Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- Senad666
#601 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
hvala na savjetima, evo stavio sam i na prozor malo, pa vjetar mozda ucini svoje ako ne i moje drmusanje i glumljenje pčele
naravno ispuštao sam karakteristično "zujanje" 
-
CvjetnaOaza
#602 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Senad666 wrote:hvala na savjetima, evo stavio sam i na prozor malo, pa vjetar mozda ucini svoje ako ne i moje drmusanje i glumljenje pčelenaravno ispuštao sam karakteristično "zujanje"
-
Ratarka
#603 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
oplakahna zujanjeSenad666 wrote:hvala na savjetima, evo stavio sam i na prozor malo, pa vjetar mozda ucini svoje ako ne i moje drmusanje i glumljenje pčelenaravno ispuštao sam karakteristično "zujanje"
- Mu'min
#604 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Senade
de drugi put kad to budeš radio, snimi pa stavi na Youtube za sve čili početnike.
Inače dok čekamo da šta bude od sadnica iz ove 2013. sezone evo moj Bolivian Rainbow kao u Senada već pocrvenjenli od stida:

de drugi put kad to budeš radio, snimi pa stavi na Youtube za sve čili početnike.
Inače dok čekamo da šta bude od sadnica iz ove 2013. sezone evo moj Bolivian Rainbow kao u Senada već pocrvenjenli od stida:

- Senad666
#605 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
e ovome se nadam mumine....aferim i svaka cast...Mu'min wrote:Senade
-
Ratarka
#606 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
kod mene je sve to drugacije, ne znam sa cim ima veze, ali mislim da cu za par dana ova dva veca presaditi
vide se spaljeni listovi (po rubovima), a sa strana su krenule kao "grancice" - ni nalik na senadovo...ali ne odustajem
sve osim ovoga sto jos nije pikirano su razni feferoni

vide se spaljeni listovi (po rubovima), a sa strana su krenule kao "grancice" - ni nalik na senadovo...ali ne odustajem

