Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
-
Osmi Socrates
#6151 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
U Kanadi je i Institute for Research of Genocide, koji su Bosanci formirali. Kanadski parlament je donio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Što to nisi izguglao?
Što to nisi izguglao?
-
Seawolf
#6152 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Da, poput krave koja da najviše najboljeg mlijeka i onda šutne kantu nogom i prospe ga.pemanapemani wrote: ↑23/07/2026 19:43Jebi ga, nisam neki simpatizer SFRJ i Tita, meni je Bosna prioritet, ali on je odradio posao i postavio temelje. Sa historijske distance, jednostavno to je bila drzava.Seawolf wrote: ↑23/07/2026 19:22Bravo.Osmi Socrates wrote: ↑23/07/2026 19:10 Jednog dana kad prihvatite da su srpski rukovodioci pokrenuli raspad Jugoslavije jer im Jugoslavija nije više odgovarala onda će se moći pričati sa vama.
Izbor neke bratstveno-jedinstvene Jugoslavije sa jakim institucijama niste imali još od polovine osamdesetih. Možda i prije. Imali ste izbor koji su vam srpski rukovodioci namjenili. Ili se bori do zadnje kapi krvi da izboriš nešto ili šuti i trpi Nekima je bio namjenjen i genocid.
To je bio izbor. A ne Brčko-Banovići to je naša meta.
Upravo tako.
No, ne smijemo zanemariti i veliki udio krivice najvećeg sina naših naroda i njegovog narcisoidnog razmišljanja poslije mene, potop, za sve to što se dogodilo.
Bio je psiho narcis, ali vrlo inteligentan, tako da je itekako dobro znao šta će se dogoditi u Jugoslaviji, ako za njegovog života ne uđe u NATO i EEZ.
Moguce da je bila neciji eksperiment, ali jebi ga, eksperiment koji je ljudima koji su zivjeli u to vrijeme definitivno ponudio zivot dostojan covjeka. Kada se sve sagleda, uz bruku nedostataka, mozda najblize nekom idealu.
Definitivno da se nece nikad ponoviti.
Sto sam stariji, sve sam vise ponosan da sam imao priliku zivjeti 9 godina zivota u takvom "sistemu".
U titoističkom socijalističkom sistemu sam živio puno duže od tebe i odlično ga poznajem. Znam sve što je valjalo i znam sve što je bilo loše.
U Savez komunista sam stupio sa 16 godina. Iz Saveza komunista sam se ispisao sa 19 godina. U godini Gazimestana.
Tito je bio vrlo tolerantan prema srpskom šovinizmu i nacionalizmu kada nije bio lično ugrožen od njega. I znao ga je dobro upotrijebiti za vlastite interese.
-
vernes81
#6153 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Jesi li zivio u Jugoslaviji ?Osmi Socrates wrote: ↑23/07/2026 19:52 Nije važno odakle sam. Tebi možda jeste, ali ti nisi ništa drugačiji ni što se tiče ozbiljnijih stvari, pa ćemo ti tu očiglednu mržnju prema dijaspori otpisati.![]()
To što si u BiH ne znači da umiješ razmišljati logično i da razumiješ državne poretke, istoriju. Ili bilo šta, ustvari. Samo se guraš bezveze. Ovdje odrasli pričaju.
Te floskule o građanskom ratu poturaj nekom drugom. To je važno sa međunarodno-pravne tačke gledišta. Ono što se dešavalo na terenu je sasvim druga priča.
Mene ne interesuju definicije građanskog rata i agresije. Mene interesuje zašto je čovjek koji se do juče zaklinjao u Jugoslaviju zapalio žive ljude u Višegradu, recimo. Komšije.
-
Osmi Socrates
#6154 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ja sam živio šest godina u toj federaciji.
Sad živim u Federaciji. Mogu sasvim jasno vidjeti razlike. Možda će se i ova raspasti, jer tako je kako je.
