Pocetak rata u Sarajevu
- Dozer
#601 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Keramicka vodovodna cijev Fi 120, za prepadanje mrskog neprijatelja

-
PM72
#602 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ti se prihvati streljačkog naoružanja,popusti vodovodske cijevi.
Nema keramičkih vodovodnih cijevi NP ili fi 120,postoje samo sa kanalizaciju.Ili azbestno cementne.Dedina rora je bila od livenog željeza,vidio sam mu je jedne prilike u gepeku džete.
- exliberal-ex
#603 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Jel ta rora bila na onom caddy sto je izgorio kod ekonomije na samom pocetku.....a dedo ...povali ga murija sto je krao carapePM72 wrote:Ti se prihvati streljačkog naoružanja,popusti vodovodske cijevi.Nema keramičkih vodovodnih cijevi NP ili fi 120,postoje samo sa kanalizaciju.Ili azbestno cementne.Dedina rora je bila od livenog željeza,vidio sam mu je jedne prilike u gepeku džete.
- Dozer
#604 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Vodovodzija ba, neka te

-
PM72
#605 Re: Pocetak rata u Sarajevu
ha ja,ti ćeš meni pričati -pješadinac obični.Dozer wrote:Vodovodzija ba, neka te![]()
![]()
![]()
- Ali Kemal
#606 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Francuzi i Nijemci su od neprijatelja postali saveznici i usli u savez drzava jer ne govore istim jezikom i kulturno su se ubijaliNomo wrote:francuzi i njemci su dva razlicita naroda koja govore sasvim razlicitim jezicima . franzuci imaju svoju drzavu francusku a njemci imaju svoju drzavu njemacku . oni se ubijali u rovovima . vojinik na vojnika , pusku na pusku , bajonet na bajonetu , noz na noz metak na tane , kursum na olovo , top na haubicu . franuzi nisu zivjeli u berlinu i svoje skolske drugarice silovali a njihove muzeve zaklali . njemci nisu zivjeli u zgradama pariza i izveli svoje komsinice i profesorice na silovanje a njihove muzeve i djecu u logore i masovne grobnice . shvatas li razliku izmedju periza i berlina njemaca i francuza u dva rata i razliku kada bosanac jovo u foci zakolje svog kuma basanca muju i pobije mu cijelu familiju . shvatas li se ili se pravis englez .Ali Kemal wrote: Ne razumijem da je tesko da se shvati da je jedini spas insistiranje na toleranciji?pa sada izmedju njih nema granica, zajednicka valuta, demokratija, blagostanje.
Pa Francuzi i Nijemci su se pobili u milionskim ciframa u dva rata,
Jedini je to nacin.
Dobro sta je tvoja poenta? Bosanac Jovo i Bosanac Mujo moraju da budu neprijatelji do sudnjega danaThe Maillé Massacre refers to the murder on 25 August 1944 of 124 of the 500 residents of the commune of Maillé in the department of the Indre-et-Loire. Following an ambush a few days before and in reprisals against activities of the French Resistance, Second Lieutenant Gustav Schlüter and his men organized the massacre and burnt the village. Forty-eight children were among the dead. The SS unit believed to be responsible for the massacre is the SS-Feldersatzbataillon 17 of 17th SS Panzergrenadier Division Götz von Berlichingen (Lieb, 2007). In contrast to Oradour-sur-Glane, the village was rebuilt after the war to its pre-war state
-
todd_smith
#607 Re: Pocetak rata u Sarajevu
anologija ti je glupa jer citava njemacka danas osudjuje rezim iz 1944-te i grade se sto dalje od toga, kao vlada i kao ljudiAli Kemal wrote:
Francuzi i Nijemci su od neprijatelja postali saveznici i usli u savez drzava jer ne govore istim jezikom i kulturno su se ubijali![]()
