Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#601 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

Kitrona wrote: Sta hoces reci da Tudjman nije postivao potpisano ali je postivao "dilove"?
Ne dilove, nego glavni i jedini dil. Sve ostalo su bajke.
Kitrona

#602 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

karanana wrote:
Kitrona wrote:
karanana wrote:graz.

nemam sliku.

Smijem li ja prikačiti tekst kakvog sporazuma u zamjenu za tvoju sliku?
naravno. dapache.
5. da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgarnicenje izmedju dviju Republika u buducoj Uniji Bosne i Hercegovine, ukljucujuci i oblasti Brcko, Bosanska Krajina, dolina Neretve, Istocnu Bosnu i planinu Ozren, a takodjer ukljucujuci i prirodno pravo dve republike na prilaz moru.
Ovo je dodatak obvezama o kojima smo se vec sporazumeli, da se tokom sledece dve godine pronadje trajno resenje upravljanja sarajevskim okrugom.Po postizanju zajednicko prihvatljivog resenja teritorijalnog razgranicenja tri republike u okviru Unije i tokom pocetnih dve godine postojanja Unije, postojace odredba o referendumu koji ce se odrzati na zajednicki dogovoren datum u okviru republika Unije po pitanju da li gradjani bilo moje od republika se slazu da ostanu u Uniji ili da je napuste.
https://hr.wikisource.org/wiki/Deklarac ... %C5%A1nika
karanana

#603 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by karanana »

suma sumarum (bez zajebancije, kad pogledas sve te sporazume)....u svim ovim dilovima i dogovorima i sporazumima, jedino su srbi bili principijelni i uvijek dosljedni onome sto su potpisali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#604 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

Kitrona wrote:
5. da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgarnicenje izmedju dviju Republika u buducoj Uniji Bosne i Hercegovine, ukljucujuci i oblasti Brcko, Bosanska Krajina, dolina Neretve, Istocnu Bosnu i planinu Ozren, a takodjer ukljucujuci i prirodno pravo dve republike na prilaz moru.
Ovo je dodatak obvezama o kojima smo se vec sporazumeli, da se tokom sledece dve godine pronadje trajno resenje upravljanja sarajevskim okrugom.Po postizanju zajednicko prihvatljivog resenja teritorijalnog razgranicenja tri republike u okviru Unije i tokom pocetnih dve godine postojanja Unije, postojace odredba o referendumu koji ce se odrzati na zajednicki dogovoren datum u okviru republika Unije po pitanju da li gradjani bilo moje od republika se slazu da ostanu u Uniji ili da je napuste.
Sve receno :wink:
Last edited by _BataZiv_0809 on 17/12/2015 13:41, edited 1 time in total.
karanana

#605 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by karanana »

Kitrona wrote:
slazem se. nema vece "sharalice" od alije. ali ja ga pravdam time sto je zaista bio u jebenoj situaciji gdje je ratovao sa svakim pa je morao i dogovarati nesto sa svakim, ili da kupi vrijeme ili da tim dilom sjebe ovog treceg protiv takodjer ratuje. hint: vidi datum ovog sporazuma (vrhunac rata arbih i hvo-a).
Kitrona

#606 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

_BataZiv_0809 wrote:
Kitrona wrote: Sta hoces reci da Tudjman nije postivao potpisano ali je postivao "dilove"?
Ne dilove, nego glavni i jedini dil. Sve ostalo su bajke.

Zasto onda jednostavno nije zatvorio "pipu" kao sto su to ucinili Srbi? Nikakvo carinjenje od 30% ili 2/3 (svasta se pise na Internetu).

Ako je razlog bio medjunarodni pritisak imao je obavezu za humanitarnu pomoc, ali nije imao obavezu propustanja oruzja uz nikakvo carinjenje, nije imao obavezu propustati mudzahedine, zasto sa Srbima nije rijesio Mostar i poslali Muslimane "niz rijeku" kako se tvrdi, nego je tamo "kuca castila", čemu onda čitav "igrokaz" oko Posavine, Krajine?
karanana

#607 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by karanana »

_BataZiv_0809 wrote:
Kitrona wrote:
Sve receno :wink:
jest da je kvoto bobana i karadzica.
ali je kvoto aliju i momchila.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#608 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote: jest da je kvoto bobana i karadzica.
ali je kvoto aliju i momchila.
Sasma nebitno za pricu, bitno je da bude transparentno ono o cemu su oni razgovarali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#609 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

Kitrona wrote:
Zasto onda jednostavno nije zatvorio "pipu" kao sto su to ucinili Srbi? Nikakvo carinjenje od 30% ili 2/3 (svasta se pise na Internetu).

