, ni Turska.
Kao što, za četrnaest godina od sticanja kandidature za članstvo, pa ni 20 godina od početka pregovora, nigdje neće stići ni Bosna i Hercegovina.
Znam, znam… Sarajevski političari su puni EU optimizma, a ima i optimističkih analitičara. Ja, eto, nisam. Jer ja neću ni vaše pare ni vaše glasove. Nemam niti jedan razlog da vas lažem i da vam šupljiram. Dva su osnovna uzroka širenju optimizma u prirodi: podmuklost i glupost. Praksa, pak, uči – a recite mi da griješim: ko se kod nas kladio na katastrofu, pare nije izgubio.
Ruku na srce, evropske integracije su savršen mekgafin. Sa jedne strane, one Kvinti obezbjeđuju opravdanje za sve kolonijalne prakse koje sprovode. Hoćete u EU? Morate nas slušati dok ne postignete ono što se za ulazak u taj “prestižni klub” traži. Sa druge strane, lokalnim političkim elitama obezbjeđuje “progresivnu priču”, koja neprekidno proizvodi horozont nade. Sad, što je taj horizont sve dalji i dalji…
Budući da je Crna Gora, u kojoj živim, najdalje u regionu odmakla u EU integracijama, a iz Brisela ponavljaju kako je baš Montenegro “prva sljedeća članica EU”, dozvolite da vam opišem kako to izgleda.
Najprije postaneš država-kandidat. Godinu, dvije, tri, političari drve o “istorijskom uspjehu” koji su postigli. Svuda kače zastave EU – a najviše tamo gdje najviše kradu. Onda primaju posjete iz EU. Kad god nešto govore, spominju “evropsku perspektivu” i, obavezno, “evropske vrijednosti”.
U međuvremenu, sve ide po kurcu, isto kao i prije.
Onda otvoriš pregovore. Političari drve isto, ali je retorika još optimističnija, na momente euforična. Stičeš utisak da samo što nisi ušao u EU. Stižu neke pare iz EU fondova. Tu se malo muti i krade, pa se proevropska retorika još pojača.
Onda se, poslije deset-petnest godina, otvori neko poglavlje u pregovorima, a neko privremeno i zatvori. Svako malo stižu informacije da “EU osjeća zamor od proširenja”.
Ne da unić Orban, te ne da unić Makron. Tu i tamo pobijede naki desničari, pa se onda govori o krizi EU i obustavi procesa proširenja. Zvaničnici EU neprekidno ponavljaju kako je sve do zemalja kandidata, koje nisu odradile “domaći zadatak”. Onda stignu vedriji tonovi: članica EU moglo bi se postati već za pet godina. Onda prođe tih pet godina. Pa opet zamor od proširenja. Pa onda opet optimizam: nova vlada kao prioritet ima “EU agendu”, punopravno članstvo moguće već za pet godina.
U međuvremenu, sve ide po k.rcu, isto kao i prije.
Onda umreš.
Da rezimiram. Ako ste odlučili prodati svoju zemlju, nemojte to uraditi u ime evropskih integracija. Bolje uzet 5 eura i popit dvije pive.
Mislim, jedno je lupati šta god ti padne napamet, a drugo je realna politička situacija. A sasvim treće je da donosi zaključak o "prodaji zemlje" bazirano ni na čemu.
"Prodaja zemlje" je ako Hrvat u Predsjedništvu ima iza sebe glas većine hrvatskog naroda u BiH?
Da ti nisi zavrsio hdz politicku skolu
- dr_Evil
#62078 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovog lika sam davno prestao da citam, kao i Avdica i Bursaca jer mi na zivce idu svojim pretjerivanjem. ALi ova mu je 100% tacna -BRAVO MAJSTORE!Hakiz wrote: ↑29/01/2024 22:37
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... mizma.html
Andrej NikolaidisTakozvane evropske integracije su ono što filmska teorija poznaje pod imenom MacGuffin – što ćemo dalje u tekstu pisati po “naški”, mekgafin.
To, mekgafin dakle, nije termin koji je smislio Hičkok, ali ga jesu proslavili njegovi filmovi. Mekgafin je narativni trik; to vam je ono „da, ali nije bitno“; to je ono o čemu se, zapravo, ne radi; priča koja treba da veže vašu pažnju, tako da, kada bude obznanjeno ono o čemu je u stvari riječ, vi budete zatečeni i iznenađeni.
