Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#6126 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Izučavati kao poremećaj? Šta tu tačno ne štima između muškarca i plave žene?
Pa ne znam sad da li me zezas, ne kontas sta pisem ili ozbiljno pitas. Sve stima ok izmedju muskarca i plave zene, kao i izmedju dva muskarca ili dvije zene, poistovjecujem.
Da, da, sve štima, samo što jedni ne mogu imati djecu, a drugi mogu, dobra ti teorija o poremećajima, mislim, dobar pokušaj. :pusi:
harač

#6127 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

kod muslimana očito nema dileme o temeljima svjetonazora: od australije, do pakistana, do nigerije, do francuske, iste ideje i isti obrasci. ateisti trebaju primijeniti komparativni pristup :D
sigh

#6128 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Izučavati kao poremećaj? Šta tu tačno ne štima između muškarca i plave žene?
Pa ne znam sad da li me zezas, ne kontas sta pisem ili ozbiljno pitas. Sve stima ok izmedju muskarca i plave zene, kao i izmedju dva muskarca ili dvije zene, poistovjecujem.
Da, da, sve štima, samo što jedni ne mogu imati djecu, a drugi mogu, dobra ti teorija o poremećajima, mislim, dobar pokušaj. :pusi:
Jel trebamo zabraniti parove koji ne mogu imati djecu? I heteroseksualne veze ako se ne mogu imati djeca? Jesu takve veze sa osudu ? :-)
S4mpion

#6129 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sigh wrote:
S4mpion wrote:
Jel trebamo zabraniti parove koji ne mogu imati djecu? I heteroseksualne veze ako se ne mogu imati djeca? Jesu takve veze sa osudu ? :-)
Kakve ovo veze ima s onim što sam napisao? :pusi:
sigh

#6130 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

harač wrote:kod muslimana očito nema dileme o temeljima svjetonazora: od australije, do pakistana, do nigerije, do francuske, iste ideje i isti obrasci. ateisti trebaju primijeniti komparativni pristup :D
Polako nadoci ce, kad se razbistri um od raznih vjerskih propisa, historije i kolonizacije, zapadnih obavjestajnih sluzbi, i prije svega ignorancije ;-)
sigh

#6131 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

S4mpion wrote:
sigh wrote:
S4mpion wrote:
To bi sad bio neki poremecaj :-D
Leo_alfa

#6132 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
To sto ne mogu imati djece znaci da su poremeceni? Kako je to dvoje povezano?
S4mpion

#6133 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote:
Sad već granaš priču bespotrebno, evo usmjerit ću te na tvoje riječi:
Sve stima ok izmedju muskarca i plave zene, kao i izmedju dva muskarca ili dvije zene, poistovjecujem.
sve štima iako jedni ne mogu imati svoju djecu?
GAU8

#6134 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
sigh wrote:
S4mpion wrote:
Pa ti tvrdis da su poremeceni jer ne mogu imati djecu. :lol: :lol: :lol:
S4mpion

#6135 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Kakve ovo veze ima s onim što sam napisao? :pusi:
Sačekaj, prvo po redu:

Jesi li našao onaj moj post koji si obećao naći neki dan?
dustaban

#6136 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Jebli vas pederi, sta velite na ovo u Parizu ?!
sigh

#6137 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Sta reci na ono. Bilo bi dobro da su vjernici bezrezervno podrzali slobodu govora, medjutim opet se sve fokusira na negiranje veza sa islamom, izmisljanjem nekakvih zavjera, do otvorenog podrzavanja cina. :-) Novine su bile ateisticke i sekularne.
aurora313

#6138 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

dustaban wrote:Jebli vas pederi, sta velite na ovo u Parizu ?!
Jedni ce to braniti tezom da su sami krivi oni koji su se usudili saliti na tudji racun.
Drugi da se ovdje radilo o akciji pojedinaca, te da sa tim vjerski element nema nista zajednicko.
Na kraju ce francuska policija i generalno vlast biti optuzeni za vjersku netoleranciju.
drug_profi

#6139 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

A muslimani u Francuskoj su ovdje donji jer su sad svi od Riberija do Bazdarevica sumnjivi....
i nisu krivi njih dvojica nego naopak mainstream njihove vjere.
Jeste islamofob sam.
Dje necu bit.
hladan.preminger

#6140 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hladan.preminger »

Svaki dan novi primjer kao dokaz u prilog "religiji mira".