Dobro sta je tvoja poenta? Bosanac Jovo i Bosanac Mujo moraju da budu neprijatelji do sudnjega danaThe Maillé Massacre refers to the murder on 25 August 1944 of 124 of the 500 residents of the commune of Maillé in the department of the Indre-et-Loire. Following an ambush a few days before and in reprisals against activities of the French Resistance, Second Lieutenant Gustav Schlüter and his men organized the massacre and burnt the village. Forty-eight children were among the dead. The SS unit believed to be responsible for the massacre is the SS-Feldersatzbataillon 17 of 17th SS Panzergrenadier Division Götz von Berlichingen (Lieb, 2007). In contrast to Oradour-sur-Glane, the village was rebuilt after the war to its pre-war state
dok srbi izabrase za premijera lika koji je sa seseljom bio iznad sarajeva dok se velicala velika srbija i nacionalizam i cetnici
- Dozer
#608 Re: Pocetak rata u Sarajevu
E, to bi najvise pasalo ovoj imbecilnoj BHS matrici, tj. njenim kreatorima i vodjama u vidu etno-nacionalistickih stranaka. Na kraju krajeva, oni se upravo i polomise da te "defaultne vrijednosti" ovdje ostanu do kraja svijeta, jer to njima, njihovoj djeci i djeci djece od djece osigurava beskonacno blagostanje. Ende.Dobro sta je tvoja poenta? Bosanac Jovo i Bosanac Mujo moraju da budu neprijatelji do sudnjega dana![]()
- uglavnomja
#609 Re: Pocetak rata u Sarajevu
na temu ...
'naci cijevi rore dedo carape ... sta bi sa carapama?
'naci cijevi rore dedo carape ... sta bi sa carapama?
- Dozer
- Ali Kemal
#611 Re: Pocetak rata u Sarajevu
todd_smith &co
Znaci moraju biti neprijatelji, nema druge?
- exliberal-ex
#612 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Pa cekaj zar njega nisu povalili-uhapsili Topini u kafani RS gdje mu je bio stab ( ispod Bicakcica) tamo negdje krajem 92....nasli pun tamic carapa......ili sam ga zamjenio sa nekim drugim.....znam da su carape bile "dokazni material"PM72 wrote:ha ja,ti ćeš meni pričati -pješadinac obični.Dozer wrote:Vodovodzija ba, neka te![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a čuj Dedo "pao" na čarapama...e svašta ovdje možeš pročitati.
ps
sad ste me zadeverali bas...
-
todd_smith
#613 Re: Pocetak rata u Sarajevu
niko to ovdje osim tebe ne potencira i ne guraAli Kemal wrote:todd_smith &co
- uglavnomja
#614 Re: Pocetak rata u Sarajevu
pa kljuc blizuexliberal-ex wrote:Pa cekaj zar njega nisu povalili-uhapsili Topini u kafani RS gdje mu je bio stab ( ispod Bicakcica) tamo negdje krajem 92....nasli pun tamic carapa......ili sam ga zamjenio sa nekim drugim.....znam da su carape bile "dokazni material"PM72 wrote:ha ja,ti ćeš meni pričati -pješadinac obični.Dozer wrote:Vodovodzija ba, neka te![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a čuj Dedo "pao" na čarapama...e svašta ovdje možeš pročitati.
ps
sad ste me zadeverali bas...
-
PM72
#615 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Nešto se ne sjećam da je u ratu neko "pao" radi čarapa,keksa ili televizija.Nisu padali ni radi mnogo gorih stvari poput zalaganja i pogibija ljudi.Ali mi je nekako taj Dedo skroz ispario iz sjećanja,nekako je nestao poput "Luna kralja ponoći".Čvaknuo je ljiljana a što jest - jest,zaslužio ga je.U svakom belaju je bio.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#616 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Dedo carape Italijan marlboro. O drugopomenutom se naravno ne smije
-
FreakyStyley
#617 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Dobio sam neke odgovore, ali me ovo jos uvijek najvise zanima...FreakyStyley wrote:Ja mislim da je postavljaca teme, izmedju ostalog, zanimao pocetak rata iz neke psiholosko-socioloske perspektive, sto je i meni uvijek bilo najzanimljivije. Odnosno, kako se nekome desi neki klik u glavi i on je danas spreman pucati na nekoga s kim je jucer pio kafu, is'o na more, u razred itd.
