Demokratska fronta Željko Komšić

512MB

#62051 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by 512MB »

drug_profi wrote: 29/01/2024 21:09 Jbt mene proglašavaju uzpovcem, čovićevcem jer imam drugačiji politički stav, uz moj sav životni background.
Šta bi bilo da sam iz Gruda i da imam isti stav?
Ustaša 1/1.
A hoće hrvate samo ako su u službi SDA. Svi drugi su uzpovci.
Pa gori si ti što podržavaš UZP, HDZ i Čovića nego neko iz Gruda za koga je to normala.
drug_profi

#62052 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

512MB wrote: 29/01/2024 21:49
drug_profi wrote: 29/01/2024 21:09 Jbt mene proglašavaju uzpovcem, čovićevcem jer imam drugačiji politički stav, uz moj sav životni background.
Ustaša 1/1.
Pa gori si ti što podržavaš UZP, HDZ i Čovića nego neko iz Gruda za koga je to normala.
Vjerujem da bi neko rado uradio naucni rad da analizira proces kojim si dosao do tog zakljucka.
Pomozi BiH nauci. Prijavi se.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#62053 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Truba »

Ustaša 1/1.
Nikad ti neces biti u ocima hardko bosnjaka lojalni hrvat
Vako si na ledu ni tamo ni ovamo
Osmi Socrates

#62054 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Ništa ti ne isporučuješ nikom. Niko ne može dijeliti zemlju kako mu se digne ona stvar. To ne bi dopustila ni međunarodna zajednica.

"Vaše" šukanje jednih drugima ostavite za dijeljenje funkcija, važnih resora, or whatever.

Da je potrebno naći dogovor sa Hrvatskom oko zajedničkih interesa, to ne treba ni maloumnom objašnjavati.

Predsjedništvo bih ja najradije ukinuo, ali to se sada neće desiti jer se Komšić budalaštinom stvorio nepotrebni razdor i fokus je na tome.

Da se Komšić nije desio, vjerovatno bi i ukidanje Predsjedništva lakše prošlo. Ništa ne rade. Nemaju nikakvu stvarnu moć, ali će vam jahati na grbači unedogled.
drug_profi

#62055 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Truba wrote: 29/01/2024 21:55
Ustaša 1/1.
Nikad ti neces biti u ocima hardko bosnjaka lojalni hrvat
Vako si na ledu ni tamo ni ovamo
Ako imas stelu da mi nabavis papir da sam Hrvat, zivo mi se ebe sta ce ko misliti. :mrgreen:
512MB

#62056 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by 512MB »

Komšić je simbol otpora prema fašističkoj i zločinačkoj politici Šuška/Bobana/Čovića.

Poslije Komšića će doći drugi Komšić.
Osmi Socrates

#62057 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Hoće al' u kurcu. I Truba je bio "Komšić" dok niste počeli sa budalaštinama.

Ali, i to je prošla stvar. Neće više biti mogućnost da se bude Komšić.

I inače, svakom ko je učestvovao u tom ratu treba staviti zabranu na politički rad. Hvala lijepo, odbranili ste zemlju, nije se raspala, nije se Armija BiH osramotila kao druge dvije armije, a sad u zasluženu penziju.
Grean

#62058 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Grean »

Osmi Socrates wrote: 29/01/2024 21:20 Ti si po sopstvenom tvrđenju panislamista, i ne vjerujem da bi trebao i zbog sebe i zbog drugih da komentarišeš probleme države koja nije islamska.

Te rupe više neće biti, veoma brzo, jer su i stranci utvrdili da narodi u BiH samo šukaju jedni drugim, kad god im se za to pruži prilika.
Ja sam zaradio da komentarisem o drzavi kakva god bila braneci je upravo od tih koji bi na guzove da im se daju ustupci, znaci nema krcmiti ono sto smo mi zaradili a to je i ovaj sadasnji ustav i izmedju ostalog i nas izbor Komsica.
Jordan1961

#62059 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Jordan1961 »

Osmi Socrates wrote: 29/01/2024 22:11 Hoće al' u kurcu. I Truba je bio "Komšić" dok niste počeli sa budalaštinama.

