Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

arzuhal

#601 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

MarlboroGold wrote:Volio bi da mi neko od muslimana objasni da li se hadisi isključivo odnose na zapise koji su potekli od vremena i života poslanika, njegovih djela i tumačenja itd. ili se mogu odnositi i na nešto drugo?
Hadis inače znači govor (živi govor). U kontekstu islama pod njim se razumijeva govor Poslanika, alejhi-selam, ali se može odnositi i na njegove drugove/ashabe ili članove porodice. Sunnet je poslanička praksa, a hadis poslanički govor (riječi, kazivanje o nečemu). Poslije Kur'ana, sunnet je drugi izvor ili temelj islama.
Da li se hadisom može osporiti neki drugi, kako muslimani kažu, "slabiji" hadis?
Može.
Dalje, da li bi se u ovom vremenu mogli pojaviti neki novi hadisi - pretpostavimo da odgovara zapisanom u Kur'anu? Da li se tim novim može osporiti neki od starih - ako se stvarno ustanovi da je ispravan? Koliko znam, postoji jedna čitava nauka u islamu koja se bavi izučavanjem hadisa i vjerodostojnosti istih. Većina je prihvatljiva, a ostali su škartirani ili se ne poštuju zbog manje vjerodostojnosti, odnosno zbog manjka veza prema izvorima u Kur'anu?
Ovdje si u najvećem dijelu u pravu. Nije neki hadis proglašen daif (slabim) jer nema veze s Kur'anom, on može biti sasvim sukladan s Kur'anom ali da ipak ima nešto što ga čini, prema metodologiji nauke na koju misliš, manjkavim, pa ga se "stavlja u zagrade".
Teško da se danas mogu pojaviti hadisi koji nisu već poznati :mrgreen:
Donekle mi je jasno zašto oni postoje, a to da se dodatno objasni tekst iz Kur'ana. Ima li muslimana koji u kompletnosti odbacuju hadise i drže se isključivo Kur'ana?
Ima, postoje dvije grupe (ugrubo rečeno): mu'tezilije (racionalisti, jedan od poznatijih pravaca u islamskom mišljenju, ne toliko rasprostranjen ali je dao veliki doprinos kroz povijest islama, nekada i na negativne načine) i sekta kur'anije (nema ih mnogo, drže se samo teksta Kur'ana). Kod mu'tezilija postoje razlike: od onih među njima koji uglavnom ne koriste hadise kao izvore vjere do onih koji koriste hadise u određenoj mjeri, dakle nije strogo zabetonirano
Znam da ovo nije tema za ovakva pitanja... ali s obzirom da govorimo o propisima, volio bih nekog da mi ovo sve objasni. Da ne ispadne da ismijavam ili nešto tako, stvarno želim znati.
Eto, ako sam ti šta uspio razjasniti, drago će mi biti...
hadzinicasa

#602 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by hadzinicasa »

vrtimo se u Krug... sama si napisala da nije vjerom propisano ali ljudi ga cine, sto nas vraca na pocetak, odnosno individualno tumacenje islama/vjere
nije Islam odgovoran za individualno tumacenje.
Tom analogijom je Islam odgovoran i za bombase samoubice.
a to bas ne ide....

odnosno pardon, ide ruku pod ruku s islamofobijom.
Last edited by hadzinicasa on 22/02/2018 17:32, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#603 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Nisam ja neko ko određuje ko je i kada izašao iz islama, ima Allah koji to zna. A ljudima je jasno rečeno u Kur'anu šta i kako da čine.
pa ako je svim ljudima jasno receno u Kuranu, zasto imate izabraneljude interpretatoroe Kurana i Bozijeg Zakona ?
Connaisseur Karlin

#604 Re: da li je žena u islamu ponižena?

hadzinicasa wrote:vrtimo se u Krug... sama si napisala da nije vjerom propisano ali ljudi ga cine, sto nas vraca na pocetak, odnosno individualno tumacenje islama/vjere
a to bas ne ide....

hadzinice, ti se vrtis u krug , jer lijepo sam sve ranije obrazozila :thumbup:

Tko je odgovoran za prakticiranje Islama, Bog ili njegovi vjernici?

