2024 US elections

Locked

Izbor predsjednika SAD 2024: Glasajte za svog favorita

Poll ended at 05/11/2024 17:32

Demokratska stranka:Kamala Harris
116
57%
Republikanska stranka:Donald Trump
59
29%
Zelena stranka:Jill Stein
21
10%
Libertarijanska stranka:Chase Oliver
9
4%

Total votes: 205

jeza u ledja

#601 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 26/08/2024 19:19
jeza u ledja wrote: 26/08/2024 17:22
jeza u ledja wrote: 22/08/2024 18:13

Od toga oduzmi jedno 4% sto ankete uvijek nekako naginju prema Demokratama (kao recimo prosli put kad je Biden pobijedio za 3.9% manje) i jos jedno bar 2% koliko je potrebno viska da bi Demokrati uzeli electoral college (kao recimo 2016-e kad je Clinton dobila popular vote za 2.1% i opet izgubila) i dobijes Harris mora biti na bar +6% na dan izbora (ne samo danas) da bi to bila teritorija sigurne pobjede.

Sa ovim danas na preko 3% je tek usla u neku teritoriju gdje su bare-bare.
Ha, evo tacno ovo sto sam govorio:

(Na 5:19)

Znaci:
a) Anketa u augustu nije nuzno isto sto i anketa u novembru;
b) Zbog electoral college treba ti barem 3% viska u popular vote; i
c) Trump je do sada underperform u anketama u odnosu na konacne rezultate izbora.
Sa a i b se se slazem, sa c ne toliko. Poslije debate, Trump je imao 49% i 3% prednost u prosjeku. Jel to znaci da je u stvarnosti imao 52% i 6% prednosti? Vrlo tesko, toliko nikad nije imao u svim ovim godinama koje je aktivan.

Ali razumijem zasto demokrati pricaju to.
Pa zato Carville i naglasava "traditionally" sto se tice Trumpovog underperformansa.

Moje licno misljenje je da Demokratama treba bar 5% viska na dan izbora u anketama da budu favoriti, a 6% da bude sigurno. Na 3% smo na nuli.

PS: Ankete tokom godine i ankete na dan izbora nisu ista stvar sto se tice over/under performansa odredjenog kandidata. Nije tesko pretpostaviti da ce anketirani biti vise "off" sto smo dalje od dana izbora, jer znaju da nije dan odluke. U ovom slucaju u korist Trumpa. U tom tvom scenariju nije Trump na 52%, vec je Biden na 43%. Kad govorim da underperform mislim na razliku u procentima.
sumirprimus

#602 Re: 2024 US elections

Post by sumirprimus »

cinjenica da je pola amerike za trumpa je porazna sama po sebi, sta onda ocekivati od ovog naseg jada gdje je stanovnistvo svakako siromasnije i nepismenije :(
melac

#603 Re: 2024 US elections

Post by melac »

biglebovski wrote: 26/08/2024 12:45
melac wrote: 17/08/2024 10:34
biglebovski wrote: 15/08/2024 19:34

Jesam.
A jesi se izvinuo vascijelom forumu i svima oko sebe?

I odjavio se sa foruma narednih 10 godina?
De ba Melčo, šta ti je. Asli si primio buster protiv majmunskih boginja pa te neke fantazije obuzele?

Nego, šta kaže Kamala, predstaviti će svoju agendu i dati intervju tek nakon izbora? Do tada samo Nada i Sloboda. Walz bar ima neku platformu, ples, mahanje rukama te ulošci i tamponi u muškim wc-ima u cijelom slobodnom svijetu.
Koliko te placaju da siris ovake nebuloze? Ili jos gore mozda i radis bez da te plate?