U predavanju koje je 1939. održao na Kolumbiji, Hičkok je ovako objasnio šta je mekgafin:
„Moglo bi to biti škotsko ime, iz priče o dva čovjeka koji putuju vozom.
Jedan od njih kaže: „Šta ti je to u koferu“?
Drugi odgovori: „A, to je mekgafin“.
Prvi pita: „Šta ti je to“?
Drugi objasni: „To ti je sprava za hvatanje lavova u škotskim gorama“.
Prvi onda veli: „Ali u škotskim gorama nema lavova“.
Drugi slegne ramenima: ‘A, pa onda to nije mekgafin’.“
Može i ovako: svi znamo za Čehovljev nauk da puška okačena o klin u prvom činu mora opaliti u posljednjem? E, pa mekgafin je puška iz prvog čina koja neće opaliti u posljednjem – ali je pomenuta baš zato da biste pomislili da hoće.
Vjerovatno najpoznatiji primjer savršene upotrebe mekgafina je Hičkokov „Psiho“. Film počinje pljačkom: pratimo Marion Krejn koja je ukrala 40 hiljada dolara. Hičkok razrađuje motiv za zločin i prilježno snima pljačku, kao i junakinjin bijeg. A onda Merion odsjedne u motelu „Bejts“ i uđe u tuš-kadu… „Psiho“, znamo, nije film o Merion, niti je film o pljački. Sve što smo vidjeli do trenutka kada Norman Bejts zarije nož u Merion bila je varka, majstorsko skretanje pažnje sa onoga o čemu se u filmu zapravo radi.
U Bosni i Hercegovini, ovo vam ne govorim kao euroskeptik, nego kao neko ko duboko žali što Bosna i Hercegovina praktično nema šanse da postane dijelom Evropske unije, ne radi se o evropskim integracijama. Radi se o partijskom zapošljavanju, namještanju poslova, krađi na javnim nabavkama, krađi na javnim radovima; radi se o beskrajnoj mreži kolonijalnih uticaja Kvinte, Rusije, Srbije i Hrvatske, o kontroli nad BH Telekomom, o južnoj interkonekciji, o kriminalnim/zavjereničkim grupama koje formalno funkcionišu kao političke stranke… O svačemu se tu radi – samo ne o evropskim integracijama.
Dakako, evropske se integracije svako malo u javnosti ukazuju kao narativ. Samo što je taj narativ, rekoh, mekgafin: priča koja treba da prikrije drugu, istinsku priču.
Isto je i u Crnoj Gori. Koja je, kako to podgorički političari rado ističu, „regionalni lider“ u famoznim EU integracijama.
Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovore sa EU je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. I za četrnaest godina nije stigla – nigdje. Kao, prije Crne Gore, ni Turska.
Kao što, za četrnaest godina od sticanja kandidature za članstvo, pa ni 20 godina od početka pregovora, nigdje neće stići ni Bosna i Hercegovina.
Znam, znam… Sarajevski političari su puni EU optimizma, a ima i optimističkih analitičara. Ja, eto, nisam. Jer ja neću ni vaše pare ni vaše glasove. Nemam niti jedan razlog da vas lažem i da vam šupljiram. Dva su osnovna uzroka širenju optimizma u prirodi: podmuklost i glupost. Praksa, pak, uči – a recite mi da griješim: ko se kod nas kladio na katastrofu, pare nije izgubio.
Ruku na srce, evropske integracije su savršen mekgafin. Sa jedne strane, one Kvinti obezbjeđuju opravdanje za sve kolonijalne prakse koje sprovode. Hoćete u EU? Morate nas slušati dok ne postignete ono što se za ulazak u taj “prestižni klub” traži. Sa druge strane, lokalnim političkim elitama obezbjeđuje “progresivnu priču”, koja neprekidno proizvodi horozont nade. Sad, što je taj horizont sve dalji i dalji…
Budući da je Crna Gora, u kojoj živim, najdalje u regionu odmakla u EU integracijama, a iz Brisela ponavljaju kako je baš Montenegro “prva sljedeća članica EU”, dozvolite da vam opišem kako to izgleda.
Najprije postaneš država-kandidat. Godinu, dvije, tri, političari drve o “istorijskom uspjehu” koji su postigli. Svuda kače zastave EU – a najviše tamo gdje najviše kradu. Onda primaju posjete iz EU. Kad god nešto govore, spominju “evropsku perspektivu” i, obavezno, “evropske vrijednosti”.
Onda otvoriš pregovore. Političari drve isto, ali je retorika još optimističnija, na momente euforična. Stičeš utisak da samo što nisi ušao u EU. Stižu neke pare iz EU fondova. Tu se malo muti i krade, pa se proevropska retorika još pojača.