Svejedno, ova ubleha od federativne Jugoslavije je bila samo to. Ubleha. Raspala se kad svijetu više nije odgovaralo da je održava i kad je Amer zatvorio pipu financiranja.
Došao Marković da to kaže iskreno.svima, i odatle Miloševićeva "možda ne znamo raditi, ali znamo ratovati".
Sad živim u Federaciji. Mogu sasvim jasno vidjeti razlike. Možda će se i ova raspasti, jer tako je kako je.
Svejedno, ova ubleha od federativne Jugoslavije je bila samo to. Ubleha. Raspala se kad svijetu više nije odgovaralo da je održava i kad je Amer zatvorio pipu financiranja.
Došao Marković da to kaže iskreno.svima, i odatle Miloševićeva "možda ne znamo raditi, ali znamo ratovati".
- Sanjarko
#6155 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne znam za sistem ali moji su živili bolje tada, mnogi nisu. Ali manje je se izgleda tada kralo, kako u LZN opisaše, tada je se na vreče kralo, a sada se kamioni kradu.
Svaki sistem može biti dobar ili loš. Ovaj isto nevalja. Ali neka ga. Bolje i on nego haos ili rat i slično.
Svaki sistem može biti dobar ili loš. Ovaj isto nevalja. Ali neka ga. Bolje i on nego haos ili rat i slično.
Last edited by Sanjarko on 23/07/2026 20:13, edited 1 time in total.
-
BAK-eV
#6156 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ma to su ti oni tipovi, kojima smeta islam.Seawolf wrote: ↑23/07/2026 19:59Da, poput krave koja da najviše najboljeg mlijeka i onda šutne kantu nogom i prospe ga.pemanapemani wrote: ↑23/07/2026 19:43Jebi ga, nisam neki simpatizer SFRJ i Tita, meni je Bosna prioritet, ali on je odradio posao i postavio temelje. Sa historijske distance, jednostavno to je bila drzava.Seawolf wrote: ↑23/07/2026 19:22
Bravo.
Upravo tako.
No, ne smijemo zanemariti i veliki udio krivice najvećeg sina naših naroda i njegovog narcisoidnog razmišljanja poslije mene, potop, za sve to što se dogodilo.
Bio je psiho narcis, ali vrlo inteligentan, tako da je itekako dobro znao šta će se dogoditi u Jugoslaviji, ako za njegovog života ne uđe u NATO i EEZ.
Moguce da je bila neciji eksperiment, ali jebi ga, eksperiment koji je ljudima koji su zivjeli u to vrijeme definitivno ponudio zivot dostojan covjeka. Kada se sve sagleda, uz bruku nedostataka, mozda najblize nekom idealu.
Sto sam stariji, sve sam vise ponosan da sam imao priliku zivjeti 9 godina zivota u takvom "sistemu".
U titoističkom socijalističkom sistemu sam živio puno duže od tebe i odlično ga poznajem. Znam sve što je valjalo i znam sve što je bilo loše.
U Savez komunista sam stupio sa 16 godina. Iz Saveza komunista sam se ispisao sa 19 godina. U godini Gazimestana.
Tito je bio vrlo tolerantan prema srpskom šovinizmu i nacionalizmu kada nije bio lično ugrožen od njega. I znao ga je dobro upotrijebiti za vlastite interese.
Isto kad bi neki Crnac sad u Juznoj Africi govorio, kako je to bila bolja drzava za vrijeme aparthejda.
Relano receno i jeste bila bolja ono sa aspekta drzave a ne ljudi u njoj!
E tu ti ovakvi tipovi bez vjere, morala li identiteta ulaze u igru.
Za takve je i Sjeverna Koreja poprilicno dobra i uredjena drzava.
Nek je njemu dobro a ostalo nije vazno.