Islamska pravila, islasmki zakoni, islamske zabrane ili nepotojanje zabrana, islasmko zakonsko tolerisanje su upravo dio Islama, i doticni dio jeste odgovoran formlano u raznim drustima. :)
arzuhal

#605 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
Nisam ja neko ko određuje ko je i kada izašao iz islama, ima Allah koji to zna. A ljudima je jasno rečeno u Kur'anu šta i kako da čine.
pa ako je svim ljudima jasno receno u Kuranu, zasto imate izabraneljude interpretatoroe Kurana i Bozijeg Zakona ?
:thumbup:
hadzinicasa

#606 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by hadzinicasa »

hadzinicasa wrote:vrtimo se u Krug... sama si napisala da nije vjerom propisano ali ljudi ga cine, sto nas vraca na pocetak, odnosno individualno tumacenje islama/vjere
a to bas ne ide....

Islamska pravila, islasmki zakoni, islamske zabrane ili nepotojanje zabrana, islasmko zakonsko tolerisanje su upravo dio Islama, i doticni dio jeste odgovoran formlano u raznim drustima. :)
sve si u pravu.
Connaisseur Karlin

#607 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:
arzuhal wrote:
:thumbup:
ovo je bilo pitanje arzonja :D
arzuhal

#608 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

I treba tako, treba pitat. Ljudi se stide pitat, pogotovo muškarci, sve oni znaju fol, neće da pitaju za smjer kada voze i izgube se...Ne kaže džaba Njegoš "Ko pita ne skita!". Danas su pitanja nepravedno zapostavljena, prije se više pitalo pa je i ljudima bilo bolje, a danas...ih...
Connaisseur Karlin

#609 Re: da li je žena u islamu ponižena?

hadzinicasa wrote:

sve si u pravu.
naravno da jesam :

Islam je birao sto ce usvojiti iz tradicija, sto ce tolerirati a sto ce zabraniti :

a) pokrivanje zena je postojalo i prije Abrahama, a to znaci i prije Islama, a Islam je izabrao da se tradicija pokrivanja zena na specifican nacin uvede kao religijsko islasmko pravilo

a) tradicija cirkumzacije zena je postojala prije Abrahama, a to znaci i prije islama, a Islam je izabrao da se tradicija cirkumzacije zena tolerise , da se ne mora zabraniti, i da tako nesto ne mora ni biti religijsko pravilo, a praska istog je OK

Ponata: Islam kao relgija obhvata niz izabranih tradicija i raznih plemena !

Dotini dio Islama je konkretno skup tradicija ! Tko je odgovorn za doticni dio Islama :)
Connaisseur Karlin

#610 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:
I treba tako, treba pitat. Ljudi se stide pitat, pogotovo muškarci, sve oni znaju fol, neće da pitaju za smjer kada voze i izgube se...Ne kaže džaba Njegoš "Ko pita ne skita!". Danas su pitanja nepravedno zapostavljena, prije se više pitalo pa je i ljudima bilo bolje, a danas...ih...
prije se vise pitalo, jer se manje citalo :D
Zejnep

#611 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

arzuhal wrote:
Sjo, Karlinka ba, vidiš li ti da te zeza čika Arzuhal :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#612 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Zejnep wrote:
arzuhal wrote:
Sjo, Karlinka ba, vidiš li ti da te zeza čika Arzuhal :mrgreen:
arzonja je moja tvrdoglava skorpija, i to biblijska skorpija :D
HAVANA

#613 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Ljubavi,dobro bona.Da nisam osunecen ,sad bi ga odrezo.Od muke.I citanja. :roll:
Zejnep

#614 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

Šta je sad pa biblijska škorpija...nejse...google.. :run:
HAVANA

#615 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Eki ljubavi. :lol: Kuku rece zena kaka ljubav,karlin. :fight:
Zejnep

#616 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

HAVANA wrote:Ljubavi,dobro bona.Da nisam osunecen ,sad bi ga odrezo.Od muke.I citanja. :roll:
:lol:
Connaisseur Karlin

#617 Re: da li je žena u islamu ponižena?