Ako je razlog bio medjunarodni pritisak imao je obavezu za humanitarnu pomoc, ali nije imao obavezu propustanja oruzja uz nikakvo carinjenje, nije imao obavezu propustati mudzahedine, zasto sa Srbima nije rijesio Mostar i poslali Muslimane "niz rijeku" kako se tvrdi, nego je tamo "kuca castila", čemu onda čitav "igrokaz" oko Posavine, Krajine?
Cisto sumnjam da je to njegova dobra volja.

A drugo, u Mostaru je VRS pomogla ABiH, dok je HVO tukao svom silinom.

Doduse cudi me to, da su tad napali, mogli su izbrisati ABiH. Ko zna kakvi su tu sve lokalni talovi bili u pitanju.

Summa summarum-rat je stao kad se Amerika upetljala. A zasto? Zato sto je njihova diplomatija jos od Kisindzera hiruski precizna i beskrupulozna. Znali su oni ko upravlja ratom i ko ga moze zaustaviti. Zato je tamo sjedio onaj ko je sjedio.
Kitrona

#610 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

karanana wrote:suma sumarum (bez zajebancije, kad pogledas sve te sporazume)....u svim ovim dilovima i dogovorima i sporazumima, jedino su srbi bili principijelni i uvijek dosljedni onome sto su potpisali.

Ne bih se složio. Bar ne u potpunosti. Sjetimo se samo silnih potpisivanja primirja. Koliko? Nekoliko desetaka?

Mene muče druga pitanja vezana uz Tudjman-Izetbegovic sporazum. Imam neke svoje teorije koje se tice samog ostvarenja na terenu. Tvrdim da niti jedna niti druga strana nije toliko kontrolirala postrojbe na terenu i da je moguce da je HR-BOŠ sukob (ili rat?) mogao izbiti i mimo dugoročnog plana jedne ili druge strane.

Ono što me zbunjuje je gomila odluka Vlade BiH koje idu u smjeru tog sporazuma poput one da HVO ima organizirati obranu u općinama gdje su Hrvati u većini a ABiH tamo gdje su Bošnjaci.

Postavljam pitanje sebi i drugima, da li je kod tog preslagivanja moglo doći do zle krvi i kako kažu Ameri "one thing led to another" ili "shit hits the fan" jer je u nekim općinama brojčano vrlo izjednačeno. Recimo Prozor, koji se uzima kao mjesto i vrijeme početka tog rata, Hrvati su većina u općini ali su Bošnjaci (tadašnji Muslimani) većina u smaom gradu i drže nemale dijelove općine.

Da li se HVO išao malo "pogurati" provesti de-facto legalnu odluku Vlade BiH a Bošnjaci se osjetili malo premoćnima da bi tek tako to prepustili?

Ne znam ,ne tvrdim ništa, propitujem razne mogućnosti....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#611 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote:
slazem se. nema vece "sharalice" od alije. ali ja ga pravdam time sto je zaista bio u jebenoj situaciji gdje je ratovao sa svakim pa je morao i dogovarati nesto sa svakim, ili da kupi vrijeme ili da tim dilom sjebe ovog treceg protiv takodjer ratuje. hint: vidi datum ovog sporazuma (vrhunac rata arbih i hvo-a).
Ali on je šarao i prije nego je dospio u tu situaciju.
Kitrona

#612 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

_BataZiv_0809 wrote:
Kitrona wrote:

Cisto sumnjam da je to njegova dobra volja.

A drugo, u Mostaru je VRS pomogla ABiH, dok je HVO tukao svom silinom.

Doduse cudi me to, da su tad napali, mogli su izbrisati ABiH. Ko zna kakvi su tu sve lokalni talovi bili u pitanju.

Summa summarum-rat je stao kad se Amerika upetljala. A zasto? Zato sto je njihova diplomatija jos od Kisindzera hiruski precizna i beskrupulozna. Znali su oni ko upravlja ratom i ko ga moze zaustaviti. Zato je tamo sjedio onaj ko je sjedio.

Ja teoriju o master-planu dogovora i podjeli TUĐ-MIL ne mogu prihvatiti jer je jednostavno toliko kompleksnih detalja koje je trebalo razraditi i na terenu nemoguće provesti. Ne kažem da se uopće nisu dogovarali ali smatram da je to bilo opipavanje bila, ispipavanje protivnika, moža čak i pokušaj odobrovljavanja protivnika u stilu "aj nemojmo se tući, ajmo pojesti nešto prvo, gle šta je na stolu".

