Novi modeli

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#601 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

Motori u S90
Nek vas oznake ne zbunjuju,svi motori su 4cil. Prvi je hybrid.
Image
amar1994

#602 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

zar D5 nije bio petak dosad? :mrgreen:
nek smanje broj cilindara na pola jednog :evil:
Seawolf

#603 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Motori u S90
Nek vas oznake ne zbunjuju,svi motori su 4cil. Prvi je hybrid.
Image
Mene ne zbunjuju oznake, nego ono "hk". Kako se to na švedskom kaže konj?
mali_milojica

#604 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

häst
hästkraft= konjska snaga
Seawolf

#605 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:häst
hästkraft= konjska snaga
Hvala :)
johntra

#606 Re: Novi modeli

Post by johntra »

Sad im je downsizing u modi...neće ni biti motora sa više cilindara kod Volva...
Seawolf

#607 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

Slažem se da je downsizing u modi, ali downsizing u E-segmentu je smanjenje zapremine najsnažnijih V8 benzinaca sa cca. 5.000 ccm na cca. 4.000 ccm, i smanjenje zapremine "srednjih" V8 benzinaca i dizela na šestake od cca. 3.000 ccm, a sve uz zadržavanje (ili čak i povećavanje) najvećih snaga.

Ovo kod VOLVO-a u tom segmentu (limuzina E-segmenta i veliki SUV), je nemogućnost da se ponude vozila sa benzinskim motorom snažnijim od 240 kW, odnosno sa dizel motorom snažnijim od 175 kW, koji zadovoljavaju najnovije norme (problematičan je CO2 kod benzinaca, a NOx kod dizelaša), uz prihvatljive troškove.
johntra

#608 Re: Novi modeli

Post by johntra »

Možda vremenom ubace neke šestake, ko zna...ali meni je ovo isto nastavak tradicije, jer Volvo i turbo decenijama idu istoj rečenici...jbga, kad može Ford u Mondea staviti jednolitarskog turbobenzinca, može i Volvo S90 imati samo četverocilindrične motore...
jao_situacije

#609 Re: Novi modeli

Post by jao_situacije »

dobar volvo, malo vuče na avdija ili se meni čini
Industrialyzer

#610 Re: Novi modeli

Post by Industrialyzer »

Ovaj Volvo ima samo konkurentnu unutrasnjost, cini mi se da je opet los pokusaj napada na njemacki trojac (nazalost). Ovaj zadnji kraj izgleda odvratno, ostatak je prosjecan. Aktuelni F10 je bolji u svakom mogucem pogledu.
ado-šampion

#611 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Premium segment, posebno u klasama u kojim se radi o ciframa 75-80 hiljada eura, trazi odredjeni ekskluzivitet, koji ukljucuje dizajn, kvalitet koristenih materijala, izbor opreme, ali prije svega tehniku i siroku paletu motora. U vecoj cijeni koja se placa za premium auto je ukljuceno i to sto je kupcu omoguceno da od opreme i motora bira haman sve sto moze pozeliti, jer da bi proizvodjac to omogucio mora uloziti novac, ne padne to s neba.
Ako S90 cilja na nepremium segment, cijenama posebno, onda je argument sto u Mondea ide 1.0 motor. Ako S90 cijenama cilja na premium segment (a po cijenama XC90 sigurno cilja) onda ruku na srce to nije argument.

Downsizing koji izbacuje iz opticaja visecil. motore je OK za VW, Ford, Opel i slicno. Imati premium model koji kosta 75-80 hiljada eura u prosjeku i uz njega nuditi samo sirove 4-cilindricne dizele i vaditi se na downsizing je nidje veze. Posebno sto, ako pogledate onaj video testa koji sam postavio, XC90 s 2.0 4-cil. dizelasem trosi vise nego Q7 s 3.0 V6 TDI a ide neuporedivo losije, znaci taj njihov downsizing u praksi nula bodova.

Medjutim, dug je i trnovit put prema vrhu. :-) Nije realno ocekivati da Volvo ode u helac, da ga preuzme neko ko zeli profit (jer realno Kinezi nisu uzeli Volva jer im je drag Volvo, nego zato sto su mislili da mogu napraviti posao) i da odmah zapuca na vrh. Zato treba da nekoliko modela uz sto manja ulaganja zabiljezi sto bolju prodaju kako bi se osigurala finansijska isplativost za bolje sljedece modele. Razutat toga je (i) nedostatak V6 dizela i V8 benzinaca u XC90 i S90.