Al' u nekoh stvari.
Lopov-eliminator

#6141 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

aurora313 wrote:
Lopov-eliminator wrote:... Kad si već boldirao, trebao si boldirati ostatak rečenice jer je upravo tu poenta. Pripadnici određene religije ne mogu činiti organizirane zločine širokih razmjera bez onih ljudi koji bi ih povukli ka tome. Samo vjerovanje u Boga i slijeđenje određene religije nije uopšte opasno, ali kad dođu ljudi koji to počnu koristiti za pridobivanje moći na sve načine, onda oni svojom propagandom povuku ljude da čine zločine i još im iste predstavljaju kao nešto što je pravedno.
Jesi li bar prelistao Stari Zavjet ili Talmud. Pa tu se nikako nije smjelo protiviti bozijem nalogu, jer bi tada bog ostro reagovao i glave bi padale.
Sada kada se dogadjaju daleko vece nesrece za covjecanstvo, On uopste ne reaguje. Posto On nikako ne moze biti krivac (nedajmiboze!), haj'mo sada kriviti ljude!
Dakle, to je ona klasicna: dijete se bezbrizno igra sa janjetom na livadi dok iznad njega lebdi njegov andjeo cuvar. Ali cim se u toj idili doda krvolocni vuk, onda je vuk kriv za sve. E, pa nemere ni tako.

Da budem aktuelniji, mozda treba ovih dana spomenuti ISIL kao nekakav sektaski pokret koji tumaci boziju pravdu, ali na vlastiti nacin. Na svaciju zalost, ostaje cinjenica da je time nadjena ideoloska vodilja u liku religije. Jer da nije, ne bi svakog dana ISIL-ovcima prilazilo stotinjak novih vjerski raspaljenih regruta iz raznih dijelova svijeta. Koga ovdje treba kriviti?
Lopov-eliminator wrote:Pogledao sam ti sajt i mislim da zaista pristrasno pristupaš tematici. Ima tu i nekih tačnih činjenica ali ti vlastita pristrasnost ne da da doneseš određene zaključke.
Hvala na pregledu. Ideja nije bila da ja nesto mijenjam u poretku, jer ateisti ce nakon citanja i dalje ostati ateisti, a vjernici ce i dalje vjerovati. Ali zahvaljujuci Internetu, mozda ce neki mladi koji jos nisu potpuno vjerski zabrazdili, tu naci razloge za razmisljanje. A ateista to jedino i zeli: da pojedinci sami postavljaju pitanja i traze odgovore, a ne da prihvataju sve sta im drugi serviraju.
Naravno da sam prelistao, i više od toga. Uglavnom se slažem s tobom ali ima jedna finta u svemu tome. Kao što si mogao vidjeti, u vjerskim knjigama malo je šta rečeno tako da se može tumačiti samo na jedan način, prema tome ako nekome padne da tumači onako kako njemu odgovara to će lako moći i uraditi. U tome je ujedno i slabost vjerskih knjiga koja obara tezu o njihoom savršenstvu, a istovremeno je to način na koji su se određene religije održale, kako dođu nove okolnosti vjernici mijenjaju tumačenje onako kako njima odgovara ali samu religiju neće dovesti u pitanje zbog vlastite pristrasnosti.

Što se tiče masovnih zločina, opet ću reći, da neko nije bio inicijator koji će sve ostale povući sa sobom, isti se ne bi ni desili. Inače su religije popriličo plodno tlo za pozivanje na zločin zbog svoje isključivosti i otvorenog favoriziranja jedne grupe nad drugim grupama.

Pitaš koga treba kriviti za ISIL? Isti odgovor kao za Hitlera, treba kriviti bolesnike koji vode ISIL zbog poticanja ljudi na klanje drugih i drugačijih, kao i sve one vjernike koji su te bolesne ideje prihvatili. Da bi bilo kakva propaganda upalila potrebne su dvije stvari, prvo inicijatori koji su dobri manipulatori, a drugo kritična masa dovoljno emotivno povodljivih ljudi koja bi na tu propagandu nasjela. U Islamu sigurno nećeš naći nikakva nedvosmislena pozivanja na klanje drugih i drugačijih na ovom svijetu. Sve se svodi na tumačenje, a vjernici ne kontaju da oni zapravo, ne znam kako da se drukčije izrazim, vjeruju u nečije tumačenje vjere a ne u samu vjeru. Sve što rade nije u skladu s vjerom nego s nečijim tumačenjem iste.

Ovo što sam boldirao si rekao odlično, tu je poenta svega. Na ovoj temi se konstantno pokazuje da vjernici u velikoj većini konzumiraju ono što im se servira, a pitanja van dogme smatraju se nečim toliko lošim da bježe od njih kao đavo od krsta, isto kao da se bilo kakvo mišljenje izvan dogme smatra smrtnim grijehom.