U biti jedinu motivaciju zašto bi Tuđman išao na takve pregovore je vjerojatno tražio predah za početak "full scale" rata u HR, ali mi nije jasna motivacija Miloševića da pristupi tim sastancima. Ima li neko teoriju, koja bi bila motivacija Miloševića? Mislim, to je sami početak rata, svo oružje na njegovoj strani, de-facto 30% Hrvatske sa na dobac kamenom teritorijem udaljenim od mora, 70% BiH i - zašto bi on uopće išao na takve razgovore?
Kitrona

#613 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

karanana wrote: slazem se. nema vece "sharalice" od alije. ali ja ga pravdam time sto je zaista bio u jebenoj situaciji gdje je ratovao sa svakim pa je morao i dogovarati nesto sa svakim, ili da kupi vrijeme ili da tim dilom sjebe ovog treceg protiv takodjer ratuje. hint: vidi datum ovog sporazuma (vrhunac rata arbih i hvo-a).

Hm da... Ovo objasnjenje mi se cini realno. Covjek je cinio sve sto je mogao pa i neke nevjerodostojne stvari.

Ali mislim i da se preuvelicava ratna uloga i mogucnosti Hrvatske kroz vecinu rata. Danasnja se situacija preslikava na ondasnje vrijeme a Hrvatska uopce nije bila mocna. Hrvatska je do pred sam kraj rata takodjer bila u iznimno losoj situaciji. 30% zemlje okupirano, cetnici na obali (Karin, pred Biogradom, Sibenikom). Tek su zadnji dani rata donijeli preokret radi kojeg se moze reci da je Hrvatska ispala pobjednik.

Dakle, na neki nacin i Alija i Tudjman su bili u slicnoj poziciji - u isto vrijeme se Aliji opravdava i oprasta nevjerodostojno ponasanje dok se Tudjmanu zamjera.

Ne znam, ima li ovo veze sa nasim mentalitetom, da li je to zato sto Balkan ne moze oprostiti uspjeh?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#614 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

Kitrona wrote:
Ja teoriju o master-planu dogovora i podjeli TUĐ-MIL ne mogu prihvatiti jer je jednostavno toliko kompleksnih detalja koje je trebalo razraditi i na terenu nemoguće provesti. Ne kažem da se uopće nisu dogovarali ali smatram da je to bilo opipavanje bila, ispipavanje protivnika, moža čak i pokušaj odobrovljavanja protivnika u stilu "aj nemojmo se tući, ajmo pojesti nešto prvo, gle šta je na stolu".

U biti jedinu motivaciju zašto bi Tuđman išao na takve pregovore je vjerojatno tražio predah za početak "full scale" rata u HR, ali mi nije jasna motivacija Miloševića da pristupi tim sastancima. Ima li neko teoriju, koja bi bila motivacija Miloševića? Mislim, to je sami početak rata, svo oružje na njegovoj strani, de-facto 30% Hrvatske sa na dobac kamenom teritorijem udaljenim od mora, 70% BiH i - zašto bi on uopće išao na takve razgovore?
Ako govorimo u kontekstu BiH, jasno je da tu nisu imali dilema trebaju li je podijeliti izmedju sebe ili ne.

Ostala pitanja su dobra i vjerujem da nije sve rezultat nekog ultra master plana, nego da se isti doradjivao u skladu sa promjenama koje su dolazile i izvana i iznutra.

Kad ono SRJ i HR uspostavise diplomatske odnose? 94 cini mi se? A trecina Hrvatske pod Marticevom vojskom. U toj situaciji je Milosevic mogao izvuci maksimum. Natjerati idiote Martica i Babica da potpisu Z4 i imao bi entitet i u Hrvatskoj i kasnije u Bosni.

Naravno da ova predikcija ima dosta ako, kako i zasto, ali eto i tema je takva, pa da se malo gadjamo razmisljanjima :)
Kitrona

#615 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

_BataZiv_0809 wrote:
Kitrona wrote:

Ako govorimo u kontekstu BiH, jasno je da tu nisu imali dilema trebaju li je podijeliti izmedju sebe ili ne.
Kako bi onda izgledala ta podjela? Gligorov tvrdi da je Milosevic Tudjmanu "otpisao" Bihacku krajinu i zap. Hercegovinu.