- JohnnyS
#6157 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa naravno da je većini ljudi bitno da je njima dobro
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
pemanapemani
#6159 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sve si u pravu i sve se slazem. Primarni problem srpski nacionalizam, koji nas je sve zajebao za vijeke vijekova.Seawolf wrote: ↑23/07/2026 19:59Da, poput krave koja da najviše najboljeg mlijeka i onda šutne kantu nogom i prospe ga.pemanapemani wrote: ↑23/07/2026 19:43Jebi ga, nisam neki simpatizer SFRJ i Tita, meni je Bosna prioritet, ali on je odradio posao i postavio temelje. Sa historijske distance, jednostavno to je bila drzava.Seawolf wrote: ↑23/07/2026 19:22
Bravo.
Upravo tako.
Govorim postavljajuci se u poziciju obicnog gradjanina.
Moj dedo kovac i baka poljoprivrednica su bez vecih problema, uz puno rada, uspjeli da im od troje djece dvoje bude visoko obrazovano. Napravili dvije kuce i bruku pomocnih objekata.
Niko u partiji, obicni radnici.
Ko to danas uspije, skidam kapu.
-
Osmi Socrates
#6160 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Opet kažem, devedesetih niste imali izbor između mirne Jugoslavije i današnje Bosne.
Taj vam izbor srpski vladari rata i mira nisu ostavili.
Taj vam izbor srpski vladari rata i mira nisu ostavili.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6161 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nismo. Raspala se prije rata.
-
Osmi Socrates
#6162 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Raspad je počeo onog trenutka kad je Milošević zajahao na nacionalizam pod maskom jugoslovenstva. Mnogi i koji nisu Srbi su nasjeli na to.
To je bilo davno prije početka rata. Poslije su sve samo posljedice.
E sad, možemo razglabati o Titu. Sigurno da je znao za opasnosti federacije. Zašto je nije vodio tako da poskupi cijenu rata, to je jedina tema za raspravu.
To je bilo davno prije početka rata. Poslije su sve samo posljedice.
E sad, možemo razglabati o Titu. Sigurno da je znao za opasnosti federacije. Zašto je nije vodio tako da poskupi cijenu rata, to je jedina tema za raspravu.
Last edited by Osmi Socrates on 23/07/2026 20:25, edited 1 time in total.
-
pemanapemani
#6163 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sad je tu Bog i sve je bolje.BAK-eV wrote: ↑23/07/2026 20:13Ma to su ti oni tipovi, kojima smeta islam.Seawolf wrote: ↑23/07/2026 19:59Da, poput krave koja da najviše najboljeg mlijeka i onda šutne kantu nogom i prospe ga.pemanapemani wrote: ↑23/07/2026 19:43
Jebi ga, nisam neki simpatizer SFRJ i Tita, meni je Bosna prioritet, ali on je odradio posao i postavio temelje. Sa historijske distance, jednostavno to je bila drzava.
Isto kad bi neki Crnac sad u Juznoj Africi govorio, kako je to bila bolja drzava za vrijeme aparthejda.
Relano receno i jeste bila bolja ono sa aspekta drzave a ne ljudi u njoj!
E tu ti ovakvi tipovi bez vjere, morala li identiteta ulaze u igru.
Za takve je i Sjeverna Koreja poprilicno dobra i uredjena drzava.
Nek je njemu dobro a ostalo nije vazno.![]()
Jebi ga, ubijate Boga.
-
Seawolf
#6164 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nemoj mi samo njihovih mitova i argumenata._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:15Opet njihova je glavna teza da im ga je je Ustavom iz 1974. zaklamfao za sva vremena.
A opet i nismo najgore prošli, kako je moglo biti. Da je stočanin došao na poziciju vođe Partije i Socijalističke revolucije, danas niko od nas ne bi znao latinicu.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#6165 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Njihova je i teza da je 1992. Alija htio da stvori islamsku državu pa su zato preventivno morali počiniti hiljade ratnih zločina._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:15Opet njihova je glavna teza da im ga je je Ustavom iz 1974. zaklamfao za sva vremena.
Tito je radio ono što je morao, Hrvati su htjeli veću autonomiju, Slovenci isto.
On je zeznuo Srbiju tako što je napravio ogromnu čistku, skinuo liberale i doveo ekipu iz koje je kasnije nikao Milošević.