Nije to bas tako da Audi, BMW i Mercedes godinama, da ne kazem desetinama godina, ulazu u razvoj, i onda dodju neki Kinezi istresu kes i nadjebu sve te godine razvoja ovih navedenih. :-) Da je to tako lako Manchester City bio bio najbolji klub u Evropi, a mi svi bi bili milioneri. :D Posto nit smo mi milioneri, nit je City blizu da u blizoj buducnosti bude najbolji klub u Evropi, logika je jasna. :)

Poteci ce dosta Miljacke dok bilo koji brend bude mogao ugroziti Audi, BMW i Mercedes. Treba biti realan.
Industrialyzer

#612 Re: Novi modeli

Post by Industrialyzer »

U E klasi imate 15 motora da birate snage od 180 do skoro 600KS, a ovi bi nesto sa 4 motorcica :lol:
direstraits0078

#613 Re: Novi modeli

Post by direstraits0078 »

ado-šampion wrote:Premium segment, posebno u klasama u kojim se radi o ciframa 75-80 hiljada eura, trazi odredjeni ekskluzivitet, koji ukljucuje dizajn, kvalitet koristenih materijala, izbor opreme, ali prije svega tehniku i siroku paletu motora. U vecoj cijeni koja se placa za premium auto je ukljuceno i to sto je kupcu omoguceno da od opreme i motora bira haman sve sto moze pozeliti, jer da bi proizvodjac to omogucio mora uloziti novac, ne padne to s neba.
Ako S90 cilja na nepremium segment, cijenama posebno, onda je argument sto u Mondea ide 1.0 motor. Ako S90 cijenama cilja na premium segment (a po cijenama XC90 sigurno cilja) onda ruku na srce to nije argument.

Downsizing koji izbacuje iz opticaja visecil. motore je OK za VW, Ford, Opel i slicno. Imati premium model koji kosta 75-80 hiljada eura u prosjeku i uz njega nuditi samo sirove 4-cilindricne dizele i vaditi se na downsizing je nidje veze. Posebno sto, ako pogledate onaj video testa koji sam postavio, XC90 s 2.0 4-cil. dizelasem trosi vise nego Q7 s 3.0 V6 TDI a ide neuporedivo losije, znaci taj njihov downsizing u praksi nula bodova.

Medjutim, dug je i trnovit put prema vrhu. :-) Nije realno ocekivati da Volvo ode u helac, da ga preuzme neko ko zeli profit (jer realno Kinezi nisu uzeli Volva jer im je drag Volvo, nego zato sto su mislili da mogu napraviti posao) i da odmah zapuca na vrh. Zato treba da nekoliko modela uz sto manja ulaganja zabiljezi sto bolju prodaju kako bi se osigurala finansijska isplativost za bolje sljedece modele. Razutat toga je (i) nedostatak V6 dizela i V8 benzinaca u XC90 i S90.

Nije to bas tako da Audi, BMW i Mercedes godinama, da ne kazem desetinama godina, ulazu u razvoj, i onda dodju neki Kinezi istresu kes i nadjebu sve te godine razvoja ovih navedenih. :-) Da je to tako lako Manchester City bio bio najbolji klub u Evropi, a mi svi bi bili milioneri. :D Posto nit smo mi milioneri, nit je City blizu da u blizoj buducnosti bude najbolji klub u Evropi, logika je jasna. :)

Poteci ce dosta Miljacke dok bilo koji brend bude mogao ugroziti Audi, BMW i Mercedes. Treba biti realan.
Interesantno, sampinjone, ali mogao bih mirne duse potpisati ovaj tekst. :D
mali_milojica

#614 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

A dobro,Volvo je ocito otisao u totalno drugom pravcu. Ulozili su pare u druge stvari. Po meni,prvi put Volvo unutra izgleda dostojno da ga se stavi u ravan sa njemackom trojkom. Odlican je,bolestan unutra. Znam da je ovo vjerovatno top oprema,ali apsolutno nema cega da se stidi.
Sigurnost ce dovesti na dotle da do 2020 imaju auta u kojima ljudi nece ginuti :roll: :-) . To se nalazi u svim njihovim planovima i tome teze. Znam da zvuci nevjerovatno,ali hajde da vidimo.
citroen xm

#615 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

Za 4 cilindra se slažem, treba u ponudu ubaciti i više cilindara. Opet sa takvim motorima XC90 se odlično prodaje. Ljudi pucaju na kartu sigurnosti, tu su i dalje bez premca. Spoljni dizajn mi je odličan, a unutra mi je za dvije klase bolji od svega premijum i nepremijum u toj klasi.
ado-šampion

#616 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Dobar je unutra ali meni je Q7 dosta bolji generalno, a u detaljima je XC90 prilicno slab. Vidi samo volan i rucicu automatskog mjenjaca.