Selo kaze da je Tudjman Milosevicu prepustio Posavinu. Zasto bi to napravio? Koji bi bili motivi Tudjmana da to napravi? Sta je sa izlaskom na more srpske republike?

Ostala pitanja su dobra i vjerujem da nije sve rezultat nekog ultra master plana, nego da se isti doradjivao u skladu sa promjenama koje su dolazile i izvana i iznutra.

Kad ono SRJ i HR uspostavise diplomatske odnose? 94 cini mi se? A trecina Hrvatske pod Marticevom vojskom. U toj situaciji je Milosevic mogao izvuci maksimum. Natjerati idiote Martica i Babica da potpisu Z4 i imao bi entitet i u Hrvatskoj i kasnije u Bosni.

Naravno da ova predikcija ima dosta ako, kako i zasto, ali eto i tema je takva, pa da se malo gadjamo razmisljanjima :)

To je upravo ono sto tvrdim - ko ce sve Martice, Karadzice, Mladice a gdje su svi oni na terenu i njih drzati pod kontrolom i uskladjivati tako kompleksan plan koji mora onda ukljucivati i prepustanje teritorija. Prema stenogramima Milosevic je sa prijezirom govorio o Marticu i krajiskoj bjezaniji. Ispada da se nadao da ce ovi izdrzati 10-ak dana kad bi se ukljucila medj. zajednica sto bi onda posredno srpsku stranu prevelo u zrtve zadnje hrvatske "agresije" a mozda otvorilo i pitanje dizanja sankcija Srbiji sto mislim da je u tom trenutku bio prvi interes Srbije i Milosevica.
Last edited by Kitrona on 17/12/2015 14:21, edited 1 time in total.
zlajaBHF

#616 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by zlajaBHF »

Hrvati u BiH su htjeli kontrolu nad velikom teritorjiom, u kojoj su bili mnogi gradovi sa Bosnjackom vecinom. Koliko se sjecam, ultimatum od strane HVO-a je dosao krajem 1992. ili pocetkom 1993. da se sve jedinice ARBiH stave pod komandu HVO-a ili da napuste to podrucje. Ovdje govorimo o Travniku, Bugojnu, jablanici, Mostaru, Stocu, Gornjem Vakufu itd itd itd.....

Mislim, ovo je meni licno najbolji dokaz zasto je izbio rat izmedju ARBiH i HVO-a, jer na ove uslove nebi pristao niko.
Kitrona

#617 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by Kitrona »

zlajaBHF wrote:Hrvati u BiH su htjeli kontrolu nad velikom teritorjiom, u kojoj su bili mnogi gradovi sa Bosnjackom vecinom. Koliko se sjecam, ultimatum od strane HVO-a je dosao krajem 1992. ili pocetkom 1993. da se sve jedinice ARBiH stave pod komandu HVO-a ili da napuste to podrucje. Ovdje govorimo o Travniku, Bugojnu, jablanici, Mostaru, Stocu, Gornjem Vakufu itd itd itd.....

Mislim, ovo je meni licno najbolji dokaz zasto je izbio rat izmedju ARBiH i HVO-a, jer na ove uslove nebi pristao niko.
Jel se može negdje vidjeti tekst tog ultimatuma?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#618 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by _BataZiv_0809 »

Kitrona wrote: Kako bi onda izgledala ta podjela? Gligorov tvrdi da je Milosevic Tudjmanu "otpisao" Bihacku krajinu i zap. Hercegovinu.

Selo kaze da je Tudjman Milosevicu prepustio Posavinu. Zasto bi to napravio? Koji bi bili motivi Tudjmana da to napravi? Sta je sa izlaskom na more srpske republike?

Pa kad bi onaj sporazum o humanom preseljenju? 93? Mislim da ti se tu krije dio odgovora na pitanje.

Kitrona wrote:To je upravo ono sto tvrdim - ko ce sve Martice, Karadzice, Mladice a gdje su svi oni na terenu i njih drzati pod kontrolom i uskladjivati tako kompleksan plan koji mora onda ukljucivati i prepustanje teritorija. Prema stenogramima Milosevic je sa prijezirom govorio o Marticu i krajiskoj bjezaniji. Ispada da se nadao da ce ovi izdrzati 10-ak dana kad bi se ukljucila medj. zajednica sto bi onda posredno srpsku stranu prevelo u zrtve zadnje hrvatske "agresije" a mozda otvorilo i pitanje dizanja sankcija Srbiji sto mislim da je u tom trenutku bio prvi interes Srbije i Milosevica.
Vidi, ja nisam siguran da cemo sve tajne ovog rata otkriti ni za mog ocekivanog zivotnog vijeka, a dosta sam mlad. Pitaj boga koje sve strane sluzbe su ovdje prodefilovale, kakvi su to bili mikro i makro interesi, sta je sve bilo iza kulisa.