Onda se, poslije deset-petnest godina, otvori neko poglavlje u pregovorima, a neko privremeno i zatvori. Svako malo stižu informacije da “EU osjeća zamor od proširenja”.
Ne da unić Orban, te ne da unić Makron. Tu i tamo pobijede naki desničari, pa se onda govori o krizi EU i obustavi procesa proširenja. Zvaničnici EU neprekidno ponavljaju kako je sve do zemalja kandidata, koje nisu odradile “domaći zadatak”. Onda stignu vedriji tonovi: članica EU moglo bi se postati već za pet godina. Onda prođe tih pet godina. Pa opet zamor od proširenja. Pa onda opet optimizam: nova vlada kao prioritet ima “EU agendu”, punopravno članstvo moguće već za pet godina.
U međuvremenu, sve ide po k.rcu, isto kao i prije.
Onda umreš.
Da rezimiram. Ako ste odlučili prodati svoju zemlju, nemojte to uraditi u ime evropskih integracija. Bolje uzet 5 eura i popit dvije pive.
- drug_profi
#62079 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Samo se posrednim izborom iz parlamenta to može sve raspetljati.kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 06:35Meni jos uvije nije jasno kako ce mi promjenom Ustava biti omoguceo da kao ne Bosnjak, ne Srbin i ne Hrvat, imam svog legitimnog predstavnika u predsjednistvu, odnosno kako ce tebi kao Bosnjaku, Srbinu ili Hrvatu tebi bito onemoguceno da.mi ga izaberes.Osmi Socrates wrote: ↑30/01/2024 00:21 Ustav BiH se mora mjenjati, genijalac. Eno, Akcija ti sve bolje objašnjava na drugoj temi.
Napisao čovjek detalje o čemu se i kako pregovara. I zašto je rješenje oko biranja Hrvata u Predsjedništvo neophodno.
A poslije radite na međuetničkom dijalogu. Komšić je tu mogao biti koristan da se nije posvađao sa svakim ko nije SDA.
I tu treba neko da pritisne Dodika da prihvati da se i iz RS tako bira član.
- JohnnyS
#62080 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sve da je u pravu 200%, nemamo alternativu. Treba se pokušati uguziti u EU, pa koliko god trajalo, pa i ako treba po devizi "ne jebe lep nego uporan".
EU ima milijun mana, ali ti daje kakvu takvu sigurnost, ja to svima objašnjavam na temelju pandemije koronavirusa, a pogotovo u periodu distribucije cjepiva. Dakle u momentu kad se širom svijeta mislilo da su cjepiva protiv korone najveći izum medicine i kad se nije moglo znati da nisu baš učinkovita naša vlast nije nabavila ništa. Nula. Ljudi su se morali ići cijepiti u Srbiju. A kad su ta cjepiva i došla i ljudi se krenuli cijepiti, našim nivoima vlasti je trebalo godinu dana da osmisle covid potvrdu na državnom nivou koja bi omogućila nesmetan prelazak preko granice i kretanje po Europi. Dakle ako gledamo pandemiju covida kao vježbu za pandemiju puno opasnije bolesti u budućnosti, mi ćemo svi hladno pomrijeti jer smo sami i osuđeni na nesposobnu vlast. I tad će nam ozi govorit da je bolje u Bosni nego u Njemačkoj, samo će svi bit mrtvi u nas, pa će bit sam na forumu
- dr_Evil
#62081 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:18Sve da je u pravu 200%, nemamo alternativu. Treba se pokušati uguziti u EU, pa koliko god trajalo, pa i ako treba po devizi "ne jebe lep nego uporan".
