Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Senad666

#601 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

hvala na savjetima, evo stavio sam i na prozor malo, pa vjetar mozda ucini svoje ako ne i moje drmusanje i glumljenje pčele :-) naravno ispuštao sam karakteristično "zujanje" :-)
CvjetnaOaza

#602 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by CvjetnaOaza »

Senad666 wrote:hvala na savjetima, evo stavio sam i na prozor malo, pa vjetar mozda ucini svoje ako ne i moje drmusanje i glumljenje pčele :-) naravno ispuštao sam karakteristično "zujanje" :-)
:lol: :lol:
Ratarka

#603 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ratarka »

Senad666 wrote:hvala na savjetima, evo stavio sam i na prozor malo, pa vjetar mozda ucini svoje ako ne i moje drmusanje i glumljenje pčele :-) naravno ispuštao sam karakteristično "zujanje" :-)
oplakahna zujanje :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#604 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Senade

de drugi put kad to budeš radio, snimi pa stavi na Youtube za sve čili početnike. :lol:

Inače dok čekamo da šta bude od sadnica iz ove 2013. sezone evo moj Bolivian Rainbow kao u Senada već pocrvenjenli od stida:
Image
Senad666

#605 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

Mu'min wrote:Senade

de drugi put kad to budeš radio, snimi pa stavi na Youtube za sve čili početnike. :lol:

Inače dok čekamo da šta bude od sadnica iz ove 2013. sezone evo moj Bolivian Rainbow kao u Senada već pocrvenjenli od stida:
Image
e ovome se nadam mumine....aferim i svaka cast...
Ratarka

#606 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ratarka »

kod mene je sve to drugacije, ne znam sa cim ima veze, ali mislim da cu za par dana ova dva veca presaditi
vide se spaljeni listovi (po rubovima), a sa strana su krenule kao "grancice" - ni nalik na senadovo...ali ne odustajem :)
sve osim ovoga sto jos nije pikirano su razni feferoni
Image
Mu'min

#607 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ratarka

previše dramatiziraš. :)
Sabura bona.
Polahko, sve će biti ako Bog da OK. Paprika je spora i to moraš prihvatiti.
Ratarka

#608 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Ratarka

Sabura bona.
haj' ne ruzi stalno, da znam ne bih pitala, ha ja :-)
Mu'min

#609 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:
Mu'min wrote:Ratarka

Sabura bona.
haj' ne ruzi stalno, da znam ne bih pitala, ha ja :-)
Ne ružim te, već te mijerim. :wink:
Ratarka

#610 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ratarka »

ih tebe, bolje ti je da mi kazes u koje saksije da presadim ovo, trebam li nesto da pazim? tipa sunce da/ne?
faalaa :-)
Mu'min

#611 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ništa sada samo vako ćeraj naprijed. Gledaj da je što više sunca preko dana, da uživa u dnevnoj svjetlosti, ne pretjeruj sa zlijevanjem in ako Bog da polovinom maja na njivu. Pa šta Allah da. :)
Ratarka

#612 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Ništa sada samo vako ćeraj naprijed. Gledaj da je što više sunca preko dana, da uživa u dnevnoj svjetlosti, ne pretjeruj sa zlijevanjem in ako Bog da polovinom maja na njivu. Pa šta Allah da. :)
rado bih ostavila ovdje, na balkonu ili unutra, veci dio, samo par idu na njivu.
Lucazode

#613 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Lucazode »

Koja je vrsta ljute paprike iz tegli sa vodom? Ima ih na pretek po TC-ima. Vegafruit, Šofko itd..
Mu'min

#614 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Lucazode

na ovoj temi smo pričali i o tim paprikama i tada smo rekli, da bi Šofko mogle biti one srbijanske sorta Cigana:
http://www.klix.ba/forum/cili-feferoni- ... 88s75.html
Android Knego

#615 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Android Knego »

samo da se upisem u ovaj klub. tek vidjeh temu.
pozdrav "ljutijem" kolegama... :D
Mu'min

#616 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Dobrodošlica novom članu.
Mora ćemo izmisliti pozdrav na ovj temi. :) Možda "Gori!" a pozdrav nazad:"Vatreno!" :lol:

Nego zanima me da li je ko pokušao prezimiti kakvu sadnicu. One moje na stubištu zgrade su većim dijelom preslile na ahiret, dok su 3x haman preživile. Slika i pokažem.
Ostali?
Senad666

#617 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

Ratarka wrote:kod mene je sve to drugacije, ne znam sa cim ima veze, ali mislim da cu za par dana ova dva veca presaditi
vide se spaljeni listovi (po rubovima), a sa strana su krenule kao "grancice" - ni nalik na senadovo...ali ne odustajem :)
sve osim ovoga sto jos nije pikirano su razni feferoni
Image
meni se čini da su ove sadnice sasvim OK...zdravo izgledaju, presaditi u veću saksiju ili napolje i to je to...za par mjeseci se "ljutimo" :-)

a dzaba se ja glumim pčelu i zujim po stanu, otpala mi jutros tri cvjetića :-(
Oticon

#618 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Oticon »

