Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#601 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Vjerovatnoca da dobijes to kod nas i gore ni blizu
madner

#602 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Zavisi od faha.

S tim da nasi ljudi pod platom uvijek podrazumjevaju neto iznos.
HAVANA

#603 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:On pored svedjanki gleda cijene po marketima
Sto ti je peMzioner :lol: :thumbup:
Ta ce on,on je i sliku prebacio.Blago meni,ja cu opet u julu. :lol:

Image
saja_dj

#604 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by saja_dj »

madner wrote:Tema su ljudi koji ne vole matematiku, pa misle da sa 1000 eura mogu sve ostvariti u EU. :D
Tema je izgleda i za ljude koji su strucnjaci za sva svjetska pitanja, a od kasabe maksimalno do najblizeg mora dobace. :D

Po tebi njemci ispadose sve gola sirotinja, cudi me da ne naseljavaju masovno Bosnu. :-)
madner

#605 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Kako si mudar i pronicljiv. :D
muha_sa

#606 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

:lol: :lol: :lol:
muzicar_iz_parka

#607 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muzicar_iz_parka »

A kakve su kazne za biciklo?
fortaleza

#608 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:
fortaleza wrote:
prog321 wrote:Tri najvažnije stavke su puuuno skuplje u Berlinu.
Hrana, stan i gorivo.
U Sarajevu se možeš za petobu najest. U Berlinu za istu hranu moras 12 do 15 ojra pljunut.
Hrana je u najmanju ruku iste cijene, ali je zato ponuda puno šira, a nerijetko i jeftinija u Berlinu, a mislim da i Nijemci plaćaju gorivo jeftinije 1,25-1,40 eura, a u BiH 1,10 - 1-25 eura u odnosu na prosječnu plaću jeftinije nekoliko puta u Nemačkoj.
Ja pricam o restoranima ili ti ga standovima. Ko ce ba kuhati kada citav dan rintas ko rob ? Ja sam jucer u restoranu jeo corbu sa mesom za 5 BAM.. Gdje to naci u Berlinu ?
A sad o popravcima auta.
Gdje zamjena FIP filtera u Berlinu kosta izmedju 1000 i 1500 eura. A kod nas skines citav filter za 300 BAM. :-D
Petoba je pet maraka za mene.
Koliko vidim pričao si o cijeni goriva na koju sam se referirao pa si okrenuo na popravke, ako ćemo tako možemo reći da je i vijek automobila kraći u BiH nego u Njemačkoj zbog lošijeg održavanja, stanja cesta, lošiji vozni park... Cijena goriva bi u Njemačkoj trebala biti i do 4 eura litar za isti standard u BiH.

Koja je svrha tvoje priče, da nam dokažeš da je život u glavnom gradu BiH kvalitetniji nego u glavnom gradu Njemačke? Pa osoba koja ima plaću 2000-3000 KM u BiH (što je ni 5% građana) ne može reći tek tako da živi kvalitetnije nego prosječan Nijemac. Zašto? Pa zato što su dohodci i troškovi samo jedan od segmenata kvalitete života.

friskyoreo wrote:Smijesno je porediti kvalitet zivota u Berlinu i u Sarajevu. Jos je smjesnije upustati se u diskusiju o tome.
A upravo, na temi se em malo raspravljamo je li dobra stvar što ljudi odlaze, em je li život u Njemačkoj lošiji nego u BiH... Šta je iduće.

A pretpostavio sam da je u pitanju dijasporaš jer piše da je cijena goriva 1,19 KM, tako je bilo prije hihihi godina ovdje. Ljudi se priviknu na svoju mikrookolinu i preuzimaju i slušaju o lokalnim problemima u novoj državi, a matičnu idealiziraju pa direktno uspoređuju sličnu cijenu goriva u državama. Njemu je 1,4 KM jeftinije u Bosni nego 1,5 KM u Njemačkoj.
Last edited by fortaleza on 19/06/2015 18:24, edited 1 time in total.
insomnia78

#609 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

muzicar_iz_parka wrote:A kakve su kazne za biciklo?
Amnestija ga zakacila
insomnia78

#610 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:
Ta ce on,on je i sliku prebacio.Blago meni,ja cu opet u julu. :lol:

Image
:thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#611 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by KatarinaKosaca »