Milosevic se pogrdno izjasnjavao i o bh Srbima. Holbruku je otvoreno rekao da su oni "šit". Takodjer sam misljenja da je jedino rukovodstvo RSK bilo kratkovidnije od naseg (RBiH). Puno ce vode proteci nasim rijekama dok se sve ne otkrije.

A pitaj boga cega sve tu ima. Mi od fragmenata price pokusavamo napisati istinu. A i fragmenti su duboko ideologizirani i ocisceni od nepozeljnih cinjenica.

Vise sam o ratu saznao za 2 godine na ovom forumu od direktnih ucesnika sa svih strana, nego za 20 godina zivota. I sahranio mnoge iluzije.
zlajaBHF

#619 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by zlajaBHF »

Kitrona wrote:
zlajaBHF wrote:Hrvati u BiH su htjeli kontrolu nad velikom teritorjiom, u kojoj su bili mnogi gradovi sa Bosnjackom vecinom. Koliko se sjecam, ultimatum od strane HVO-a je dosao krajem 1992. ili pocetkom 1993. da se sve jedinice ARBiH stave pod komandu HVO-a ili da napuste to podrucje. Ovdje govorimo o Travniku, Bugojnu, jablanici, Mostaru, Stocu, Gornjem Vakufu itd itd itd.....

Jel se može negdje vidjeti tekst tog ultimatuma?
Nemam tekst, ali znam da je ARBiH proglasena nelegalnom.

On 10 April 1992, Mate Boban decreed that the Bosnian Territorial Defence (TO), which had been created the day before, was illegal on self-proclaimed Croat territory. On 11 May, Tihomir Blaškić declared the TO illegal on the territory of the Kiseljak municipality.[8]
titinpionir

#620 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by titinpionir »

Ovdje je opisan ultimatum, tj kada je gu*ica zinula a usta nisu mogla da pojedu :
30.At a meeting in Zagreb on 15 January 1993, Franjo Tudjman, Gojko Susak and Mate Boban failed to convince Bosnia and Herzegovina's President, Alija Izetbegovic, to accept their views and immediately set out to implement their plans without the agreement of the BiH Government or the international peace negotiators. On the same day, the HVO President, JADRANKO PRLIC, signed a Decision that "SaCll units of the Army of Bosnia and Herzegovina which at this moment are stationed in provinces 3, 8 and 10, which have been declared Croatian provinces in the Geneva accords, shall be subordinated to the Command of the Main Staff of the HVO Armed Forces. . . . The deadline for implementing this Decision is hereby set at five (5) days, starting from today, 15 January 1993."

31.Despite the fact that neither the President of Bosnia and Herzegovina nor the international peace negotiators had agreed to the unilateral implementation of their views of the Vance-Owen proposals, Herceg-Bosna/HVO authorities and forces, with the passage of the 15 January 1993 deadline and around that time, took military and violent actions to enforce the ultimatum, attacking and pressing the Muslims at a number of locations, including at Novi Travnik, Gornji Vakuf and Busovaca. Following international protests, a cease-fire was put in place after some days.
http://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/e ... 40304e.htm
LBVIEW

#621 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by LBVIEW »

titinpionir wrote:Ovdje je opisan ultimatum, tj kada je gu*ica zinula a usta nisu mogla da pojedu :
30.At a meeting in Zagreb on 15 January 1993, Franjo Tudjman, Gojko Susak and Mate Boban failed to convince Bosnia and Herzegovina's President, Alija Izetbegovic, to accept their views and immediately set out to implement their plans without the agreement of the BiH Government or the international peace negotiators. On the same day, the HVO President, JADRANKO PRLIC, signed a Decision that "SaCll units of the Army of Bosnia and Herzegovina which at this moment are stationed in provinces 3, 8 and 10, which have been declared Croatian provinces in the Geneva accords, shall be subordinated to the Command of the Main Staff of the HVO Armed Forces. . . . The deadline for implementing this Decision is hereby set at five (5) days, starting from today, 15 January 1993."

