Vjerovati naspram znati
- nasa
#601 Re: Vjerovati naspram znati
Islam nije neki project koji je predvidjen za odredjen vremenski period, islam opstaje u kontinuitetu kroz stoljeca i uspjeh istog je sasvim moguce pratiti kroz razlicite narode, zemlje i historijske periode...
Traziti od muslimana da u odredjenom trenutku ili iz historiju izdvoje ideal odnosno idealnu zemlju koja bi predstavljala apsolutno sve islamske vrijednosti je samo odraz nepromisljenosti pitanja.
Kada bih ja izdvojila idealnu zemlju onda bih samim tim ogranicila islam na neki period iz proslosti ili u sadasnjosti.
Ne moze postojotai niti je postojala jedna zemlja koja odrazava sve islamske vrijednosti za sva vremena do Sudnjeg dana jer islam nije predvidjen za jedan prostor i jednu zemlju vec za sva vremena i za cijeli svijet i samo promatrajuci na taj nacin mi mozemo uociti vrijednosti islama...
Nesto imaju bosanski muslimani cime se mogu pohvaliti, nesto iranski, nesto muslimani amerikanci...a svi zajedno svjedoce da to duguju islamu....
Traziti od muslimana da u odredjenom trenutku ili iz historiju izdvoje ideal odnosno idealnu zemlju koja bi predstavljala apsolutno sve islamske vrijednosti je samo odraz nepromisljenosti pitanja.
Kada bih ja izdvojila idealnu zemlju onda bih samim tim ogranicila islam na neki period iz proslosti ili u sadasnjosti.
Ne moze postojotai niti je postojala jedna zemlja koja odrazava sve islamske vrijednosti za sva vremena do Sudnjeg dana jer islam nije predvidjen za jedan prostor i jednu zemlju vec za sva vremena i za cijeli svijet i samo promatrajuci na taj nacin mi mozemo uociti vrijednosti islama...
Nesto imaju bosanski muslimani cime se mogu pohvaliti, nesto iranski, nesto muslimani amerikanci...a svi zajedno svjedoce da to duguju islamu....
-
Chagalj
#602 Re: Vjerovati naspram znati
ovo je jedan od boljih odgovora sto sam procitaonasa wrote:Islam nije neki project koji je predvidjen za odredjen vremenski period, islam opstaje u kontinuitetu kroz stoljeca i uspjeh istog je sasvim moguce pratiti kroz razlicite narode, zemlje i historijske periode...
- S4mpion
#603 Re: Vjerovati naspram znati
Vidiš kako znaš neka pravila islama.fatamorgana wrote:Pa ne možeš jer ne postoji, to bi bila laž a laganje je zabranjeno u Islamu,S4mpion wrote:
Ako kažem da postoji idealna islamska zemlja, prešutno bih rekao i da su ljudi idealni, a nisu, ali to već znamo.
-
nemezis
#604 Re: Vjerovati naspram znati
O čemu sada pričaš?Chagalj wrote:Bog zna da ce ljudi sumnjati u Kuranu, ali zato daje odgovor na to kako otkloniti sumnjunemezis wrote:Nije pitanje da li ima smisla, mi ne znamo sta bogu ima smisla, bar vi vjernici kažete da se na njega ne primjenjuju ljudske osobine. Uglavnom, dokaz da je Kuran od boga nije dokaz da je i istina ono što piše u njemu.Chagalj wrote: pa ima li smisla, da BOg zabranjiva strogo laz, i da kaznjava lazljivce, cak je po islamu zabranjeno lagati i u shali.
ako bi BOg tako zabranjivao to i kaznjavao a on sam lagao narod, onda bi to bilo licemjerno, a BOg strogo osudjuje licemjere u Kuranu, njima slijedi najteze kazne, zbog pretvaranja.
na osnovu tih stvari mozemo zakljuciti da BOg ne laze, jer mu to neprilici. eh sad ako ces i dalje vjerovati da bi Bog laze, onda je to tvoje vjerovanje koje nema pokrica niti dokaza, nego samo iz tvog ceifa.
dok recimo moje vjerovanje da BOg ne laze bazira se na tom sto ga sam licno zabranjiva i to kaznjava.