Ali, i to je prošla stvar. Neće više biti mogućnost da se bude Komšić.

I inače, svakom ko je učestvovao u tom ratu treba staviti zabranu na politički rad. Hvala lijepo, odbranili ste zemlju, nije se raspala, nije se Armija BiH osramotila kao druge dvije armije, a sad u zasluženu penziju.
Ma jasta Marinko. Ako nije proslo topom i puskom, salji vojsku u pemziju pa probaj na zadnja vrata. Ako prodje, prodje.
Pa ti si mi stand-up comedian, nisam te s prve pozn'o.
p.s. samo jedno pojasnjenje. Jel' se ova zabrana na politicki rad odnosi samo na ucesnike u ratu ili i gonice robova?
Osmi Socrates

#62060 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Grean wrote: 29/01/2024 22:15
Osmi Socrates wrote: 29/01/2024 21:20 Ti si po sopstvenom tvrđenju panislamista, i ne vjerujem da bi trebao i zbog sebe i zbog drugih da komentarišeš probleme države koja nije islamska.

Te rupe više neće biti, veoma brzo, jer su i stranci utvrdili da narodi u BiH samo šukaju jedni drugim, kad god im se za to pruži prilika.
Ja sam zaradio da komentarisem o drzavi kakva god bila braneci je upravo od tih koji bi na guzove da im se daju ustupci, znaci nema krcmiti ono sto smo mi zaradili a to je i ovaj sadasnji ustav i izmedju ostalog i nas izbor Komsica.
Niti si jedini koji je branio zemlju, niti je tvoje političko mišljenje jedino koje je relevantno među onima koji su branili zemlju. Povlačiti odbranu zemlje kao argument u političkoj diskusiji trideset godina poslije je i inače besmisleno.

Zemlja se ne brani samo zbog toga da opstane, nego i zbog njene političke i svake druge budućnosti. Pa, recimo, i da uđe u EU. Ako može i u NATO.

BiH je zemlja u kojoj tri konstitutivna naroda imaju političku moć. Između ostalog, i to si branio. Ako bi ti ukinuo konstitutivnost naroda, i vječito se sa nekim "ustašama" ganjao, to je tvoj problem.

Na kraju krajeva, Daytonska BiH nije ista kao i BiH prije rata.
Jordan1961

#62061 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Jordan1961 »

Osmi Socrates wrote: 29/01/2024 22:29
BiH je zemlja u kojoj tri konstitutivna naroda imaju političku moć. Između ostalog, i to si branio. Ako bi ti ukinuo konstitutivnost naroda, i vječito se sa nekim "ustašama" ganjao, to je tvoj problem.

Naravno da nije ista ali nije ni takva kakvo je ti ovdje, konstantno pokusavas prezentirati. Imaju ljudi pristup internetu. Ustav BiH je relativno jednostavan dokument. Nije lijepo konstanto izmisljati.
Hakiz

#62062 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hakiz »

Niti si jedini koji je branio zemlju, niti je tvoje političko mišljenje jedino koje je relevantno među onima koji su branili zemlju. Povlačiti odbranu zemlje kao argument u političkoj diskusiji trideset godina poslije je i inače besmisleno.

Zemlja se ne brani samo zbog toga da opstane, nego i zbog njene političke i svake druge budućnosti. Pa, recimo, i da uđe u EU. Ako može i u NATO.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... mizma.html
Takozvane evropske integracije su ono što filmska teorija poznaje pod imenom MacGuffin – što ćemo dalje u tekstu pisati po “naški”, mekgafin.

To, mekgafin dakle, nije termin koji je smislio Hičkok, ali ga jesu proslavili njegovi filmovi. Mekgafin je narativni trik; to vam je ono „da, ali nije bitno“; to je ono o čemu se, zapravo, ne radi; priča koja treba da veže vašu pažnju, tako da, kada bude obznanjeno ono o čemu je u stvari riječ, vi budete zatečeni i iznenađeni.

U predavanju koje je 1939. održao na Kolumbiji, Hičkok je ovako objasnio šta je mekgafin:

„Moglo bi to biti škotsko ime, iz priče o dva čovjeka koji putuju vozom.

