Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Towelie

#6026 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Nisam ja zaboravila ni taj hadis,nego su kontradiktorni jedan drugom,jedan upucuje na beznacajnost ovog svijeta,drugi da se do zadnjeg trena nesto cini! Problem je sto se muslimani drze tog prvog,vidno je. :)
Nisu kontradiktorni, samo moras da razumes intencije hadisa. Prvi govori o (bez)vrednosti Dunjaluka, dok drugi govori o vrednosti cinjenja dobrih dela, pa makar bila i mala (zasadjivanje obicne sadnice, konkretno).
L u c i f e r

#6027 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

I taj drugi hadis ukazuje na bezvrijednost dunjaluka, obzirom da drvo neće imati kad porasti i dati plodove, već se njegovo sađenje smatra dobrim djelom kao kapitalom za ahiret...po mom skromnom mišljenju... :)
skupljac_zeljeza

#6028 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

kerima1 wrote: Nisam ja zaboravila ni taj hadis,nego su kontradiktorni jedan drugom,jedan upucuje na beznacajnost ovog svijeta,drugi da se do zadnjeg trena nesto cini! Problem je sto se muslimani drze tog prvog,vidno je. :)
Nisu kontradiktorni nego ti nisi to lijepo posložila. Pokušaj još jednom tako što ćeš sebi predstaviti da je ovaj svijet prolazan gdje provedemo određen broj godina gdje bi se pripremili za ahiret, ali i u tako prolaznom moramo učiniti ga sebi i budućim generacijama ugodnim.
kerima1

#6029 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Towelie wrote:
Nisam ja zaboravila ni taj hadis,nego su kontradiktorni jedan drugom,jedan upucuje na beznacajnost ovog svijeta,drugi da se do zadnjeg trena nesto cini! Problem je sto se muslimani drze tog prvog,vidno je. :)
Nisu kontradiktorni, samo moras da razumes intencije hadisa. Prvi govori o (bez)vrednosti Dunjaluka, dok drugi govori o vrednosti cinjenja dobrih dela, pa makar bila i mala (zasadjivanje obicne sadnice, konkretno).
To si u pravu sjetila sam se sustine tog drugog,ali slozit cemo se da postoje samo hadisi koji upuucju na bezvrijednost oovg svijeta i otud sva nazadnost,slabost,ponizenje koje je strefilo muslimane.Potvrda toga je sto su se drugi narodi prihvatili istog tj dunjaluka i sve konce u rukama na svijetu drze oni pa tako lako ulaze i zalaze na muslimanske teritorije i kupe sta im treba.jelde?
Tesko da bi drugi narodi smjeli uci na terotoriju jakog ili jaceg..ali kad mi imamo pored ove slabosti jos jednu,a to je da priznamo sebi gdje je problem.
Towelie

#6030 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

L u c i f e r wrote:I taj drugi hadis ukazuje na bezvrijednost dunjaluka, obzirom da drvo neće imati kad porasti i dati plodove, već se njegovo sađenje smatra dobrim djelom kao kapitalom za ahiret...po mom skromnom mišljenju... :)
Smatra se to dobro delo kapitalom za Ahiret, al nije hadis nuzno kontra Dunjaluka. Vise govori o tome da koliko god je malo vremena ostalon treba se potruditi i iskoristiti to vreme za hajr.
L u c i f e r

#6031 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Towelie wrote:
L u c i f e r wrote:I taj drugi hadis ukazuje na bezvrijednost dunjaluka, obzirom da drvo neće imati kad porasti i dati plodove, već se njegovo sađenje smatra dobrim djelom kao kapitalom za ahiret...po mom skromnom mišljenju... :)
Smatra se to dobro delo kapitalom za Ahiret, al nije hadis nuzno kontra Dunjaluka. Vise govori o tome da koliko god je malo vremena ostalon treba se potruditi i iskoristiti to vreme za hajr.
Ali hajra od tog drveta nema, jer će nestati istog dana... :-)
skupljac_zeljeza

#6032 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

kerima1 wrote: To si u pravu sjetila sam se sustine tog drugog,ali slozit cemo se da postoje samo hadisi koji upuucju na bezvrijednost oovg svijeta i otud sva nazadnost,slabost,ponizenje koje je strefilo muslimane.
Hadisi nam ne dozvoljavaju da se složimo.