23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
24. Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje
pokusaj napraviti jednu suru ako mozes, evo recimo najmanja sura u Kuranu je Kewser , ima 10 rijeci samo, 3 ajeta, ali opet ljudski rod nije ustanju uraditi jednu takvu suru.
Znaci sama nemogucnost da se uradi jedna sura a kamoli cijeli Kuran je dokaz da je Kuran od Boga.
-
nemezis
#605 Re: Vjerovati naspram znati
A sta bi sa onim širenjem države i ratnim plijenom?Chagalj wrote:thea wrote:Pa covjekov mozak najbolje funkcionise po sablonu, od jedne pocetne tacke sire se informacije. K'uran je ispisan da bi se ucio napamet i na taj nacin prenosio od uha do uha u slucaju da ispisano nestane.
Jedini nacin da se dobro pamti je sablon, istim principom se radi matematika, i jedan jezik. Dakle kad neko uci jedan strani jezik postoji sablon za taj jezik, kad naucis jednu informaciju od te pocetne siris dalje.
K'uran je inspirisan Biblijom to je dokazano.
Bibliju kao i sve ostale zakone su ljudi ispisali.
Stari zakon su koristili uz Boga, kako bi se ljudi vise plasili.
Posmatraj arhitekturu, vrata Bogomolje su uvijek bila 10X veca od potrebe covjeka, sve kako bi istom na ulazu ostavilo utisak, da taj ko je iza vrata je veci, imucniji, sto je bilo tacno jer su oni koji su predvodili narod, grupacije uvijek su bili imucniji. Popovi, Hodze itd.nije tacno, nego je Kuran poslat od Boga narodu da bude uputa u zivotu a ne da mu svrha bude ucenje na pamet.K'uran je ispisan da bi se ucio napamet
kakve to veze ima da se recimo rijec dan spominje 365 puta( kao sto ima dana u godini) u jednini u jednostavnoj formi sa ucenjem na pametJedini nacin da se dobro pamti je sablon,
nije dokazano, jer da je prepisivan od biblije onda bi prepisao iste greske koje biblija ima, ali Kuran ispravlja biblijuK'uran je inspirisan Biblijom to je dokazano
evo samo cemo uzeti jednu situaciju iz zivota Muhamemda pa sama procijeni jeli taj kreirao islam da bi se ljudi plasiliStari zakon su koristili uz Boga, kako bi se ljudi vise plasili.
Prijetnja Poslaniku
Nakon što im je Poslanik, sallallahu ‘alejhi wesellem, zamjerio na njihovom vjerovanju u kipove i smatrao ih nerazumnim, grupa uglednih Kurejšija se uputila prema njegovom amidži Ebu-Talibu i rekli mu: “O Ebu-Talibe, tvoj bratić psuje naše bogove, sramoti našu vjeru, ruši naše snove, izigrava naše pretke, pa ili ga zaustavi u tome, ili nam se makni s puta, jer i ti isto misliš kao i mi, i vjeruješ isto kao i mi, pa da ga zaustavimo.“
Ebu-Talib im se obrati blagim riječima i lijepim odgovorom, pa se udaljiše svojim kućama. A Muhammed, sallallahu ‘alejhi wesellem, je nastavio pozivati u vjeru, tumačeći Allahovu vjeru, što je kod Kurejšija izazvalo revolt. Ponovo su se sakupili i otišli kod Ebu-Taliba i rekli mu: “O Ebu-Talibe, ti si čovjek koji je u godinama i koji uživa ugled među nama. Zamolili smo te da se tvoj bratić okani onoga što radi, pa si nas spriječio u tome. Tako mi Allaha, mi nećemo trpiti vrijeđanje naših predaka i rušenje naših snova i sramoćenja naših bogova, sve dok ga ne odvratiš od nas i ne spriječiš u tome. I čuvaj se toga, kako ne bi bila jedna od dvije skupine uništena!“ - zatim su se udaljili od njega.