Jedan od njih kaže: „Šta ti je to u koferu“?

Drugi odgovori: „A, to je mekgafin“.

Prvi pita: „Šta ti je to“?

Drugi objasni: „To ti je sprava za hvatanje lavova u škotskim gorama“.

Prvi onda veli: „Ali u škotskim gorama nema lavova“.

Drugi slegne ramenima: ‘A, pa onda to nije mekgafin’.“

Može i ovako: svi znamo za Čehovljev nauk da puška okačena o klin u prvom činu mora opaliti u posljednjem? E, pa mekgafin je puška iz prvog čina koja neće opaliti u posljednjem – ali je pomenuta baš zato da biste pomislili da hoće.

Vjerovatno najpoznatiji primjer savršene upotrebe mekgafina je Hičkokov „Psiho“. Film počinje pljačkom: pratimo Marion Krejn koja je ukrala 40 hiljada dolara. Hičkok razrađuje motiv za zločin i prilježno snima pljačku, kao i junakinjin bijeg. A onda Merion odsjedne u motelu „Bejts“ i uđe u tuš-kadu… „Psiho“, znamo, nije film o Merion, niti je film o pljački. Sve što smo vidjeli do trenutka kada Norman Bejts zarije nož u Merion bila je varka, majstorsko skretanje pažnje sa onoga o čemu se u filmu zapravo radi.

U Bosni i Hercegovini, ovo vam ne govorim kao euroskeptik, nego kao neko ko duboko žali što Bosna i Hercegovina praktično nema šanse da postane dijelom Evropske unije, ne radi se o evropskim integracijama. Radi se o partijskom zapošljavanju, namještanju poslova, krađi na javnim nabavkama, krađi na javnim radovima; radi se o beskrajnoj mreži kolonijalnih uticaja Kvinte, Rusije, Srbije i Hrvatske, o kontroli nad BH Telekomom, o južnoj interkonekciji, o kriminalnim/zavjereničkim grupama koje formalno funkcionišu kao političke stranke… O svačemu se tu radi – samo ne o evropskim integracijama.

Dakako, evropske se integracije svako malo u javnosti ukazuju kao narativ. Samo što je taj narativ, rekoh, mekgafin: priča koja treba da prikrije drugu, istinsku priču.

Isto je i u Crnoj Gori. Koja je, kako to podgorički političari rado ističu, „regionalni lider“ u famoznim EU integracijama.

Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovore sa EU je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. I za četrnaest godina nije stigla – nigdje. Kao, prije Crne Gore, ni Turska.

Kao što, za četrnaest godina od sticanja kandidature za članstvo, pa ni 20 godina od početka pregovora, nigdje neće stići ni Bosna i Hercegovina.

Znam, znam… Sarajevski političari su puni EU optimizma, a ima i optimističkih analitičara. Ja, eto, nisam. Jer ja neću ni vaše pare ni vaše glasove. Nemam niti jedan razlog da vas lažem i da vam šupljiram. Dva su osnovna uzroka širenju optimizma u prirodi: podmuklost i glupost. Praksa, pak, uči – a recite mi da griješim: ko se kod nas kladio na katastrofu, pare nije izgubio.

Ruku na srce, evropske integracije su savršen mekgafin. Sa jedne strane, one Kvinti obezbjeđuju opravdanje za sve kolonijalne prakse koje sprovode. Hoćete u EU? Morate nas slušati dok ne postignete ono što se za ulazak u taj “prestižni klub” traži. Sa druge strane, lokalnim političkim elitama obezbjeđuje “progresivnu priču”, koja neprekidno proizvodi horozont nade. Sad, što je taj horizont sve dalji i dalji…

Budući da je Crna Gora, u kojoj živim, najdalje u regionu odmakla u EU integracijama, a iz Brisela ponavljaju kako je baš Montenegro “prva sljedeća članica EU”, dozvolite da vam opišem kako to izgleda.

