Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bodkin wrote: ↑18/05/2026 10:21
Druze znamo se kad si bio liberal i veliki bosanac. Nisam ja odlucio kakva ce drzava biti. Zali se nekome ko je potpisao ovakvu kakva jeste
i ti isto tako.
meni je neshvatljivo da ljudi ne vide očiglednu činjenicu da ako metal, iako čvrst, ako ga nekoliko puta savijaš u istoj tački, on će se slomiti.
Samo sto sam ja bosanac i dalje samo nisam liberal
Ne znam za sta je to metafora. Tj pretpostavljam i to je ok. Samo koncept drzave se drasticno mijenja onda. Ali ja sam manjina tako da se ne pitam svakako. Ako hoce svako da ima svoj komad zemlje, neka ga ima
Druze znamo se kad si bio liberal i veliki bosanac. Nisam ja odlucio kakva ce drzava biti. Zali se nekome ko je potpisao ovakvu kakva jeste
i ti isto tako.
meni je neshvatljivo da ljudi ne vide očiglednu činjenicu da ako metal, iako čvrst, ako ga nekoliko puta savijaš u istoj tački, on će se slomiti.
Ne znam za sta je to metafora. Tj pretpostavljam i to je ok. Samo koncept drzave se drasticno mijenja onda. Ali ja sam manjina tako da se ne pitam svakako. Ako hoce svako da ima svoj komad zemlje, neka ga ima
i ti isto tako.
ko kaže da ja nisam bosanac više? zato što ne gladim muda Sanji Vlaisavljević jer se "razočarala"? zato što konstatujem da se dan danas koristi ista propaganda koju je forsirao radovan karadžić o mudžahedinima i ekstremistima, pojavama kojih nije ni bilo do devedesetih ovdje? to isto je neki dan izjavio i CDU kadar, Šmit.
ili zbog činjenice da se bošnjaci targetiraju kao ekstremisti, a doslovno je okolo vjerski talibanat gdje god mrdneš van bošnjačkih sredina. u institucijama i javnim ustanovama, bez pardona. šta očekuješ kao reakciju? to traje decenijama već.
ah da, ide ona, nemojte da se poredimo sa njima pa sa kim da se poredimo? valjda sa tim ljudima treba graditi neki dogovor i valjda je bitno šta oni rade i kakve odluke donose.
ovo što napisah nije prijetnja, nego konstatacija. ljudi gledaju kako se dobra volja konstantno pljuje, podsmijava i izruguje. jasno je da ovdje samo važi sila i zakon jačeg. drugi su tako prostrli, neka se sad uzdrže ibreta i snebivanja kad svi krenu tako igrati.
rekavši to, kako se to tačno koncept države mijenja onda? baš bih volio čuti.
ko kaže da ja nisam bosanac više? zato što ne gladim muda Sanji Vlaisavljević jer se "razočarala"? zato što konstatujem da se dan danas koristi ista propaganda koju je forsirao radovan karadžić o mudžahedinima i ekstremistima, pojavama kojih nije ni bilo do devedesetih ovdje? to isto je neki dan izjavio i CDU kadar, Šmit.
ili zbog činjenice da se bošnjaci targetiraju kao ekstremisti, a doslovno je okolo vjerski talibanat gdje god mrdneš van bošnjačkih sredina. u institucijama i javnim ustanovama, bez pardona. šta očekuješ kao reakciju? to traje decenijama već.
ah da, ide ona, nemojte da se poredimo sa njima pa sa kim da se poredimo? valjda sa tim ljudima treba graditi neki dogovor i valjda je bitno šta oni rade i kakve odluke donose.
ovo što napisah nije prijetnja, nego konstatacija. ljudi gledaju kako se dobra volja konstantno pljuje, podsmijava i izruguje. jasno je da ovdje samo važi sila i zakon jačeg. drugi su tako prostrli, neka se sad uzdrže ibreta i snebivanja kad svi krenu tako igrati.