Nekako se stalno ove teme postavljaju kao da je 19-to stoljeće, pa sjedneš na brod odeš i nikad se ne vratiš. Globalizacija je, mladost zna jezike, kreću se, neki odu vani, nauče jezik pa se vrate, neki se ne vrate jer im se sviđa, neki se vrate pred penziju. Neki svjesno odu određen period, a ovdje su često. Ono što je nesumnjivo da zemlja vuče i da ne postoji čovjek koji je bez osjećaja prema mjestu gdje se rodio. Sad , da li će koliko će se vraćati ili će samo forumati :D , to je opet osobni izbor. U svakom slučaju, ništa nije definitivno ni konačno. Mladi Španci su prije 10-tak godina solidno živjeli, fizičke poslove su uglavnom radili južnoamerikanci, osim ureda u odjelu nisu skoro pa ni znali za drugi posao. Sa recesijom idu na djedovnu na selu, sade pamuk ili u Švicu i Njemačku gdje se gubataju sa jezikom, jer su nacionalno antitalenti za jezike. Tako, da ništa nije ni konačno ni sigurno, gdje si danas , gdje si sutra. Jedino Australija ili Novi Zeland, jer je karta tako skupa da se ne može često dolaziti. Iz Austrije, ako imaju para, mogu i na vikend doći kući.
MJAU - da

#612 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by MJAU - da »

O'zone wrote:Ko god može da ide neka ide. Koga god ja mogu savjetovati da ode ja ću ga savjetovati da ode i zaželjeti mu da ima svu sreću u životu i da se nikad više ne okrene prema ovim krajevima pa ni kao turist.

Ja želim da odem. Ne zato što mi je potreba, hvala Bogu nije, nego zato što mi se gadi biti ovdje. Kolotečina, habitat napravljen po mjeri manjine, većina koja bezidejno baulja naokolo od kafića do kladionice kukajući kako im država nije ništa obezbijedila, pesimizam, potpuno iskrivljena slika društva gdje je kriminal OK poštenje levatluk..., etc
:thumbup: Inšala, da nam uspije.
insomnia78

#613 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:Nekako se stalno ove teme postavljaju kao da je 19-to stoljeće, pa sjedneš na brod odeš i nikad se ne vratiš. Globalizacija je, mladost zna jezike, kreću se, neki odu vani, nauče jezik pa se vrate, neki se ne vrate jer im se sviđa, neki se vrate pred penziju. Neki svjesno odu određen period, a ovdje su često. Ono što je nesumnjivo da zemlja vuče i da ne postoji čovjek koji je bez osjećaja prema mjestu gdje se rodio. Sad , da li će koliko će se vraćati ili će samo forumati :D , to je opet osobni izbor. U svakom slučaju, ništa nije definitivno ni konačno. Mladi Španci su prije 10-tak godina solidno živjeli, fizičke poslove su uglavnom radili južnoamerikanci, osim ureda u odjelu nisu skoro pa ni znali za drugi posao. Sa recesijom idu na djedovnu na selu, sade pamuk ili u Švicu i Njemačku gdje se gubataju sa jezikom, jer su nacionalno antitalenti za jezike. Tako, da ništa nije ni konačno ni sigurno, gdje si danas , gdje si sutra. Jedino Australija ili Novi Zeland, jer je karta tako skupa da se ne može često dolaziti. Iz Austrije, ako imaju para, mogu i na vikend doći kući.
E bravo
madner

#614 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Sigurno je bolje otic vani, jer ovdje ne valja nije bas jak argument. Velika vecina nije bas sposobna da se snadje.
walk_M-A-N

#615 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by walk_M-A-N »

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=64223
Vlada TK, pod velikim pritiskom pojedinih predstavnika boračkih organizacija, duži niz godina odobrava upis prekomjernog broja učenika u medicinske škole, te je na taj način dovela do gašenja pojedinih srednjih škola (trgovinska) a značajan broj srednjh škola na sam rub egzistiranja. Posebno je ugroženo gimnazijsko obrazovanje kao i pojedine tehničke i stručne škole (hemijska, građevinska, saobraćajna, mašinska, rudarska, turističko-ugostiteljska, ekonomska...) koje nekontrolisanim upisom u medicinske škole ostaju bez učenika

Pitamo se da li ovakvom katastrofalnom obrazovnom politikom Vlada TK šalje poruku našim najboljim mladim ljudima da u ovoj zemlji nemaju nikakvu perspektivu i da im najveća ambicija treba biti pomoć u obavljanju fizioloških potreba zapadnoevropskim penzionerima.
Baš si ovo fino rekli, a ne k'o pojedini forumaši onako prosto, da peru guzicu starim Švabama :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#616 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

Bez temeljne reforme školstva najebali smo u bližoj i daljoj budućnosti.... :sad:
prog321