Primjera na ovoj temi imaš koliko hoćeš, Edouard nije meni smio odgovoriti na gomilu pitanja jer ista sebi nije smio postaiti pošto su mu usadili to da se bilo šta izvan dogme ne smije pitati i da od takvih pitanja treba bježati. To je klasična psihološka represija. Ista situacija sa s4mpionom koji mi još nije odgovorio na prosto pitanje koje sam mu postavio 6 puta do sada. Sa ovim Muhamedom Sissokom i Toweliem ista situacija, kao i sa nekim drugim vjernicima s kojima sam imao priliku komunicirati. Skoro svi se ponašaju po istom principu: ako dogma kaže da se pitanja izvan iste trebaju izbjegavati, svi redom će ih izbjegavati.
Lopov-eliminator

#6142 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

drugi profil wrote:A muslimani u Francuskoj su ovdje donji jer su sad svi od Riberija do Bazdarevica sumnjivi....
Jeste islamofob sam.
Dje necu bit.
Izvini molim te, nema potrebe za islamofobijom, mnogi muslimani ovo osuđuju.
dustaban

#6143 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Lopov-eliminator wrote:
drugi profil wrote:A muslimani u Francuskoj su ovdje donji jer su sad svi od Riberija do Bazdarevica sumnjivi....
Jeste islamofob sam.
Dje necu bit.
Izvini molim te, ali nema potrebe ni za zavaravanjem. Mnogi Francuzi ne opravdavaju ono sto ovi karikaturisti rade ali su danas i neki od njih zaplatili glavom!
drug_profi

#6144 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Lopov-eliminator wrote:
Jeste islamofob sam.
Dje necu bit.
Ma dje osudjuju? Cime osudjuju?
Jebo vise verbalne osude.
Jel se moze desiti da sutra vehabija zapuca po raji u basti sto piju pivu za ramazan? Moze jarane itekako. I jel ne treba da se bojim? Bio bih lud da se ne bojim. ALi necu samo da sutim i trpim i cekam da mi se desi. Hocu da se to sprijeci i iskorijeni, ali nece samo verbalnim osudama.
Leo_alfa

#6145 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote:
Sad već granaš priču bespotrebno, evo usmjerit ću te na tvoje riječi:
Sve stima ok izmedju muskarca i plave zene, kao i izmedju dva muskarca ili dvije zene, poistovjecujem.
Samo pokusavam biti jasan. Zasto ne stima? U cemu je problem ako su dvije zene u braku? Kome smetaju? Zbog cega? Sta tacno da im zabranimo? Na osnovu cega da ih osudimo, za sta?
Naravno da ne stima kad ljudi ne mogu/ne zele shvatiti/prihvatiti ista sto izlazi iz njihovih okvira normalnog iako ne mogu naci bilo sta sto nije ok sa odredjenim slucajem. A u stvari uopste nije tesko, samo treba pokusati.
Leo_alfa

#6146 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

dustaban wrote:Jebli vas pederi, sta velite na ovo u Parizu ?!
Image
S4mpion

#6147 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Sad već granaš priču bespotrebno, evo usmjerit ću te na tvoje riječi:
Samo pokusavam biti jasan. Zasto ne stima? U cemu je problem ako su dvije zene u braku? Kome smetaju? Zbog cega? Sta tacno da im zabranimo? Na osnovu cega da ih osudimo, za sta?
Naravno da ne stima kad ljudi ne mogu/ne zele shvatiti/prihvatiti ista sto izlazi iz njihovih okvira normalnog iako ne mogu naci bilo sta sto nije ok sa odredjenim slucajem. A u stvari uopste nije tesko, samo treba pokusati.
Previše se hvataš društvenog faktora, ja pričam o biološkom. Razumijem da u zajednici muškarca i žene može sve odlično štimati, sposobni su za reprodukciju i za stvaranje sopstvenog potomstva. Eh ja te sada pitam kojom logikom hetero parove izjednačavaš sa homo koji nisu sposobni u svojoj homo zajednici stvoriti vlastito potomstvo(prirodno onesposobljeni)?
skupljac_zeljeza

#6148 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

hladan.preminger wrote:Svaki dan novi primjer kao dokaz u prilog "religiji mira".

Al' u nekoh stvari.
I dalje nema veze sa islamom, ali ima veze sa nečim drugim, ali imam feeling na osnovu iskustva da ćeš i ovo pogrešno skontati. Gdje je jedan od atentatora ratovao prije ovoga danas? Jesi li osudio rat protiv Iraka? Ništa se ne dešava preko noći.

GAU8

#6149 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Kakve ovo veze ima s onim što sam napisao? :pusi:
Sačekaj, prvo po redu:

Jesi li našao onaj moj post koji si obećao naći neki dan?
Svejedno si izvalio glupost ko kuća
hladan.preminger

#6150 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hladan.preminger »

skupljac_zeljeza wrote:
hladan.preminger wrote:Svaki dan novi primjer kao dokaz u prilog "religiji mira".

Al' u nekoh stvari.
I dalje nema veze sa islamom, ali ima veze sa nečim drugim, ali imam feeling na osnovu iskustva da ćeš i ovo pogrešno skontati. Gdje je jedan od atentatora ratovao prije ovoga danas? Jesi li osudio rat protiv Iraka? Ništa se ne dešava preko noći.

Ma sta ti trabunjas?

Da imas ista u glavi ne bi pokusavao traziti alibi za ove kozojebe.
Locked