Najprije postaneš država-kandidat. Godinu, dvije, tri, političari drve o “istorijskom uspjehu” koji su postigli. Svuda kače zastave EU – a najviše tamo gdje najviše kradu. Onda primaju posjete iz EU. Kad god nešto govore, spominju “evropsku perspektivu” i, obavezno, “evropske vrijednosti”.

U međuvremenu, sve ide po kurcu, isto kao i prije.

Onda otvoriš pregovore. Političari drve isto, ali je retorika još optimističnija, na momente euforična. Stičeš utisak da samo što nisi ušao u EU. Stižu neke pare iz EU fondova. Tu se malo muti i krade, pa se proevropska retorika još pojača.

Onda se, poslije deset-petnest godina, otvori neko poglavlje u pregovorima, a neko privremeno i zatvori. Svako malo stižu informacije da “EU osjeća zamor od proširenja”.

Ne da unić Orban, te ne da unić Makron. Tu i tamo pobijede naki desničari, pa se onda govori o krizi EU i obustavi procesa proširenja. Zvaničnici EU neprekidno ponavljaju kako je sve do zemalja kandidata, koje nisu odradile “domaći zadatak”. Onda stignu vedriji tonovi: članica EU moglo bi se postati već za pet godina. Onda prođe tih pet godina. Pa opet zamor od proširenja. Pa onda opet optimizam: nova vlada kao prioritet ima “EU agendu”, punopravno članstvo moguće već za pet godina.

U međuvremenu, sve ide po k.rcu, isto kao i prije.

Onda umreš.

Da rezimiram. Ako ste odlučili prodati svoju zemlju, nemojte to uraditi u ime evropskih integracija. Bolje uzet 5 eura i popit dvije pive.
Andrej Nikolaidis
Grean

#62063 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Grean »

Ti si poceo sa glupostima ko ima pravo da komentarise BiH te sam osjecao duznost da ti pojasnim da za dva zivota moje pravo ne mozes zaraditi.

Dejtonska BiH je iznudjena ratom ali eto u toj ratom iznudjenoj Dejtonskoj BiH je i Komsic legitimno izabrani clan predsjednistva. Nesto pozitivno i tu.

Kako god, ko god pokusa da progura zelje HDZ-a i Zagreba po ovom pitanju bit ce politicki mrtav i te price kako ce to proci te da se o tom nema sta govoriti su samo zelje UZP centara cijih glasnogovornika ne manjka na forumu. To sto vi to prizeljkujete ne znaci da je i realno.
Novak20

#62064 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Novak20 »

Jedino je realno da svi propadnemo.

Ili barem velika većina.
Osmi Socrates

#62065 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Jordan1961 wrote: 29/01/2024 22:32

Naravno da nije ista ali nije ni takva kakvo je ti ovdje, konstantno pokusavas prezentirati. Imaju ljudi pristup internetu. Ustav BiH je relativno jednostavan dokument. Nije lijepo konstanto izmisljati.
Isti taj Ustav BiH krši ljudska prava, i to je presuda međunarodnog suda. Naravno, ti ćeš Ustav BiH braniti kad ti odgovara, a prešutićeš kad ti ne odgovara.

Jedino što i ti i ja znamo (a Ameri su potvrdili) da se Ustav BiH mora mjenjati. A tad više neće moći ni Komšić. Ili ti misliš da će predstavnici jednog konstitutivnog naroda dozvoliti Komšić tragikomediju da se nastavlja. Pa čak i predstavnici Srba. Toliko je Komšić koristan da su se čak i predstavnici Srba i Hrvata u BIH ujedinili.

Toliko je koristan da Milanović i Dodik bolje sarađuju nego Federacija BiH i Hrvatska.
Hakiz

#62066 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 29/01/2024 22:42

Isti taj Ustav BiH krši ljudska prava, i to je presuda međunarodnog suda. Naravno, ti ćeš Ustav BiH braniti kad ti odgovara, a prešutićeš kad ti ne odgovara.

Jedino što i ti i ja znamo (a Ameri su potvrdili) da se Ustav BiH mora mjenjati. A tad više neće moći ni Komšić. Ili ti misliš da će predstavnici jednog konstitutivnog naroda dozvoliti Komšić tragikomediju da se nastavlja. Pa čak i predstavnici Srba. Toliko je Komšić koristan da su se čak i predstavnici Srba i Hrvata u BIH ujedinili.