31.Despite the fact that neither the President of Bosnia and Herzegovina nor the international peace negotiators had agreed to the unilateral implementation of their views of the Vance-Owen proposals, Herceg-Bosna/HVO authorities and forces, with the passage of the 15 January 1993 deadline and around that time, took military and violent actions to enforce the ultimatum, attacking and pressing the Muslims at a number of locations, including at Novi Travnik, Gornji Vakuf and Busovaca. Following international protests, a cease-fire was put in place after some days.
http://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/e ... 40304e.htm
Da nisu imali deal sa Srbima nikad ni pomislili ne bi "potcinjavati" Armiju u srednjoj Bosni.
Uspjeli su u uz njihovu pomoc u Zepcu, a popusili u Travniku,Bugojnu...
jefff

#622 Re: Sporazum o prijateljstvu HR-BiH 1992

Post by jefff »

Sven Rustempašić: Srpsko-hrvatski pakt - 1. dio
https://www.youtube.com/watch?v=0cIiT2-O-Ts
Zokipfc

#623 Re: Feedback

Post by Zokipfc »

Dobra ideja :thumbup:
muha_sa

#624 Re: Feedback

Post by muha_sa »

Može se ovo ovdje okacit :? :?

Da se NIKAD ne zaboravi

http://www.6yka.com/novost/99970/dragan ... -sarajlije

Dragan Bursać: Kad su sarajevski Srbi prestali biti Sarajlije?

Piše: Dragan Bursać / Objavljeno: 24.02.2016. u 11:50h

Image

Znate li da je najveći pojedinačni egzodus, za vrijeme rata u BiH doživio srpski narod? A, znate li da je egzodus počinjen od strane Srba ? A, još čudnije, znate li da za to zlodjelo niko nikada nije odgovarao ???

Ne znate ?

Ove godine obilježava se 20 godina od velikog egzodusa skoro 150 hiljada Srba iz Sarajeva i naselja koja su pripala Gradu Sarajevu i Federaciji BiH. Čovjek bi pomislio ogroman tragični događaj, prema kome se treba odnositi sa dužnim pijetetom, uvažavanjem i poštovanjem. Čovjek bi pomislio. Ali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, zajedno sa tadašnjim rukovodstvom SDS-a, nisu nešto pretjerano upisani u ljude.

E, evo i zašto.

Tokom dejtonskih pregovora, Slobodan Milošević je odlučio, kako svjedoci kažu, da Izetbegoviću i Silajdžiću "pokloni" Sarajevo. No, to je ni po muke. On je predstavnike SDS-a, Momčila Krajišnika, Nikolu Koljevića i Radovana Karadžića, nazivao budalama, pred svim učesnicima pregovora. Ovo ponašanje i odluka su najviše pogodili Krajišnika. Pretpostavlja se da je jedan od razloga u tome što je Krajišnikova porodična kuća u sarajevskom predgrađu Zabrđe, pored Rajlovca, na sjeverozapadnom prilazu gradu, koje je pripalo Federaciji.

I tada počinje ono što se naziva Egzodus.

U periodu od potpisivanja Dejtona do marta '96 godine, pod ogromnim pritiskom SDS-ove klike, propagandnom mantrom tadašnje Srpske Televizije i psihofizičkim ucjenama na terenu, i staro i mlado se počelo iseljavati iz sarajevskih gradskih opština koje su se Dejtonom integrisale u Federaciju. Naravno, potpuno je normalno da niko nije očekivao da će doći momentalno do mirne reintegracije.To su bile ratne strane u sukobu, ne treba idealizovati. Nije Sarajevo baš trčalo sa karanfilima da se miri sa tim ljudima.

I zato je bilo lako zaplašiti ljude, jer, realno, moglo im se nešto loše i desiti, rat je tek stao, rane su bile ogromne..Ali...

Ali, promislite samo, iseliti 150 hiljada ljudi, sa malom dječicom, bebama, natjerati ljude onakraj 20. vijeka na morbidni ritual iskapanja mrtvih, pa prenošenje sanduka sa njihovim kostima, vrbovati i prijetiti onima koji žele da ostanu... Pisati očajne grafite po stanovima i kućama ljudi koji su ostali, i na koncu reći ljudima u povorci da idu ZAUVIJEK i da se NIKADA, NIKADA neće vratiti u svoje rodno Sarajevo. To mora da je strašan zločin. To jeste zločin!

