Ja vazda na ovoj temi govorim da ne terminologija problem i nakaradna svi se koriste nekim terminima a kad malo procitas shvatis da jedan te isti termin nema za svakog isto znacenje, tako je tesko bilo kakvu ozbiljnu diskusiju povesti.xoklix wrote:Meni 50% šire i uže familije klanja svaki vakat,ostalih 50% ide na dzumu i poneki namaz._Scarlett_ wrote:Reazlika izmedju cetnika i islamista je sto su cetnici najvece zlo prema pripadnicima drugih nacija, dok su islamisti jednako zlo prema drugima i prema "svojima".xoklix wrote: Šta smo to trebali biti ? Krstaši,četnici,nacisti ?
Cetniku 100 puta vise smeta Bosnjak, Albanac, Hrvat nego Srbin ateista.
Islamistu 100 puta vise smeta Bosnjak ateista nego Srbin ili Hrvat.
Cetnik pravi stetu drugim nacijama, islamista u prvom redu pravi stetu svom narodu. Islamista Bosnjak ce psovati Bosnjakinje koje nose minice ili piju alkohol ili izlaze kasno navece. Cetnik to Srpkinjama nece raditi.
Islamista Bosnjak ce prihvatiti da mu ratni zlocinci koji su doslovno ubijali Bosnjake setaju po gradu, ali ce napasti homoseksualce Bosnjake koji nkom zlo nisu napravili u zivotu ako rade isto.
I nikad nisam čuo takve komentare od njih.
To što ti na klixu ili fb procitas je druga priča.
Totalno irelevantno uzimati takve komentare gdje uglavnom šljam piskara i nerijetko posežu za krajnje desnim/lijevim izjavama ne bi li dobili koji lajk i tako se istakli/napumpali sebi ego.
Prilicno sam siguran da @scarlett pod islamistom nije mislila ljude koji idu u dzamiju i klanjanju odnosno obavljaju svoje vjerske obaveze. To su u sustini muslimani a ne islamisti. Termin islamista kao mozemo reci prilicno nov ili novoskovan u siroj upotrebi oznacava radikalne ili ekstremne pripadnike nase vjere. Njihov se radikalizam ogleda prije svega u odnosu spram osoba druge vjere gdje je prema njima savim legitimno takve osobe oznaciti kao nepozeljne ili cak ubijati. Islamisti opravdavaju npr.teroristicke napade kao sasvim opravdano postupanje buduci da se radi o nevjernicima a takve u ime Islama je dozvoljeno ubijati. Jos gori od nevjernika su Islamistima muslimani koji se ne pridrzavaju svoje vjere.
Ovo je samo pojednstavljeno tumacenje termina islamista i sigurno bi se moglo nesto dodati ili oduzeti ali je sasvim sigurno pod islamiste ne spadaju ljudi koji obavljaju svoje vjerske duznosti, onda bi i ja bio islamista.