Toliko je koristan da Milanović i Dodik bolje sarađuju nego Federacija BiH i Hrvatska.
E, svašta.

Trolaš. Nemoguće da ne trolaš.
Osmi Socrates

#62067 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 29/01/2024 22:47

E, svašta.

Trolaš. Nemoguće da ne trolaš.
Pa kad uspiješ ujediniti dva idiota koji bi po svemu morali i trebali biti na suprotnim stranama očigledno je da nešto radiš veoma pogrešno. Ili si treći idiot kojem zapravo sve to odgovara.

A vi nastavite vaše preganjanje sa "ustašama" do Sudnjeg Dana.
drug_profi

#62068 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Level bosanske gluposti. Neces iz inata u eu i nato jer bi morao sa hrvatima da se dogovaras.
E evo necemo sad u eu i nato da vas zajebemo....

Oh wait...
sumirprimus

#62069 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 29/01/2024 22:59 Level bosanske gluposti. Neces iz inata u eu i nato jer bi morao sa hrvatima da se dogovaras.
E evo necemo sad u eu i nato da vas zajebemo....

Oh wait...
Necemo i ne trebamo.
Osmi Socrates

#62070 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 29/01/2024 22:37

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... mizma.html
Takozvane evropske integracije su ono što filmska teorija poznaje pod imenom MacGuffin – što ćemo dalje u tekstu pisati po “naški”, mekgafin.

To, mekgafin dakle, nije termin koji je smislio Hičkok, ali ga jesu proslavili njegovi filmovi. Mekgafin je narativni trik; to vam je ono „da, ali nije bitno“; to je ono o čemu se, zapravo, ne radi; priča koja treba da veže vašu pažnju, tako da, kada bude obznanjeno ono o čemu je u stvari riječ, vi budete zatečeni i iznenađeni.

U predavanju koje je 1939. održao na Kolumbiji, Hičkok je ovako objasnio šta je mekgafin:

„Moglo bi to biti škotsko ime, iz priče o dva čovjeka koji putuju vozom.

Jedan od njih kaže: „Šta ti je to u koferu“?

Drugi odgovori: „A, to je mekgafin“.

Prvi pita: „Šta ti je to“?

Drugi objasni: „To ti je sprava za hvatanje lavova u škotskim gorama“.

Prvi onda veli: „Ali u škotskim gorama nema lavova“.

Drugi slegne ramenima: ‘A, pa onda to nije mekgafin’.“

Može i ovako: svi znamo za Čehovljev nauk da puška okačena o klin u prvom činu mora opaliti u posljednjem? E, pa mekgafin je puška iz prvog čina koja neće opaliti u posljednjem – ali je pomenuta baš zato da biste pomislili da hoće.

Vjerovatno najpoznatiji primjer savršene upotrebe mekgafina je Hičkokov „Psiho“. Film počinje pljačkom: pratimo Marion Krejn koja je ukrala 40 hiljada dolara. Hičkok razrađuje motiv za zločin i prilježno snima pljačku, kao i junakinjin bijeg. A onda Merion odsjedne u motelu „Bejts“ i uđe u tuš-kadu… „Psiho“, znamo, nije film o Merion, niti je film o pljački. Sve što smo vidjeli do trenutka kada Norman Bejts zarije nož u Merion bila je varka, majstorsko skretanje pažnje sa onoga o čemu se u filmu zapravo radi.

U Bosni i Hercegovini, ovo vam ne govorim kao euroskeptik, nego kao neko ko duboko žali što Bosna i Hercegovina praktično nema šanse da postane dijelom Evropske unije, ne radi se o evropskim integracijama. Radi se o partijskom zapošljavanju, namještanju poslova, krađi na javnim nabavkama, krađi na javnim radovima; radi se o beskrajnoj mreži kolonijalnih uticaja Kvinte, Rusije, Srbije i Hrvatske, o kontroli nad BH Telekomom, o južnoj interkonekciji, o kriminalnim/zavjereničkim grupama koje formalno funkcionišu kao političke stranke… O svačemu se tu radi – samo ne o evropskim integracijama.

