BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#61551 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Paša, kontaš li ovaj znak?

Image

I to trkom :)

Čuj ti mušherije, on bi da mu se otvara vakumsko pakovanje, da ga testira :lol: :lol: Odakle si došao? Nema kod tebe izložbenih modela da ih pipkaš?
made_in_sarajevo

#61552 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

kakve veze ima sto je nov telefon. moze se i nov telefon osteti na 1000 nacina. telekom bi trebao imati ako ne sve,onda top 10-15 modela izlozenih za cackanje na pultu. sto otvore kutiju ispred mene, meni to ne smeta uopste jer otvori kutiju da bi izvadio papire samo.
Mehemed
Vozim: automobil

#61553 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

Nov u kutiji se ne može oštetiti, koji god telefon sam otpakovao bio je extra zapakovan u kutiji da bi ga mogao oštetiti samo da baciš kutiju, a neće niko bacati kutije...
kakaljin

#61554 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Kada se tehnicka stvar kupuje kod bilo koga, ti kupis zapakovano jedino se otvori kutija i vidi jeli sve u kuptiji sto pripada, a vakumska pakovanja kupac otvara kada kupi proizvod, i nakon do 7 dana ima pravo da ga testira i ako mu ne odgovar vrati bez ikavih obrazlozenja, a nakon toga proizvod podlijeze garanciji i u sklopu garancije ide na servis i ostale stvari koje su pod garancijom
Mehemed

#61555 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

Da, zakonski postoji 7 dana reklamacioni period.
sencobih

#61556 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

BarbaDue wrote:ti si izgleda nisi sposoban da razumiš dvije rečenice.

kada kupujem od nekoga telefon želim da mi omogući da vidim šta kupujem, ne koji način će mi to omugućiti mene ne interesuje!

sad svakako izlazim, u prostoriji zaudara!
odeš u univerzalno ili negdje kod ovih sto prodaju otpakovane, pregledas šta te interesuje i onda kupiš gdje hoćeš
BarbaDue

#61557 Re: BHTelecom All About

Post by BarbaDue »

TESLA_EDISON wrote: Ma ne raspvljaj se. Vidiš da namjerno trola
Ne trolam namjerno. Zaista ne mogu da vas shvatim koji je problem da kada kupujem proizvod hoću da ga vidim.
Naravno da ne sumnjam, kako ovdje neki pomišljaju u tehničku ispravnost uređaja, ali želim da ga vizuelno osjetim.
Imam na to pravo i to mi se omogući, ako to vama smeta ne mogu vam pomoći.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#61558 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Imas ti los pristup. Ako prodajna radnja ima izložbeni salon, svakako da ćeš testirati. Ako radnja nema izložbene uređaje, suludo je očekivati da otvore fabričko pakovanje kako bi ti mogao da testiraš uređaj.
pepeljara

#61559 Re: BHTelecom All About

Post by pepeljara »

Mehemed wrote:.......... u kutiji da bi ga mogao oštetiti samo da baciš kutiju, a neće niko bacati kutije...
......sa 14og sprata... :D

:D
vojopd

#61560 Re: BHTelecom All About

Post by vojopd »

Brate, uzmes, platis, otvoris pred njima i vidis ima li kakvih ostecenja ako si toliko skeptican. Ali cisto sumnjam da ce sta faliti telefonu iako uvijek postoji ta mogucnost... A da ti nacinjes 3 telefona od 2000 KM npr da vidis boju i ostalo, to je smijesno. Ja prvi ne bih uzeo telefon nakon toga ako vidim da nije u vakuumu.
allem_77

#61561 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

Mehemed wrote:Nov u kutiji se ne može oštetiti, koji god telefon sam otpakovao bio je extra zapakovan u kutiji da bi ga mogao oštetiti samo da baciš kutiju, a neće niko bacati kutije...
Sve se može oštetiti, čak i ambalaža. Ako je ambalaža oštećena i to više nije novo, neka me neko ispravi ako griješim. U EU je to riješeno što se tiče ove robe.

https://de.m.wikipedia.org/wiki/B-Ware

Obično je ta roba jeftinija. Nekada proizvođač povuče robu sa tržišta pa je prodaje jeftinije. Već sam kupio jednom takav proizvod, ništa nisam primijetio da je oštećeno. Čak šta više, činilo mi se da je bilo orginal zapakovano. Vidim i sada ima tih proizvoda.

