I to trkom
Čuj ti mušherije, on bi da mu se otvara vakumsko pakovanje, da ga testira
Moderator: Benq

odeš u univerzalno ili negdje kod ovih sto prodaju otpakovane, pregledas šta te interesuje i onda kupiš gdje hoćešBarbaDue wrote:ti si izgleda nisi sposoban da razumiš dvije rečenice.
kada kupujem od nekoga telefon želim da mi omogući da vidim šta kupujem, ne koji način će mi to omugućiti mene ne interesuje!
sad svakako izlazim, u prostoriji zaudara!
Ne trolam namjerno. Zaista ne mogu da vas shvatim koji je problem da kada kupujem proizvod hoću da ga vidim.TESLA_EDISON wrote: Ma ne raspvljaj se. Vidiš da namjerno trola
......sa 14og sprata...Mehemed wrote:.......... u kutiji da bi ga mogao oštetiti samo da baciš kutiju, a neće niko bacati kutije...
Sve se može oštetiti, čak i ambalaža. Ako je ambalaža oštećena i to više nije novo, neka me neko ispravi ako griješim. U EU je to riješeno što se tiče ove robe.Mehemed wrote:Nov u kutiji se ne može oštetiti, koji god telefon sam otpakovao bio je extra zapakovan u kutiji da bi ga mogao oštetiti samo da baciš kutiju, a neće niko bacati kutije...
Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.kakaljin wrote:Kada se tehnicka stvar kupuje kod bilo koga, ti kupis zapakovano jedino se otvori kutija i vidi jeli sve u kuptiji sto pripada, a vakumska pakovanja kupac otvara kada kupi proizvod, i nakon do 7 dana ima pravo da ga testira i ako mu ne odgovar vrati bez ikavih obrazlozenja, a nakon toga proizvod podlijeze garanciji i u sklopu garancije ide na servis i ostale stvari koje su pod garancijom
Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.Cupko_ wrote:
Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Konkretno, što se tiče mobitela, kod nas je rok 8 dana u kojem se u slučaju kvara/reklamacije uređaj ne popravlja nego se mijenja za novi. Ovo što si naveo da kupac ima rok 7 dana da vrati proizvod bez ikakvog obrazloženja nije istina, bar što se mobitela i sličnih uređaja tiče. Vjerujem da će neke prodavnice izaći u susret i odraditi zamjenu uređaja, ali po zakonu nisu obavezne niti bi bilo ikakvog smisla u tome da ti konkretno telefon koji si nosio 7 dana vratiš bez ikakvog razloga.
P.S. u slučaju kupovine izvan prodajnih prostorija (internet narudžbe, teleprodaja i sl.) kupac ima pravo u roku od 15 dana vratiti proizvod bez ikakvog objašnjenja i razloga.
...pa naravno, u normalnim zemljama kupac je jedino bitan!smartXL wrote:Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.
Naravno, pod uslovom da nisi fizicki ostetio telefon.
Ja kažem da po zakonu prodavnica nije obavezna (ni kod nas a ni u EU) zamijeniti ispravan uređaj kupcu. Hoće li zamijeniti ili neće, to je do politike prodavnice i odnosa prema kupcima, ali nisu obavezni.smartXL wrote:Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.Cupko_ wrote:
Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Konkretno, što se tiče mobitela, kod nas je rok 8 dana u kojem se u slučaju kvara/reklamacije uređaj ne popravlja nego se mijenja za novi. Ovo što si naveo da kupac ima rok 7 dana da vrati proizvod bez ikakvog obrazloženja nije istina, bar što se mobitela i sličnih uređaja tiče. Vjerujem da će neke prodavnice izaći u susret i odraditi zamjenu uređaja, ali po zakonu nisu obavezne niti bi bilo ikakvog smisla u tome da ti konkretno telefon koji si nosio 7 dana vratiš bez ikakvog razloga.
P.S. u slučaju kupovine izvan prodajnih prostorija (internet narudžbe, teleprodaja i sl.) kupac ima pravo u roku od 15 dana vratiti proizvod bez ikakvog objašnjenja i razloga.
Slažem se s tobom da ti kao kupac imaš pravo u potpunosti pregledati proizvod prije nego ga kupiš. Sasvim mi je normalno da kupac traži da se izvadi mobitel iz kutije ukoliko u prodavnici nije izložen isti takav model.BarbaDue wrote:...pa naravno, u normalnim zemljama kupac je jedino bitan!smartXL wrote:Ja znam da u Svedskoj mozes vratiti telefon u roku od 7 dana, pare dobijes nazad. Dovoljno je reci da ti se ne svidja model, da nije to to sto si ocekivao.
ovi ovdje pojedini ne bi dozvolili ni da se pogleda šta u stvari kupuješ.
Čuj ne mogu pogledati šta kupujem...Legendo, možda mi se boja neće svidjeti!