EU ima milijun mana, ali ti daje kakvu takvu sigurnost, ja to svima objašnjavam na temelju pandemije koronavirusa, a pogotovo u periodu distribucije cjepiva. Dakle u momentu kad se širom svijeta mislilo da su cjepiva protiv korone najveći izum medicine i kad se nije moglo znati da nisu baš učinkovita naša vlast nije nabavila ništa. Nula. Ljudi su se morali ići cijepiti u Srbiju. A kad su ta cjepiva i došla i ljudi se krenuli cijepiti, našim nivoima vlasti je trebalo godinu dana da osmisle covid potvrdu na državnom nivou koja bi omogućila nesmetan prelazak preko granice i kretanje po Europi. Dakle ako gledamo pandemiju covida kao vježbu za pandemiju puno opasnije bolesti u budućnosti, mi ćemo svi hladno pomrijeti jer smo sami i osuđeni na nesposobnu vlast. I tad će nam ozi govorit da je bolje u Bosni nego u Njemačkoj, samo će svi bit mrtvi u nas, pa će bit sam na forumu
Ja se apsolutno slazem s tobom. Kao sto napisah jucer nekom drugom kolegi forumasu, mi nemamo alternativu, a sve reforme na putu za EU mogu biti samo dobre za nas i ojacati nas kao drzavu i drustvo. Ako provedemo te reforme, ali istinski provedemo ne samo radi forme, onda vec mozemo da funkcionisemo kao drzava partner EU. Ima nesto i do nas sta mozemo i pored ludjacke etnicke kosulje od mirovnog sporazuma. Da svako pomete svoju avliju, nasa zajednicka kuca bi prodisala.
Znas da ja mislim da mi nikad necemo u EU uci, i to iz mnogo razloga, historijskih i trenutnih. Ali to je druga rasprava. Nikoladis je upravu ovdje, mjenjaj kucu ali ne zbog EU, nego zbog sebe, a ako prodajes onda prodaji zbog sebe opet.
-
kakabanja213
#62082 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
I onda se u parlamentu ne izabere odgovarajuci Bosnjak, Hrvat ili Srbin. I sta onda. A ne rjesava se moja potreba da me neko predstavlja kao eto ostalog. Da li time moram odabrati Bosnjaka, Srbina ili Hrvata da da stiti moje interese i vjerovati im na rijec.drug_profi wrote: ↑30/01/2024 08:54Samo se posrednim izborom iz parlamenta to može sve raspetljati.kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 06:35Meni jos uvije nije jasno kako ce mi promjenom Ustava biti omoguceo da kao ne Bosnjak, ne Srbin i ne Hrvat, imam svog legitimnog predstavnika u predsjednistvu, odnosno kako ce tebi kao Bosnjaku, Srbinu ili Hrvatu tebi bito onemoguceno da.mi ga izaberes.Osmi Socrates wrote: ↑30/01/2024 00:21 Ustav BiH se mora mjenjati, genijalac. Eno, Akcija ti sve bolje objašnjava na drugoj temi.
I tu treba neko da pritisne Dodika da prihvati da se i iz RS tako bira član.
I koga uopste recimo Becirevic predstavlja? Ovom HDZ pricom i Dininom pricom da nije fer ( i ne bi bilo kad bi bilo) Becirevic je takodjer nije legitiman jer za koga su glasaci Sdp, Nip, NS i svih, a koji nisu Bisnjaci glasali?? I to se onda mora rijesiti.
Last edited by kakabanja213 on 30/01/2024 09:32, edited 1 time in total.
-
palermo
#62083 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Super, slazem se 100 %. Samo mi jos recite zasto to uguravanje mora poceti od izbora clana Predsjednistva BiH.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:18Sve da je u pravu 200%, nemamo alternativu. Treba se pokušati uguziti u EU, pa koliko god trajalo, pa i ako treba po devizi "ne jebe lep nego uporan".
Kad dodjemo blizu Evrope, vjerujem to vise nece nikom biti vazno.
- JohnnyS
#62084 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
palermo wrote: ↑30/01/2024 09:28Super, slazem se 100 %. Samo mi jos recite zasto to uguravanje mora poceti od izbora clana Predsjednistva BiH.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:18Sve da je u pravu 200%, nemamo alternativu. Treba se pokušati uguziti u EU, pa koliko god trajalo, pa i ako treba po devizi "ne jebe lep nego uporan".
Što mene to pitaš, mene koji sam bar deset puta napisao da bi pristao na sto puta uvjetno rečeno gore od Komšića samo da budemo dio zapadnog svijeta prije nego "najlegitimnijeg Hrvata" ali da ostanemo na istoku?
-
palermo
#62085 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa ti napisao.post jebo ga mis.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:30palermo wrote: ↑30/01/2024 09:28Super, slazem se 100 %. Samo mi jos recite zasto to uguravanje mora poceti od izbora clana Predsjednistva BiH.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:18
Sve da je u pravu 200%, nemamo alternativu. Treba se pokušati uguziti u EU, pa koliko god trajalo, pa i ako treba po devizi "ne jebe lep nego uporan".
Što mene to pitaš, mene koji sam bar deset puta napisao da bi pristao na sto puta uvjetno rečeno gore od Komšića samo da budemo dio zapadnog svijeta prije nego "najlegitimnijeg Hrvata" ali da ostanemo na istoku?