HAVANA wrote:Ljubavi,dobro bona.Da nisam osunecen ,sad bi ga odrezo.Od muke.I citanja. :roll:
i to je zivot, muka ziva :D :lol:

HAVANA wrote:Eki ljubavi. :lol: Kuku rece zena kaka ljubav,karlin. :fight:

:lol: :kiss:
Connaisseur Karlin

#618 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Zejnep wrote:Šta je sad pa biblijska škorpija...nejse...google.. :run:
to je ista ona skorpija iz astrologije, a koja se spominje u Bibliji :D
Zoya

#619 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zoya »

Beli naka kurva muška ili rospija (u bibliji).
kerima1

#620 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

triconja wrote:Ne znam raja za vas ali ja o karlin imam osjecaj da ona misli da je veci covjek (superiornija) nego bilo koji bosnjak (musliman, logicno, nedavno se tako izjasnjavali) i da ustvari nikad nije upoznala ni jednog bosnjaka jer ima averziju na obrezivanje. Sama je najaktivnija na temi o obrezivanju i cini mi se, ali nisam siguran, da je objavila da nikad ne bi bila sa obrezanim muskarcem.

Dalje posto ima takve fasisticke izjave koje dolaze i sami znamo kuda (i javljaju se u skoro slicnim intervalima) ja bih reko da je ona dobrano indoktrinirana i da ima sliku o bosnjacima da su to barbari koji bi da obrezivaju i musku i zensku djecu, leglo terorizma i tempirana bomba koja moze u buducnosti narusiti europske "vrijednosti", jer eto ovdje vlada serijat i svi mi imamo po par zena a zene ne smiju autobusom same iz zenice do sarajeva. :lol:

Zamolio bih vas da mi kazete jesam li pogrijesio u zakljucki i to jesam li pregrubo opisao istu :D
Ako si joj se nabacivao na privat i odbila te naravno da si je sad opisao pregrubo. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#621 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Zoya wrote:
:D :lol:

bitno je da imamo zensku rospiju Lilit iz Babilona, onaj Abrhama je nju spomenuo kao zenu rospiju jer se suprostavila Adamu da tokom seksa legne ispod njega :twisted: zena rekla, hoce drugu pozu, hoce ravnopravan seks, i tako Adama kasnije odluci imati Evu,koaj je bila dio njega, zato ga je slusala , ako svaka pristojan zena :D

Lilt je centrlana licnost kod Midrasa ( intertetroari rabini hebrejkish zapisa )

joj sto volim seks, religije, narocito, kda se oboje pomijesaju :oops:
Zoya

#622 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zoya »

Šta ako je seks bolji kada su oba partnera obrezana... a ti to ne znaš? :oops:
KIseljak12

#623 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

Zoya wrote:
:D :lol:

bitno je da imamo zensku rospiju Lilit iz Babilona, onaj Abrhama je nju spomenuo kao zenu rospiju jer se suprostavila Adamu da tokom seksa legne ispod njega :twisted: zena rekla, hoce drugu pozu, hoce ravnopravan seks, i tako Adama kasnije odluci imati Evu,koaj je bila dio njega, zato ga je slusala , ako svaka pristojan zena :D

Lilt je centrlana licnost kod Midrasa ( intertetroari rabini hebrejkish zapisa )

joj sto volim seks, religije, narocito, kda se oboje pomijesaju :oops:
Da se primjetiti. Da li se nekada razmatrala Thelemu?
Bloo
Globalna šefica

#624 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Kako udrobiste astrologiju u ovo :lol:
Smrcak15

#625 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Zoya wrote:Šta ako je seks bolji kada su oba partnera obrezana... a ti to ne znaš? :oops:
Procitajte misljenja drugih cura/zena koje su probale obrezane i neobrezane pa ce te vidjeti sta kazu :)
Post Reply