Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Melbourne_Australia

#601 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Melbourne_Australia »

Vidim ovde dijasporci pricaju protiv nasih skola :lol: :lol: :lol: Ne znaju kokuzi da i ovde postoje privatne skole :lol: kako ce znati kad samo mogu sanjati da ima djeca idu u te iste privatne skole po zapadu...A ja cu vam reci koja je razlika izmedju privatnih skola i drzavnih jer sam isao od 7 do 11 razreda u drzavnu skolu u Melbourne , a zadnjih 12 razred sam isao u privatnu..To je nebo i zemlja..U drzavnim sam mogao da zaspim ako hocu na casu :D znaci uglavnom nije bilo autoriteta..U privatnoj gdje je godina bila 19 hiljada dolara , nisam mogao da se zajebavam , zadaca se radila u skoli, ucitelji su bili za tebe uvjek tu. I da nisam tu zadnju godinu isao u privatnu nikad ne bi popravio ocjene i nikad ne bi se mogao upisati na fakultet koji sam htio.Ako padnes na testu ide pomoc da drugi put budes bolji itd itd..Tu su bazeni, teretane, dvorane, hrana kao u restoranu...A u drzavnim 1001 nacija i nema cega nema....Svugdje na zapadu u drzavne skole ide fukara zapadnjacka , a u privatne skole djeca bogatih..E tako je u Australiji , tako je svugdje... I ne mozes porediti znanje naseg normalnog ucenika poslije srednje i znanje ucenika iz Njemacke ili Australije..Nasa djeca su bolja u svemu...Kod nas su problemi fakulteti i komplikovan i nepotreban sistem polaganja...Ali evo ima privatnih fakulteta i ovde sad...Ja na fakultetu u Australiji nikad u zivotu nisam polagao usmeno, a kad sam predavao radove za ispit, mogao mi je bilo ko napisati za mene :D Jednostavno profesori su opusteni i oni su tvoja raja, e to mi se svidja na fakultetima vani :thumbup:
Last edited by Melbourne_Australia on 25/09/2017 15:43, edited 1 time in total.
Fudo387

#602 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

Melbourne_Australia wrote:Vidim ovde dijasporci pricaju protiv nasih skola :lol: :lol: :lol: Ne znaju kokuzi da i ovde postoje privatne skole :lol: kako ce znati kad samo mogu sanjati da ima djeca idu u te iste privatne skole po zapadu...A ja cu vam reci koja je razlika izmedju privatnih skola i drzavnih jer sam isao od 7 do 11 razreda u drzavnu skolu u Melbourne , a zadnjih 12 razred sam isao u privatnu..To je nebo i zemlja..U drzavnim sam mogao da zaspim ako hocu na casu :D znaci uglavnom nije bilo autoriteta..U privatnoj gdje je godina bila 19 hiljada dolara , nisam mogao da se zajebavam , zadaca se radila u skoli, ucitelji su bili za tebe uvjek tu. I dan nisam tu zadnju godinu isao u privatnu nikad ne bi popravio ocjene i nikad ne bi se mogao upisati na fakultet koji sam htio.Ako padnes na testu ide pomoc da drugi put budes bolji itd itd..Tu su bazeni, teretane, dvorane, hrana kao u restoranu...A u drzavnim 1001 nacija i nema cega nema....Svugdje na zapadu u drzavne skole ide fukara zapadnjacka , a u privatne skole djeca bogatih..E tako je u Australiji , tako je svugdje...
Steve Jobs je isao u drzavnu skolu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#603 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

Pa evo piše čovjek koji se vratio, a nije mu ni tamo loše išlo :-) I ne ide mu ni ovdje loše.
Bilo bi nam puno bolje svima da nismo toliko dobri teoretičari :roll:
mali jomu

#604 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mali jomu »

Margita81 wrote: Ma dom je tamo gdje ti je dobro, gdje je zivot laksi i ljepsi, gdje su djeca osigurana i sretna pusti suplju bolan.
Moj stan je ostao u Sarajevu..to su samo zidovi. Moj dom je sa mnom, moj muz i moja djeca..
I nema nista gore kad se osjecas tudjinom u vlastitoj zemlji.