Image

Ovako to izleda na Seriji 1, koja je usput duplo jeftinije auto od ovog Volva

Image

Ukusi se razlikuju ali razlika u nivou inspiracije pri dizajniranju detalja je evidentna.

Meni generalno sto se tice SUVova, a eto slucajno se odnosi i na nove modele, Q7 je nenadjebiv:

Image
mali_milojica

#617 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

Ado,vidi ovo
Volvo S90 8-)
Image
ado-šampion

#618 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Mislim da nisam nigdje procitao, ali garant su imali kritika na taj detalj u XC90. :D Mada je to ocigledno.

Kako bilo, evidentno napreduju. :)
amar1994

#619 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

dobar je unutra audi,izvana je vala preruzan
Image
recimo meni je ovo nako,neka mjera :mrgreen:
ado-šampion

#620 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Ako mislis na Q7, meni nije ni vani toliko los. Vjerovali ili ne vec koji mjesec ima jedan u Bosmalu, parkiran u suterenu garaze. :-)

Za onako veliko auto izgleda sasvim dobro, dosta detalja koji su cinili prethodnika preglomaznim (retrovizori npr.) sad je dosta 'blaze' uradjeno. Ne cini se vise ko kamion.
amar1994

#621 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Ako mislis na Q7, meni nije ni vani toliko los. Vjerovali ili ne vec koji mjesec ima jedan u Bosmalu, parkiran u suterenu garaze. :-)

Za onako veliko auto izgleda sasvim dobro, dosta detalja koji su cinili prethodnika preglomaznim (retrovizori npr.) sad je dosta 'blaze' uradjeno. Ne cini se vise ko kamion.
jest vala,retrovizori su bili za Fapa kakvog :lol:
amar1994

#622 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

evo japanac,sve uradi ok i onda ostavi ovu klasicnu rucicu am :oops:
Image
:mrgreen:
ado-šampion

#623 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Mah... ne znam sta bih ti rekao. Po meni japancima je bolje stajalo kad su bili jednostavni, ni lijepi ni ruzni. :-) Ovako kad pokusavaju biti mastoviti uglavnom ispadne katastrofa. S izuzetkom Mazde.

Japanci kao da nisu nikad sazvakali to da je dizajn bitan. Prihatili su oni to, ali nisu bas sasvim nacisto s tim. :-) Na fazon, napravicemo mi to mastovitije ali necemo neke posebne pare na to ulagati. :-) Puno su tvrdoglavi generalno, Korejanci su dosta vise open-minded, tako da kazem.
fidoremilienko

#624 Re: Novi modeli

Post by fidoremilienko »

Ne može volvo ni da prismrdi njemackim vozilima. Trebaju još da se trude.
amar1994

#625 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Mah... ne znam sta bih ti rekao. Po meni japancima je bolje stajalo kad su bili jednostavni, ni lijepi ni ruzni. :-) Ovako kad pokusavaju biti mastoviti uglavnom ispadne katastrofa. S izuzetkom Mazde.

Japanci kao da nisu nikad sazvakali to da je dizajn bitan. Prihatili su oni to, ali nisu bas sasvim nacisto s tim. :-) Na fazon, napravicemo mi to mastovitije ali necemo neke posebne pare na to ulagati. :-) Puno su tvrdoglavi generalno, Korejanci su dosta vise open-minded, tako da kazem.
:thumbup: ,honda je katastroficna sa dizajnom zadnjih 10 god,kod mazde mi se jedino ne svidja sto imas osjecaj da ces nesto slomit ako malo jace pritisnes :-) ,sve ostalo extra :mrgreen:,a ove svabe kao i toyota,ma dosadni mi :zjev:,cast bmw*u :D
Post Reply