Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6126 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

Psuj ti Vajmarsku republiku a Jugu ne diraj
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6127 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote: 23/07/2026 18:18 Znaš kako George Costanza kaže, vazda izgledaj nadrkano pa će ispast da puno radiš.

Tako trebaš i vazda izgledati nezadovoljno pa će izgledati ko da si zakinut :D

Ko i svaka država, imala je dobrih i loših strana, mislim kako prošlost treba ostaviti iza sebe. Od SFRJ je prošlo preko 35 godina, mislim kako ju je suvišno spominjati u ikakvom kontekstu, ljudi koji se nisu ni rodili u SFRJ već imaju svoju djecu.
Da slazem se. Trebamo da zivimo u postjugoslovenskoj BiH uz puno prihvatanje tog naslijedja.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6128 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:27 Psuj ti Vajmarsku republiku a Jugu ne diraj
Ja sam prema Jugi indiferentan, sve ostalo i jeste anahronično.

Ona nije ni negativna, ni pozitivna... ona je historija.
Neće se vratiti, jer za Hrvatsku i Hrvate danas:

"Može potajno neki koncert neki turbofolk koncert da se prošvercuje, ali je što se tiče svega ostalog Dunav granica između varvara i civilizacije više no što je to Limes ikada bio."
JohnnyS

#6129 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:28
JohnnyS wrote: 23/07/2026 18:18 Znaš kako George Costanza kaže, vazda izgledaj nadrkano pa će ispast da puno radiš.

Tako trebaš i vazda izgledati nezadovoljno pa će izgledati ko da si zakinut :D

Ko i svaka država, imala je dobrih i loših strana, mislim kako prošlost treba ostaviti iza sebe. Od SFRJ je prošlo preko 35 godina, mislim kako ju je suvišno spominjati u ikakvom kontekstu, ljudi koji se nisu ni rodili u SFRJ već imaju svoju djecu.
Da slazem se. Trebamo da zivimo u postjugoslovenskoj BiH uz puno prihvatanje tog naslijedja.
Ne znam, što se tu ima prihvaćati? Prihvaćam naslijeđe Jugoslavije isto koliko i Rimskog carstva
Osmi Socrates

#6130 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Nasljeđe je da se je sigurno i onaj koji je zapalio žive ljude u Višegradu nekoliko godina prije zaklinjao u Jugu.

Ma ne moram dalje od Miloševića i Mladića. Veliki Jugosloveni. Poslije su izvršili genocid.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6131 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

PreWiBa wrote: 23/07/2026 18:30
_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:27 Psuj ti Vajmarsku republiku a Jugu ne diraj

Ona je i pozitivna i negativna, ali pozitivne stvari nadmasuju negativne.

Ali nije tema. Ima ih o exYu sasma dovoljno.

@JohnnyS to je sad simplifikacija. Od Rima je Hrvatskoj ostala Dioklecijanova palaca. Od SFRJ drzavnost i institucije. Nije isto.
Osmi Socrates

#6132 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Ost'o im je i Vukovar sravnjen do zemlje.

Mislim da je nakon toga malo pretjerano pričati o institucijama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6133 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

A koja je to drzava i vojska obucila vojnike koji su branili Vukovar?

Drzava se prvo raspala pa je poceo rat. Zato i jeste agresija a ne gradjanski rat.

Get jor fakts strejt.
PreWiBa

#6134 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:38 A koja je to drzava i vojska obucila vojnike koji su branili Vukovar?

Drzava se prvo raspala pa je poceo rat. Zato i jeste agresija a ne gradjanski rat.

Get jor fakts strejt.
Da, ali to institucije te iste države nisu htjele da priznaju.

Istina jeste, da je se na nas sve tada (rođen sam kansije ali et...) srušio sav taj diplomatski, vojni aparat Jugoslavije. Bilo ga je lakše prešaltat nego upaliti svjetlo u dnevnoj.
Osmi Socrates

#6135 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Nije istina da se je država prvo raspala. Država se nije htjela raspasti mirno pa je JNA sravnila Vukovar.

JNA, ne neka imaginarna vojska.
JohnnyS

#6136 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:34
PreWiBa wrote: 23/07/2026 18:30

Ona je i pozitivna i negativna, ali pozitivne stvari nadmasuju negativne.

Ali nije tema. Ima ih o exYu sasma dovoljno.

@JohnnyS to je sad simplifikacija. Od Rima je Hrvatskoj ostala Dioklecijanova palaca. Od SFRJ drzavnost i institucije. Nije isto.
Što bi rekao Bakir: ja, i?

Svaka država je gradila ono što joj je odgovaralo. Ta Jadranska magistrala je između ostalog rađena i zbog turizma .

Da se sutra raspadne Hrvatska bi li rekao ljudima u Republici Dalmaciji: što serete na Hrvatsku, izgradila vam je autoput.