Sve gledam jel Prpa, kad tamo Chmoljo, ali ne mozes mahane pronaci postu
Nista od toga. Samo se fokusiras na bosnjake. Evo forumas iznad ti je uporedio post sa poznatim bosanskim nacionalistom
Btw sam si napisao u postu, sila jaceg i svi igraju isto. Dao si sam sebi odgovor. Ne moras mene ubjedjivati. Ja ti mogu dati kontrargumente ali su nebitni jer nova politika je “ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se”. Najgore je sebe zavaravati. “Ponasacu se kao srbi ali eto ja sam puno bolji”
Bodkin wrote: ↑18/05/2026 12:16
Nista od toga. Samo se fokusiras na bosnjake. Evo forumas iznad ti je uporedio post sa poznatim bosanskim nacionalistom
Btw sam si napisao u postu, sila jaceg i svi igraju isto. Dao si sam sebi odgovor. Ne moras mene ubjedjivati. Ja ti mogu dati kontrargumente ali su nebitni jer nova politika je “ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se”. Najgore je sebe zavaravati. “Ponasacu se kao srbi ali eto ja sam puno bolji”
detaljnije kolega, detaljnije. ovako puno prenesenog i jako mnogo prostora za interpretaciju, kako će gora država biti ako bošnjaci budu bez pardona?
u kome to ti u srpskom i hrvatskom korpusu vidiš otvorenost za iskorak, a da je relevantan? Vukanović koji je zabrinut zbog puno muslimana u Istočnom Sarajevu? Draško početnika?
hercegovinu dole da ne pominjem.
nikoga ja ništa ne ubjeđujem, nema potrebe za tim dociranjima sa visine, kao tebe ne dotiču ove stvari. ja samo konstatujem činjenice. to što je post upoređen sa prpinim je upravo dokaz da govorim o činjenicama a ne o željama i lijepim pozdravima.
U pauzama izmedju obznanjivanja krsnih slava haman pa i trafikama u rsu, te kadjenja poste u mostaru i slicnih elemenata etno-zapisavanja teritorija, zvanicnici s-h politike su slozni u stavovima da je bosnjacko/muslimanski ekstremizam i vjerska zatucanost najveci problem BiH.
Jaci-tlaci, vazda bilo. Samo se (negdje) spakovalo u rukavice i tasna-masna fol. Uredjenje gdje se “narodi dogovaraju kroz svoje stranke” ne moze funkcionisati, pa se pribjegava uceravanju kroz velikog-brata. Bosnjaci mescini tog brata nemaju otkako je OC zajedno s halifom upalo u hendek. Sta je plan ?
Vlast je opet indolentna, nema dovoljno snažno istaknutih strateških zahtjeva, npr. državna imovina, osnivanje Vrhovnog suda, Ministarstvo poljoprivrede, jašanje uloge Vijeće naroda u tzv rs, BHRT i sl...
Srbočetnici godinama kao kao prioritet ističu povrat nadležnosti i ukidanje nametnutih odluka OHR-a
Velikohtrvatska uzp politika traži Izborni zakon
Ukoliko jasno ne istakneš i inistiraš na svojim zahtjevima, zauzvrat ćemo doći u situaciju da se raspravlja hoće li se sve nadležnosti vratiti ili samo neke, hoe li se svi zakoni ukinuti ili samo neki itd.
Sta ovo Čudička pjeni sto izgleda nisu miljenici nove administracije kao odlazeće sto su bili a valjali su kad se krojio ustav i sastav nove većine. Šta se ono Bake fali da je 5x pozivan od nove administracije, ako mu je vjerovaT.
Ovo oko Nato i saglasnosti RS. A, cinjenica je da iz entiteta RS glasaju redovno za Nato put sa dvije ruke.
A, Cudic neka skonta da na nju kao predsjednicu stranke gledaju kao odgovornu jer njen premijer nije osigurao realizaciju izgradnje wtc preko puta ambasade. A, nekoliko njih je vec islo da se nudi kao ljudi koji ce otkociti taj projekat.
4L0n3 wrote: ↑18/05/2026 12:27
U pauzama izmedju obznanjivanja krsnih slava haman pa i trafikama u rsu, te kadjenja poste u mostaru i slicnih elemenata etno-zapisavanja teritorija, zvanicnici s-h politike su slozni u stavovima da je bosnjacko/muslimanski ekstremizam i vjerska zatucanost najveci problem BiH.