U očima Ebu-Taliba bio je neizbježan sukob i neslaganje u njegovom narodu, ali nije tražio od Poslanika da im se preda, niti ga je ostavio na cjedilu. Pozvao ga je i obratio mu se: “O moj bratiću, naš narod me posjetio, - te mu ispričao stvari koje su mu rekli, poštedi i mene i sebe i nemoj me opterećivati onim što ne mogu izdržati!“ Poslaniku se učinilo da je njegov amidža promijenio svoje mišljenje i da ga je ostavio na cjedilu i da ga predaje, i da je odbio da mu više pomaže. Tada mu Poslanik izgovara svoje poznate riječi, riječi koje će ostati zapamćene za sva vremena, jer one sadrže ustrajnost i požrtvovanost na putu akide i da’weta ka robovanju samo Allahu. To je pozivanje koje ništi sve prijetnje ispred sebe i sve vrste kazni:
“O moj amidža, kada bi mi stavili sunce u desnu ruku, a mjesec u lijevu ruku, a da ostavim ovu stvar (pozivanje u islam), neću je ostaviti sve dok je Allah ne uzdigne ili budem uništen na tom putu.“
Poslanik je zaplakao, nakon što je iskazao svoju spremnost za žrtvovanjem na tom putu, zatim se okrenuo. Ebu-Talib ga poziva i kaže mu: “O moj bratiću, idi i govori šta hoćeš. Tako mi Allaha, nikada te ni zbog čega neću predati.“
Pokušaj pridobijanja Poslanika
Nakon toga mnogi su prihvatili islam, a kada su to vidjeli Kurejšije sakupili su svoje ugledne ljude i počeše razgovarati među sobom o velikoj opasnosti koja im prijeti. Odlučili su da predlože Muhammedu, sallallahu ‘alejhi wesellem, nekoliko stvari koje će ga možda spriječiti od daljnjeg pozivanja u islam. Pozvali su ga, a on je brzo prihvatio njihov prijedlog težeći da im ukaže na istinu.
Rekli su mu: “O Muhammede, po tebe smo poslali kako bi razgovarali sa tobom.Tako mi Allaha, mi ne znamo čovjeka koji je uveo u svoj narod nešto kao što si to ti uradio. Vrijeđaš naše pretke, sramotiš našu vjeru, vrijeđaš naše bogove i rušiš naše snove, razjedinjuješ našu zajednicu. Nije ostala ni jedna ružna stvar, a da je nisi upotrijebio među nama. Ako si došao sa svojim govorom da bi dobio sa njim imetak, mi ćemo ti ga sakupiti i postaćeš najbogatiji među nama. A ako tražiš i ugled, mi ćemo te uzdignuti iznad nas. A ako želiš vlast, mi ćemo te postaviti za našeg vladara. A ako slijediš džinna koji te obuzeo - a to je moguće - sakupićemo ti novac da tražiš lijeka i da te očistimo od njega ili da imamo opravdanje za tvoje postupke.“ Poslanik, sallallahu ‘alejhi wesellem, im je rekao: “Meni se nije ništa desilo od toga što vi smatrate i nisam vam došao da tražim vaš imetak, ni ugled, niti vlast nad vama, nego me Allah učinio vama Poslanikom i objavio mi Knjigu, naredio mi da vas obradujem nagradom koja vas čeka i upozorim vas na kaznu. Ja sam vam dostavio upute svoga Gospodara i savjetujem vas. Pa ako prihvatite ono što vam donosim, bićete srećni na dunjaluku i na ahiretu. A ako odbijete, ja ću se povinovati Allahovoj naredbi sve dok Allah ne presudi između nas.“
-
nemezis
#606 Re: Vjerovati naspram znati