Dakako, evropske se integracije svako malo u javnosti ukazuju kao narativ. Samo što je taj narativ, rekoh, mekgafin: priča koja treba da prikrije drugu, istinsku priču.

Isto je i u Crnoj Gori. Koja je, kako to podgorički političari rado ističu, „regionalni lider“ u famoznim EU integracijama.

Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovore sa EU je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. I za četrnaest godina nije stigla – nigdje. Kao, prije Crne Gore, ni Turska.

Kao što, za četrnaest godina od sticanja kandidature za članstvo, pa ni 20 godina od početka pregovora, nigdje neće stići ni Bosna i Hercegovina.

Znam, znam… Sarajevski političari su puni EU optimizma, a ima i optimističkih analitičara. Ja, eto, nisam. Jer ja neću ni vaše pare ni vaše glasove. Nemam niti jedan razlog da vas lažem i da vam šupljiram. Dva su osnovna uzroka širenju optimizma u prirodi: podmuklost i glupost. Praksa, pak, uči – a recite mi da griješim: ko se kod nas kladio na katastrofu, pare nije izgubio.

Ruku na srce, evropske integracije su savršen mekgafin. Sa jedne strane, one Kvinti obezbjeđuju opravdanje za sve kolonijalne prakse koje sprovode. Hoćete u EU? Morate nas slušati dok ne postignete ono što se za ulazak u taj “prestižni klub” traži. Sa druge strane, lokalnim političkim elitama obezbjeđuje “progresivnu priču”, koja neprekidno proizvodi horozont nade. Sad, što je taj horizont sve dalji i dalji…

Budući da je Crna Gora, u kojoj živim, najdalje u regionu odmakla u EU integracijama, a iz Brisela ponavljaju kako je baš Montenegro “prva sljedeća članica EU”, dozvolite da vam opišem kako to izgleda.

Najprije postaneš država-kandidat. Godinu, dvije, tri, političari drve o “istorijskom uspjehu” koji su postigli. Svuda kače zastave EU – a najviše tamo gdje najviše kradu. Onda primaju posjete iz EU. Kad god nešto govore, spominju “evropsku perspektivu” i, obavezno, “evropske vrijednosti”.

Onda otvoriš pregovore. Političari drve isto, ali je retorika još optimističnija, na momente euforična. Stičeš utisak da samo što nisi ušao u EU. Stižu neke pare iz EU fondova. Tu se malo muti i krade, pa se proevropska retorika još pojača.

Onda se, poslije deset-petnest godina, otvori neko poglavlje u pregovorima, a neko privremeno i zatvori. Svako malo stižu informacije da “EU osjeća zamor od proširenja”.

Ne da unić Orban, te ne da unić Makron. Tu i tamo pobijede naki desničari, pa se onda govori o krizi EU i obustavi procesa proširenja. Zvaničnici EU neprekidno ponavljaju kako je sve do zemalja kandidata, koje nisu odradile “domaći zadatak”. Onda stignu vedriji tonovi: članica EU moglo bi se postati već za pet godina. Onda prođe tih pet godina. Pa opet zamor od proširenja. Pa onda opet optimizam: nova vlada kao prioritet ima “EU agendu”, punopravno članstvo moguće već za pet godina.

U međuvremenu, sve ide po k.rcu, isto kao i prije.

Onda umreš.

Da rezimiram. Ako ste odlučili prodati svoju zemlju, nemojte to uraditi u ime evropskih integracija. Bolje uzet 5 eura i popit dvije pive.
Andrej Nikolaidis
Eto, kome se ovaj obraća u ovoj ideološkoj ponjavi? Nadam se da je svjestan da BiH ima drugačije državno uređenje nego Crna Gora. Obraća se Srbima u BiH? Hrvatima? Bošnjacima? Samo Bošnjaci i Bosanci imaju pravo reći da su građani BiH?

