Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

fantom slobode wrote:
jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote: Ti to odmah pretvori u unitarnu je li?Ima mnogo nacina da se zaustavi .
Kao na primjer?

Evo konkretno:

Recimo seljacima u Drinovcima kod Posusja treba put do Gruda (u cijelom kraju su 100% Hrvati). Dvije opcine nemaju para za isti i traze izdvajanje iz budzeta sa viseg nivoa. Istovremeno, recimo na tom visem nivou koji ima para odluce neki Srbi da ne daju pare za ovo. U stvari ne moramo ga uopste etiketirati nekom etnijom, nazovimo ga 'neki vazan cova'. Dakle neki vazan cova na visem nivou (ili grupa njih) kazu "mi hocemo da pravimo put izmedju Berkovica i Nevesinja" (100% srpski kraj) - "za vas put za Drinovce - para nema". Onda ovi iz Drinovaca kazu "pa vidi majku mu, ovaj neki vazan cova je Srbin, i vidi majku mu jos hoce nama pare da uzme i da pravi put nekim srpskim selima, a nama neda jer smo mi - Hrvati".

E hajd sad ti objasni ili neko drugi kako bi ti ovo sprijecio?
sa onim tvojim formacijskim rjesenjem(rjesenjem podrzanim od formacija) sigurno ne...
Daj odgovor sa cime onda da.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote:
jeza u ledja wrote: Kao na primjer?

Evo konkretno:

Recimo seljacima u Drinovcima kod Posusja treba put do Gruda (u cijelom kraju su 100% Hrvati). Dvije opcine nemaju para za isti i traze izdvajanje iz budzeta sa viseg nivoa. Istovremeno, recimo na tom visem nivou koji ima para odluce neki Srbi da ne daju pare za ovo. U stvari ne moramo ga uopste etiketirati nekom etnijom, nazovimo ga 'neki vazan cova'. Dakle neki vazan cova na visem nivou (ili grupa njih) kazu "mi hocemo da pravimo put izmedju Berkovica i Nevesinja" (100% srpski kraj) - "za vas put za Drinovce - para nema". Onda ovi iz Drinovaca kazu "pa vidi majku mu, ovaj neki vazan cova je Srbin, i vidi majku mu jos hoce nama pare da uzme i da pravi put nekim srpskim selima, a nama neda jer smo mi - Hrvati".

sa onim tvojim formacijskim rjesenjem(rjesenjem podrzanim od formacija) sigurno ne...

Tebi taj odgovor i ne treba, imas formacije, nisi tu tu previse zainteresovan, ovo cisto spektla radi...
Prozor

Post by Prozor »

jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote:
jeza u ledja wrote: Kao na primjer?

Evo konkretno:

Pjesmom
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

@ fantom
Dakle, na dva topica ti postavim konkretno pitanje i ti u oba slucaja ne znas da odgovoris, vec mislis da je dovoljno ubacivanje ispraznih sarkasticnih doskocica. Eto, imas publiku, pa nek ti se vesele.

bla bla bla
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote: Pa ne moze onda biti Republika Srpska!
Zasto ne?
U Belgiji se vecinsko Valonska jedinica zove Valonija, a Flamanska Flandrija.
Mozda ce RS nekad biti spremna da promeni ime, al trenutno nije. Ono sto imamo je da se RS tako zove, pa se zove. Ako vec nece da menja ime, zasto ne menjati ono sto moze da se promeni?
fantom slobode

Post by fantom slobode »

jeza u ledja wrote:@ fantom
Dakle, na dva topica ti postavim konkretno pitanje i ti u oba slucaja ne znas da odgovoris, vec mislis da je dovoljno ubacivanje ispraznih sarkasticnih doskocica. Eto, imas publiku, pa nek ti se vesele.

bla bla bla
Ti si svoje rekao, sa formacijama se nikada nije razgovaralo. :-D :-D :-D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

fantom slobode wrote:

bla bla bla
Nema problema, necemo dalje.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote:

bla bla bla
Nema problema, necemo dalje.
Znam, formacije nisu bas najspremnije, zato i razgovaraju...A zao mi je sto tako razmisljas, mnogi ljudi su zivjeli zajedno i zivjece uprkos pritiscima.
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote:
Cogni cogni, nisam ja kriv sto ti dokazujes ono sto ja cijelo vrijeme tvrdim. Da je moguće putovanje kroz vrijeme, mozda bi i shvatio tvoj komentar kao komentar nekoga ko dolazi iz srednjeg vijeka. Ko cogni vlada nad tobom danas? Svojim komentarom ti pokazujes da si nacionalista i da slijedis ideologiju koju su ''popularizovali'' Karadzic, Pavelić, Hitler.