Možda vanzemaljaca. Po čemu su vanzemaljci manje vjerovatni od boga?Chagalj wrote:izgleda da nisi dobro procitala sta sam napisaothea wrote:Slazem se da sve to stoji u kur'anu, ali su kuran ispisali ljudi koji su bili visoko obrazovani u tom periodu, logino je bilo da ce najobrazovaniji pisati kur'an.Chagalj wrote: e de mi onda ovo objasni, kako to da Kuran povezuje brojcano sa naucnim cinjenicama svoj tekst koje nauka tek otkrila 1400 poslije
naprimjer
1.Slova neutron (NTRN) jedino se mogu naci u jednom ajetu od 6236 ajeta, i to u ajetu 18:39, a nauka kaze da je neutron tezi od elektron 1,839 puta
2. Slova DNA 3 puta se samo spominju u jednom ajetu od 6236 ajeta, i to u ajetu 18:65, a Naucnik Mendel je oficijelno zapeceo nauku o genetici (DNA) godine 1865
3. Rijec Venus (V, E (elif), N, U(elif) , S) se nalazi u 3 ajeta, od prvog do drugog spominjanja VENUS ima 243 ajeta, poznato je da Venus(Venera) treba 243 dana da se okrene oko svoje ose, i zadnji put kad je Venus spomenut u slovima je u ajetu 17:7 a nagib Venus(venere) je 177 stepeni, dok nasa zemlja ima nagib od 23,5 stepena
4. Prvi put kad se spominje Kaba(Mekka) u Kuranu je u ajetu 2:125, Kaba ima latitudu od 21 stepeni i 25 minuta
5. Jedino gdje se spominje Hallj kevkeb(astronomski objekt) , u ajetu 76, Hallejeva kometi treba 76 godina da obidje oko sunca, znaci mozemo je na nebu vidjeti svako 76 godina.
6. Hmglbin (hemoglobin) se jedino spominje pored slova "Fe" sto je oznaka za zeljezo, a poznato je da hemoglobin u krvi sadrzi zeljezo
sta mislis jeli Muhammed mogao znati ove informacije?? nije sigurno, nego je moralo doci od nekoga ko poznaje nauku i buducnost.
kao sto je i danas logucno dobiti posao na mjestu za sta si se obrazovao.
ko ce to pobogu si znati da ce se nesto zvati DNA, i da ce biti otkrive nakon 1400 godina pa pozicionira te rijeci na tacan ajet od 6236 ajeta da korespondira na godinu kad je nauka o DNA (DNK) pocela
ili recimo neutron???
neznam kakav da si um, 10 alberta einsteina, nemozes dokuciti sta ce se desiti nakon 1400 godina od sada pa da to zapises u knjigu.
-
nemezis
#607 Re: Vjerovati naspram znati
Ko ispravno tumači pravila sada? Je li dozvoljeno udariti ženu po tim pravilima?S4mpion wrote:Onaj ko poštuje pravila islama, a na tebi je da izabereš hoćeš li naučiti pravila islama, pa da sutra saam možeš zaključit ko poštuje pravila ili ne, da te niko ne može levatit, a druga ti je opcija da dopustiš sebi da ti kraljevi Maroka, Saudijci, Izetbegovići uspješno prodaju priču o vjeri i pravilima, a sve zbog toga što ne znaš dovoljno.fatamorgana wrote:Eto ako nije kralj Maroka reprezentativni primjer Islama ko je onda? Saudijci? Neko treći? Ne moramo ni ići do Maroka, možda su to ovi naši posljeratni kraljevi koji prednjače u svim vjerskim i svjetovnim vrlinama?S4mpion wrote: I kralj Maroka je tebi reprezentatvini primjerak islama?![]()
Muslimane izjednačavaš sa islamom, to je upravo ono što sam naveo, elementarno nepoznavanje materije. Islam se zasniva na Kur`anu, a ne na ovom ili onom
- Towelie
#608 Re: Vjerovati naspram znati
Fakticki, ne.Ko ispravno tumači pravila sada? Je li dozvoljeno udariti ženu po tim pravilima?
