Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
novalic

Post by novalic »

isjecenu puretinu na komade otprilike 2,5 sa 2,5 cm dinstati na malo crvenog luka.. dodati pola deca bijelog vina, sol, biber, jednu na posve sitno isjecenu mrkvu, malo presuna i dinstati dok meso ne pocne skoro pa otpadati od kosti.. dodati vode, naravno, cim zatreba.. mora ostati malo safta, negdje oko pola deci..

ovamo oguliti 2 dunje, isjeci na kvadrate 2x2, prokuhati u malo posoljenoj vodi 3-5 min, zavisi da li vise volite hrskavo ili mekse..

ovamo u serpi zagrijati dobru kasiku malaca, pola kasike secer, jednu kasiku soka od limuna, ubaciti dunje i pustiti da se ukaramelisu, jedno 5-6min, paziti na vatru, da ne pocrni maslac i sve ostalo...

servirati sa rizom ukrasenom pistacijama, safranom puretinom i ovim..

treba probati, fenomenalno je...

dobar tek.. do sutra...
Slatkica

Post by Slatkica »

mnjam ,mnjam....nije ovo ni lose a ni tesko
Hvala
novalic

Post by novalic »

da predjemon na janjetinu.. isjecenu na 2,5x2,5 cm.. prodinstati na crvenom i bilom luku, unutra izrendati jednu mrkvu.. dodati malo bibera, curcume.. ili safrana.. dodati dovoljno tekucine (ja skuham jednu kockicu ili pilece ili govedje juhe u pola litre vode i time doljevam).. dok meso nije skuhano.. ovamo oguliti jedan veci ili dva mala nara. i crvene bobice staviti u meso na samom kraju kuhanja, pola minute prije skidanja s vatre..isto se sluzi sa rizom.. u koju se mogu dodati osuseni drijenjci, pistacije, pignoni.. i, naravno, safran..

isto je dobro sa bijelom rizom skuhanom u pilecoj juhi sa friskim koprom...

umjesto nara mogu se staviti i nasjeckane ( a i citave) polutice marelica...

patlidzani punjeni mesom

ili patlidzani punjeni lukom..
silentbob

Post by silentbob »

novalic wrote:da predjemon na janjetinu.. isjecenu na 2,5x2,5 cm.. prodinstati na crvenom i bilom luku, unutra izrendati jednu mrkvu.. dodati malo bibera, curcume.. ili safrana.. dodati dovoljno tekucine (ja skuham jednu kockicu ili pilece ili govedje juhe u pola litre vode i time doljevam).. dok meso nije skuhano.. ovamo oguliti jedan veci ili dva mala nara. i crvene bobice staviti u meso na samom kraju kuhanja, pola minute prije skidanja s vatre..isto se sluzi sa rizom.. u koju se mogu dodati osuseni drijenjci, pistacije, pignoni.. i, naravno, safran..

isto je dobro sa bijelom rizom skuhanom u pilecoj juhi sa friskim koprom...

umjesto nara mogu se staviti i nasjeckane ( a i citave) polutice marelica...

patlidzani punjeni mesom

ili patlidzani punjeni lukom..
e da mi je kod tebe jednom na rucak :lol: ... a sta je curcuma :lol:
Bumbar

Post by Bumbar »

[quote="novalic"]
isto tako, ko voli, jos u ulje se dodaju anchois (manje od sardina, da me **bes ne mogu da se sjetim kako se to kod nas kaze).. onako, da se quote]

Incuni... :)
novalic

Post by novalic »

jes'.. incuni..

ili marinirani incuni.. eh.. to je mmmmm.

oprati incune, odsjeci ili onako barbarski kao ja.. otkinuti vugla.. pa onda otvoriti po sredini, izvaditi onu centralnu kost.. slagati u zdjelu koja se moze hermeticki poklopit, red incuna.. posliti, krupnom morskom soli, posve sitno nasjeckanog bijelog luka, ali ne previse, maslinovo ulje i ocijedjenog limuna (ili bijelog sirceta) i malo persuna.. pa opet red incuna.. itd...

staviti da odstoji bar 24 sata.. i onda.. vrucega kruha ili pogace.. i dobroga vina....
PR80.