Pa što će država raditi nego osiguravati infrastrukturu i javne službe. Ta to radi i Bosna i Hercegovina. Ne treba sad veličati Jugoslaviju jer je prugu napravila, to je bio posao države da radi.
Osmi Socrates

#6137 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

A to da je JNA obučavala ljude koji su branili Hrvatsku je dosad najsmješniji argument koji sam ikad pročitao. Tragična tema, ali jbg. Smiješno je smiješno.
Osmi Socrates

#6138 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Kad podvučeš konačan račun, sve što se završi genocidom ne može nikako biti više pozitivno nego negativno.

Argument da se je država raspala pa je počinjen genocid je najapsurdniji argument svih apsurdnih argumenata.

Neki manijaci nisu željeli miran raspad, pa je zbog toga počinjen genocid.
Last edited by Osmi Socrates on 23/07/2026 18:52, edited 2 times in total.
PreWiBa

#6139 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 23/07/2026 18:42 Nije istina da se je država prvo raspala. Država se nije htjela raspasti mirno pa je JNA sravnila Vukovar.

JNA, ne neka imaginarna vojska.
Da
S tim da je Badinter bio POSLIJE Vukovara

I mislim da ovo ima veza s temom

Ne možemo Hrvatima spočitavati neku nezahvalnost prema Jugoslaviji, objektivno imaju razlog za ogorčenost. Imamo ga najviše mi.

Još time pravimo neke paralele između Jugoslavije i Bosne i Hercegovine kojih nema.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6140 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

PreWiBa wrote: 23/07/2026 18:41
_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:38 A koja je to drzava i vojska obucila vojnike koji su branili Vukovar?

Get jor fakts strejt.

Istina jeste, da je se na nas sve tada (rođen sam kansije ali et...) srušio sav taj diplomatski, vojni aparat Jugoslavije. Bilo ga je lakše prešaltat nego upaliti svjetlo u dnevnoj.
Zadatak drzavnog aparata je da stiti ustavnopravni poredak. To se odnosi na svaku drzavu na svijetu, pa ne vidim razloga da se ne odnosi i na jednog od osivaca UN-a.

Od 1945. jedina legitimna vojna formacija na njenoj teritoriji je bila JNA ciji je ustavni zadatak da oruzjem brani institucije drzave.

Od pocetka procesa disolucije Jugoslavije to prestaje biti tako, a sve biva formalno pravno okoncano 27.4.1992.

SR Jugoslavija je bila nova drzava koja je morala traziti prijem u UN. SFRJ je kako vec rekoh bila jedan od njegovih osnivaca.

Ona je bila Jugoslavija koliko je Milosevic bio Jugosloven.
Osmi Socrates

#6141 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Oni su ustavnopravni poredak trebali štititi daleko prije. I to je prekasno, ali, recimo od objavljivanja Memoranduma SANU. Šta zapravo taj dokument govori?

Ne može se ustavnopravni poredak štititi kako ti se kurac digne i samo kad odgovara najdominantnijem narodu.
Osmi Socrates

#6142 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Eto, dolazak Miloševića na vlast u Srbiji. Narušen ustavnopravni poredak. Anti-birokratska revolucija. Narušen ustavnopravni poredak. Niko ni kurcem da mrdne. Čak su ga podržavali.
Osmi Socrates

#6143 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Jednog dana kad prihvatite da su srpski rukovodioci pokrenuli raspad Jugoslavije jer im Jugoslavija nije više odgovarala onda će se moći pričati sa vama.

Izbor neke bratstveno-jedinstvene Jugoslavije sa jakim institucijama niste imali još od polovine osamdesetih. Možda i prije. Imali ste izbor koji su vam srpski rukovodioci namjenili. Ili se bori do zadnje kapi krvi da izboriš nešto ili šuti i trpi Nekima je bio namjenjen i genocid.

To je bio izbor. A ne Brčko-Banovići to je naša meta.
Seawolf

#6144 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Seawolf »

Osmi Socrates wrote: 23/07/2026 19:10 Jednog dana kad prihvatite da su srpski rukovodioci pokrenuli raspad Jugoslavije jer im Jugoslavija nije više odgovarala onda će se moći pričati sa vama.

Izbor neke bratstveno-jedinstvene Jugoslavije sa jakim institucijama niste imali još od polovine osamdesetih. Možda i prije. Imali ste izbor koji su vam srpski rukovodioci namjenili. Ili se bori do zadnje kapi krvi da izboriš nešto ili šuti i trpi Nekima je bio namjenjen i genocid.

Bravo.

Upravo tako.

No, ne smijemo zanemariti i veliki udio krivice najvećeg sina naših naroda i njegovog narcisoidnog razmišljanja poslije mene, potop, za sve to što se dogodilo.

Bio je psiho narcis, ali vrlo inteligentan, tako da je itekako dobro znao šta će se dogoditi u Jugoslaviji, ako za njegovog života ne uđe u NATO i EEZ.
PreWiBa

#6145 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2026 18:51
PreWiBa wrote: 23/07/2026 18:41

Get jor fakts strejt.