"Najbrižniji čovjek je vjernik koji se istovremeno brine o ovosvjetskim i onosvjetskim poslovima."
Towelie

#6033 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

To si u pravu sjetila sam se sustine tog drugog,ali slozit cemo se da postoje samo hadisi koji upuucju na bezvrijednost oovg svijeta i otud sva nazadnost,slabost,ponizenje koje je strefilo muslimane.Potvrda toga je sto su se drugi narodi prihvatili istog tj dunjaluka i sve konce u rukama na svijetu drze oni pa tako lako ulaze i zalaze na muslimanske teritorije i kupe sta im treba.jelde?
Isti ovi hadisi su postojali i za vreme abasidske dinastije kada je cvetala nauka i kada je dunjaluk imao svoje mesto.. Nije u hadisima problem.
Ali hajra od tog drveta nema, jer će nestati istog dana... :-)
Ovaj hadis govori o krajnjoj situaciji, tj. onoj da se posadi drvo pred sami smak svijeta pa nema vremena da se izvuce dunjalucka korist. Ako posadis drvo danas, imaces sevape za svakoga ko pojede plod s njega ili se okoristi sa hladom. I dunjalucka i ahiretska korist.
skupljac_zeljeza

#6034 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote: Ali hajra od tog drveta nema, jer će nestati istog dana... :-)
Pojačana metafora za vrijeme prije Sudnjeg dana. Kolika je važnost očuvanja okoliša. Ne kaže se da se to učini nego je kauzalna rečenica. U smislu....čak kada bi. Nekada se i tako prevodi.
kerima1

#6035 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

skupljac_zeljeza wrote:
kerima1 wrote: Nisam ja zaboravila ni taj hadis,nego su kontradiktorni jedan drugom,jedan upucuje na beznacajnost ovog svijeta,drugi da se do zadnjeg trena nesto cini! Problem je sto se muslimani drze tog prvog,vidno je. :)
Nisu kontradiktorni nego ti nisi to lijepo posložila. Pokušaj još jednom tako što ćeš sebi predstaviti da je ovaj svijet prolazan gdje provedemo određen broj godina gdje bi se pripremili za ahiret, ali i u tako prolaznom moramo učiniti ga sebi i budućim generacijama ugodnim.
Ma da nisam ja dobro razumila,nego jesu svi drugi od muslimana,zato nas niko ne izvadi iz dna okeana. :cry:
skupljac_zeljeza

#6036 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

kerima1 wrote: Ma da nisam ja dobro razumila,nego jesu svi drugi od muslimana,zato nas niko ne izvadi iz dna okeana. :cry:
Zanimljivo koliko se nemuslimani i nevjernici brinu za sudbinu muslimana. Uvijek me zabrine kada "spašavaju" i "pomažu" muslimane.

"Poslije vjerovanja u Allaha najvrednije djelo je ispoljavati ljubav prema ljudima." Hadis
dustaban

#6037 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

L u c i f e r wrote:
kerima1 wrote:
Islam je definitivno najbolja religija za umrijet ali najgora za ovaj zivot. Gospodo draga muslimani najvise zaostaju upravo zbog toga.
Da potkrijepim ovo hadisom gdje se kaze ' Kod Allaha dunjalukne vrijedi 'ko ni krilce musice'
Ako kod Boga ovaj svijet ne vrijedi kako ce za muslimane vrijediti? ovo je mislim kocnica u globalu za napredak kod muslimana.
Dustaban jeste mrzitelj religija svih,ali treba mu zahvaliti sto kao jedan nemusliman ukazuje na kljucne greske muslimana. :thumbup:
:thumbup:
Hvala vam oboma, iskreno i odsrca.
I hvala svima cije usi, mozak i srce su do kraja otvoreni, koji cijene vise konstruktivnu kritiku nego opasno podilazenje te u prvom prepoznaju prijatelja a u drugome stetocinu.