Jaci-tlaci, vazda bilo. Samo se (negdje) spakovalo u rukavice i tasna-masna fol. Uredjenje gdje se “narodi dogovaraju kroz svoje stranke” ne moze funkcionisati, pa se pribjegava uceravanju kroz velikog-brata. Bosnjaci mescini tog brata nemaju otkako je OC zajedno s halifom upalo u hendek. Sta je plan ?
Nekad se u Hercegovini kaze da je mahnit svako ko za Portom nije otisao. Ne bih se slozio mnogo, ali ima i istine u toj.
detaljnije kolega, detaljnije. ovako puno prenesenog i jako mnogo prostora za interpretaciju, kako će gora država biti ako bošnjaci budu bez pardona?
u kome to ti u srpskom i hrvatskom korpusu vidiš otvorenost za iskorak, a da je relevantan? Vukanović koji je zabrinut zbog puno muslimana u Istočnom Sarajevu? Draško početnika?
nikoga ja ništa ne ubjeđujem, nema potrebe za tim dociranjima sa visine, kao tebe ne dotiču ove stvari. ja samo konstatujem činjenice. to što je post upoređen sa prpinim je upravo dokaz da govorim o činjenicama a ne o željama i lijepim pozdravima.
Ne vidim nikoga. Jednonje pravoslavni talibanat, drugo katolicki.
Mene ne doticu jer ne mogu nista promijeniti i teska sam manjina. Kad vecinski narod odluci da je ok ponasati se kao manjinski koji hoce svoj mali dio gdje ce biti sami i vedriti i oblaciti, logicno je da ce se koncept drzave mijenjati. Ako to ne vidis (a znam da vidis jer nisi glup), onda se samo zavaravamo ovdje
Bodkin wrote: ↑18/05/2026 12:42
Mene ne doticu jer ne mogu nista promijeniti i teska sam manjina. Kad vecinski narod odluci da je ok ponasati se kao manjinski koji hoce svoj mali dio gdje ce biti sami i vedriti i oblaciti, logicno je da ce se koncept drzave mijenjati. Ako to ne vidis (a znam da vidis jer nisi glup), onda se samo zavaravamo ovdje
last mohicans wrote: ↑18/05/2026 12:30
Sta ovo Čudička pjeni sto izgleda nisu miljenici nove administracije kao odlazeće sto su bili a valjali su kad se krojio ustav i sastav nove većine. Šta se ono Bake fali da je 5x pozivan od nove administracije, ako mu je vjerovaT.
MAGA kult nije ljubitelj tih liberalnih strančica, oni su im smrtni neprijatelji
Jedni hoce 49% BiH, a ovi drugi jos 27% BiH koji mali dio, i koji manjinski narodi
Nije to niko odlucio, to je koncept koji je nametnut evo stoljece skoro. Price da "vecinski" narod(pod navodnicima jer kolo srece sa procentima u BiH se stalno okrece) je kao odlucio da se tako ponasa je vise nego suludo prebacivanje krivice. Postoje 3 projekta, 2 krajnje jaka i podrzana sa susjednim republikama o izdvajanju teritorije, i jedan ne bas tako jak koji masta o fildzan drzavi ali je manjinski unutar naroda kojem se obraca.
Cetvrti projekt jedinstvene BiH nije moguc sve dok imas ova dva prva jaka projekta. Greska je sto sa njima su u startu svezane zastave, a ostalo je fantazija.
Žalosno je što se ljudi identifikuju religijom, koja je zapravo stvar izbora.
Ja ću uvijek tvrditi da je to podvala Bosancima pa i Bošnjacima. Način da se taj korpus podijeli.
I sada najednom Bošnjaci prihvataju to i smataraju da su time jači.
Ludilo...
Ali na kraju krajeva zaboli me. Odavno samo sa rezignacijom gledam ovo sve ovdje. Put kojim se krenulo vodi samo u raspad BiH. Nismo naoružani, nemamo saveznike, nemamo jedinstvo, nemamo državotovornu politiku, namamo prije svega kolektivne inteligencije da shvatimo šta je dobro za nas i kako strateški promišljati.
Ja sam tu možda još 10 godina, možda 15. Tada ću dosegnuti godine smrti moje majke i oca, pa je vjerovatno to i moj prosjek.