Zločin za koji nikada niko nije odgovarao! Zločin zbog koga su "sarajevski Srbi" sami sebi nadjenuli to ime. Inače, do tada su bili, jednostavno, Sarajlije. Zločin zbog koga taj silni narod raspet kao Prometej zvrnda na relaciji Višegrad-Zvornik -Bijeljina-Banjaluka. Zločin koji je doveo ljude na ivicu mentalnog kolapsa. Zločin koji je iznjedrio jednu posebnu kvaziintelektualnu kastu otuđenu od same sebe, kastu kojoj "svi ostali Srbi nisu ni do koljena, a u Sarajevo neće nikada". Zločin koji je polučio, na kraju krajeva, fizičko i biološko izumiranje Srba u Sarajevu.

To je zločin koji je izbrisao jedan značajan dio građanskog sarajevskog sloja, koji nije bio ni "papak" niti "đikan", a koji je vremenom ili metastazirao u najgoru sektu nacionalista ili se napola asimilirao u nekoj nedođiji bosanskoj ili bjelosvjetskoj.

Bilo bi red sjetiti se ovog zločina, ovog najvećeg ratnog i poratnog protjerivanja naroda sa svojih ognjišta u BiH. Bilo bi red, uz dužno poštovanje, obilježiti ovu tragediju, uprijeti prstom u krivce, koji su nakon rata, "po izbijanju mira" natjerali svoj narod na egzodus. Bio bi red ovo nazvati jednim od najrjeđih, ali i najvećih autourbicida u modernoj istoriji. Bilo bi red pomenuti kako je rukovodstvo “sarajevskih Srba”obećalo nesrećnom narodu izgradnju nekakvog novog Supersarajeva, nekakvog Pijemonta negdje na Romaniji. Bilo bi red kazati kako su se godinama poslije ti “sarajevski Srbi”, kao božjaci prevareni i izmučeni od silnih srBskih Skadara na Bojani, vraćali u svoje stanove u Sarajevu, ne bi li ih kako otkupili, pa prodali. Pokušavali su, shvatićete, prodati stanove za koje im je rečeno da ih OSTAVE.

A, onda vidimo ovaj spot. Ovo ludilo u najavi.

A, spot je upravo vjerna slika samoisprojektovanog, hipnotisanog i pogubljenog Srbina 20 godina poslije.

"Ideal je zasjenio žrtvu i pokrenuo egzodus sarajevskih Srba, zarad mira i ostvarenja sna. Stvaranja Republike Srpske..."

Kakav crni ideal??? Protjerivanje od strane SDS-ove ratne mafije svojih sunarodnika. Pa nije to bilo forsiranje albanskih Planina u Prvom ratu od strane izmučene vojske i naroda! Nije to bilo stihijsko bježanje od raketa, minobacača, haubica i mlaznjaka hrvatskih u akciji "Oluja"! Kakvo je ovo umobolno projektovanje u nešto što nije?!

Šta, sad se svi trebamo zapitkivati u futuru trećem šta bi bilo kad bi bilo, i da su Srbi ostali? Može i to, iako je u najmanju ruku nezahvalno. Ostali bi živi, na svojim ognjištima. Sačuvali bi materijalni imetak i, što je bitnije, svoj identitet. Ta, nisu li se sve vrijeme baš Srbi iz Sarajeva dičili kako je Sarajevo "drugi srpski grad". Najveći poslije Beograda? Nisu li ga ljubili ponajviše? Sve sa svojim intelektualcima, starim trgovačkim familijama, profesorima, radničkom klasom?

Nisu li ga i ubili najviše, i nisu li se zbog toga povukli i stvorili Egzodus, pitaće zli jezici? Da, jesu, ali to je bila manjina. Većina, ni kriva ni dužna, otišla je i napravila od sebe božjake za vijeke vijekova.

I što je najluđe, današnji srBski nacisti imaju jako "pozitivan stav" po pitanju Egzodusa. Kažu kako bi ostankom Srba, na neki način, ojačalo i Srpsko građansko vijeće, i kako bi Srbi, zapravo, činili jednu građansku, liberalnu okosnicu sadašnjeg Sarajeva, a ne bi se od njih napravio najradikalniji nacionalistički nukleus.

Što bi bilo predivno i, dakako, sa stanovišta srBskog naciste, pogubno.

Nego, na temu! Hoće li zbog svega narečenog ikada odgovarati Krajišnik i silna mu bratija? Nije li baš Milorad Dodik, upravo zbog ovog bestijalnog čina samoprotjerivanja Srba, najviše pjenio kako je Karadžiću i Krajišniku mjesto u Hagu?!