https://www.wd.com/en-ie/products/wd-recertified.html

E sada da li ima neka razlika između B-Ware i recertified, koga interesuje neka malo gugla.

https://www.wd.com/en-ie/products/wd-re ... 40BBK-EESN

U crnoj boji 52 eura, 4 TB
Last edited by allem_77 on 13/03/2019 17:55, edited 4 times in total.
Mehemed

#61562 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

U DE kada vratiš neku tehničku stvar(koju možeš vratiti bez obrazloženja zašto si je vratio, tek onako) te stvari budu u prodaji po znatno jeftinijim cijenama, većinom to ne bude ni packa, nekada neko pronosa telefon dan-dva, ne svidi mu se i vrati ga, kupi drugi, a onda taj ode po dosta nižoj cijeni a kao nov, bez ikakve packe i problema.
vojopd

#61563 Re: BHTelecom All About

Post by vojopd »

Zapeo za Njemacku i EU. U Bosni si legendo, vrati se u realnost.
seoBIH

#61564 Re: BHTelecom All About

Post by seoBIH »

Zato i jesmo gdje jesmo.

Zamisli oog gore sto hoce da otvara da iz svog doma naruci telefon od telekoma. Pa taj bi poludio od brige :)

I onda se cudimo sto se kod nas i dalje vode sa onom:"Samo se kurvi placa unaprijed".
Cupko_

#61565 Re: BHTelecom All About

Post by Cupko_ »

kakaljin wrote:Kada se tehnicka stvar kupuje kod bilo koga, ti kupis zapakovano jedino se otvori kutija i vidi jeli sve u kuptiji sto pripada, a vakumska pakovanja kupac otvara kada kupi proizvod, i nakon do 7 dana ima pravo da ga testira i ako mu ne odgovar vrati bez ikavih obrazlozenja, a nakon toga proizvod podlijeze garanciji i u sklopu garancije ide na servis i ostale stvari koje su pod garancijom
Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Konkretno, što se tiče mobitela, kod nas je rok 8 dana u kojem se u slučaju kvara/reklamacije uređaj ne popravlja nego se mijenja za novi. Ovo što si naveo da kupac ima rok 7 dana da vrati proizvod bez ikakvog obrazloženja nije istina, bar što se mobitela i sličnih uređaja tiče. Vjerujem da će neke prodavnice izaći u susret i odraditi zamjenu uređaja, ali po zakonu nisu obavezne niti bi bilo ikakvog smisla u tome da ti konkretno telefon koji si nosio 7 dana vratiš bez ikakvog razloga.

P.S. u slučaju kupovine izvan prodajnih prostorija (internet narudžbe, teleprodaja i sl.) kupac ima pravo u roku od 15 dana vratiti proizvod bez ikakvog objašnjenja i razloga.
Last edited by Cupko_ on 13/03/2019 20:46, edited 1 time in total.
Mehemed

#61566 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

Vjerovao ili ne, to sam lično čuo od osoba koje godinama žive u DE. Ne sviđa mu se telefon jednostavno zamijeni za drugi a taj koji je vraćen ide u prodaju po nižoj cijeni, ali kažu da prodavači tvrde da rijetko kad ko vrati šta, većinom budu zadovoljni i ne vraćaju. Povrat novca ne može dobiti, može samo zamijeniti za nešto drugo, ne mora to biti mobitel.
escobar__

#61567 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

Može se vala i još koja ("jača") tarifna opcija za mobilni Internet uvest osim ove dvije koje su tu deceniju (500 MB i 1 GB), nije valjda da i za to treba javna nabavka!? :lol:
smartXL

#61568 Re: BHTelecom All About

Post by smartXL »

Cupko_ wrote:
Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Konkretno, što se tiče mobitela, kod nas je rok 8 dana u kojem se u slučaju kvara/reklamacije uređaj ne popravlja nego se mijenja za novi. Ovo što si naveo da kupac ima rok 7 dana da vrati proizvod bez ikakvog obrazloženja nije istina, bar što se mobitela i sličnih uređaja tiče. Vjerujem da će neke prodavnice izaći u susret i odraditi zamjenu uređaja, ali po zakonu nisu obavezne niti bi bilo ikakvog smisla u tome da ti konkretno telefon koji si nosio 7 dana vratiš bez ikakvog razloga.