Mislim, jedno je lupati šta god ti padne napamet, a drugo je realna politička situacija. A sasvim treće je da donosi zaključak o "prodaji zemlje" bazirano ni na čemu.

"Prodaja zemlje" je ako Hrvat u Predsjedništvu ima iza sebe glas većine hrvatskog naroda u BiH?
Jordan1961

#62071 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Jordan1961 »

Grohotom.... Marinko promasio si karijeru.
Sta reci na ovo:
"Toliko je Komšić koristan da su se čak i predstavnici Srba i Hrvata u BIH ujedinili".
Ujedinili se zbog Komsica: Cvetkovic-Macek, Tudjman-Milosevic, Karadzic-Boban.
Idi begaj.
Osmi Socrates

#62072 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Opet trideset godina unazad. I hajmo pričati o potpuno drugačijim (ili čak nepostojećim) BiH državnim uređenjima iz prošlosti.

Danas imaš drugačiju situaciju. Imaš međunarodni mirovni ugovor. Imaš međunarodne garancije da nema cijepanja zemlje.

I šta uradiš kad imaš sve to? Izmisliš Komšića jer ti Ustav to ne zabranjuje. Posvađaš se sa strancima. I ne možeš naći nijednog sugovornika u Hrvatskoj. Bukvalno nijednog. Ima ih, ali su politički mrtvi, i probuditi se neće.

Čak je bilo povoljno što je i Plenković klasični EU birokrata. Boli njega ona stvar za ekstremizmom. Ali, valja se i sa njim posvađati da bi Komšić jahao fotelju u Predsjedništvu.
Jordan1961

#62073 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Jordan1961 »

Osmi Socrates wrote: 29/01/2024 23:34 Opet trideset godina unazad. I hajmo pričati o potpuno drugačijim (ili čak nepostojećim) BiH državnim uređenjima iz prošlosti.

Danas imaš drugačiju situaciju. Imaš međunarodni mirovni ugovor. Imaš međunarodne garancije da nema cijepanja zemlje.

I šta uradiš kad imaš sve to? Izmisliš Komšića jer ti Ustav to ne zabranjuje. Posvađaš se sa strancima. I ne možeš naći nijednog sugovornika u Hrvatskoj. Bukvalno nijednog. Ima ih, ali su politički mrtvi, i probuditi se neće.

Čak je bilo povoljno što je i Plenković klasični EU birokrata. Boli njega ona stvar za ekstremizmom. Ali, valja se i sa njim posvađati da bi Komšić jahao fotelju u Predsjedništvu.
Ne odustaje Marinko. Dzabe Ustav BiH clan V, dzabe tumacenje US iz 2000. 24 godine je Marinko imao da nauci ali nista naucio nije. Jer Marinko misli da je 100x ponovljena laz postaje istina. Takav je Marinko. Nemoj biti takav Marinko.
Osmi Socrates

#62074 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Osmi Socrates »

Ustav BiH se mora mjenjati, genijalac. Eno, Akcija ti sve bolje objašnjava na drugoj temi.

Napisao čovjek detalje o čemu se i kako pregovara. I zašto je rješenje oko biranja Hrvata u Predsjedništvo neophodno.

A poslije radite na međuetničkom dijalogu. Komšić je tu mogao biti koristan da se nije posvađao sa svakim ko nije SDA.
Jordan1961

#62075 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Jordan1961 »

Osmi Socrates wrote: 30/01/2024 00:21 Ustav BiH se mora mjenjati, genijalac. Eno, Akcija ti sve bolje objašnjava na drugoj temi.

Napisao čovjek detalje o čemu se i kako pregovara. I zašto je rješenje oko biranja Hrvata u Predsjedništvo neophodno.

A poslije radite na međuetničkom dijalogu. Komšić je tu mogao biti koristan da se nije posvađao sa svakim ko nije SDA.
Ako se sprovedu presude ESLJP bice rijesen nacin biranja u Predsjednistvo tako da nece biti etnickog prefiksa pa tako ni Hrvata, Bosnjaka i Srbina. Ako uopce bude clanova Predsjednistva. Jest brate, Akcija sve detalje zna. O majko.
Post Reply