Zadatak drzavnog aparata je da stiti ustavnopravni poredak. To se odnosi na svaku drzavu na svijetu, pa ne vidim razloga da se ne odnosi i na jednog od osivaca UN-a.

Od 1945. jedina legitimna vojna formacija na njenoj teritoriji je bila JNA ciji je ustavni zadatak da oruzjem brani institucije drzave.

Od pocetka procesa disolucije Jugoslavije to prestaje biti tako, a sve biva formalno pravno okoncano 27.4.1992.

SR Jugoslavija je bila nova drzava koja je morala traziti prijem u UN. SFRJ je kako vec rekoh bila jedan od njegovih osnivaca.

Ona je bila Jugoslavija koliko je Milosevic bio Jugosloven.
Onda je Vukovar zaostavština Jugoslavije.
Danguba

#6146 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

Truba wrote: 23/07/2026 09:46
mirota wrote: 23/07/2026 09:44 cuj Pavlovica na 20 godina i odmah se prikljucio 91. ustasama, strasno, to sve po kratkom postupku treba...ono sto bode oci je preveliki broj vojnika koji je poginuo hvatajuci ove zlikovce, slabo obuceni ocito..
klasicni srbin i odgovor na fejsu iz nevesinja i bileće...vidi hrvat ... pali mašingeveru

haloooooo

lik je bio maloljetan kao vaš terorist gavrilov prinčipćić...bio sam mu u kući u guznom crijevu u grahovu da sam i ja rodjen u toj pripizdini i ja bih ubijao plemiće iz beča
Aaaauuuu, ovo se ne dešava svaki dan :mrgreen:

Uzmi mu Krnjeušu kad su je oslobodili ustanici. :mrgreen:
:sax:
Osmi Socrates

#6147 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Naravno da je Vukovar zaostavština Jugoslavije. Kao i Dubrovnik. Kao i Sarajevo, Srebrenica, Prijedor, Višegrad.

Vaditi se na neke besmislene argumente kako se prvo država raspala pa se onda sve desilo je u najmanju ruku argument čovjeka bez zrna mozga u glavi.

Jugoslavija se zaista raspala tek nakon Oluje i potpisivanjem Daytonskog Sporazuma. Onda su slijedile dalje konsekvence, kao odvajanje Crne Gore i proglašenje nezavisnosti Kosova.
pemanapemani

#6148 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

Seawolf wrote: 23/07/2026 19:22
Osmi Socrates wrote: 23/07/2026 19:10 Jednog dana kad prihvatite da su srpski rukovodioci pokrenuli raspad Jugoslavije jer im Jugoslavija nije više odgovarala onda će se moći pričati sa vama.

Bravo.

Upravo tako.

No, ne smijemo zanemariti i veliki udio krivice najvećeg sina naših naroda i njegovog narcisoidnog razmišljanja poslije mene, potop, za sve to što se dogodilo.

Bio je psiho narcis, ali vrlo inteligentan, tako da je itekako dobro znao šta će se dogoditi u Jugoslaviji, ako za njegovog života ne uđe u NATO i EEZ.
Jebi ga, nisam neki simpatizer SFRJ i Tita, meni je Bosna prioritet, ali on je odradio posao i postavio temelje. Sa historijske distance, jednostavno to je bila drzava.

Moguce da je bila neciji eksperiment, ali jebi ga, eksperiment koji je ljudima koji su zivjeli u to vrijeme definitivno ponudio zivot dostojan covjeka. Kada se sve sagleda, uz bruku nedostataka, mozda najblize nekom idealu.

Definitivno da se nece nikad ponoviti.
Sto sam stariji, sve sam vise ponosan da sam imao priliku zivjeti 9 godina zivota u takvom "sistemu".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6149 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by _BataZiv_0809 »

Hajde eto da nas neko iz Kanade pouci da smo ovdje imali gradjanski rat.

Nije li ono Toronto medju top 5 srpskih gradova :mrgreen: mejks sens
Osmi Socrates

#6150 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Osmi Socrates »

Nije važno odakle sam. Tebi možda jeste, ali ti nisi ništa drugačiji ni što se tiče ozbiljnijih stvari, pa ćemo ti tu očiglednu mržnju prema dijaspori otpisati. :lol:

To što si u BiH ne znači da umiješ razmišljati logično i da razumiješ državne poretke, istoriju. Ili bilo šta, ustvari. Samo se guraš bezveze. Ovdje odrasli pričaju.

Te floskule o građanskom ratu poturaj nekom drugom. To je važno sa međunarodno-pravne tačke gledišta. Ono što se dešavalo na terenu je sasvim druga priča.

Mene ne interesuju definicije građanskog rata i agresije. Mene interesuje zašto je čovjek koji se do juče zaklinjao u Jugoslaviju zapalio žive ljude u Višegradu, recimo. Komšije.
Post Reply