P.S. u slučaju kupovine izvan prodajnih prostorija (internet narudžbe, teleprodaja i sl.) kupac ima pravo u roku od 15 dana vratiti proizvod bez ikakvog objašnjenja i razloga.
Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.

Naravno, pod uslovom da nisi fizicki ostetio telefon.
BarbaDue

#61569 Re: BHTelecom All About

Post by BarbaDue »

smartXL wrote:Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.

...pa naravno, u normalnim zemljama kupac je jedino bitan!

ovi ovdje pojedini ne bi dozvolili ni da se pogleda šta u stvari kupuješ.

Čuj ne mogu pogledati šta kupujem...Legendo, možda mi se boja neće svidjeti!
Cupko_

#61570 Re: BHTelecom All About

Post by Cupko_ »

smartXL wrote:
Cupko_ wrote:

Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.

Ja kažem da po zakonu prodavnica nije obavezna (ni kod nas a ni u EU) zamijeniti ispravan uređaj kupcu. Hoće li zamijeniti ili neće, to je do politike prodavnice i odnosa prema kupcima, ali nisu obavezni.
Cupko_

#61571 Re: BHTelecom All About

Post by Cupko_ »

BarbaDue wrote:
smartXL wrote:Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.

...pa naravno, u normalnim zemljama kupac je jedino bitan!

ovi ovdje pojedini ne bi dozvolili ni da se pogleda šta u stvari kupuješ.

Čuj ne mogu pogledati šta kupujem...Legendo, možda mi se boja neće svidjeti!
Slažem se s tobom da ti kao kupac imaš pravo u potpunosti pregledati proizvod prije nego ga kupiš. Sasvim mi je normalno da kupac traži da se izvadi mobitel iz kutije ukoliko u prodavnici nije izložen isti takav model.

Uostalom, i telefoni od 2000 KM koji su u vakuumu su otvoreni kod ovlaštenog distributera/servisera kako bi se u kutiju stavila pripadajuća dokumentacija na našem jeziku (uputstva, garancija i sl.) te kasnije ponovo upakovani u foliju.
smartXL

#61572 Re: BHTelecom All About

Post by smartXL »

Cupko_ wrote:
Ja kažem da po zakonu prodavnica nije obavezna (ni kod nas a ni u EU) zamijeniti ispravan uređaj kupcu. Hoće li zamijeniti ili neće, to je do politike prodavnice i odnosa prema kupcima, ali nisu obavezni.
Ne, nasuprot, obavezni su. Kupac je zasticen. Nije to njihova dobra volja, zasto bi sebi bezveze komplikovali. Evo ti recimo jos podataka, u toj istoj svedskoj, operateri ne smiju zakljucavati uredjaje. Zasto? Zato sto ga korisnik placa i njegov je, a operater ga veze ugovorom, tako da obje strane dobiju neki benefit.

Kupis patike u radnji, godinu dana ti je garancija na njih, samo cuvaj racun, ne smiju te odbit.

Kod nas ti patike salju na institut, neki njihov da ispitaju zasto su ostecene, pa te odbiju da ti vrate lovu. Mnogi tu odustanu, ne pozivaju se na zakon o zastiti potrosaca...
seoBIH

#61573 Re: BHTelecom All About

Post by seoBIH »

Cupko_ wrote: Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Nisam bas istrazivao da li je na nivou EU, ali gdje god sam kupovao postojao je 7 dana tzv "No question ask return policy".

Dio koji se tice EU zakona sam nasao na https://termsfeed.com/blog/return-refund-laws-eu/
The right of withdrawal was expanded from 7 days to 14 days. If the retailer does not inform consumers of this right, the withdrawal period extends to one year.
Dalje, stvarno je bahato i nekorektno da kupac uvijek nastupa sa onom:"Ja sam kupac i ja sam uvijek u pravu".

Koliko smo kao drustvo propali pokazuje i ova diskusija. Ne volim telekom, imaju dosta mana, ali mi nikada ne bi palo na pamet da dodjem na salter i kazem dajte tri uredjaja i otpakujte pa da se ja skontam koji bih uzeo. Valjda bih to odlucio ranije, a ako telekom nema izlozbeni salon (njihov propust i njima na cast) pronasao bih relevantne informacije na netu, ili kupio negdje gdje je otvoren.

