Pa zato Carville i naglasava "traditionally" sto se tice Trumpovog underperformansa.ultima_palabra wrote: ↑26/08/2024 19:19Sa a i b se se slazem, sa c ne toliko. Poslije debate, Trump je imao 49% i 3% prednost u prosjeku. Jel to znaci da je u stvarnosti imao 52% i 6% prednosti? Vrlo tesko, toliko nikad nije imao u svim ovim godinama koje je aktivan.jeza u ledja wrote: ↑26/08/2024 17:22Ha, evo tacno ovo sto sam govorio:jeza u ledja wrote: ↑22/08/2024 18:13
Od toga oduzmi jedno 4% sto ankete uvijek nekako naginju prema Demokratama (kao recimo prosli put kad je Biden pobijedio za 3.9% manje) i jos jedno bar 2% koliko je potrebno viska da bi Demokrati uzeli electoral college (kao recimo 2016-e kad je Clinton dobila popular vote za 2.1% i opet izgubila) i dobijes Harris mora biti na bar +6% na dan izbora (ne samo danas) da bi to bila teritorija sigurne pobjede.
Sa ovim danas na preko 3% je tek usla u neku teritoriju gdje su bare-bare.
(Na 5:19)
Znaci:
a) Anketa u augustu nije nuzno isto sto i anketa u novembru;
b) Zbog electoral college treba ti barem 3% viska u popular vote; i
c) Trump je do sada underperform u anketama u odnosu na konacne rezultate izbora.
Ali razumijem zasto demokrati pricaju to.
Moje licno misljenje je da Demokratama treba bar 5% viska na dan izbora u anketama da budu favoriti, a 6% da bude sigurno. Na 3% smo na nuli.
PS: Ankete tokom godine i ankete na dan izbora nisu ista stvar sto se tice over/under performansa odredjenog kandidata. Nije tesko pretpostaviti da ce anketirani biti vise "off" sto smo dalje od dana izbora, jer znaju da nije dan odluke. U ovom slucaju u korist Trumpa. U tom tvom scenariju nije Trump na 52%, vec je Biden na 43%. Kad govorim da underperform mislim na razliku u procentima.