A, onda, dvije decenije poslije, uslijedio je, sve sa vladinim helikopterom, svečani doček Momčila Krajišnika, presuđenog ratnog zločinca. Uslijedila je sveopšta kvaziamnezična amnestija. Krajišnik je u međuvremenu postao, zajedno sa Draganom Kalinićem, nekakav "Čuvar Republike Srpske", član izbajanog zavičajnog udruženja, koje ima druidsku funkciju. Što će reći, niko za njih nije najtačnije čuo, niko ne zna čime se bave, ali im to ide od ruke i ima novaca u toj storiji.

I zarad kakvog se to sna desio Egzodus, pita se narator u najavi, pa vješto odgovara, zarad Stvaranja Republike Srpske. Ovo je malo u raskoraku sa zvaničnim objašnjenjem kako je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a ne marta 1996. I san je u malom raskoraku sa samim sobom, pošto su "sarajevski Srbi" zarobljeni u noćnoj mori, koja je, istina Bog, jedna vrsta sna, ako ćemo baš cjepidlačiti, ali je eonima daleko od slatkih snova.

No, najveća primijenjena, terenska šizofrenija dešava se u glavama ljudi kojima je objašnjeno da su Muslimani istjerali i etnički očistili Srbe sa svojih vijekovnih "sarajevskih ognjišta".

I kako sada, 20 godina poslije ovog Krajišnikovog "remekdjela" pogledati u oči tom silnom narodu, reći mu 'izvini'? Ko to da učini, jer, Momo sigurno neće? Kako objasniti njihovim razasutim po svijetu potomcima, šta učini tadašnji SDS?

Pa, najvjerovatnije tako što će Milorad Dodik uručiti kakvu povelju, zahvalnicu Momčilu Krajišniku ili nekom od "Utemeljivača Srpske". Ili će mu napraviti statuu? Spomenik, što da ne?

Tek, crnim slovima ostaće u istoriji zapisana proslava i obilježavanje još jednog srpskog mita i poraza. Samo, ovaj put nije bilo Murata, okašnjelog Kraljevića Marka, Šarca mu i izdajnika Brankovića. Nije bilo Arbanasa Obilića, nije bilo ni Lazara. Tek puki Dejton, Momo i protjerivanje sopstvenog naroda.

Zarad ideala, koji je zasjenio žrtvu???

Na sramotu svih onih koji imaju uncu srama i koji su od čitavog jednog grada napravili ukletu kolonu izbjeglica, koja će sa svim svojim kompleksima, bolovima i traumama, vječno, poput duhova. lutati u mislima ulicama nekog drugog starog, olimpijskog Sarajeva. Koja će pisati traktate kako se nekada živjelo i šta je od svega ostalo. Kako je to Teheran, a ne Sarajevo, a kako su oni zavjetni čuvari kamena srBske sarajevske mudrosti...Ukratko, ostaće gomile i naraštaji osakaćenih ljudi. Ljudi kojima mnogi odrednicu "sarajevski Srbin" stavljaju u mentalni zdravstveni karton, a ne u toponimiju.

A, sve zbog par budala i jedne kuće na pogrešnom mjestu.
Nekako s proljeća

#625 Re: Feedback

Post by Nekako s proljeća »

Stanovništvo srpske nacionalnosti je grad Sarajevo napuštalo u valovima, ugrubo rečeno u tri vala u različitom vremenskom periodu. Tekst iznad u fokus je stavio samo onaj nakon tzv dejtonskog mirovnog sporazuma i njim obuhvatio 150 000 ljudi, što ne odgovara istini.
Prvi val napuštanja grada Sarajeva je bio u proljeće 1992 godine, i trebao je biti privremenog karaktera u trajanju od heftu-dvije tri najviše, pa su oni koji su ozbiljno shvatili instrukcije SDS ipak odlazili na vikendice u okolini Sarajeva. Osnovne stvari koje su sa sobom tada ponijeli su im kasnije bili jedini imetak od ukupnog koji su stekli radeći i stvarajući do tada u Sarajevu. Sarajevo nije zauzeto kako je bilo planirano, a oni se tako nisu mogli ili htjeli vratiti na svoje. Pošto je opsada grada potrajala godinama, malo po malo su pokušavali da prežive u novonastalim okolnostima i sredinama, djeca zbog škole, odrasli zbog posla i borbe za egzistenciju, mobilizacijski problemi i sl... uglavnom, to bi bilo to u tom tzv prvom talasu.
Ako koga zanima mogu nastaviti.
Post Reply