-
nemezis
#609 Re: Vjerovati naspram znati
Sta znaci "fakticki"? Pitao sam za propis, sta Kuran kaže. Čovjek je rekao da se uzme Kuran i upozna sa propisima da bi mogao vidjeti ko radi protiv propisa.Towelie wrote:Fakticki, ne.Ko ispravno tumači pravila sada? Je li dozvoljeno udariti ženu po tim pravilima?
- Towelie
#610 Re: Vjerovati naspram znati
Pa onaj ajet gde se to spominje A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!...“ (En-Nisa, 34)nemezis wrote:Sta znaci "fakticki"? Pitao sam za propis, sta Kuran kaže. Čovjek je rekao da se uzme Kuran i upozna sa propisima da bi mogao vidjeti ko radi protiv propisa.Towelie wrote:Fakticki, ne.Ko ispravno tumači pravila sada? Je li dozvoljeno udariti ženu po tim pravilima?
Nasao sam adekvatan tefsir na engleskom
According to some traditions the Prophet said in his famous and well-attended speech on the occasion of his farewell pilgrimage that the beating done according to the present verse should be ghayr mubarrih, i.e. in such a way that it should not cause injury, bruise or serious hurt. On this basis some scholars like Tabari and Razi say that the beating should be largely symbolic and should be administered "with a folded scarf" or "with a miswak or some such thing". However, it is not clear how such a beating can help overcome nushuz of the wife, a point that supports the first meaning of dharb. If dharb is translated as "beating", as most commentators do, then "beating" should be effective in its purpose of shaking the wife out of her nushuz. This means that it should provide an energetic demonstration of the anger, frustration and love of the husband. In other words, it should neither seriously hurt the wife nor reduce it to a set of meaningless motions devoid of emotions. As for the argument that the Prophet intensely disliked beating, we can say that his intense dislike was for the type of beating done outside the limits set down by God.
A misvak je inace tanko drvce koje se koristi za ciscenje zuba i kao takvo apsolutno ne moze da nanese bol prilikom udaranja, kao i presavijeni sal, sto je vec jasno.
-
nemezis
#611 Re: Vjerovati naspram znati
Kuran kaže udariti, znaci moze se udariti. Kako jako i čime, ne piše. Dakle, "fakticki" je dozvoljeno da se žena udari.Towelie wrote:Pa onaj ajet gde se to spominje A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!...“ (En-Nisa, 34)nemezis wrote:Sta znaci "fakticki"? Pitao sam za propis, sta Kuran kaže. Čovjek je rekao da se uzme Kuran i upozna sa propisima da bi mogao vidjeti ko radi protiv propisa.Towelie wrote: Fakticki, ne.
Nasao sam adekvatan tefsir na engleskom
According to some traditions the Prophet said in his famous and well-attended speech on the occasion of his farewell pilgrimage that the beating done according to the present verse should be ghayr mubarrih, i.e. in such a way that it should not cause injury, bruise or serious hurt. On this basis some scholars like Tabari and Razi say that the beating should be largely symbolic and should be administered "with a folded scarf" or "with a miswak or some such thing". However, it is not clear how such a beating can help overcome nushuz of the wife, a point that supports the first meaning of dharb. If dharb is translated as "beating", as most commentators do, then "beating" should be effective in its purpose of shaking the wife out of her nushuz. This means that it should provide an energetic demonstration of the anger, frustration and love of the husband. In other words, it should neither seriously hurt the wife nor reduce it to a set of meaningless motions devoid of emotions. As for the argument that the Prophet intensely disliked beating, we can say that his intense dislike was for the type of beating done outside the limits set down by God.