..... onda ti je tu tvoja kuca, sretno ti :)

svako ko nema svoju kucu, trazi je dok je ne pronadje..... fino kad se pronadje. :)
Fudo387

#605 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:U BiH se vracaju i razmisljaju o povratku samo 3 kategorije ljudi:
1. Oni koji se nisu snasli i nista u zivotu nisu uspjeli napraviti vani, dakle - nesposobni, i vecinom oni koji su godinama zivjeli na kojekakvim socijalama.
2. Oni koji su totalno glupi i kontaju da ce ovdje uspjeti napraviti nesto s parama koje su tamo zaradili.
3. Stariji, koji su u penzijama i koji bi da se vrate na svoje i tu umru.

A, na kraju kajeva, Margita je to lijepo rekla - dom je tamo gdje se lijepo osjecas i gdje imas sve potaman.

Ja se, recimo, u rodjenom gradu danas osjecam kao stranac. Sve su neki novi ljudi, nove face, a nekadasnja raja se uredno razisla tokom proteklih 20 godina. I jos odlaze.
Jbg, onaj Zvizdic sto je neki klinac u drzavi ne spada ni u jednu od tih kategorija. :D
Dozer

#606 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Dozer »

S jednom drasticnom razlikom - privatne skole u BiH, u smislu obrazovanja, nemaju nikakvih dodirnih tacaka s onima vani, poput tih tvojih u Australiji.
Ovdje se privatnom skolom smatra nesto gdje ce djeca nadobudnih skorojevica ici da bi prolazila odlicnim (jer je babo to platio, zar ne), i iz kojih ce iznijeti nekakvu "priznatu" diplomu.

A ta diploma ne da nije priznata nigdje, nego ne vrijedi nista, dok ta djeca izz tih skola izadju samo kao nadrkani super-nadobudni majmuni, i bez ikakvog iskoristivog znanja. Poznajem takvih, i roditelja i djece, i znam o cemu pricam.

@Fudo
Nemam pojma o cemu pricas...
mali jomu

#607 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mali jomu »

Dozer wrote: U BiH se vracaju i razmisljaju o povratku samo 3 kategorije ljudi:
1. Oni koji se nisu snasli i nista u zivotu nisu uspjeli napraviti vani, dakle - nesposobni, i vecinom oni koji su godinama zivjeli na kojekakvim socijalama.
2. Oni koji su totalno glupi i kontaju da ce ovdje uspjeti napraviti nesto s parama koje su tamo zaradili.

A, na kraju kajeva, Margita je to lijepo rekla - dom je tamo gdje se lijepo osjecas i gdje imas sve potaman.

Ja se, recimo, u rodjenom gradu danas osjecam kao stranac. Sve su neki novi ljudi, nove face, a nekadasnja raja se uredno razisla tokom proteklih 20 godina. I jos odlaze.

Razliciti ljudi sa razlicitim zivotima i njihovim desavanjima u kojima se svako po sebi snalazi ...... kako mu odgovara, moze i zeli. :)
stakasa

#608 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by stakasa »