Ne razumijem otvaranje paketa kako bi vido da li je ispravan. Pa ne kupujes frizider pa da ga nosis tamo-vamo. Kupujes telefon, ako ne radi vratis i ako je u roku od 7 dana, ddobijes potpuno nov. Ne znam sta se to moze testirati odmah prije kupovine :-)
Kod nas ti patike salju na institut, neki njihov da ispitaju zasto su ostecene, pa te odbiju da ti vrate lovu. Mnogi tu odustanu, ne pozivaju se na zakon o zastiti potrosaca...
Tacno. Prosao sam tu torturu, ali sam dobio i nove patike, jer nisam odustao :wink:
Cupko_

#61574 Re: BHTelecom All About

Post by Cupko_ »

seoBIH wrote:
Cupko_ wrote: Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Nisam bas istrazivao da li je na nivou EU, ali gdje god sam kupovao postojao je 7 dana tzv "No question ask return policy".

Dio koji se tice EU zakona sam nasao na https://termsfeed.com/blog/return-refund-laws-eu/
The right of withdrawal was expanded from 7 days to 14 days. If the retailer does not inform consumers of this right, the withdrawal period extends to one year.
Dalje, stvarno je bahato i nekorektno da kupac uvijek nastupa sa onom:"Ja sam kupac i ja sam uvijek u pravu".

Koliko smo kao drustvo propali pokazuje i ova diskusija. Ne volim telekom, imaju dosta mana, ali mi nikada ne bi palo na pamet da dodjem na salter i kazem dajte tri uredjaja i otpakujte pa da se ja skontam koji bih uzeo. Valjda bih to odlucio ranije, a ako telekom nema izlozbeni salon (njihov propust i njima na cast) pronasao bih relevantne informacije na netu, ili kupio negdje gdje je otvoren.

Ne razumijem otvaranje paketa kako bi vido da li je ispravan. Pa ne kupujes frizider pa da ga nosis tamo-vamo. Kupujes telefon, ako ne radi vratis i ako je u roku od 7 dana, ddobijes potpuno nov. Ne znam sta se to moze testirati odmah prije kupovine :-)
Tacno. Prosao sam tu torturu, ali sam dobio i nove patike, jer nisam odustao :wink:
Evo ti ovdje (https://europa.eu/youreurope/citizens/c ... dex_hr.htm) zakon EU o tome na našem jeziku i jasno stoji:

"Ako robu kupite u trgovini, nemate pravo vratiti robu (radi zamjene ili povrata novca) na temelju pravila EU-a, osim ako je proizvod neispravan. Međutim, brojne trgovine kupcima dopuštaju vraćanje ili zamjenu robe u određenom roku ako imaju račun. Za više informacija provjerite pravila za povrat robe koja je odredila trgovina u kojoj ste kupili robu."

Pri otvaranju kutije nisam mislio da treba paliti svaki telefon i pregledati radi li sve nego eventualno pogledati boju uređaja i sl.
Cupko_

#61575 Re: BHTelecom All About

Post by Cupko_ »

smartXL wrote:
Cupko_ wrote:
Ne, nasuprot, obavezni su. Kupac je zasticen. Nije to njihova dobra volja, zasto bi sebi bezveze komplikovali. Evo ti recimo jos podataka, u toj istoj svedskoj, operateri ne smiju zakljucavati uredjaje. Zasto? Zato sto ga korisnik placa i njegov je, a operater ga veze ugovorom, tako da obje strane dobiju neki benefit.

Kupis patike u radnji, godinu dana ti je garancija na njih, samo cuvaj racun, ne smiju te odbit.

Nisu obavezni. https://europa.eu/youreurope/citizens/c ... dex_hr.htm
"Ako robu kupite u trgovini, nemate pravo vratiti robu (radi zamjene ili povrata novca) na temelju pravila EU-a, osim ako je proizvod neispravan. Međutim, brojne trgovine kupcima dopuštaju vraćanje ili zamjenu robe u određenom roku ako imaju račun. Za više informacija provjerite pravila za povrat robe koja je odredila trgovina u kojoj ste kupili robu."
Locked