Kakva je razlika izmedju vas nacionalista koji ne zelite da vladom upravljaju pripadnici drugog naroda, od kriminalaca koji ne zele da vladom upravljaju sposobni ljudi.
Nema potrebe da ekstrapolirash moje stavove, slobodno me pitaj sta mislim o bilo kojoj temi. Recimo, voleo bih da je vec danas stanje takvo da Bosnjak moze biti premijer RS-a, ali, nazalost, za to cemo ocevidno pricekati bar josh koju deceniju.
Ako se ipak odlucis da nagadjas sta ja mislim, molim te ulozi malo vishe mentalnog napora, pa da to sto mi pripisujesh bude konzistentno sa onim sto sam ja ovde govorio.
Takodje, ne znam zasto u svakoj recenici ponavljash da sam nacionalista, bilo direktno, bilo indirektno, zar to nije dovoljno napisati jednom?

Zaista mislim da je suvisno objasnjavati potrebu ekonomske nezavisnosti koju osecaju Srbi i Hrvati u BiH. Kako god da se trose novci, svi misle da ih oni drugi potkradaju ili pak parazitiraju. Zar nije tako bilo i u bivsoj Jugi.

Ovako, RS moze za svoje novce da gradi autoputeve (samo sto nisu, vec nekoliko godina :-) ) i ulaze sredstva tamo gde misli da je najbolje, umjesto da se nada da ce neko drugi bolje brinuti o interesima RS-a.

Po mom skromnom iskustvu, najteze je kad se pokaze potreba da se objasne zdravorazumske stvari, ne toliko zbog toga sto se one tesko objasnjavaju, vec sto problem najcesce lezi u onome ko to treba da cuje.
Primjerice, ako nadjete nekog ko ne zna da zakopca kosulju sa 30 godina, ocekujte da cete imati poteskoce u objasnjavanju, iako je kopcanje prilicno jednostavno (bar ja nisam imao previse poteskoca da naucim :)).
cogni cogni ....

sve to sto kazes (boldirano) i ima neke logicne veze. Samo problem je sto to samo funkcionise u glavama ideologa nacionalizma. Sta cu kad je tako.

Kazes suvisno je objasnjavati potrebu ekonomske nezavisnosti koju osecaju Srbi i Hrvati u BiH i strah da vas neko iz nekog drugog naroda podkrada. I u strahu od toga vi ste spremni da vas podkrada neko vas, jer je to manje zlo nego sto bi bilo kad bi vas pokrado neko tudji.

Taj koncept je klasicni primjer nacionalisticke ideologije a koja stvarnu svrhu ima izrabljivanje, pazi sad, ne tudjeg vec vlastitog naroda. Da skratimo proces dokazivanja, odi u Republiku Srpsku tamo preko polovine stanovnistva grca u bijedi, nikome u Evropi nije gore izuzev Albancima na Kosovu i na sjeveru Albanije. RS je prosperitetna samo u udarnim vijestima na drzavnoj televiziji. I situacija je trenutno takva da se u RS cak ni narodni poslanici ne pitaju ni pisljiva boba za trosenje javnih prihoda RS i ti kazes necete da vam se pita neko drugi... samo si trebao dodati osim naseg vođe.