Melbourne_Australia wrote:Vidim ovde dijasporci pricaju protiv nasih skola :lol: :lol: :lol: Ne znaju kokuzi da i ovde postoje privatne skole :lol: kako ce znati kad samo mogu sanjati da ima djeca idu u te iste privatne skole po zapadu...A ja cu vam reci koja je razlika izmedju privatnih skola i drzavnih jer sam isao od 7 do 11 razreda u drzavnu skolu u Melbourne , a zadnjih 12 razred sam isao u privatnu..To je nebo i zemlja..U drzavnim sam mogao da zaspim ako hocu na casu :D znaci uglavnom nije bilo autoriteta..U privatnoj gdje je godina bila 19 hiljada dolara , nisam mogao da se zajebavam , zadaca se radila u skoli, ucitelji su bili za tebe uvjek tu. I da nisam tu zadnju godinu isao u privatnu nikad ne bi popravio ocjene i nikad ne bi se mogao upisati na fakultet koji sam htio.Ako padnes na testu ide pomoc da drugi put budes bolji itd itd..Tu su bazeni, teretane, dvorane, hrana kao u restoranu...A u drzavnim 1001 nacija i nema cega nema....Svugdje na zapadu u drzavne skole ide fukara zapadnjacka , a u privatne skole djeca bogatih..E tako je u Australiji , tako je svugdje... I ne mozes porediti znanje naseg normalnog ucenika poslije srednje i znanje ucenika iz Njemacke ili Australije..Nasa djeca su bolja u svemu...Kod nas su problemi fakulteti i komplikovan i nepotreban sistem polaganja...Ali evo ima privatnih fakulteta i ovde sad...Ja na fakultetu u Australiji nikad u zivotu nisam polagao usmeno, a kad sam predavao radove za ispit, mogao mi je bilo ko napisati za mene :D Jednostavno profesori su opusteni i oni su tvoja raja, e to mi se svidja na fakultetima vani :thumbup:
Ovo stvarno treba uokvirit, ne samo ovo podvuceno nego i ostatak posta kao i citav opus ovoga iz Melburna. Ne postoji nista neukusnije od ovakvih tipova, djaba vam je trazit - ne postoji. Ali eto ako vama (koji zivite u BiH) ne smeta meni jos manje. Vama fin meni zlatan sto bi se 'no reklo
Melbourne_Australia

#609 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Tomahawk11 wrote:Pa evo piše čovjek koji se vratio, a nije mu ni tamo loše išlo :-) I ne ide mu ni ovdje loše.
Nikad od mene neces cuti da pljujem po Australiji ali nikad..To je dobra drzava i puno vise ti stvari moze pruziti nego BIH , sto je i normalno..Mi nikad nismo bili i necemo biti kao Australia.....Ali sam od prvog dana znao da to nije zivot koji ja zelim da zivim....Nemas vremena ni za sta, svi drugovi ti zive po sat vremena od tebe....Ljudi u kreditima do guse, i subote se rade...Vidjas raju jednom u 2 mjeseca.....Ja sam dijete gradsko sa Cobanije i navikao sam na raju i da idem na tekme Zelje i poslije na pice i druzenja...Ovde u 10 minuta se vidim sa burazom na rucku, vidjam starce svaki dan ...U 15 minuta me zovnu, hajde na termin lopte itd...To dole mozes samo sanjati..Sve se unaprijed planira mjesecima i to jednostavno nije za mene.....A vjeruj mi, velikoj vecini nasih ljudi Australije je san snova....Vecina ljudi nasih doslo je iz pm , i tesko su zivjeli prije rata u BIH..I normalno da je njima extra dole...Ima kucu sa bazenom, novi auto, i radi u fabrici, ali opet je to lakse nego sto je radio u BIH..I ja takve ljude razumijem...Kao sto rekoh, Sarajlije su jedini koji su se vratili iz Australije....Tesko ce se vratiti neko iz Gacka ili Stoca na primjer i opet i takve razumijem....U Australiji najvise ima krajsnika i prijedorcana ..I takvi se nece vratiti...U stvari cekaju penziju, ko je mogao da izganja penziju da je ponese u BIH odmah su se vratili...Moji starci imaju Aus penziju i zive ovde bas jedan dobar zivot... :thumbup: Samo sto je postalo nemoguce vise da se iznese penzija prije 70 kuka :roll: A to su najvise ukinuli zbog nasih, jer je zakon bas bio takav :lol: u penziju sa 25 godina i onda svi otisli u BIH ...I ljudi skontali, i sad je pravo zajeban zakon....
Last edited by Melbourne_Australia on 25/09/2017 15:59, edited 1 time in total.
mali jomu