Senad666 wrote: a dzaba se ja glumim pčelu i zujim po stanu, otpala mi jutros tri cvjetića :-(
Mora da ti je zakazala "onomatopeja" :lol: :lol: :lol: (izvini morala sam)
Senad666

#619 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Senad666 »

Oticon wrote:
Senad666 wrote: a dzaba se ja glumim pčelu i zujim po stanu, otpala mi jutros tri cvjetića :-(
Mora da ti je zakazala "onomatopeja" :lol: :lol: :lol: (izvini morala sam)
danas idem u prirodu da snimim autentične zvukove :-)
Android Knego

#620 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Android Knego »

Mu'min wrote:Mora ćemo izmisliti pozdrav na ovj temi. :) Možda "Gori!" a pozdrav nazad:"Vatreno!" :lol:
:lol: :thumbup:
Capsicum

#621 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

Da se i ja pribiljezim :)

Od prosle godine se bavim uzgojem chilija za vlastite potrebe. Na to me potakla ova tema, a prve sjemenke sam nabavio u Agrikom-u (ako se ne varam, tako se zove firma) na Ilidzi, kod okretaljke. Koja sorta - pojma nemam, na kesici je standardno pisalo ukrasna paprika, capsicum annuum - sto u principu znaci paprika. Posadio sam sjeme u 2 male saksije na prozoru i dobio prosle godine oko 50tak plodova... Obzirom na velicinu saksija - ja prezadovoljan. Inace, i u toku zime su mi radjale papricice, doduse puno manje, po jedna-dvije. Prezimile su obje biljke zimu na prozoru i evo vec ima poneka zelena papricica.

Ove godine sam se malo ozbiljnije poceo baviti ovim hobijem, pa sam nabavio jos nekoliko sorti:
- hungarian black - predivne papricice, kad sazriju budu gotovo crne
- tunisian baklouti - ko voli ljuto sigurno je vec probao harisu, e harisa se pravi od bakloutija. Jako ukusna paprika, na stranu ljutina.
- jalapeno early - o njima ne treba puno pisati, meksicka kuhinja se skoro ne moze zamisliti bez njih
- hungarian red - ovako sam ih ja nazvao, jer ne znam naziv :) U stvari radi se o papricicama koje sam nabavio u Budimpesti na pijaci i posadio. Interesantne crvene male papricice, koje rastu u grozdu. Ljutina - tamam :)

Nedavno sam nabavio i mali plastenik (100x100x50 cm) koji sam montirao na balkon i u njega izbacio sve papricice. Navece mu kao neko kvazigrijanje ubacim 2 flase od 2 litra, napunjene vrucom vodom, a na pod sam stavio stiropor 5 cm. Za sad se biljcice ne bune :) U principu, plastenik mi je vise trebao kao neka zastita od vjetra, nego od zime, ali u svakom slucaju zime kod nas nisu za podcijenit, znamo da nije rijetkost ni snijeg u maju...

Sad mi je u planu napraviti neku vrstu provjetravanja pomocu kompjuterskog ventilatora koji bi trebao da povezem sa termostatom, tako da se odrzava optimalna temperatura u plasteniku i automatski sistem navodnjavanja.

Kad stignem postavicu i koju slicicu...
Mu'min

#622 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Capsicum wrote: - jalapeno early - o njima ne treba puno pisati, meksicka kuhinja se skoro ne moze zamisliti bez njih
- hungarian red - ovako sam ih ja nazvao, jer ne znam naziv :) U stvari radi se o papricicama koje sam nabavio u Budimpesti na pijaci i posadio. Interesantne crvene male papricice, koje rastu u grozdu. Ljutina - tamam :)
Dobro nam došao i hvala na iscrpnom izvještaju. :)
Vidim, da ćemo se nas dvojica još družiti. :D

Jalapeno su moje omiljene familijarne paprike, koje jedu i ženski dio familije inače anti-ljubitelji ljutog. :)

A što se tiče tvog 2hungariran red" da ne izgledaju ovako možda:
Image

Ja ih vodim pod ETNA imenom.
Capsicum

#623 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

Eh, moglo bi biti da su bas ove. U svakom slucaju vidjecemo, dobro napreduju. Za koji mjesec vidjecemo je li to to :)

A sto se tice onih nabavljenih na Ilidzi, evo slicice, doduse ovdje jos nisu sazrile, ne nadjoh bolju sliku sad (edit: evo nadjoh jednu malo bolju).

Image
Image

A sad moram da osmislim nekakve pregradice za plastenik, da mi ne bi doslo do mijesanja sorti kad pocnu sve cvjetat.
Image
Mu'min

#624 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

ove tvoje sorte sa slike su iste kao moje sa ove slike.
Ja to vodim pod Bolivian rainbow :)
Image[/quote]
Capsicum

#625 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

Slicne jesu, ali kod tih tvojih je lisce nekako sitnije, a plodovi spicastiji. Znam da sam nasao nekad na netu jednu sortu koja najvise lici na ovu moju, krizanjem je dobili na nekom univerzitetu u Americi, ali sam zaboravio kako su je nazvali.
Post Reply