Ne, nasuprot, obavezni su. Kupac je zasticen. Nije to njihova dobra volja, zasto bi sebi bezveze komplikovali. Evo ti recimo jos podataka, u toj istoj svedskoj, operateri ne smiju zakljucavati uredjaje. Zasto? Zato sto ga korisnik placa i njegov je, a operater ga veze ugovorom, tako da obje strane dobiju neki benefit.Cupko_ wrote:
Ja kažem da po zakonu prodavnica nije obavezna (ni kod nas a ni u EU) zamijeniti ispravan uređaj kupcu. Hoće li zamijeniti ili neće, to je do politike prodavnice i odnosa prema kupcima, ali nisu obavezni.
Nisam bas istrazivao da li je na nivou EU, ali gdje god sam kupovao postojao je 7 dana tzv "No question ask return policy".Cupko_ wrote: Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Dalje, stvarno je bahato i nekorektno da kupac uvijek nastupa sa onom:"Ja sam kupac i ja sam uvijek u pravu".The right of withdrawal was expanded from 7 days to 14 days. If the retailer does not inform consumers of this right, the withdrawal period extends to one year.
Tacno. Prosao sam tu torturu, ali sam dobio i nove patike, jer nisam odustaoKod nas ti patike salju na institut, neki njihov da ispitaju zasto su ostecene, pa te odbiju da ti vrate lovu. Mnogi tu odustanu, ne pozivaju se na zakon o zastiti potrosaca...
Evo ti ovdje (https://europa.eu/youreurope/citizens/c ... dex_hr.htm) zakon EU o tome na našem jeziku i jasno stoji:seoBIH wrote:Nisam bas istrazivao da li je na nivou EU, ali gdje god sam kupovao postojao je 7 dana tzv "No question ask return policy".Cupko_ wrote: Nije istina, čak ni po zakonu EU prodavnica nije obavezna zamijeniti ispravan proizvod kupcu.
Dio koji se tice EU zakona sam nasao na https://termsfeed.com/blog/return-refund-laws-eu/
Dalje, stvarno je bahato i nekorektno da kupac uvijek nastupa sa onom:"Ja sam kupac i ja sam uvijek u pravu".The right of withdrawal was expanded from 7 days to 14 days. If the retailer does not inform consumers of this right, the withdrawal period extends to one year.
Koliko smo kao drustvo propali pokazuje i ova diskusija. Ne volim telekom, imaju dosta mana, ali mi nikada ne bi palo na pamet da dodjem na salter i kazem dajte tri uredjaja i otpakujte pa da se ja skontam koji bih uzeo. Valjda bih to odlucio ranije, a ako telekom nema izlozbeni salon (njihov propust i njima na cast) pronasao bih relevantne informacije na netu, ili kupio negdje gdje je otvoren.
Ne razumijem otvaranje paketa kako bi vido da li je ispravan. Pa ne kupujes frizider pa da ga nosis tamo-vamo. Kupujes telefon, ako ne radi vratis i ako je u roku od 7 dana, ddobijes potpuno nov. Ne znam sta se to moze testirati odmah prije kupovine
Tacno. Prosao sam tu torturu, ali sam dobio i nove patike, jer nisam odustaoKod nas ti patike salju na institut, neki njihov da ispitaju zasto su ostecene, pa te odbiju da ti vrate lovu. Mnogi tu odustanu, ne pozivaju se na zakon o zastiti potrosaca...
Nisu obavezni. https://europa.eu/youreurope/citizens/c ... dex_hr.htmsmartXL wrote:Ne, nasuprot, obavezni su. Kupac je zasticen. Nije to njihova dobra volja, zasto bi sebi bezveze komplikovali. Evo ti recimo jos podataka, u toj istoj svedskoj, operateri ne smiju zakljucavati uredjaje. Zasto? Zato sto ga korisnik placa i njegov je, a operater ga veze ugovorom, tako da obje strane dobiju neki benefit.Cupko_ wrote:
Ja kažem da po zakonu prodavnica nije obavezna (ni kod nas a ni u EU) zamijeniti ispravan uređaj kupcu. Hoće li zamijeniti ili neće, to je do politike prodavnice i odnosa prema kupcima, ali nisu obavezni.
Kupis patike u radnji, godinu dana ti je garancija na njih, samo cuvaj racun, ne smiju te odbit.
Kod nas ti patike salju na institut, neki njihov da ispitaju zasto su ostecene, pa te odbiju da ti vrate lovu. Mnogi tu odustanu, ne pozivaju se na zakon o zastiti potrosaca...
"Ako robu kupite u trgovini, nemate pravo vratiti robu (radi zamjene ili povrata novca) na temelju pravila EU-a, osim ako je proizvod neispravan. Međutim, brojne trgovine kupcima dopuštaju vraćanje ili zamjenu robe u određenom roku ako imaju račun. Za više informacija provjerite pravila za povrat robe koja je odredila trgovina u kojoj ste kupili robu."