Koja od ovih dvije je istina da znamo s kim imamo posla?

devet ko kuca!
GandalfSivi

#604 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Nemojte ga citirati svega vam. Lik nema svoje misli nijedne, ode na far-right forume i ovdje k’o papagaj njihove glupostu ponavlja…
GandalfSivi

#605 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Blizu smo @ultima_palabra i ja bili :)
ultima_palabra wrote: 20/08/2023 23:57
GandalfSivi wrote: 20/08/2023 20:56 Evo drama dobre ideje. Ako Trump dodje u situaciju da nominira nekoga za podpredjednika, kontam da bi hladno mogao nominirari Tulsi :D
JFK Jr. ako vaskrsne, ako ne onda RFK Jr.
ultima_palabra

#606 Re: 2024 US elections

Post by ultima_palabra »

Hahaha, odakle to izvadi :mrgreen:
GandalfSivi

#607 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

ultima_palabra wrote: 26/08/2024 23:44 Hahaha, odakle to izvadi :mrgreen:
U svjetlu danasnjeg endorsement-a :)
ultima_palabra

#608 Re: 2024 US elections

Post by ultima_palabra »

"We as Americans must stand together to reject this anti-freedom culture of political retaliation and abuse of power. We can't allow our country to be destroyed by politicians who will put their own power ahead of the interests of the American people, our freedom, and our future,"
Potpis :skoljka:
biglebovski

#609 Re: 2024 US elections

Post by biglebovski »

melac wrote: 26/08/2024 21:57
biglebovski wrote: 26/08/2024 12:45
melac wrote: 17/08/2024 10:34
A jesi se izvinuo vascijelom forumu i svima oko sebe?

I odjavio se sa foruma narednih 10 godina?
De ba Melčo, šta ti je. Asli si primio buster protiv majmunskih boginja pa te neke fantazije obuzele?

Nego, šta kaže Kamala, predstaviti će svoju agendu i dati intervju tek nakon izbora? Do tada samo Nada i Sloboda. Walz bar ima neku platformu, ples, mahanje rukama te ulošci i tamponi u muškim wc-ima u cijelom slobodnom svijetu.
Koliko te placaju da siris ovake nebuloze? Ili jos gore mozda i radis bez da te plate?

Koja od ovih dvije je istina da znamo s kim imamo posla?

devet ko kuca!
Plaća me tajna Trumpova organizacija preko osobnog tajnog računa na Kajmanskom otočju, 39.99 dolara po objavi, bonus 12 dolara kada me neko citira (hvala ti kolega), ja samo prevedem šta sam napisao i šta je napisao kolega što me je citirao. Za foto/meme dobijem 4.30 dolara a za link 2.75. Sa Ksi Jinpingom smo prošle godine dogovorili jednom mjesečno da pohvalim Kinu i dobijem polugodišnji kupon od 70 dolara da si naručim nešto sa Aliexpresa, šta god hoću. Samo dugo se čeka, naručio prošle godine neku wi-fi kameru, još nije stiglo, još neki fake tracking broj, pa zato slabo sad o Kini. Putin i Iranci nemaju toliko para pa mi šalju osmjehe i nude besplatnu dozvolu za boravak. Asad me je obečao ugostiti o njegovom trošku na deset dana, ja samo trebam otići u Siriju. Vidjet ću za to, volio bih posjetiti, ispoštovati čovjeka.

Kako kod tebe druže? Dobro plaćaju, redovno? Kako sa porezima, jel moraš sve prijaviti?
AleksoMKD

#610 Re: 2024 US elections

Post by AleksoMKD »

Chris Cuomo rips corporate influence at conventions.

“Those suites start at [$500,000]. You think there’s like a teacher group up in there? You think it’s like the cub scouts of Columbia County, South Carolina, that’s up in those boxes? Some of them are lobbies and good things,” he added. “The media boxes, you think they are free?”

Cuomo, a former CNN anchor, now hosts a prime-time program on NewsNation, a cable news channel owned by broadcasting giant Nexstar Media Group, which also owns The Hill.

“Why do you think I’m on the floor? NewsNation is not a broke company. Nexstar is a massive organization, we are corporate media,” he continued. “We don’t have one of those boxes because that’s the game. You pay to play.”

The anchor bemoaned what he described as a transactional relationship between powerful politicians and major corporations hoping to firm up business interests under a new presidential administration, though he did not name any companies specifically.

“Those boxes are filled with the same people that they say they’re going to regulate,” he said. “They are literally looking down on the faithful and being told, ‘Yeah, yeah, we’re going to break down on them. We’re going to make them pay their share.’ They paid [$500,000; $700,000; $1 million; $1.5 million] to have those seats, they get hotel suites that are probably gifted to the party.”