HVALA !
L u c i f e r

#6038 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Ali ako ga sadiš istog dana, onda je brate besmisleno... :)
skupljac_zeljeza

#6039 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:Ali ako ga sadiš istog dana, onda je brate besmisleno... :)
Odustajem. :mrgreen:
L u c i f e r

#6040 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

skupljac_zeljeza wrote:
:chmoljava:
skupljac_zeljeza

#6041 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
:chmoljava:
Neka ti @kerima objasni. Prije ćete se složiti. :mrgreen:
kerima1

#6042 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Neka ti @kerima objasni. Prije ćete se složiti.
Ne vadi se Kerimom na ono sto ne znas covjeku objasniti ili pokusavas na tebi shvatljiv nacin drugome isto dokazati.
Lucifer govori da to sa sadnjom drveta cik pred sudnji dan ukazuje opet na pripreme za onaj svijet,znaci nije nikakav argument da hadis podstice da se sta radi za ovaj svijet.
drug_profi

#6043 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Uglavnom, vjernik svoj merhametluk i dobrocinstvo izgleda provodi strogo sracunato. Kao ulaganje.
Ja brate racunam da sam to niz vodu bacio, ali neka sam, nekom sam tako pomogao NA OVOM SVIJETU.

Sudeci po opisima, stice se dojam da u tom raju i nije kakva raja, sve go licemjer i sizofren upravnik.
Dole pak, ima rostilj, a raja iskrena. :mrgreen:
Edouard

#6044 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Slabo poznajem Islam, ali u toj Poslanikovoj misli: "Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, ako bude u mogućnosti da je zasadi, neka to učini." kao katolik u njoj vidim duboki smisao.
A razumijevam je na taj način da čovjek uvijek, pa čak i pred sam sudnji dan, treba činiti dobro, u ovom slučaju zasaditi sadnicu, jer sve što je Bog stvorio, čovjeka i prirodu, jest nešto dobro i to dobro treba podržavati i unaprijeđivati do kraja vremena.
Nakon sudnjeg dana sve će biti preobraženo, i čovjek i svemir i sva priroda uključujući i tu sadnicu.
Dakle, bez obzira na to što neće vidjeti ploda dobro ju je posaditi.
Sadnica sama po sebi nije bitna, već je bitna poruka o činjenju dobra na ovom svijetu do zadnjeg trenutka.
Towelie

#6045 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Edouard wrote:Slabo poznajem Islam, ali u toj Poslanikovoj misli: "Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, ako bude u mogućnosti da je zasadi, neka to učini." kao katolik u njoj vidim duboki smisao.
A razumijevam je na taj način da čovjek uvijek, pa čak i pred sam sudnji dan, treba činiti dobro, u ovom slučaju zasaditi sadnicu, jer sve što je Bog stvorio, čovjeka i prirodu, jest nešto dobro i to dobro treba podržavati i unaprijeđivati do kraja vremena.
Nakon sudnjeg dana sve će biti preobraženo, i čovjek i svemir i sva priroda uključujući i tu sadnicu.
Sadnica sama po sebi nije bitna, već je bitna poruka o činjenju dobra na ovom svijetu do zadnjeg trenutka.
Bravo. Eto kako moze da se hadis razume na pravi nacin, a ne kao Lucifer kome moras da crtas.
šatirana_ljubičica

#6046 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

kerima, previše se praviš pametna a nisi upoznata sa osnovama...
izvini, ali morala sam ti to reći, malo je reći da si čudna.
ili hoćeš da ispadneš kul ili fakat ne kontaš neke stvari, a to nekontanje ti proizilazi iz neznanja :)
e hajde sad, sad će ateisti da uživaju gledajući dva vjernika kako se krpe :lol:
šatirana_ljubičica

#6047 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

Towelie wrote:
Edouard wrote:Slabo poznajem Islam, ali u toj Poslanikovoj misli: "Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, ako bude u mogućnosti da je zasadi, neka to učini." kao katolik u njoj vidim duboki smisao.
Bravo. Eto kako moze da se hadis razume na pravi nacin, a ne kao Lucifer kome moras da crtas.
e ali od lucifera je to i za očekivati jel, pa čovjek je ateista, ali što moraš kerimi da crtaš... leleeeeee :lol:
aurora313

#6048 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Mohamad Sissoko wrote:Mnogo predrasuda i mržnje je kod tebe da bi se uopšte moglo detaljno odgovorit na takav post.
Iznutra će krenuti oporavak onda kad im vlast ne bude ucjenjena ili kad ne bude potkupljena, onda kad budu slobodni potpuno tada nece ni trazit opravdanje u religiji za rat i unistavanje nego ce u istoj nalazit izvore za napredak, ovako su jos uvijek u "ratnom stanju" a zapadu to odgovara.
Americka vanjska politika i njihovi kreatori i benefitori bi bili najtuzniji kad bi sutra nestali islamski radikali, mnogo bi im teze bilo opravdat ovo sto rade, kao kad je komunizam pao pa je mnogo teze bilo opravdat slanje trupa da ginu za interese vladajucih.Tzv.islamski terorirzam im je došao kao olakšanje, jbga teže je opravdat krađu od miroljubivih.
Ovo "muslimanska" i "katolicka" sela... :lol:
Optuziti dustabana za to sto tvrdis u prvoj recenici je ne samo pogresno nego i nisko. To sto on barata cinjenicama a ti se bavis nekim emocionalnim porivima, ne umanjuje istinitost onoga sto je on napisao.