Drugo (ono za autoputeve), na pocetku odmah da rascistimo. Ne postoje interesi Republike Srpske vec interesi stanovnistva koji zive na prostoru Republike Srpske. Nece ti se RS vozati autoputem nego njeni stanovnici. Drugo, RS ne moze samostalno izdrzati niti da prehrani socijalno ugrozeno stanovnistvo, a kamo li da gradi autoputeve. Al vas je vodja izabro da gradi autoput a da narod (njegov) skapava od gladi.
nokturno

Post by nokturno »

Vodenjak wrote:
Prozor wrote:
cogni wrote: Ne znam sta je problematicno u Kutiljerovim mapama? Od 10 najvecih BiH gradova Bosnjaci bi imali vlast u 8, (Sarajevo, Bihac, Mostar, Tuzla, Zenica, Brcko, Prijedor, Doboj) a Srbi u 2 (Banja luka, Bijeljina).
Ja sam vec rekao da je taj plan trebalo prihvatiti ali iskljucivo zbog spasavanja zivota i preventiranju rata. No, ne vjerujem da bi SDS a ni HDZ to do kraja ispostovali...
Bravo @Prozor!!! :thumbup:
Ne vidjeh ovaj post prije pa da sad odgovorim..povrsno, jer za vise nemam vremena.

Kutiljerov plan je bio do jaja, Srbi dobijali 52% teritorije sa ne znam kojim brojem stanovnistva, Hrvati dobili kompletnu dolinu Neretve i skoro pa cijeli danasnji Srednjebosanski Kanton, ukljucujuci Travnik, Bugojno (koliko se sjecam)

I nije tacno za Sarajevo a ni za Brcko. Sarajevo je trebalo biti svacije ili nicije, kako god ti volja, a po onoj karti koju nedavno nadjoh i koja predstavlja Kutiljerov plan podjele, Brcko je pripadalo Srbima a zapadni dio opstine Hrvatima.

Ja ovim ne govorim je li ga trebalo potpisati ili ne, samo kazem da je bio maksimalno nepravedan spram Bosnjaka
liberal

Post by liberal »

nokturno wrote:
Vodenjak wrote:
Prozor wrote: Ja sam vec rekao da je taj plan trebalo prihvatiti ali iskljucivo zbog spasavanja zivota i preventiranju rata. No, ne vjerujem da bi SDS a ni HDZ to do kraja ispostovali...
Ne vidjeh ovaj post prije pa da sad odgovorim..povrsno, jer za vise nemam vremena.

Kutiljerov plan je bio do jaja, Srbi dobijali 52% teritorije sa ne znam kojim brojem stanovnistva, Hrvati dobili kompletnu dolinu Neretve i skoro pa cijeli danasnji Srednjebosanski Kanton, ukljucujuci Travnik, Bugojno (koliko se sjecam)

I nije tacno za Sarajevo a ni za Brcko. Sarajevo je trebalo biti svacije ili nicije, kako god ti volja, a po onoj karti koju nedavno nadjoh i koja predstavlja Kutiljerov plan podjele, Brcko je pripadalo Srbima a zapadni dio opstine Hrvatima.

Ja ovim ne govorim je li ga trebalo potpisati ili ne, samo kazem da je bio maksimalno nepravedan spram Bosnjaka
velika razlika i sada
srbi imaju 49
hrvati drze zapadnu hercegovinu,
brcko je svacije i nicije premda srbi polazu pravo na njega
sarajevo je zvanicno svacije ( al kad bi se salili)
jedina velika razlika je 100.000 nastradalih i poruseno vise od pola drzave

jebiga bolje da je plan usvojen...makar "samo" za ti 100.000 :x
Fratris

Post by Fratris »

nokturno wrote:
Vodenjak wrote:
Prozor wrote: Ja sam vec rekao da je taj plan trebalo prihvatiti ali iskljucivo zbog spasavanja zivota i preventiranju rata. No, ne vjerujem da bi SDS a ni HDZ to do kraja ispostovali...

Ovo o cemu pricas je Vance-Owen plan, to jest jedna od varijanti. Cutileirov plan je bio drugaciji.
nokturno

Post by nokturno »

liberal wrote:
velika razlika i sada
srbi imaju 49

Razlika jeste, bez obzira sto se tebi cini da nije ali ne kazem da je vrijedilo zrtava. Po meni trebalo ga je odbiti ali pod uslovom da je priprema za rat bila bolja. Plan je bio totalno nepravedan i pristrasan.