Neću srećom dočekati da vidim da se BiH raspala, ali hoće, to svako trijezan vidi. Jer su i Bošnjaci odustali od nje.
Pa sta se ocekivalo od Bosnjaka nakon 30 godina jebanja u mozak?
Eto, zli unitaristicki Bosnjaci izabrali lijenu ublehu Komsica, a HDZ blokira sta im se cefne, ma hajte molim vas.
Ovo govorim kao "teska manjina" u Sarajevu.
A pun kurac "teske manjine" je otisao iz BiH, i to vrlo cesto iz ciste objesti, i sad seru sta i kako treba.
Drugarice i drugovi, vratite se i onda legitimno i legalno kritikujte.
·
PROVALJEN TAJNI PAKT TRAMPOVIH LJUDI I RUSIJE: Brisel i London spriječili pljačku vijeka preko našeg Grunta!
EKSKLUZIVNO: Unutar same Kvinte plamti otvoren rat dva suprotstavljena koncepta i kandidata. Svi smo podržali alternativu i skidanje s ruskog ventila, ali nismo znali da se iza „energetskog spasa“ krije podvala vijeka.
Dok se kroz projekat gasovoda pokušava zaobići država i predati imovina entitetima, evropsko-britanski blok poručuje: Prvo usvajanje Zakona o regulaciji i korišćenju državne imovine u Parlamentu BiH, pa tek onda investicije! Državna imovina se više nikada i nigdje ne smije dovesti u pitanje, a poštovanje odluka Ustavnog suda BiH je nulta tačka od koje sve počinje. Prvo uknjižba države 1/1, pa onda plinovod!
Zaboravite sve što ste do sada čitali po portalima i slušali od dežurnih političkih komesara. Ono što se prije nekoliko dana dogodilo u javnom TV gostovanju visokog predstavnika nije bilo samo obično polaganje računa, već kapitulacija jedne tajne diplomatije pred živim dokazima.
Christian Schmidt je pred milionskim auditorijem nesvjesno ogolio kompletnu pozadinu geopolitičke rokade koju sam vam najavljivao: priznao je da odlazi nerado, da se ključevi odluke svjesno sele na sjednicu PIC-a 3. i 4. juna gdje odlučuje većina i gdje nema ruskog veta, te da OHR ne ide ni u kakav tehnički mandat, već nastavlja rad u punom kapacitetu.
Maske su pale, a mehanizam moći je ogoljen do kosti.
Dok vas razni domaći portali i naručeni "analitičari" koji su duboko ukorijenjeni u rusku agendu danima zamajavaju "šupljim" pričama o nekakvim lažnim opcijama i navodnom odlučivanju unutar Vijeća sigurnosti UN-a, Schmidt je uživo potvrdio čistu pravnu matematiku o kojoj vam jedini pišem.
Priča o ruskom i kineskom vetu u New Yorku je običan spin i manipulacija osmišljena u kuhinjama koje žele održati privid ruske moći i posijati strah među građane.
Vijeće sigurnosti je davno izbačeno iz igre zvaničnim pismom generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa. Igra se igra isključivo u Upravnom odboru PIC-a, tamo gdje zapadni saveznici imaju sigurnu većinu i gdje se odluke donose bez ruske kočnice.
Sada, kada eminentni regionalni stručnjaci i analitičari javno potvrđuju ono što vam danima crtam, karte su potpuno otvorene. Javni je sekret da unutar same Kvinte plamti otvoren, direktan rat dva potpuno suprotstavljena koncepta i kandidata.
S jedne strane imamo kandidata Trumpovih ljudi, koji kroz agresivnu energetsku politiku Južne interkonekcije pokušava sprovesti pragmatični dogovor s Miloradom Dodikom na uštrb države Bosne i Hercegovine.
Cilj je jednostavan: pod plaštom "energetskog spasa" i skidanja s ruskog ventila, primijeniti pogubni model "civilizacijskog sukoba", zaobići institucije, a državnu imovinu i grunt prepisati na entitete.
