@Dozer
Prvo, hvala na odgovoru...
Ako mene licno pitas koje je rjesenje, kao ateistu, onda se odgovor namece sam po sebi. Ukini teizam. Zabrani vjeru/religiju i onda vise nece biti potrebe da se maloumnici ubijaju radi toga, istovremeno puneci dzepove pojedincima koji se izdaju za vjernike, ali ih, u realnosti, savrseno zaboli za vjeru/teizam u smislu islama ili katolicantstva, jer je njihova jedina vjera - novac.
Cinjenica da bi ti nesto "ukinuo" i "zabranio" po meni je zabrinjavajuca, ipak zivimo u demokratiji... i zar zaista mislis da bi to rijesilo problem? Ti isti ljudi bi vjerovatno radili to isto samo pod nekim novim izgovorom... I nemoj mi reci da su svi ti ljudi vjernici? Ili da na pojedinim funkcijama nema ateista, koji rade apsolutno isto? Slazem se, novac je prerastao u jedno veliko bozanstvo mnogima, nazalost...
Egipcani, recimo, nisu vjerovali ni u Isusa ni u Allaha, a bili vise nego dobro organizovano i uedjeno drustvo.
Pa mozda sa stanovista faraona i elite, pitaj robove koji su pravili piramide kakvo je njima bilo drustvo? Zasto mislis da bi ti u takvom drustvu bio elita? Nemoj zaboraviti da je faraon bio bozanstvo, nije istina da nisu imali religiju, ti kao ateista, ne bi tu dobro prosao
A da nema vas vjernika, koji nas ateiste sazalijevate (iako nema potrebe za tim jer, gledano na danasnje stanje, ispada da su ateisti prilicno bolji ljudi od teista), mi ateisti - ne bismo nista. Nastavili bismo zivjeti kao i do sada.
Pa mislila sam da bi vam zivot tada bio bolji, barem da tako mislite... A ne znam koliko su dobri ljudi oni koji bi druge "ukinuli" ?
Ali, religija nam nije pala s neba, nego smo je sami sebi izmislili i nametnuli, tj. to su uradili oni malo pametniji od vecine, prije par hiljada godina, a mi danas vucemo te repove. Sve je do nas, moja ti... i ni do koga vise. A to da li neko na licnom nivou sebi nesto opravdava bogom ili ne - opet je do nas samih, i na licnom nivou.
Znas, jel' tako, da je za mene, vjera dosla bas s neba?! Ali, slozicu se, krivi smo mi... I ustvari, oni koji su vjernici, jos ce imati vecu odgovornost, nema tu opravdanja, nijedna religija ne opravdava, naprotiv, osudjuje losa djela...
Poenta - ti si vjernica, ja nisam, ali garantujem ti da sam neuporedivo bolji i posteniji covjek od 90% danasnjih vjernika. Nnaravno, ne kazem da su ateisti takvi, nego kazem za sebe licno. A, ateisti su identicni vjernicima, pa ma koliko tebi ovo zvucalo blesavo. Nema razlike, osim te imaginarne zvane vjera u boga.
Drugim rijecima - sve je bukvalno u nasem mozgu. Ukljucujuci i boga.
Hmmmm, meni se cini da si i ti, kao i mnogi ovdje, razocaran odredjenim vjernicima koje poznajes... to mogu shvatiti, i ja sam razocarana mnogim ljudima... Ustvari, vise imam osjecaj da je problem, vama, do vjernika, pripadnika odredjene religije, nego sto vam smeta religija sama po sebi? Bar takav dobijem utisak, ponekad...
Zar zaista ne poznajes nijednoga vjernika za kojega bi mogao reci da je ok? Da ti ne smeta, da mozes zamisliti suzivot s njim?
Vjera je u srcu, i stvarna je onoliko koliko je neko zivi... Srce i mozak bi trebali funkcionisati uskladjeno.
Ateisti mi nikada nisu predstavljali problem, ali cinjenica da bi mnogi ovdje meni ukinuli pravo da vjerujem, zabranili, ili iz predostroznosti me se rjesili, pa cak i to da je za njih svaki vjernik pojam iskvarenosti, krivac za sve sto se desava, losiji covjek po automatizmu... to je vec zabrinjavajuce...
Biti vjernik ne znaci imati super platu, bogatstvo, i vlast... Cini mi se da ste nekako izjednacili vjeru i politiku? Da, manipulacija postoji, neke stvari se zloupotrebljavaju i to dobro... Pa glasajte vi za druge, ili napravite stranku vrijednih, sposobnih i postenih, ja cu prva glasati za njih, makar bili i deklarisani ateisti... nemojte prebacivati krivicu za sve na nekoga drugog.
Cini mi se da je Balasevic rekao... da ne treba mrziti ljude, narode, u mnozini... mrzi, konkretno, iz konkretnih razloga, jednog po jednog covjeka, pa dokle stignete