#617 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

fortaleza wrote: A pretpostavio sam da je u pitanju dijasporaš jer piše da je cijena goriva 1,19 KM, tako je bilo prije hihihi godina ovdje. Ljudi se priviknu na svoju mikrookolinu i preuzimaju i slušaju o lokalnim problemima u novoj državi, a matičnu idealiziraju pa direktno uspoređuju sličnu cijenu goriva u državama. Njemu je 1,4 KM jeftinije u Bosni nego 1,5 KM u Njemačkoj.
Najsmjesnije je da zivim vec 10 god u Sarajevu. :-)
Ma danas je neka frka na poslu a ja pisao izmedju dva obraka. Prvo ono sa petobankom pa sad ovo. Koji mamurluk, :lol:
Ipak stoji da je Berlin duplo skuplji od Sarajeva. Moras zivjeti u oba grada pa porediti. Nije samo zivot jesti doner.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#618 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

muha_sa wrote:neko poredi cijene vani i kod nas :-)

sad ce vama Muha iz prve ruke :)

u ŠveCkoj šta radim vec bleham u cjene :lol: cijene klope i potrebština za klopu (ulje, puter, mlijeko..........) su tu negdje kao i kod nas, iste i neznatno skuplje--mlijeko u tetrapaku 9 kruna--1,7 km---kod nas 1,5 :-) maslac koji je kod nas 4 marke kod njih 20 kruna--5 maraka :-)
jedino im je meso skuplje neg kod nas--ostalo zanemarivo.

što se tice sredstava za licnu higijenu jeftiniji su neg kod nas :-)

kafana i alkohol u istoj :? ma vozdra :-) :lol:

klopa u restoranu :? vozdra :-)

sad naša primanja i primanja u ŠveCkoj pa poredite a ja odoh na čaršiju da klepim koji vruc somun :lol:
Da se uključim i ja :) nije ŠveCka ali je Ojsterajh :) zimus bio u Gracu i upao u Lidl i Merkur u prolazu...
Omekšivač za veš Quantum od 1l dva komada na akciji 3,99 Eur kod nas nema boljeg ispod 5-6 KM po litri, praškovi za veš pakovanja od 5 i više kg su oko 7-10 Eur, čokolade Lindt 1,19 Eur komad u BL ISTA 6,5 KM :-) , piva domaća (i to odlična njihova) limenka od pola litre 0,49-0,60 Eur, ušao u New Yorker SVE zimske jakne 30 eur u BL iste zimske po 100-120 KM... :roll: Salomon patike u punoj cijeni su 70 KM jeftinije nego u Intersportu u BL :shock: Ne sjećam se tačno svih cijena u bocu ali se mogu zakleti na šta god hoćeš i glavu na panj staviti da sam za 40 Eura kupio više u marketima nego u bilo kojem našem potrepština za kuću....na to sve dodaj prosjek plata tamo i kod nas! Jedino je skup alkohol po kafanama i cigarete, kafa u centru Graca 1,5 Euro i to kakva kafa :thumbup:
Još kad vidiš kako im je gradski prevoz moderan, uredan i pedantno tačan...što veli ovaj moj ako čekaš tramvaj u 10.00 i kad stigne ti vidiš na svom satu 10.01, nije ti dobar sat :mrgreen:
fortaleza

#619 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:
fortaleza wrote: A pretpostavio sam da je u pitanju dijasporaš jer piše da je cijena goriva 1,19 KM, tako je bilo prije hihihi godina ovdje. Ljudi se priviknu na svoju mikrookolinu i preuzimaju i slušaju o lokalnim problemima u novoj državi, a matičnu idealiziraju pa direktno uspoređuju sličnu cijenu goriva u državama. Njemu je 1,4 KM jeftinije u Bosni nego 1,5 KM u Njemačkoj.
Najsmjesnije je da zivim vec 10 god u Sarajevu. :-)
Ma danas je neka frka na poslu a ja pisao izmedju dva obraka. Prvo ono sa petobankom pa sad ovo. Koji mamurluk, :lol:
Ipak stoji da je Berlin duplo skuplji od Sarajeva. Moras zivjeti u oba grada pa porediti. Nije samo zivot jesti doner.
Skuplji da, ali kao što sam napisao kvaliteta života nije samo plaća i trošak već i neke druge stvari.
madner

#620 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Lova je najbitnija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#621 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ali ne i jedina bitna.
muha_sa

#622 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

ima neštA i u nekretninama :D
Njanjavi

#623 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Njanjavi »

Nedo bog sa madnerom se u sumi djegod izgubit, ti ono trazis orjentaciju, crkajes od gladi, a on ladno kaze ajmo nac kakvu chevaparu da jedemo, ima se para :-D
insomnia78

#624 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Ali ne i jedina bitna.
Al dzaba ti Becki kvalitet zivota ako nemas para
muha_sa

#625 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

Njanjavi wrote:Nedo bog sa madnerom se u sumi djegod izgubit, ti ono trazis orjentaciju, crkajes od gladi, a on ladno kaze ajmo nac kakvu chevaparu da jedemo, ima se para :-D
to je rec pozitivac :thumbup: sa njim u pustinju
Post Reply