Tipican primjer za to bi bio recimo Nele Karajlic. Mada, ne bih volio da tema ode u smjeru njegovog srbovanja ili njegovog lika i (ne)djela, nego eto, kazem, dobar je primjer toga. Covjek koji je bio neka hajmo rec ikona sarajevskog asfalta i ciji je bend bio dio pop kulture tog grada jednog dana se jednostavno okrene za 180 stepeni.
Dobro, mnogi ce rec da je to postepen proces koji se odvija vremenom a kulminira sa jednim naglim zaokretom u pravom trenutku, ali opet je fenomen. Barem meni licno.
Isto tako, s druge strane, mi je fenomen odbijanje da se vjeruje da je rat moguc i da moze pocet. Da, znam da su ljudi bili odgajani na odredjeni nacin, sa usadjenim odredjenim sistemom vrijednosti ali mi nije i nikad nece bit jasno da se recimo dok je jedan dio grada padao i bio okupiran, u drugom dijelu grada igrao basket ili pila kafa, a niko nije vjerovao da ce se desit to sto se desilo. Da ne govorim da je rat u Hrvatskoj vec buktao itd. Tipicna bosanska naivnost, u kombinaciji sa kurcoboljom ili nesto vise od toga?
S kim god da sam pricao od ovih koji pamte, svi su bili apsolutno iznenadjeni. Prvo ratom, pa onda obimom rata. Odnosno agresije, to je puno prikladniji termin.
Dakle, jedna strana zabezeknuta i iznenadjena do zadnjeg trenutka, a druga vec uveliko informisana u vezi svega i spremna da ostvari ratne ciljeve, puca po vrsnjacima, djeci, sugradjanima, poznanicima.
Ocito je da su u postavljanju optimalnih uslova za agresiju bitnu ulogu odigrale tajne sluzbe i mediji (sto je u kombinaciji sa velikosrpskim tendencijama ogromnog dijela srpskog stanovnista i barbarske zelje za krvlju, rezultiralo krvavim ratom), barem je to zakljucak do kojeg se dodje iz ove perspektive, ali cinjenica da je sve to postignuto mi je i dalje frapantna.
Mozda je moje razmisljanje naivno, mozda je pogresno, ali ja se rata ne sjecam bas previse. Sjecam se igranja lopte u podrumu, trcanja na mjestima gdje je snajper pucao, nekih zvukova, spavanja na podu i neke tihe panike i straha, folija na prozorima, dima itd. Ne sjecam se bas tacno definisanih dogadjaja, vise nekih slika i mirisa. Rodjen sam 1992.
- uglavnomja
#618 Re: Pocetak rata u Sarajevu
PM72 wrote:Nešto se ne sjećam da je u ratu neko "pao" radi čarapa,keksa ili televizija.Nisu padali ni radi mnogo gorih stvari poput zalaganja i pogibija ljudi.Ali mi je nekako taj Dedo skroz ispario iz sjećanja,nekako je nestao poput "Luna kralja ponoći".Čvaknuo je ljiljana a što jest - jest,zaslužio ga je.U svakom belaju je bio.
sjecas li se jukih garaza
niko nije pao, naravno, a svi su sve znali.
sto se dede tice, fakat ...
evo jedan tekst
http://haler.blogger.ba/arhiva/2011/06/06/2778263
zet iz kalinovika, pripadnik arbih
-
PM72
#619 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Šta je bilo u Jukinim garažama? Pošto sam bio MUP-ovac,nisam tamo imao pristup.Sjećam se tena što su nosili svi Jukini vojnici i to onih Jugosport iz skladišta na Stupu.Na kraju su i mene zapale i sjećam se da su iz njih noge smrdile k'o da su bile potopljene u septičkoj.
