Nek vas oznake ne zbunjuju,svi motori su 4cil. Prvi je hybrid.

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Mene ne zbunjuju oznake, nego ono "hk". Kako se to na švedskom kaže konj?mali_milojica wrote:Motori u S90
Nek vas oznake ne zbunjuju,svi motori su 4cil. Prvi je hybrid.
Hvalamali_milojica wrote:häst
hästkraft= konjska snaga
Interesantno, sampinjone, ali mogao bih mirne duse potpisati ovaj tekst.ado-šampion wrote:Premium segment, posebno u klasama u kojim se radi o ciframa 75-80 hiljada eura, trazi odredjeni ekskluzivitet, koji ukljucuje dizajn, kvalitet koristenih materijala, izbor opreme, ali prije svega tehniku i siroku paletu motora. U vecoj cijeni koja se placa za premium auto je ukljuceno i to sto je kupcu omoguceno da od opreme i motora bira haman sve sto moze pozeliti, jer da bi proizvodjac to omogucio mora uloziti novac, ne padne to s neba.
Ako S90 cilja na nepremium segment, cijenama posebno, onda je argument sto u Mondea ide 1.0 motor. Ako S90 cijenama cilja na premium segment (a po cijenama XC90 sigurno cilja) onda ruku na srce to nije argument.
Downsizing koji izbacuje iz opticaja visecil. motore je OK za VW, Ford, Opel i slicno. Imati premium model koji kosta 75-80 hiljada eura u prosjeku i uz njega nuditi samo sirove 4-cilindricne dizele i vaditi se na downsizing je nidje veze. Posebno sto, ako pogledate onaj video testa koji sam postavio, XC90 s 2.0 4-cil. dizelasem trosi vise nego Q7 s 3.0 V6 TDI a ide neuporedivo losije, znaci taj njihov downsizing u praksi nula bodova.
Medjutim, dug je i trnovit put prema vrhu.Nije realno ocekivati da Volvo ode u helac, da ga preuzme neko ko zeli profit (jer realno Kinezi nisu uzeli Volva jer im je drag Volvo, nego zato sto su mislili da mogu napraviti posao) i da odmah zapuca na vrh. Zato treba da nekoliko modela uz sto manja ulaganja zabiljezi sto bolju prodaju kako bi se osigurala finansijska isplativost za bolje sljedece modele. Razutat toga je (i) nedostatak V6 dizela i V8 benzinaca u XC90 i S90.
Nije to bas tako da Audi, BMW i Mercedes godinama, da ne kazem desetinama godina, ulazu u razvoj, i onda dodju neki Kinezi istresu kes i nadjebu sve te godine razvoja ovih navedenih.Da je to tako lako Manchester City bio bio najbolji klub u Evropi, a mi svi bi bili milioneri.
Posto nit smo mi milioneri, nit je City blizu da u blizoj buducnosti bude najbolji klub u Evropi, logika je jasna.
![]()
Poteci ce dosta Miljacke dok bilo koji brend bude mogao ugroziti Audi, BMW i Mercedes. Treba biti realan.

jest vala,retrovizori su bili za Fapa kakvogado-šampion wrote:Ako mislis na Q7, meni nije ni vani toliko los. Vjerovali ili ne vec koji mjesec ima jedan u Bosmalu, parkiran u suterenu garaze.![]()
Za onako veliko auto izgleda sasvim dobro, dosta detalja koji su cinili prethodnika preglomaznim (retrovizori npr.) sad je dosta 'blaze' uradjeno. Ne cini se vise ko kamion.

ado-šampion wrote:Mah... ne znam sta bih ti rekao. Po meni japancima je bolje stajalo kad su bili jednostavni, ni lijepi ni ruzni.Ovako kad pokusavaju biti mastoviti uglavnom ispadne katastrofa. S izuzetkom Mazde.
Japanci kao da nisu nikad sazvakali to da je dizajn bitan. Prihatili su oni to, ali nisu bas sasvim nacisto s tim.Na fazon, napravicemo mi to mastovitije ali necemo neke posebne pare na to ulagati.
Puno su tvrdoglavi generalno, Korejanci su dosta vise open-minded, tako da kazem.