Post by PR80. »

Jedan od mojih recepata :)

Isjeckati luk i pomijesati zajedno sa oko 300 grama fasiranog mesa. Dodati malo soli, vegete i sasvim malo paprike. Napraviti malene kuglice, poredati u tepsiju.

2 – 3 manje soljice rize pomijesati sa 200 – 300 grama obarenog graska, mrkve i 100 grama kunanih kukuruza. Dodati malo ulja, vegete, paprike i soli. Sve to ubaciti u tepsiju, dodati sasvim malo vode i peci na 180 stepeni.

P.S. Pred kraj umutiti 1 – 2 jaja, pomijesati sa vrhnjem i posuti.
Prekriti sve folijom i ostaviti par minuta u sparetu.

Voilaaaaaaaaa
novalic

Post by novalic »

curcuma.. orijentalni zacin

Image

nema toliko ukusa koliko ofarba..
PR80.

Post by PR80. »

Da li zna neko kako se riba moze dobro pripremiti?
Nisam jos odlucila koju vrstu ribe cu pripremiti za vikend a bas mi se jede (volim pastrmku, bakalar.......).
Ne znam kako da je sredim a da se ne raspane. Planirala sam je ispeci u tepsiji i servirati sa rizom + povrcem.
Ima li neko kakav dobar recept? :)
PR80.

Post by PR80. »

novalic wrote:curcuma.. orijentalni zacin

Image

nema toliko ukusa koliko ofarba..
Hvala novalic, kupujem taj zacin i stvarno je dobar a nisam znala kako se zove na bosanskom. :)
novalic

Post by novalic »

pastrmku peci.. samo je zasusis..

cini mi se da par stranica ranije ima moj recept pastrmke.. u al folijama..

ili patrmka na plavo..

na resetci kuhati pastrmku na pari (posoljene vode)

ovamo napraviti topljeni (ne prokuhani) maslac, soli, papra, limuna.. malo persuna, posve sitno nasjeckanog... poslije serviras pastrmku.. sa zdjelicom safta.. i pomritom..

ja ne volim pecenu pastrmku..

ili.. skuhas onaj zeleni dio poriluka u slanoj vodi, svaku nasoljenu, napunjenu bijelim lukom, maslacem i persunom pastrmku poslazes na tople listove poriluka, zamotas.. povezes i onda u rernu. da se pece jos 40-45 min.... ostane sav onaj sok.. i to mi je dobro.. inace pastrmku ne gotivim.. ali sve ostale ribe.. obozavam...
novalic

Post by novalic »

sa bakalarom znam nekoliko recepta..

gratin od bakalara i krompira, tradicionalne akre.. portugalske, i jos ponesto...
PR80.

Post by PR80. »

novalic wrote:sa bakalarom znam nekoliko recepta..

gratin od bakalara i krompira, tradicionalne akre.. portugalske, i jos ponesto...
Bakalar je meni jedna od omiljenih riba. Bas cu nesto od ovoga skontati pa srediti za vikend. :)
Hvala ti novalic. :)
novalic

Post by novalic »

a sto volim patlidzane.. posebno punjene lukom...

patlidzani se izrezu na snite od 1 cm... ali ne do kraja, da se moze otvoriti onako kao lepeza, nasole se u svaki otvor..

ovamo se isjece na posve sitno 2 glavice crvenog luka, 1 veci paradajz, oguljen i na sitno isjeckan, u to se doda kasika brasna, vegete, soli, persuna, izrendan 1 bijeli lud, biber, i onda se onako rukom izmijesa, pola solje ulja.. malo crvene paprike..

svaki otvor se puni smjesom, slaze u tepsiju, pokrije, pece sat vremena, onda se otkrije, zalije kajmakom, stavi u rernu da porumeni...

nista bolje..
PR80.