Na Stupu i Otesu je u svakoj kući bilo čokoladica iz Zore a na Juki je zvono kako je on sve pokrao.Juka je pokupio materijal iz Standarda i napravio ljudima kombinezone.
Na Stupu i Otesu je u svakoj kući bilo čokoladica iz Zore a na Juki je zvono kako je on sve pokrao.Juka je pokupio materijal iz Standarda i napravio ljudima kombinezone.
- uglavnomja
#620 Re: Pocetak rata u Sarajevu
PM72 wrote:Šta je bilo u Jukinim garažama? Pošto sam bio MUP-ovac,nisam tamo imao pristup.Sjećam se tena što su nosili svi Jukini vojnici i to onih Jugosport iz skladišta na Stupu.Na kraju su i mene zapale i sjećam se da su iz njih noge smrdile k'o da su bile potopljene u septičkoj.
od hrane do igracaka ....
- KatarinaKosaca
#621 Re: Pocetak rata u Sarajevu
I samoposlugu u mojoj ulici. Bio on licno I jos njegova trojica. Prije toga bila zakljucana nekoliko dana nitko je iz mahale nije barnuo. Da je krao jeste kao lasica. Ni Topa I njegovi nisu bili bolji.PM72 wrote:Šta je bilo u Jukinim garažama? Pošto sam bio MUP-ovac,nisam tamo imao pristup.Sjećam se tena što su nosili svi Jukini vojnici i to onih Jugosport iz skladišta na Stupu.Na kraju su i mene zapale i sjećam se da su iz njih noge smrdile k'o da su bile potopljene u septičkoj.
-
PM72
#622 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Nije mi namjera da branim Juku ili da ga veličam ali Juka se najmanje okoristio od svih "narodnih" komandanata.Više su pokrali njegovi komandirčići tipa Edo sa Otoke nego što je zapalo Juku i njegovu Žaklinu.Mogu ti sad navesti bar 30 ljudi koji su bili po komandama i sad su milioneri.Počev od prijeratnog portira iz Zraka Ese Radeljaša pa do Backovića ili Tope.
- uglavnomja
#623 Re: Pocetak rata u Sarajevu
PM72 wrote:Nije mi namjera da branim Juku ili da ga veličam ali Juka se najmanje okoristio od svih "narodnih" komandanata.Više su pokrali njegovi komandirčići tipa Edo sa Otoke nego što je zapalo Juku i njegovu Žaklinu.Mogu ti sad navesti bar 30 ljudi koji su bili po komandama i sad su milioneri.Počev od prijeratnog portira iz Zraka Ese Radeljaša pa do Backovića ili Tope.
cinjenioca je da su svi jukini imali pristup robi i uzimali sta im treba ... bar u pocetku i dok je bilo svega.
- KatarinaKosaca
#624 Re: Pocetak rata u Sarajevu
moguce da je krao pa dijejio jer je volio taj zonfa pred kamerama. Moguce je sto kazes sto opet ne znaci da nije krao.PM72 wrote:Nije mi namjera da branim Juku ili da ga veličam ali Juka se najmanje okoristio od svih "narodnih" komandanata.Više su pokrali njegovi komandirčići tipa Edo sa Otoke nego što je zapalo Juku i njegovu Žaklinu.Mogu ti sad navesti bar 30 ljudi koji su bili po komandama i sad su milioneri.Počev od prijeratnog portira iz Zraka Ese Radeljaša pa do Backovića ili Tope.
- zateznistub
#625 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Dobro je krenulo,
u narednih par postova očekujem izjave i činjenjice kako su i Juka i Caco i svi oni dirketni krivci za početak rata!
u narednih par postova očekujem izjave i činjenjice kako su i Juka i Caco i svi oni dirketni krivci za početak rata!