#610 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mali jomu »

stakasa wrote: Ovo stvarno treba uokvirit, ne samo ovo podvuceno nego i ostatak posta kao i citav opus ovoga iz Melburna. Ne postoji nista neukusnije od ovakvih tipova, djaba vam je trazit - ne postoji. Ali eto ako vama (koji zivite u BiH) ne smeta meni jos manje. Vama fin meni zlatan sto bi se 'no reklo

..... nema to veze, svako je po sebi sa svojim razlozima tamo gdje se nalazi, ovako-onako, tamo-vamo, ovo-ono, sve je to :thumbup:
stakasa

#611 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by stakasa »

Dozer wrote:S jednom drasticnom razlikom - privatne skole u BiH, u smislu obrazovanja, nemaju nikakvih dodirnih tacaka s onima vani, poput tih tvojih u Australiji.
Ovdje se privatnom skolom smatra nesto gdje ce djeca nadobudnih skorojevica ici da bi prolazila odlicnim (jer je babo to platio, zar ne), i iz kojih ce iznijeti nekakvu "priznatu" diplomu.

A ta diploma ne da nije priznata nigdje, nego ne vrijedi nista, dok ta djeca izz tih skola izadju samo kao nadrkani super-nadobudni majmuni, i bez ikakvog iskoristivog znanja. Poznajem takvih, i roditelja i djece, i znam o cemu pricam.

@Fudo
Nemam pojma o cemu pricas...
Meni je fascinantno tolisno animoziteta postoji prema ovoj grupi ljudi, roditeljima prije svega, a ako cemo posteno i djeci. Gledam lajkove po instagramu kad se zlatna mladez slika sa studija iz Beca, Londona ili putovanja u Dubaiju - trocifreni, cetverocifreni brojevi.
Vole raja uspjesno, jebi ga
hrle1976

#612 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by hrle1976 »

Ovi sto idu u penzije, nebitno rana odnosno invalidska ili staracka oni se u 3/4 primjera vracaju u BiH, bar ovi u Europi sto su. Neko mozda da titra 7, 8 mjeseci u BiH a otatak negdje vani ali sve u svemu vecina vremena se provodi u BiH.

Jedini problem sto vecina se nema gdje vratiti. Imas brdo primjera otisli dok slu mladji bili zbog rata, u kuci od roditelja brat ili sestra vec formirali zivot, mjesta nema pa im tako vecini treba ili stan, ili zemlja da zidaju, ili kuca zavisi sta ko prefereira i naravno gdje. Neki se mozda bace da kupe ili zidaju vikendicu.

Tako da tog povratka ima vise nego sto ljudi ovdje pisu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#613 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

Ma dobro, jasno mi je, pogotovo za ljude kojima je srušeno, popaljeno sve....mnogi i nema gdje da se vrati, nema nikakve egzistencije i to je ok.
OK je i ko je otišao za boljim životom, pa uspio nešto. Pozdravljam. Da li je našao to što je tražio, to ne znam.
Ali zavisi šta ko voli. Sve ima svoje. Nekome, ko je navikao eto tako da mu je sve na 10 min, rahat patnja da mu je sve par sati okolo. Veliki gradovi su to, nema ništa pred nosom. Ideš na posao 2-3 sata, vraćaš se nazad toliko. Kafa s rajom, šoping i ostalo. Logično.
Fudo387