Post by PR80. »

Ja sam nedavno pripremala patlidzan i punila ga sa sirom (cottage cheese). Na kraju posula sa kajmakom, ukrasila sa persunom, malo bibera, prijatelji sve pojeli. :)
novalic

Post by novalic »

kad smo vec kod cottage chees-a

crvene paprike, one debele, oprane i osusene, rasjeci na pola ili na cetvoro, zavisi od velicine, posoliti malo unutra.. ovamo pomijesati sir, sol, malo vrhnja, na posve sitno isjeckan krastavcic, malo ocijedjenog bijelog luka.. i puniti..

za aperitiv, ne mozes reci da li ukusnije ili dekorativnije...

isto se moze raditi i sa fetom...
silentbob

Post by silentbob »

jede li ovdje iko ista normalno :lol: :lol:
PR80.

Post by PR80. »

silentbob wrote:jede li ovdje iko ista normalno :lol: :lol:
Imamo sigurno i dobrih recepata protiv mahmurluka. :D :lol: :)
silentbob

Post by silentbob »

PR80. wrote:
Imamo sigurno i dobrih recepata protiv mahmurluka. :D :lol: :)

:P :P :P :P :P :)
novalic

Post by novalic »

jede, ja se znam natuci odojka sa raznja... pa i janjetine, ako ima...

uz to kupus salata.. ako nema crvenih paprika...
novalic

Post by novalic »

omlet sa mahunama :D

skuhati ociscene i na 2 cm isjecene mahune u malo slane vode (jos bolje na pari).. skuhane (da budu mekane) staviti u cijediljku.. ovamo zamijesati jaja, malo kajmaka, bibera, soli, malcice crvene paprike..

staviti mahune na tavu, dodati jedan oguljeni i na sitno isjeckani paradajz (malo slaninice :D - a i ne mora).. prodinstati 2-3 min i dodati jaja.. najbolje je ne mijesati, nego prevrnuti onako kompletno u tavi...

u mahune, po zelji i ukusu, dodati i malo bijelog luka...
silentbob

Post by silentbob »

novalic wrote:

jede, ja se znam natuci odojka sa raznja... pa i janjetine, ako ima...

uz to kupus salata.. ako nema crvenih paprika...

e ovo je tema brate dragi.....*ebo rucak ako se za drvo ne veze il nema rogove :lol: :lol:
silentbob

Post by silentbob »

novalic wrote:omlet sa mahunama :D

skuhati ociscene i na 2 cm isjecene mahune u malo slane vode (jos bolje na pari).. skuhane (da budu mekane) staviti u cijediljku.. ovamo zamijesati jaja, malo kajmaka, bibera, soli, malcice crvene paprike..

staviti mahune na tavu, dodati jedan oguljeni i na sitno isjeckani paradajz (malo slaninice :D - a i ne mora).. prodinstati 2-3 min i dodati jaja.. najbolje je ne mijesati, nego prevrnuti onako kompletno u tavi...

ovo cu da pravim,izgleda interesantno 8-)
PR80.

Post by PR80. »

silentbob wrote:
novalic wrote:omlet sa mahunama :D

staviti mahune na tavu, dodati jedan oguljeni i na sitno isjeckani paradajz .. prodinstati 2-3 min i dodati jaja.. najbolje je ne mijesati, nego prevrnuti onako kompletno u tavi...

ovo cu da pravim,izgleda interesantno 8-)
Podvuci sta od ovih sastojaka ima rogove :D ili da se veze :shock: za drvo. :D :lol: :lol: :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

ih, jesi sitnicava, ovo je za dorucak.. ili laganiju vecericu, malo zelene salate, puterica, jedna svijca za dvokaratnu upotrebu, samo jedna flasa vina... 8-) :D
Post Reply