Medjutim, pristajanje na federalizaciju danas bilo bi u stvari prihvatanje Kutiljerovog plana sa izvjesnim pogorsanjima.
Ovo o cemu pricas je Vance-Owen plan, to jest jedna od varijanti. Cutileirov plan je bio drugaciji.
Nije tacno, karta koju sam nasao na netu odnosila se na Kutiljerov plan. Ako laze izvor lazem i ja.
liberal

Post by liberal »

nokturno wrote:
liberal wrote:
velika razlika i sada
srbi imaju 49

Razlika jeste, bez obzira sto se tebi cini da nije ali ne kazem da je vrijedilo zrtava. Po meni trebalo ga je odbiti ali pod uslovom da je priprema za rat bila bolja. Plan je bio totalno nepravedan i pristrasan.

Medjutim, pristajanje na federalizaciju danas bilo bi u stvari prihvatanje Kutiljerovog plana sa izvjesnim pogorsanjima.
eh da je babi m...bila bi baba sa m...

dosta vise te price da se bolje organizovalo, da je ovo , da je ono
kazes trebalo ga je odbit ali...e vidis to ALI je veoma bitna stvar..to ali je donekle doprinjelo tom zalosnom broju
Fratris

Post by Fratris »

nokturno wrote: Nije tacno, karta koju sam nasao na netu odnosila se na Kutiljerov plan. Ako laze izvor lazem i ja.
Ovo je Cutileirov plan Image

Ovo o cemu ti pricas, gdje Hrvatima ide dolina Neretve i cijela Srednja Bosna, je Vance-Owenov plan:

Image
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Image

Carrington-Cutileiro

Mapa iz 1993 iza izdaje HVO:a

Image

A blentitetsku ljepotu znate kako izgleda sada!!

Ja licno sam iz Bosanske Krajine (BL) ali radoh bih pristao na plan
Carrington-Cutileiro, jer bar tad nebih bilo "rs", ni 100 000 ubijeni! :x

Gdje je sad Posavina, Doboj, Prijedor, Mostar i Podrinje....
MuaDib

Post by MuaDib »

Ovo je Cutileirov plan Image

Ovo je Vance-Owenov plan:

Image

Ljudi rat je odavno završio a ove karte nisu relevantne na sreću ili na žalost.
nokturno

Post by nokturno »

liberal wrote:

kazes trebalo ga je odbit ali...e vidis to ALI je veoma bitna stvar..to ali je donekle doprinjelo tom zalosnom broju
Opet zamjena teza liberal, krivi smo mi sto nismo pristali na ucjene pa je poginulo 100.000 ljudi....a nisu krivi oni koji ih pobise.

Fratris, ovo sigurno nije Kutiljerov plan, to je etnicka karta BiH iz 91'.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokturno wrote:
liberal wrote:

Opet zamjena teza liberal, krivi smo mi sto nismo pristali na ucjene pa je poginulo 100.000 ljudi....a nisu krivi oni koji ih pobise.

.
Naravno da stvarna krivica lezi u onome ko je pobio ljude.
Ali i nasa krivica je u tome sto nismo shvatali da ce toliko ljudi biti pobijeno, tj. sto se nismo odbranili najbolje sto smo mogli - i ovdje govorim iskljucivo o politickoj, ne vojnoj nesposobnosti.
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

jeza u ledja wrote: Pa isti taj SDP postavi covjeka Hrvata kojeg izaberu Bosnjaci. Je li to u redu? Kako niko na ovoj temi nije nijednom odgovorio na ovo premda sam vec nekoliko puta spomenuo? "Iracionalni strah", kakav ba iracionalni, eto ti primjera crno na bijelo, a to je samo pocetak.
Pa sta je trebao SDP uraditi, postaviti Ljubica?!
Problem i jeste u tome sto je nacionalistima bitno koje je nacionalnosti neko na vlasti, a ne da li je sposoban. I ne samo to, nego im ni svi Hrvati nisu podobni.
SDP samo igra po pravilima igre (koja su apsolutno nastimana po ukusu nacionalistickih stranaka).
Fratris

