Leverage wrote: ↑09/05/2020 16:36Mržnja naroda prema strankama je velika, ali njihova politička nepismenost daleko je veća, s tim da su prvog svjesni a drugog ne.
Politicka nepismenost naroda je posljedica nerada i neznanja samih politicara. Oni su ti koji imaju zadatak opismeniti narod. Ne moze se Hame opismeniti sam od sebe, mora mu neko u tome pomoci. Nermin Niksic i njemu slicni su klasicni oportunisti bez znanja i volje za radom. Puno je lakse sjediti ispod sadrvana, ispijati pivo, nego praviti plan, putovati po cijeloj drzavi i raditi sa narodom. Puno je lakse tepati nego zamjeriti se Radoncicu.
Ti si uzeo primjer Nermina Nikšića, dugogodišnjeg, sistemskog političara. Ja ću uzeti primjer Damira Nikšića, antisistemskog političara. Obojica po pitanju finansiranja političkih subjekata govore isto i obojica su u opoziciji. Šta ti to govori?
Zbog iznad napisanog, odluka da se iz stranke izbaci Damir Niksic je bila katarofalna. Izbacili su covjeka sa najboljom energijom i najvecim mudima. On upravo radi posao o kojem govorimo, radi na opismenjavanju naroda. Ja sam ga nekada potcjenjivao, ali sam uvidio da je veoma lucidan i da dobro razumije politiku, da zna misao pribliziti obicnom covjeku.
Nikšić je valjao mnoge gluposti i meni se od toga dizala kosa na glavi, ali ovo nije glupost. Stvar je vrlo prosta, ako se novac za finansiranje političkih subjekata podijeli "desetinama hiljada koji su ostali bez posla", nakon par mjeseci opet ćemo imati desetine hiljada koji nemaju posao ali sad bez pomenutog novca, imat ćemo opoziciju bez pomenutog novca i imat ćemo istu vlast nakon izbora. Ukoliko pak politički subjekti dobiju novac, a samim tim i opozicija (a ne samo SDP), tada će biti moguće voditi kampanju i suprotstaviti se vladajućoj koaliciji. Eventualno dobar rezultat na lokalnim znači odličnu uvertiru za opšte izbore jer će ljudi početi vjerovati da je moguće. A pobjeda današnje opozicije na opštim izborima je preduslov da "desetine hiljada koji su ostali bez posla" to ne budu. Njima ama baš ništa ne znači ne znam ti kakva tranša za finansiranje političkih subjekata u njihovim džepovima, njihovo stanje može se promijeniti jedino ako se promijeni vlast.
No, to je naravno viša matematika za većinu glasača u BiH. Njihove frustracije lošom vlasti i političarima generalno opravdane su, ali oni nemaju kapacitet da razumiju političke procese i da na pravi način utiču na njihove tokove. Njima je tako jednostavno zamagliti pogled ovakvom gluparijom kakva je priča o finansiranju političkih subjekata. Jer oni to razumiju kao da "političari i stranke dobivaju neke pare", a oni "ne dobivaju ništa". To najbolje govori o političkoj svijesti i političkoj pismenosti glasačkog tijela u BiH.
Naravno, ono što bi se moglo prigovoriti i Nikšiću ali i ostalim vodećim ljudima opozicije je to što ovo o čemu ja govorim oni ne znaju iskomunicirati na pravi način sa potencijalnim glasačima. Imajući u vidu veliku šansu da se ovakav potez pogrešno protumači, trebali su održati zajedničku press konferenciju i objasniti zašto je u njihovom interesu da se ne ukida finansiranje političkih subjekata.
I na kraju sam si sebi odgovorio na pitanje. Zbog toga što Mašić drži glavu naopako, što je ljigav Nikšić i što se ljudi bave sličnim i potpuno nebitnim stvarima - SDA vlada 30 godina. I vladat će sve dok glasačko tijelo ne bude politički pismeno do te mjere da razlikuje bitno od nebitnog.
U periodu ekonomske propasti, kada desetine hiljada porodica ostaje bez posla, apsolutno je nemoralno da ljudi sa nabrijanim Mercedesima kukaju radi rezanja prihoda.
Neka se snadju, neka na primjeru partije pokazu da su spremni voditi drzavu. Neka pola plate doniraju za SDP, neka animiraju clanstvo da doniraju. Ima nacina. Svakako je SDP pun bogatasa. Neka podnesu malu 'zrtvu' za stranku i drzavu u konacnici.
...
Ja, koji sam dobro materijalno potkovan, sam osjetio ogromnu mrznju prema Nerminu Niksicu kada sam procitao izjavu. Mogu misliti kako je nekome ko sutra nema kupiti mlijeko za dijete, ko ne zna kako ce platiti kiriju za stan, komunalije itd. Uzeti mitraljez i prepoloviti govno.
Njegova izjava pokazuje koliko je odvojen od realnosti, koliko je nesvjestan raspolozenja naroda. Tako je kada se kreces u drustvu poltrona koji ti podilaze, dobijes potpuno pogresnu sliku raspolozenja naroda od kojeg ocekujes podrsku. Da li je moguce da je toliko glup, toliko odvojen od realnosti, da nije shvatio da ce njegova izjava imati katastrofalne posljedice.
...
Vise puta sam pisao kako se zalazem da se stranke finansiraju iz budzeta i simbolicnih naknada simpatizera. Zakonom bih zabranio finansiranje od strane privatnih firmi u velikim iznosima. Medjutim, ovo su vanredne okolnosti koje zahtjevaju vanredne mjere. Neka Niksic i ekipa uplate po 10 000km za SDP, svakako su zaradili stotine hiljada maraka preko ledja siromasnih gradjana. 100 bogatih SDP-eovca po 10 000 = 1 000 000. To je najmanje sto mogu uraditi.