- JohnnyS
#62086 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja sam pisao da trebamo ići ka EU, uopće nisam pisao o izboru članova predsjedništva, niti me to u krajnjem slučaju zanima. Bio Komšić ili Čović mom svakodnevnom životu ne mijenja ništa, ako napišem nešto protiv Komšića to je zato što ne volim licemjerje, a kod njega ga ima, ali svakako da kakvih ima, on je super. Ja sam samo reagirao na ovo puzajuće antiEU raspoloženje po forumupalermo wrote: ↑30/01/2024 09:33Pa ti napisao.post jebo ga mis.
- dr_Evil
#62087 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja bih sutra potpisao da Poglavnik Treceg bude predsjednik BiH bez ogranicenja trajanja mandata ako cemo u EU i NATO uci. Ali problem je ovdje osjecaj da se nama potura treci na mala vrata bez jasne EU i NATO perspektive.
Ne mozemo stajati ni u mjestu, od 2006 ista prica; ali postoje li neke druge reforme koje bi ojacale drzavu pa da i ja kao herceg-bosna-skeptik kazem "pa dobro, ovo je domovina svih nas ipak, gotovo je sa ratom".
Mogu zamislit da ima ljudi sa druge strane koji ce reci i suprotno, daj prvo ovo onda drzava.
I opet u krug. Ali ja moj argument baziram na bolnom iskustvu. A Komso mora sjahat u svakom slucaju.
-
sumirprimus
#62088 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Za pocetak i kraj, sa SDFA necemo sigurno u Evropu! A mozda ce nas pogurat prema istoku.
-
kakabanja213
#62089 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vi i ne zelite u Evropu, sta ce vama evropa kada imate majcicu Rusiju.sumirprimus wrote: ↑30/01/2024 09:37 Za pocetak i kraj, sa SDFA necemo sigurno u Evropu! A mozda ce nas pogurat prema istoku.
-
sumirprimus
#62090 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Druze ludilo uma, gori si od ovih na temi izraela, dakle EU I NATO bezuvjetno cilj , kad bi mi otac bio protiv. Tapija.kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 09:38
Vi i ne zelite u Evropu, sta ce vama evropa kada imate majcicu Rusiju.
Ja za svoju dejcu zelim najbolje, a opet sa stotinu mana i nedostataka, i dalje mislim da su EU i zapadni svijet trenutno ono najbolje na ovoj planeti za zivot covjeka, i da im je alternativa u vidu rusije kine irana turske kataklizmicna u najmanju ruku. A kome se ne svidja, uvjek ima istok, posteno i to samonek ne vuce i sve nas za sobom na dno. A to upravo rade i sdfa!
Moze li jasnije i nedvosmislenije?
-
palermo
#62091 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa puzajuce antiEU raspolozenje je samo logicna posljedica politike odredjenih krugova unutar same EU i njhovog vidjenja Bosne i Hercegovine. A izbor clana Predsjednistva BiH je samo najocitiji primjer.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:37
Ja sam pisao da trebamo ići ka EU, uopće nisam pisao o izboru članova predsjedništva, niti me to u krajnjem slučaju zanima. Bio Komšić ili Čović mom svakodnevnom životu ne mijenja ništa, ako napišem nešto protiv Komšića to je zato što ne volim licemjerje, a kod njega ga ima, ali svakako da kakvih ima, on je super. Ja sam samo reagirao na ovo puzajuće antiEU raspoloženje po forumu
- JohnnyS
#62092 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja opet pitam, ima li alternativa? Naravno, ima, ali je li bolja?palermo wrote: ↑30/01/2024 09:42Pa puzajuce antiEU raspolozenje je samo logicna posljedica politike odredjenih krugova unutar same EU i njhovog vidjenja Bosne i Hercegovine. A izbor clana Predsjednistva BiH je samo najocitiji primjer.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:37
Ja sam pisao da trebamo ići ka EU, uopće nisam pisao o izboru članova predsjedništva, niti me to u krajnjem slučaju zanima. Bio Komšić ili Čović mom svakodnevnom životu ne mijenja ništa, ako napišem nešto protiv Komšića to je zato što ne volim licemjerje, a kod njega ga ima, ali svakako da kakvih ima, on je super. Ja sam samo reagirao na ovo puzajuće antiEU raspoloženje po forumu
-
palermo
#62093 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nema. Naravno.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:46Ja opet pitam, ima li alternativa? Naravno, ima, ali je li bolja?palermo wrote: ↑30/01/2024 09:42Pa puzajuce antiEU raspolozenje je samo logicna posljedica politike odredjenih krugova unutar same EU i njhovog vidjenja Bosne i Hercegovine. A izbor clana Predsjednistva BiH je samo najocitiji primjer.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:37
Al ako ce EU biti samo sredstvo ucjene politickih snaga koje bi da ostvare odredjene interese onda bih ja rekao, haj malo da saburamo. Mislim, svakako cemo.