Da unutar Kvinte plamti brutalan sukob i da američka strana pod pritiskom Evropljana ubrzano reterira i popušta, dokazuje dramatično pismo direktora američke kompanije AAFS, Josepha Flynna, upućeno Vladi FBiH baš ove nedjelje! Iako su u početku kroz ovaj projekat planirali zaobići državu i parcelisati uknjižbu državne imovine na niže nivoe, provaljeni su i stjerani uz zid.
U minut do dvanaest, kroz panični krizni PR, američki investitori šalju pismo javnosti i prisiljeni su da se javno i eksplicitno pozovu na Ustavni sud BiH!
Zašto se privatni prekooceanski fond odjednom preko noći sjetio Ustavnog suda? Zato što su shvatili da je evropsko-britanski blok neprobojan i da bez poštovanja ustavnog poretka države ne mogu dobiti papire za gasovod.
Ovo pismo je njihovo zvanično priznanje kapitulacije pred državnim Gruntom!
Trgovina pod stolom je bila spremna prekooceanskom kapitalu ide plinska trasa odmah, Dodiku i Moskvi trajna legalizacija etničkog parčanja zemlje, a lokalnim šerifima i Federalnoj vladi milioni od koncesija kroz "neobične" zakone skrojene ispod žita.
Nasuprot toj podvali, Evropska unija i Velika Britanija su se ujedinile u zajednički, neprobojan blok i istakle svog zajedničkog kandidata. Brisel i London odbijaju ovaj novi trgovački monopol i rusko krčmljenje teritorije, odlučni da iskoriste sigurnu većinu glasova unutar PIC-a i potpuno preuzmu konce upravjanja procesima.
Evropsko-britanska osovina, koja drži novčanik sa živim milijardama i grantovima, jasno je stavila veto na ovu opasnu žurbu: nema finansiranja pravne magle niti davanja para na entitetske ugovore dok država BiH ne zaključa svoj vlasnički list u katastru.
Zapamtite i podvucite ovo: Bosna i Hercegovina NEMA usvojen Zakon o regulaciji i korišćenju državne imovine! Zato Vlada Federacije BiH pravno ne smije i ne može potpisati niti jedan jedini ugovor, koncesiju ili papir za ovaj gasovod sve dok se taj zakon ne usvoji u Parlamentarnoj skupštini BiH! Svaki potpis mimo državnog nivoa je pravno bezakonje i otvaranje Pandorine kutije za Dodika da sutra krčmi imovinu po RS-u kako mu volja. Nema prečica preko naših leđa!
Berlin i London traže čist Grunt 1/1 i Državni filter kao jedini zalog za stabilnost. Schmidt je u svom televizijskom istupu progovorio upravo na toj liniji i radije izabrao dostojanstven odlazak unutar PIC-a nego da ostane upamćen kao likvidator bosanskog suvereniteta za tuđe komercijalne interese.
Dok su me stranački botovi i ruski medijski megafoni napadali, u proteklih dana izašao je bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i javno potvrdio moju dešifru o "prljavim poslovima" i brutalnom pritisku koji dolazi iz Washingtona.
Mi nismo dužni plaćati cehove propalih i ucjenjivačkih politika, niti nuditi investitorima pravnu maglu dok nam nad glavom visi dug od 1,66 milijardi KM na Londonskoj berzi.
Ako je projekt Južne interkonekcije čist i u interesu naroda, zašto se bježi od države kao vrhovnog titulara zemljišta kroz koje plin prolazi?
Dok vam domaće elite i njihovi plaćeni mediji guraju jeftini stah od raspada zemlje kako bi sakrili krčmljenje resursa, mi vam nudimo nadu, vladavinu prava i čistu matematiku. Kad se imovina jednom zakonski zaključa na državu priča o secesiji trajno nestaje, jer bez zemlje nema secesije!
Imena novih izvršilaca su nebitna, važna je ruka Brisela i Londona koja kroz unutrašnji raskol Kvinte uzima kormilo u PIC-u.
Moj Memorandum je u Briselu, a proces uknjižbe Grunta 1/1 je nezaustavljiv. Prvo država, pa onda gasovod. Ni milimetra manje!
većinski narod ne želi svoj dio.
Nego sve?
šta fali? i ko kaže da to znači nestanak drugih?
svakako to znači nestanak iredentizma, ali ja zaista ne vidim ništa loše u tome.