Dalje, ..."iznutra ce krenuti oporavak..." (mislis valjda na muslimanstvo) ce se realno dogoditi samo onda kada muslimani shvate da su ponekada sami sebi najveci neprijatelji. Vise je muslimana poginulo zbog unuatrsnjih sukoba unutar islama, nego sto su to prouzrokovali stranci.

Optuzivati Ameriku za jacanje fundamentalizma je takodjer promasena ali populisticka tema. Ako su se muslimani unutar svoje vjere tukli, onda im je trebalo malo povoda da se okrenu protiv Amera, jer na kraju krajeva, Ameri su inovjerci, zar ne? A znamo sta kazu svete knjige kako treba protiv inovjeraca.
dustaban

#6049 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Zahvaljujem i na ovom prethodnom postu, lijepo je vidjet da te neko (konacno) ispravno razumije.

Dakle ja cu i dalje nastaviti da kritikujem sve religije, ali cu isto tako nastaviti da ukazujem na ovaj poseban problem sa islamom koji ga, u rangu sa ostalim religijama, dovodi do jednog opasnog stereotipa o islamu kao religiji onih koji zaostaju.

Ne bih ja ovako govorio da nisam dokazani prijatelj muslimana. Medju tim prijateljima su i neki "zapazeni muslimani" i upravo njihova samokriticnost i potvrda ne samo mojih opaski vec i mnogo vise mi daje tu "drskost" da o tome govorim na nacin kako govorim.

Ja sam taj problem sasvim uprostio i sveo na ono sto sam vec napisao. Greska je IZNUTRA, u sistemu, a IVZ definitivno glavni krivac. Mnoge su dileme koje jos uvijek muce bosanske muslimane, a neke od tih dilema su namjerno stvorene, na koje IVZ nije dala jasan i nedvosmislen odgovor. Kako molim vas nikab (dakle potpuno prekriveno lice, ne sama marama) kako to uopce moze biti dovedeno u benignu sferu licnog izbora? To je zaboga primitivizam i nesto sto je nedopustivo u modernom drustvu. I tacka.
Moram ponoviti i problem neobrazovanih hodza (mislim na opce obrazovanje) koji se salju u narod da budu vaspitaci. Njihov efekat je poguban, oni stvaraju generacije zatucanih gradjana, koji u svemu zaostaju za svojim vrsnjacima recimo katolicke vjeroispovjesti. Ovdje izuzimam pravoslavne vaspitace koji su, u tom intelektualnom smislu, negdje izmedju.

Takvih detalja koji islam vezu sa primitivizmom, zaostajanjem i cine ga ikompatibilnim sa moderrnim drustvom je nazalost mnogo. Ja cu ovaj put preskociti moj "lajtmotiv" (flashu kraj WC sholje) ali je cinjenica da na mnoge ovakve detalje vi reagujete ignorantski ili sa smajlijem. A to je opasna situacija jer samo se stavite u poziciju posmatraca izvana koji na osnovu takvih detalja stvara sliku o cijelom narodu i svima nama.

Ugled i respect kojeg neki narod uziva u svijetu ne ovisi od velicine tog naroda vec od niza ovakvih detalja i ponajvise od broja istaknutih pojedinaca. Niko u svijetu ne zna ko je patrijarh srpske crkve ali svi znaju ko je Djokovic. Je li vi zaista mislite da je snaga bosnjackog naroda u broju hafiza a ne u broju istaknutih istrazivaca, umjetnika, sportista..?!
Zato je steta, ma kakvi steta, to je po meni katastrofa kad gosti SFF-a, nakon sveg onog sjaja i bljestavila sretnu na ulici vehabiju, "stealth" zenu u nikabu, udju u WC...

ali ovo je zaista druga neka tema.
drug_profi

#6050 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Jbg tabane, oprana guzica je ipak civilizacijsko dostignuce. Sa flasom ili bideom svejedno.
Locked