#614 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

Melbourne_Australia wrote:
Tomahawk11 wrote:Pa evo piše čovjek koji se vratio, a nije mu ni tamo loše išlo :-) I ne ide mu ni ovdje loše.
Nikad od mene neces cuti da pljujem po Australiji ali nikad..To je dobra drzava i puno vise ti stvari moze pruziti nego BIH , sto je i normalno..Mi nikad nismo bili i necemo biti kao Australia.....Ali sam od prvog dana znao da to nije zivot koji ja zelim da zivim....Nemas vremena ni za sta, svi drugovi ti zive po sat vremena od tebe....Ljudi u kreditima do guse, i subote se rade...Vidjas raju jednom u 2 mjeseca.....Ja sam dijete gradsko sa Cobanije i navikao sam na raju i da idem na tekme Zelje i poslije na pice i druzenja...Ovde u 10 minuta se vidim sa burazom na rucku, vidjam starce svaki dan ...U 15 minuta me zovnu, hajde na termin lopte itd...To dole mozes samo sanjati..Sve se unaprijed planira mjesecima i to jednostavno nije za mene.....A vjeruj mi, velikoj vecini nasih ljudi Australije je san snova....Vecina ljudi nasih doslo je iz pm , i tesko su zivjeli prije rata u BIH..I normalno da je njeu extra dole...Ima kucu sa bazenom, novi auto, i radi u fabrici, ali opet je to lakse nego sto je radio u BIH..I ja takv ljude razumijem...Kao sto rekoh, Sarajlije su jedini koji su se vratili iz Australije....Tesko ce se vratiti neko iz Gacka ili Stoca na primjer ,i opet i takve razumijem....U Australiji najvise ima krajsnika i Prijedorcana ..I takvi se nece vratiti...U stvari cekaju penziju, ko je mogao da izganja penziju da je ponese u BIH odmah su se vratili...Moji starci imaju Aus penziju i zive ovde bas jedan dobar zivot... :thumbup:
E jebo ga teorija, kako ti ne dosadi?
Pa ja znam pun qrac raje iz Sarajeva i ne pomislja da se vrati kuci.
Ima ih i uspjesnih, ima ih i sto 15 godina sastavljaju cakije u firmi.
Eto neki dan frajer iz Zivinica otvorio firmu za proizvodnju vatrogasnih vozila, vratio se, vecina sarajlija ne moze mu ni blizu dobaciti, ni intelektom, ni finansijama.
Ok, sretan si, zadovoljan, neka. Mashala.
Al' de malo popusti sa tim omalovazavanjem svega sto se nije igrom slucaja rodilo u toj nasoj jarugi ispod Trebevica.
moonca

#615 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by moonca »

I ja sam iz Sarajeva, drag mi je , volim doci , vidjeti. Pokusati doziviti isti osjecaj kada ujutru krenes na posao ,ides po kifle -posao ,svjezina...

Otisla sam '90 za momkom- jer -- drustvo se pozenilo/udali, svi u nekom grcu.Prezivljavanje, situacija cudna ali nikako nije da ce -rat.
I kazemo ,posto se ovdje dosadjujemo bez para ajmo pokusati vani -isto smo ocekivali dosadu, al'mozda novcano bude dobro. I vrlo brzo smo bili vani.
Imali smo veliku srecu,zbilja.
Last edited by moonca on 25/09/2017 16:04, edited 1 time in total.
Hendrix

#616 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Hendrix »