-
Osmi Socrates
#6166 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Apsolutno. O tome Latinka Perović priča već decenijama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6167 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sto bi rekao jedan od najvecih heroja koji je stvarao tu drzavu:
Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj stvarnoj istoriji.....Ovo što se sada dešava u Srbiji nije mi nimalo simpatično. To je jedan uzak, veoma opasan nacionalistički program. Milošević je običan bankarski pacov, zbog njega će biti krvi do kolena
Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj stvarnoj istoriji.....Ovo što se sada dešava u Srbiji nije mi nimalo simpatično. To je jedan uzak, veoma opasan nacionalistički program. Milošević je običan bankarski pacov, zbog njega će biti krvi do kolena
- PreWiBa
#6168 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nijaz Duraković? Šta je on skrivio? Ne kontam sad tbhSeawolf wrote: ↑23/07/2026 20:25Nemoj mi samo njihovih mitova i argumenata._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:15Opet njihova je glavna teza da im ga je je Ustavom iz 1974. zaklamfao za sva vremena.
A opet i nismo najgore prošli, kako je moglo biti. Da je stočanin došao na poziciju vođe Partije i Socijalističke revolucije, danas niko od nas ne bi znao latinicu.
-
Seawolf
#6169 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne taj Stočanin.PreWiBa wrote: ↑23/07/2026 20:28Nijaz Duraković? Šta je on skrivio? Ne kontam sad tbhSeawolf wrote: ↑23/07/2026 20:25Nemoj mi samo njihovih mitova i argumenata._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:15
Opet njihova je glavna teza da im ga je je Ustavom iz 1974. zaklamfao za sva vremena.
I govorim o 1938-oj.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6170 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kako objasnjavas toliku antinomicnost stavova prema Titu gdje suprotstavljene strane o njemu tvrde isto?Seawolf wrote: ↑23/07/2026 20:25Nemoj mi samo njihovih mitova i argumenata._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:15Opet njihova je glavna teza da im ga je je Ustavom iz 1974. zaklamfao za sva vremena.
Na kojeg Stocanina mislis? Znas kako kazu boj se....
-
vernes81
#6171 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Mozes zakljuciti sa 6 god. Starosti kakva je država bila ?Osmi Socrates wrote: ↑23/07/2026 20:11 Ja sam živio šest godina u toj federaciji.
- PreWiBa
#6172 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Da, i ovaj isti čovjek je odbačen od Tita, a iz ekipe koju je doveo na vlast 70-ih je upravo nikao Milošević..._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:27 Sto bi rekao jedan od najvecih heroja koji je stvarao tu drzavu:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
Seawolf
#6174 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne tvrde suprotstavljene strane isto. Svako mu pridaje drugačije negativnosti._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:30Kako objasnjavas toliku antinomicnost stavova prema Titu gdje suprotstavljene strane o njemu tvrde isto?Seawolf wrote: ↑23/07/2026 20:25Nemoj mi samo njihovih mitova i argumenata._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:15
Opet njihova je glavna teza da im ga je je Ustavom iz 1974. zaklamfao za sva vremena.
Na kojeg Stocanina mislis? Znas kako kazu boj se....![]()
Ja mu zamjeram što je bio seljoidni psihopatski narcis.
Mustafa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6175 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Aha, reko da nisi mislio na Bradinu kod StocaSeawolf wrote: ↑23/07/2026 20:34Ne tvrde suprotstavljene strane isto. Svako mu pridaje drugačije negativnosti._BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2026 20:30Kako objasnjavas toliku antinomicnost stavova prema Titu gdje suprotstavljene strane o njemu tvrde isto?
Na kojeg Stocanina mislis? Znas kako kazu boj se....![]()
Ja mu zamjeram što je bio seljoidni psihopatski narcis.
Mustafa.
Ne slazemo se oko negativnosti, sve je to isto po intenzitetu samo je predznak razlicit.
A zbog ovog zadnjeg ima da mi vratis ona juznoamericka vina