Hadis inače znači govor (živi govor). U kontekstu islama pod njim se razumijeva govor Poslanika, alejhi-selam, ali se može odnositi i na njegove drugove/ashabe ili članove porodice. Sunnet je poslanička praksa, a hadis poslanički govor (riječi, kazivanje o nečemu). Poslije Kur'ana, sunnet je drugi izvor ili temelj islama.MarlboroGold wrote:Volio bi da mi neko od muslimana objasni da li se hadisi isključivo odnose na zapise koji su potekli od vremena i života poslanika, njegovih djela i tumačenja itd. ili se mogu odnositi i na nešto drugo?
Može.Da li se hadisom može osporiti neki drugi, kako muslimani kažu, "slabiji" hadis?
Ovdje si u najvećem dijelu u pravu. Nije neki hadis proglašen daif (slabim) jer nema veze s Kur'anom, on može biti sasvim sukladan s Kur'anom ali da ipak ima nešto što ga čini, prema metodologiji nauke na koju misliš, manjkavim, pa ga se "stavlja u zagrade".Dalje, da li bi se u ovom vremenu mogli pojaviti neki novi hadisi - pretpostavimo da odgovara zapisanom u Kur'anu? Da li se tim novim može osporiti neki od starih - ako se stvarno ustanovi da je ispravan? Koliko znam, postoji jedna čitava nauka u islamu koja se bavi izučavanjem hadisa i vjerodostojnosti istih. Većina je prihvatljiva, a ostali su škartirani ili se ne poštuju zbog manje vjerodostojnosti, odnosno zbog manjka veza prema izvorima u Kur'anu?
Teško da se danas mogu pojaviti hadisi koji nisu već poznati
Ima, postoje dvije grupe (ugrubo rečeno): mu'tezilije (racionalisti, jedan od poznatijih pravaca u islamskom mišljenju, ne toliko rasprostranjen ali je dao veliki doprinos kroz povijest islama, nekada i na negativne načine) i sekta kur'anije (nema ih mnogo, drže se samo teksta Kur'ana). Kod mu'tezilija postoje razlike: od onih među njima koji uglavnom ne koriste hadise kao izvore vjere do onih koji koriste hadise u određenoj mjeri, dakle nije strogo zabetoniranoDonekle mi je jasno zašto oni postoje, a to da se dodatno objasni tekst iz Kur'ana. Ima li muslimana koji u kompletnosti odbacuju hadise i drže se isključivo Kur'ana?
Eto, ako sam ti šta uspio razjasniti, drago će mi biti...Znam da ovo nije tema za ovakva pitanja... ali s obzirom da govorimo o propisima, volio bih nekog da mi ovo sve objasni. Da ne ispadne da ismijavam ili nešto tako, stvarno želim znati.