Nikad od mene neces cuti da pljujem po Australiji ali nikad..To je dobra drzava i puno vise ti stvari moze pruziti nego BIH , sto je i normalno..Mi nikad nismo bili i necemo biti kao Australia.....Ali sam od prvog dana znao da to nije zivot koji ja zelim da zivim....Nemas vremena ni za sta, svi drugovi ti zive po sat vremena od tebe....Ljudi u kreditima do guse, i subote se rade...Vidjas raju jednom u 2 mjeseca.....Ja sam dijete gradsko sa Cobanije i navikao sam na raju i da idem na tekme Zelje i poslije na pice i druzenja...Ovde u 10 minuta se vidim sa burazom na rucku, vidjam starce svaki dan ...U 15 minuta me zovnu, hajde na termin lopte itd...To dole mozes samo sanjati..Sve se unaprijed planira mjesecima i to jednostavno nije za mene.....A vjeruj mi, velikoj vecini nasih ljudi Australije je san snova....Vecina ljudi nasih doslo je iz pm , i tesko su zivjeli prije rata u BIH..I normalno da je njeu extra dole...Ima kucu sa bazenom, novi auto, i radi u fabrici, ali opet je to lakse nego sto je radio u BIH..I ja takv ljude razumijem...Kao sto rekoh, Sarajlije su jedini koji su se vratili iz Australije....Tesko ce se vratiti neko iz Gacka ili Stoca na primjer ,i opet i takve razumijem....U Australiji najvise ima krajsnika i Prijedorcana ..I takvi se nece vratiti...U stvari cekaju penziju, ko je mogao da izganja penziju da je ponese u BIH odmah su se vratili...Moji starci imaju Aus penziju i zive ovde bas jedan dobar zivot... :thumbup:
Pa to i jest poenta sve tvoje price, ti zivis u paralelnoj bosanskoj stvarnosti kao i tvoji starci, djeca u privatnoj skoli ti sa nekom milionerskom rajom lafo druzenja...starci AUS dolare trose u Sarajevu...halo ba. Reality check. Isto sto ti pricas da se tvoj zivot moze sanjati u Australiji isto tako 90% penzionera moze sanjati Australijsku penziju a vecina danasnje generacije uopste penziju ako docekaju. Dakle mozes zivjeti u balonu u Sarajevu normala, sve super i divno krasno sredjeno godinama prije u dijaspori i sad se uziva i ako ne do Bog opet zapuca vi fino pasose u ruke i hajmo "kuci" u Australiju.

Tvoj problem je sto si postao tipicni Sarajevski snob koji vrijedja ljude, prica da se samo Sarajlije vracaju je smijesna, eto nigdje vise zivota nema u Bosni. Kad mi neko kaze da je gradsko dijete sa Cobanije i to mu je lajt motiv citavog zivota...ospem se. To je vazno samo likovima iz tvoje mahale gdje se rangirate po ulicama i ko je u kojem granapu kupovo pive.

Sam govoris da si proputovao svijet ali to se iz tvoje price ne vidi, mozak ostao zarobljen u mahalskom sistemu vrijednosti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#617 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

Fudo387 wrote:
E jebo ga teorija, kako ti ne dosadi?
Pa ja znam pun qrac raje iz Sarajeva i ne pomislja da se vrati kuci.
Ima ih i uspjesnih, ima ih i sto 15 godina sastavljaju cakije u firmi.
Eto neki dan frajer iz Zivinica otvorio firmu za proizvodnju vatrogasnih vozila, vratio se, vecina sarajlija ne moze mu ni blizu dobaciti, ni intelektom, ni finansijama.
Ok, sretan si, zadovoljan, neka. Mashala.
Al' de malo popusti sa tim omalovazavanjem svega sto se nije igrom slucaja rodilo u toj nasoj jarugi ispod Trebevica.
Ima i jednih i drugih, Fudo.
Nekom ni u Sarajevu nije dovoljno dobro.
Nekom nije dobro nikako. Nema posla, nema egzistencije. Šta će, diži sidro. Dižu i oni kojima je dobro. Ima ljudi koji ostavljaju posao u Telecomu, odoše vani.
Ima i tih svijetlih primjera u pojedinim mjestima BiH, svakako.
I onaj Bekto u Goraždu budalaš. Došao iz Švabije i tamo biznis ganja :-)
Melbourne_Australia

#618 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

hrle1976 wrote:Ovi sto idu u penzije, nebitno rana odnosno invalidska ili staracka oni se u 3/4 primjera vracaju u BiH, bar ovi u Europi sto su. Neko mozda da titra 7, 8 mjeseci u BiH a otatak negdje vani ali sve u svemu vecina vremena se provodi u BiH.

Jedini problem sto vecina se nema gdje vratiti. Imas brdo primjera otisli dok slu mladji bili zbog rata, u kuci od roditelja brat ili sestra vec formirali zivot, mjesta nema pa im tako vecini treba ili stan, ili zemlja da zidaju, ili kuca zavisi sta ko prefereira i naravno gdje. Neki se mozda bace da kupe ili zidaju vikendicu.