- Mu'min
#607 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ratarka
previše dramatiziraš.
Sabura bona.
Polahko, sve će biti ako Bog da OK. Paprika je spora i to moraš prihvatiti.
previše dramatiziraš.
Sabura bona.
-
Ratarka
#608 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
haj' ne ruzi stalno, da znam ne bih pitala, ha jaMu'min wrote:Ratarka
previše dramatiziraš.
Sabura bona.
- Mu'min
#609 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ne ružim te, već te mijerim.Ratarka wrote:haj' ne ruzi stalno, da znam ne bih pitala, ha jaMu'min wrote:Ratarka
previše dramatiziraš.
Sabura bona.
-
Ratarka
#610 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
ih tebe, bolje ti je da mi kazes u koje saksije da presadim ovo, trebam li nesto da pazim? tipa sunce da/ne?
faalaa
faalaa
- Mu'min
#611 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ništa sada samo vako ćeraj naprijed. Gledaj da je što više sunca preko dana, da uživa u dnevnoj svjetlosti, ne pretjeruj sa zlijevanjem in ako Bog da polovinom maja na njivu. Pa šta Allah da. 
-
Ratarka
#612 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
rado bih ostavila ovdje, na balkonu ili unutra, veci dio, samo par idu na njivu.Mu'min wrote:Ništa sada samo vako ćeraj naprijed. Gledaj da je što više sunca preko dana, da uživa u dnevnoj svjetlosti, ne pretjeruj sa zlijevanjem in ako Bog da polovinom maja na njivu. Pa šta Allah da.
- Lucazode
#613 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Koja je vrsta ljute paprike iz tegli sa vodom? Ima ih na pretek po TC-ima. Vegafruit, Šofko itd..
- Mu'min
#614 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Lucazode
na ovoj temi smo pričali i o tim paprikama i tada smo rekli, da bi Šofko mogle biti one srbijanske sorta Cigana:
http://www.klix.ba/forum/cili-feferoni- ... 88s75.html
na ovoj temi smo pričali i o tim paprikama i tada smo rekli, da bi Šofko mogle biti one srbijanske sorta Cigana:
http://www.klix.ba/forum/cili-feferoni- ... 88s75.html
-
Android Knego
#615 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
samo da se upisem u ovaj klub. tek vidjeh temu.
pozdrav "ljutijem" kolegama...
pozdrav "ljutijem" kolegama...
- Mu'min
#616 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Dobrodošlica novom članu.
Mora ćemo izmisliti pozdrav na ovj temi.
Možda "Gori!" a pozdrav nazad:"Vatreno!" 
Nego zanima me da li je ko pokušao prezimiti kakvu sadnicu. One moje na stubištu zgrade su većim dijelom preslile na ahiret, dok su 3x haman preživile. Slika i pokažem.
Ostali?
Mora ćemo izmisliti pozdrav na ovj temi.
Nego zanima me da li je ko pokušao prezimiti kakvu sadnicu. One moje na stubištu zgrade su većim dijelom preslile na ahiret, dok su 3x haman preživile. Slika i pokažem.
Ostali?
- Senad666
#617 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
meni se čini da su ove sadnice sasvim OK...zdravo izgledaju, presaditi u veću saksiju ili napolje i to je to...za par mjeseci se "ljutimo"Ratarka wrote:kod mene je sve to drugacije, ne znam sa cim ima veze, ali mislim da cu za par dana ova dva veca presaditi
a dzaba se ja glumim pčelu i zujim po stanu, otpala mi jutros tri cvjetića :-(
-
Oticon
#618 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mora da ti je zakazala "onomatopeja"Senad666 wrote: a dzaba se ja glumim pčelu i zujim po stanu, otpala mi jutros tri cvjetića :-(
- Senad666
#619 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
danas idem u prirodu da snimim autentične zvukoveOticon wrote:Mora da ti je zakazala "onomatopeja"Senad666 wrote: a dzaba se ja glumim pčelu i zujim po stanu, otpala mi jutros tri cvjetića :-(![]()
![]()
(izvini morala sam)
-
Android Knego
#620 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mu'min wrote:Mora ćemo izmisliti pozdrav na ovj temi.Možda "Gori!" a pozdrav nazad:"Vatreno!"
- Capsicum
#621 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Da se i ja pribiljezim 
Od prosle godine se bavim uzgojem chilija za vlastite potrebe. Na to me potakla ova tema, a prve sjemenke sam nabavio u Agrikom-u (ako se ne varam, tako se zove firma) na Ilidzi, kod okretaljke. Koja sorta - pojma nemam, na kesici je standardno pisalo ukrasna paprika, capsicum annuum - sto u principu znaci paprika. Posadio sam sjeme u 2 male saksije na prozoru i dobio prosle godine oko 50tak plodova... Obzirom na velicinu saksija - ja prezadovoljan. Inace, i u toku zime su mi radjale papricice, doduse puno manje, po jedna-dvije. Prezimile su obje biljke zimu na prozoru i evo vec ima poneka zelena papricica.
Ove godine sam se malo ozbiljnije poceo baviti ovim hobijem, pa sam nabavio jos nekoliko sorti:
- hungarian black - predivne papricice, kad sazriju budu gotovo crne
- tunisian baklouti - ko voli ljuto sigurno je vec probao harisu, e harisa se pravi od bakloutija. Jako ukusna paprika, na stranu ljutina.
- jalapeno early - o njima ne treba puno pisati, meksicka kuhinja se skoro ne moze zamisliti bez njih
- hungarian red - ovako sam ih ja nazvao, jer ne znam naziv
U stvari radi se o papricicama koje sam nabavio u Budimpesti na pijaci i posadio. Interesantne crvene male papricice, koje rastu u grozdu. Ljutina - tamam 
Nedavno sam nabavio i mali plastenik (100x100x50 cm) koji sam montirao na balkon i u njega izbacio sve papricice. Navece mu kao neko kvazigrijanje ubacim 2 flase od 2 litra, napunjene vrucom vodom, a na pod sam stavio stiropor 5 cm. Za sad se biljcice ne bune
U principu, plastenik mi je vise trebao kao neka zastita od vjetra, nego od zime, ali u svakom slucaju zime kod nas nisu za podcijenit, znamo da nije rijetkost ni snijeg u maju...
Sad mi je u planu napraviti neku vrstu provjetravanja pomocu kompjuterskog ventilatora koji bi trebao da povezem sa termostatom, tako da se odrzava optimalna temperatura u plasteniku i automatski sistem navodnjavanja.
Kad stignem postavicu i koju slicicu...
Od prosle godine se bavim uzgojem chilija za vlastite potrebe. Na to me potakla ova tema, a prve sjemenke sam nabavio u Agrikom-u (ako se ne varam, tako se zove firma) na Ilidzi, kod okretaljke. Koja sorta - pojma nemam, na kesici je standardno pisalo ukrasna paprika, capsicum annuum - sto u principu znaci paprika. Posadio sam sjeme u 2 male saksije na prozoru i dobio prosle godine oko 50tak plodova... Obzirom na velicinu saksija - ja prezadovoljan. Inace, i u toku zime su mi radjale papricice, doduse puno manje, po jedna-dvije. Prezimile su obje biljke zimu na prozoru i evo vec ima poneka zelena papricica.
Ove godine sam se malo ozbiljnije poceo baviti ovim hobijem, pa sam nabavio jos nekoliko sorti:
- hungarian black - predivne papricice, kad sazriju budu gotovo crne
- tunisian baklouti - ko voli ljuto sigurno je vec probao harisu, e harisa se pravi od bakloutija. Jako ukusna paprika, na stranu ljutina.
- jalapeno early - o njima ne treba puno pisati, meksicka kuhinja se skoro ne moze zamisliti bez njih
- hungarian red - ovako sam ih ja nazvao, jer ne znam naziv
Nedavno sam nabavio i mali plastenik (100x100x50 cm) koji sam montirao na balkon i u njega izbacio sve papricice. Navece mu kao neko kvazigrijanje ubacim 2 flase od 2 litra, napunjene vrucom vodom, a na pod sam stavio stiropor 5 cm. Za sad se biljcice ne bune
Sad mi je u planu napraviti neku vrstu provjetravanja pomocu kompjuterskog ventilatora koji bi trebao da povezem sa termostatom, tako da se odrzava optimalna temperatura u plasteniku i automatski sistem navodnjavanja.
Kad stignem postavicu i koju slicicu...
- Mu'min
#622 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Dobro nam došao i hvala na iscrpnom izvještaju.Capsicum wrote: - jalapeno early - o njima ne treba puno pisati, meksicka kuhinja se skoro ne moze zamisliti bez njih
- hungarian red - ovako sam ih ja nazvao, jer ne znam nazivU stvari radi se o papricicama koje sam nabavio u Budimpesti na pijaci i posadio. Interesantne crvene male papricice, koje rastu u grozdu. Ljutina - tamam
Vidim, da ćemo se nas dvojica još družiti.
Jalapeno su moje omiljene familijarne paprike, koje jedu i ženski dio familije inače anti-ljubitelji ljutog.
A što se tiče tvog 2hungariran red" da ne izgledaju ovako možda:

Ja ih vodim pod ETNA imenom.
- Capsicum
#623 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Eh, moglo bi biti da su bas ove. U svakom slucaju vidjecemo, dobro napreduju. Za koji mjesec vidjecemo je li to to 
A sto se tice onih nabavljenih na Ilidzi, evo slicice, doduse ovdje jos nisu sazrile, ne nadjoh bolju sliku sad (edit: evo nadjoh jednu malo bolju).

A sad moram da osmislim nekakve pregradice za plastenik, da mi ne bi doslo do mijesanja sorti kad pocnu sve cvjetat.

A sto se tice onih nabavljenih na Ilidzi, evo slicice, doduse ovdje jos nisu sazrile, ne nadjoh bolju sliku sad (edit: evo nadjoh jednu malo bolju).

A sad moram da osmislim nekakve pregradice za plastenik, da mi ne bi doslo do mijesanja sorti kad pocnu sve cvjetat.

- Mu'min
#624 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
ove tvoje sorte sa slike su iste kao moje sa ove slike.
Ja to vodim pod Bolivian rainbow
[/quote]
Ja to vodim pod Bolivian rainbow
[/quote]- Capsicum
#625 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Slicne jesu, ali kod tih tvojih je lisce nekako sitnije, a plodovi spicastiji. Znam da sam nasao nekad na netu jednu sortu koja najvise lici na ovu moju, krizanjem je dobili na nekom univerzitetu u Americi, ali sam zaboravio kako su je nazvali.