Post by Fratris »

nokturno wrote: Fratris, ovo sigurno nije Kutiljerov plan, to je etnicka karta BiH iz 91'.
Pa to je i bio plan, pobogu. Podjela po vecinama u opcini, bile one relativne ili apsolutne.
Fratris

Post by Fratris »

DrugaGimnazija wrote: Pa sta je trebao SDP uraditi, postaviti Ljubica?!
Problem i jeste u tome sto je nacionalistima bitno koje je nacionalnosti neko na vlasti, a ne da li je sposoban. I ne samo to, nego im ni svi Hrvati nisu podobni..
Reci ti meni zasto SDP nije imao kandidata za Bosnjackog clana predsjednistva. I da li to mozda ima neke veze s velikim brojem glasova koje je Komsic dobio u recimo Gracanici?
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote:
@Jeza jeza... :-) :-)

Izbori nisu bili nacionalno prebrojavanje...
.
Izbor za HRVATSKOG clana predsjednistva jeste nacionalno prebrojavanje.
Ako pogledas u izborni zakon, izbori nisu nacionalno prebrojavanje i po zakonu svi Hrvati (ako zele) mogu glasati za clana Predsjednistva iz reda Bosnjackog naroda.
Takav je ovaj trenutni nakaradni sistem. Don't shoot the messenger.
Ne zaboravi da sva tri clana Predsjednistva trebaju predstavljati i zastupati sve narode (i ostale), a ne samo onaj narod iz kojeg dolaze. Kamo srece da se svi oni brinu o svim gradjanima, kao sto se Komsic brine i zastupa sve narode (naravno, iz perspektive stranke kojoj pripada).
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

DrugaGimnazija wrote:
jeza u ledja wrote: Pa isti taj SDP postavi covjeka Hrvata kojeg izaberu Bosnjaci. Je li to u redu? Kako niko na ovoj temi nije nijednom odgovorio na ovo premda sam vec nekoliko puta spomenuo? "Iracionalni strah", kakav ba iracionalni, eto ti primjera crno na bijelo, a to je samo pocetak.
Pa sta je trebao SDP uraditi, postaviti Ljubica?!
Problem i jeste u tome sto je nacionalistima bitno koje je nacionalnosti neko na vlasti, a ne da li je sposoban. I ne samo to, nego im ni svi Hrvati nisu podobni.
SDP samo igra po pravilima igre (koja su apsolutno nastimana po ukusu nacionalistickih stranaka).
Mozemo mi do sutra polemisati o tome zasto je SDP kandidovao Komsica. U sustini, ja smatram da je to bio dobar izbor, ne zbog izbornog inzenjeringa vec njega kao covjeka.

ALI, njihovi razlozi su sasvim nebitni, sve i da Komsic nije na kraju izabran. Ovo je samo primjer kako Hrvati i teoretski i prakticno mogu biti preglasani.

Tacno, pravila igre su nastimana po ukusu nacionalista. Zato ih i treba mijenjati. A Hrvati u tome danas ispadose donji, zato nije ni cudo sto su oni najglasniji. I bez obzira sto su sami pali - sami se uboli buduce generacije Hrvata ne trebaju ispastati zbog svojih predaka. Naravno, dok god mjenjanje pravila ne ide naustrb drugih.
corto malteze

Post by corto malteze »

Evo jedne kontradiktornosti,
Ako se bošnjačke političke elite kunu u suživot i multikulturalni duh BH naroda zašto se onda boje suživota u nekakvim federalnim jedinicama?

nije li apsurd kazati da samo unitarna BIH bez entiteta i kantona može biti građanska?

Zašto kantonizirana ili federalizirana BIH ne bi mogla bit ujedno i građanska?

Kužite. Propagira se teza da samo BIH kakvu vidi Sarajevo može biti građanska.

Građanski karakter neke države apsolutno ne ovisi o unutarnjem uređenju,

Čak sam mišljenja da bi manjinski dio nekog naroda u većinskom kantonu prije odahnuo nego u ovakvoj nikakvoj situaciji ako bi se situacija iznormalizirala a mislim da sve vidu više normalizaciji BIH od ovog, Od Daytona je gora samo unitarna BIH iz 91.e. TO smo imali pa šta samo dobili? Možda rat.
Post Reply