:thumbup: :thumbup: U mojoj mahali 4 bracna para, 3 iz Svedske i jedan iz Danske zive ovde na tu foru....Prijavljeni gore na adresama djece, a penzija stize ovde...Moj rodjak iz Lunda iz Svedske, tako zivi ovde sa zenom....Kaze, gore sa penzijom dok platim stan i sve ostalo nista ne mogu,gladan necu biti ali uzivati kao ovde ne mogu ni za 100 godina...I lik ovde bas dobro zivi , sto je i normalno, penzija velika a jeftino :D
512MB

#619 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by 512MB »

Dozer wrote:U BiH se vracaju i razmisljaju o povratku samo 3 kategorije ljudi:

Potpis
mali jomu

#620 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mali jomu »

hrle1976 wrote: Ovi sto idu u penzije, nebitno rana odnosno invalidska ili staracka oni se u 3/4 primjera vracaju u BiH, bar ovi u Europi sto su. Neko mozda da titra 7, 8 mjeseci u BiH a otatak negdje vani ali sve u svemu vecina vremena se provodi u BiH.

Ma ja ba, snalaze se ljudi kako ko moze....... :thumbup:

Snaci ce se i drugi..... gdje god da se snadju, sve se vrti, premece..... hoda. :thumbup:
moonca

#621 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by moonca »

Melbourne_Australia-- koliko cesto posjecujes Sarajevo?
512MB

#622 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by 512MB »

Melbourn dakle zivi u BiH od roditeljske peMzije, enigma rjesena :)
Dozer

#623 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Dozer »

stakasa wrote: Meni je fascinantno tolisno animoziteta postoji prema ovoj grupi ljudi, roditeljima prije svega, a ako cemo posteno i djeci. Gledam lajkove po instagramu kad se zlatna mladez slika sa studija iz Beca, Londona ili putovanja u Dubaiju - trocifreni, cetverocifreni brojevi.
Vole raja uspjesno, jebi ga
Ne pricam ja o onima sto studiraju vani, ili putuju, nego o ovima ovdje koji se zadaju po tim tzv. privatnim skolama.
Last edited by Dozer on 25/09/2017 16:11, edited 1 time in total.
moonca

#624 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by moonca »

:roll:

Salis se.

ovo je upuceno 512MB :)
Last edited by moonca on 25/09/2017 16:10, edited 1 time in total.
hrle1976

#625 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by hrle1976 »

hrle1976 wrote:Ovi sto idu u penzije, nebitno rana odnosno invalidska ili staracka oni se u 3/4 primjera vracaju u BiH, bar ovi u Europi sto su. Neko mozda da titra 7, 8 mjeseci u BiH a otatak negdje vani ali sve u svemu vecina vremena se provodi u BiH.

:thumbup: :thumbup: U mojoj mahali 4 bracna para, 3 iz Svedske i jedan iz Danske zive ovde na tu foru....Prijavljeni gore na adresama djece, a penzija stize ovde...Moj rodjak iz Lunda iz Svedske, tako zivi ovde sa zenom....Kaze, gore sa penzijom dok platim stan i sve ostalo nista ne mogu,gladan necu biti ali uzivati kao ovde ne mogu ni za 100 godina...I lik ovde bas dobro zivi , sto je i normalno, penzija velika a jeftino :D
Imas tih primjera pogotovo iz Skandinavije na svakom cosku. Vise ljudi je protvrdilo da bar 50% nasih u radnim godinama primjerice Danskoj ima penziju ranu. Neka je rijec o ukupnoj brojci od 8.000 ljudi znaci 4.000 njih ima penziju. Pa da svaki cetvrti po tom receptu provodi dane u BiH znaci 1.000 povrataka znaci, neka je 500 domacinstava. Gdje je Njemacka, Austrija etc. Ja da sam neki sa parama u Sarajevu, mislim da zivim ja bi dole gdje je mostarska petlja pa tamo prema Kresevu i Kiseljaku sve ono zemlje kupovo i jednog dana samo prodavao ovima, jer tamo ce se Sarajevo siriti.
Post Reply