-
kakabanja213
#62094 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ti si prava radilica.sumirprimus wrote: ↑30/01/2024 09:42Druze ludilo uma, gori si od ovih na temi izraela, dakle EU I NATO bezuvjetno cilj , kad bi mi otac bio protiv. Tapija.kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 09:38
Ja za svoju dejcu zelim najbolje, a opet sa stotinu mana i nedostataka, i dalje mislim da su EU i zapadni svijet trenutno ono najbolje na ovoj planeti za zivot covjeka, i da im je alternativa u vidu rusije kine irana turske kataklizmicna u najmanju ruku. A kome se ne svidja, uvjek ima istok, posteno i to samonek ne vuce i sve nas za sobom na dno. A to upravo rade i sdfa!
-
sajber87
#62095 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Malo da saburamopalermo wrote: ↑30/01/2024 10:06Nema. Naravno.
Al ako ce EU biti samo sredstvo ucjene politickih snaga koje bi da ostvare odredjene interese onda bih ja rekao, haj malo da saburamo. Mislim, svakako cemo.
Last edited by sajber87 on 30/01/2024 10:38, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#62096 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
naravno, to je sve sto imas reci na jasan post, i ko je onda bot?kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 10:11Ti si prava radilica.sumirprimus wrote: ↑30/01/2024 09:42Druze ludilo uma, gori si od ovih na temi izraela, dakle EU I NATO bezuvjetno cilj , kad bi mi otac bio protiv. Tapija.kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 09:38
-
kakabanja213
#62097 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mislim da sam i previse ŕekao.sumirprimus wrote: ↑30/01/2024 10:38naravno, to je sve sto imas reci na jasan post, i ko je onda bot?kakabanja213 wrote: ↑30/01/2024 10:11Ti si prava radilica.sumirprimus wrote: ↑30/01/2024 09:42
Druze ludilo uma, gori si od ovih na temi izraela, dakle EU I NATO bezuvjetno cilj , kad bi mi otac bio protiv. Tapija.
Moze li jasnije i nedvosmislenije?![]()
-
sumirprimus
#62098 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nii bolan nista konkretno reko, osim sto pogrsno pretpostavljas..
-
Jordan1961
#62099 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Prvo predsjednistvo, pa drzavna imovina, pa ustavni sud, pa njihova posebna jedinica...... i onda ono sto je ostalo mozda dobije datum za pocetak pregovora negdje 2028.....hidzretske.palermo wrote: ↑30/01/2024 09:28Super, slazem se 100 %. Samo mi jos recite zasto to uguravanje mora poceti od izbora clana Predsjednistva BiH.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:18Sve da je u pravu 200%, nemamo alternativu. Treba se pokušati uguziti u EU, pa koliko god trajalo, pa i ako treba po devizi "ne jebe lep nego uporan".
-
sajber87
#62100 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Do kada vise futur, daće biće prodaće izdaće predaće će će će će i tako evo vise od godine, jedino ko je nesto potpisao i predao je bakir legitimno predstavljanje dok to zeljki nije bio problem nego je nastavio i nakon toga da mu daje lopovsku. Jedini ko je spreman da nesto da protiv interesa dezave su sda i df jer im je licnosektaski interes br 1 i zato su i sprijeceni da naprave opet poslanicku pijacu i ostanu vlast. Sa izdajama je zavrseno odlaskom sda i df satelita u opoziciju samo sto je nekim ljudima tesko to da razumiju ili jednostavno po zadatku ne zele.Jordan1961 wrote: ↑30/01/2024 12:51Prvo predsjednistvo, pa drzavna imovina, pa ustavni sud, pa njihova posebna jedinica...... i onda ono sto je ostalo mozda dobije datum za pocetak pregovora negdje 2028.....hidzretske.palermo wrote: ↑30/01/2024 09:28Super, slazem se 100 %. Samo mi jos recite zasto to uguravanje mora poceti od izbora clana Predsjednistva BiH.JohnnyS wrote: ↑30/01/2024 09:18