A druga strana je jos blesavija, cekaju da milijarder regulise milijardere i njihov uticaj.
madner

#611 Re: 2024 US elections

Post by madner »

Zuckerbergu sada zao sto je vrsio cenzuru po nalogu Bijele Kuce.

Ovo je zrelo za neku ozbiljnu komisiju, da li je vlada radila za farmaciju ili farmacija za vladu.
konoplja

#612 Re: 2024 US elections

Post by konoplja »

Nije tačno. To su samo bili konstruktivni prijedlozi, sugestije, preporuke od strane Bijele Kuće. :mrgreen:
JohnnyS

#613 Re: 2024 US elections

Post by JohnnyS »

Ništa nije doprinijelo nepovjerenju u znanost kao odgovori vlada na pojavu koronavirusa.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#614 Re: 2024 US elections

Post by Velkoski »

Slažem se, nije trebalo cenzurisati postove u kojima magatori preporučuju 'to drink bleach'. Prirodna selekcija zaslužuje da bude necenzurisana
JohnnyS wrote: 27/08/2024 13:54 Ništa nije doprinijelo nepovjerenju u znanost kao odgovori vlada na pojavu koronavirusa.
I ovo je istina fakat. I budala je vidjela da će ekonomija umrijeti čim završi lockdown. Plus masovna panika bez da se išta zna, sve amplificirano kroz medije željne klika
DaysleepeR

#615 Re: 2024 US elections

Post by DaysleepeR »

JohnnyS wrote: 27/08/2024 13:54 Ništa nije doprinijelo nepovjerenju u znanost kao odgovori vlada na pojavu koronavirusa.
Sve je uzročno posljedično.
Kad je korona došla, Trump bio na vlasti, NATO nikad slabiji, Putin nikad jači, US pod potpunom kontrolom ruskih lažnih vijesti, a za US i ostatak svijeta.
E to je doprinijelo opštem ludilu. Neki dan gledam standup Joe Rogana, kaže u koroni smo izgubili mnogo ljudi, neki od njih su i umrli.
Ja sam prekrižio bruku ljudi koje sam smatrao normalnim. I koliko s vremena na vrijeme vidim, još sebi nisu došli.
madner

#616 Re: 2024 US elections

Post by madner »

Da ima ljudi jos misle da je bilo ispravno tjerati ljude da se vakcinisu, nema takvima pomoci.
JohnnyS

#617 Re: 2024 US elections

Post by JohnnyS »

DaysleepeR wrote: 27/08/2024 14:01
Kad je korona došla, Trump bio na vlasti, NATO nikad slabiji, Putin nikad jači, US pod potpunom kontrolom ruskih lažnih vijesti, a za US i ostatak svijeta.
E to je doprinijelo opštem ludilu. Neki dan gledam standup Joe Rogana, kaže u koroni smo izgubili mnogo ljudi, neki od njih su i umrli.
Ja sam prekrižio bruku ljudi koje sam smatrao normalnim. I koliko s vremena na vrijeme vidim, još sebi nisu došli.
Ma... Ja sam vidio desetke ljudi kako umiru od korone, ne možeš im pomoći, imaš osjećaj da možeš samo sjesti i gledati dok umiru, tako da ja nisam među onima koji će nijekati opasnost koju je donijela.

S druge pak strane, lockdowni, udaljenost od dva metra, maske djeci u školama, štampanje para da se ostane kod kuće, upozorenja epidemiologa kako se više nikad nećemo vratiti na staro, izolacije, samoizolacije, policijski sat, zabrana kretanja među općinama, zabrana izlaska djece, starijih, generalno širenje straha i panike (i ne mislim samo na medije već na ministre, premijere i predsjednike širom svijeta)... E sve je to doprinijelo da sutra bukne gora pandemija ne bi nitko povjerovao vladama.

Evo to jebeno cjepivo, ja sam se među prvima u BiH cijepio, tek su naknadno izašle na vidjelo sve manjkavosti ranijih faza ispitivanja i metodologije. Ne mislim da je čip u njima, ali pri ovoj pameti se ne bih cijepio nikad pa taman ne mogao izaći iz države kao što dvije godine nikom nisu dali a da ke necijepljen cjepivima upitne učinkovitosti.

Tako da ne bih rekao da je sve do Putina. Ima i do panike, histerije i overreactinga zapadnih zemalja. I jesu se izblamirali, a evo vidimo da su vršili pritisak i na medije. Zašto, ako su sve ispravno radili?
konoplja

#618 Re: 2024 US elections

Post by konoplja »

Ima ljudi još uvijek sa hirurškim maskama vani hodaju.
Hint: video DNC protest od strane previše progresivnih i zabrinutih.
DaysleepeR

#619 Re: 2024 US elections

Post by DaysleepeR »

JohnnyS wrote: 27/08/2024 14:10
DaysleepeR wrote: 27/08/2024 14:01
Ma... Ja sam vidio desetke ljudi kako umiru od korone, ne možeš im pomoći, imaš osjećaj da možeš samo sjesti i gledati dok umiru, tako da ja nisam među onima koji će nijekati opasnost koju je donijela.

S druge pak strane, lockdowni, udaljenost od dva metra, maske djeci u školama, štampanje para da se ostane kod kuće, upozorenja epidemiologa kako se više nikad nećemo vratiti na staro, izolacije, samoizolacije, policijski sat, zabrana kretanja među općinama, zabrana izlaska djece, starijih, generalno širenje straha i panike (i ne mislim samo na medije već na ministre, premijere i predsjednike širom svijeta)... E sve je to doprinijelo da sutra bukne gora pandemija ne bi nitko povjerovao vladama.

Evo to jebeno cjepivo, ja sam se među prvima u BiH cijepio, tek su naknadno izašle na vidjelo sve manjkavosti ranijih faza ispitivanja i metodologije. Ne mislim da je čip u njima, ali pri ovoj pameti se ne bih cijepio nikad pa taman ne mogao izaći iz države kao što dvije godine nikom nisu dali a da ke necijepljen cjepivima upitne učinkovitosti.

Tako da ne bih rekao da je sve do Putina. Ima i do panike, histerije i overreactinga zapadnih zemalja. I jesu se izblamirali, a evo vidimo da su vršili pritisak i na medije. Zašto, ako su sve ispravno radili?
Ja sam se vakcinisao tri puta. Nisam imao koronu još nijednom. Što će reći da se možda nisam ni trebao vakcinisati.
Ali imam staru mater. Ona nije nijednom dobila koronu jer smo je sačuvali. Tako da svako ima svoju priču.
Carpet mjere svako normalan mrzi i jeste bilo tona nebuloza. I ja se bojim šta će se desiti kod naredne pandemije.
A ona će doći. A i okolnosti će biti drugačije. Ako narednom pandemijom budu pogođena samo djeca, ili djeca budu najugroženija kategorija, vjeruj mi da će se svi ponašati kako im se kaže. Kod korone bili stari ugroženi, kod nas se stari otpišu iz života ha u penziju odu.
Odeš sa starijom osobom u bolnicu, tamo svi "nano nano" jebala te nana, nije tvoja nana da je tako zoveš, žena cijeli život bila direktor, intelektualac, kakva nana sve ti jebem.

Elem, tako je to.
jeza u ledja

#620 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Imate temu o Americi a i teme o Koroni pa tamo diskutujte.

Da se vratimo na temu, ovo vidjeh juce. Mislim da je uradjeno prije sedmicu dana. Na pitanje upuceno Refkinim glasacima koga bi izabrali od ostalih kandidata, odgovorili su ovako:

Image

Prostom matematikom bi ovo znacilo oko 1% prednosti vise za Trumpa, sto je u ovakvim okolnostima ogromna stvar.
GandalfSivi

#621 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja

#622 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Na RCP 2-way matchups Harris vodi samo u WI i MI.
GandalfSivi

#623 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

Bit ce cirkus kad RFK i Tulsi pocnu odradjivati kampanje za Trumpa sa jedne strane, a Obame za Kamalu sa druge. Tek tu dernek ide…
GandalfSivi

#624 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 27/08/2024 17:20 Na RCP 2-way matchups Harris vodi samo u WI i MI.
Na RCP svaka druga anketa Rasmussenova, nije ni to bas realno…
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#625 Re: 2024 US elections

Post by Velkoski »

bivši predsjednik US

:lol: :-)
Locked