A misvak je inace tanko drvce koje se koristi za ciscenje zuba i kao takvo apsolutno ne moze da nanese bol prilikom udaranja, kao i presavijeni sal, sto je vec jasno.
- Towelie
#612 Re: Vjerovati naspram znati
Nije da ne pise kako i cime, postirao sam ti gore na sta se to "udaranje" odnosi i kakav je intenzitet istog. Kur'an se treba proucavati sa razumevanjem, a tome dosta pomazu i tefsiri, kao sto je slucaj sa ovim ajetom koji se moze zloupotrebiti ako mu se ne poznaje tefsir.Kuran kaže udariti, znaci moze se udariti. Kako jako i čime, ne piše. Dakle, "fakticki" je dozvoljeno da se žena udari.
- pussysmoke
#613 Re: Vjerovati naspram znati
Evo smjernica:Towelie wrote:Nije da ne pise kako i cime, postirao sam ti gore na sta se to "udaranje" odnosi i kakav je intenzitet istog. Kur'an se treba proucavati sa razumevanjem, a tome dosta pomazu i tefsiri, kao sto je slucaj sa ovim ajetom koji se moze zloupotrebiti ako mu se ne poznaje tefsir.Kuran kaže udariti, znaci moze se udariti. Kako jako i čime, ne piše. Dakle, "fakticki" je dozvoljeno da se žena udari.

-
nemezis
#614 Re: Vjerovati naspram znati
Kako se neko usuđuje ograničavati božije upute. On kaže "udarite ih" a čovjek kaže "nije to bas udarite nego vise ono pomilujte".Towelie wrote:Nije da ne pise kako i cime, postirao sam ti gore na sta se to "udaranje" odnosi i kakav je intenzitet istog. Kur'an se treba proucavati sa razumevanjem, a tome dosta pomazu i tefsiri, kao sto je slucaj sa ovim ajetom koji se moze zloupotrebiti ako mu se ne poznaje tefsir.Kuran kaže udariti, znaci moze se udariti. Kako jako i čime, ne piše. Dakle, "fakticki" je dozvoljeno da se žena udari.
- S4mpion
#615 Re: Vjerovati naspram znati
A gdje su hadisi Božijeg poslanika? A gdje je sadržaj Kur`ana u kontekstu?nemezis wrote:Kako se neko usuđuje ograničavati božije upute. On kaže "udarite ih" a čovjek kaže "nije to bas udarite nego vise ono pomilujte".Towelie wrote:Nije da ne pise kako i cime, postirao sam ti gore na sta se to "udaranje" odnosi i kakav je intenzitet istog. Kur'an se treba proucavati sa razumevanjem, a tome dosta pomazu i tefsiri, kao sto je slucaj sa ovim ajetom koji se moze zloupotrebiti ako mu se ne poznaje tefsir.Kuran kaže udariti, znaci moze se udariti. Kako jako i čime, ne piše. Dakle, "fakticki" je dozvoljeno da se žena udari.
- Towelie
#616 Re: Vjerovati naspram znati
To nije ogranicavanje, to je objasnjavanje Bozijih smernica. Ne moze se "ghayr mubarrih" prevesti samo kao udaranje, bez da se objasni pozadina znacenja ove konstrukcije. Takav prevod bi bio falican i, kao sto mozemo videti na forumu, podlozan manipulacijama i zloupotrebama.Kako se neko usuđuje ograničavati božije upute. On kaže "udarite ih" a čovjek kaže "nije to bas udarite nego vise ono pomilujte"
-
Bafakkar
#617 Re: Vjerovati naspram znati
Sasvim je moguce da neko postupajuci po pravednom zakonu postupa nepravedno.
Pitati bilo kojeg advokata.
Nema savrsene pravde na ovom svijetu, pa makar se uvijek postupalo po serijatu! Stoga i nuznost suda na drugom svijetu.
Osoba koja misli da moze TUCI zenu, u smislu fizicke boli, ima problem (ili u bilo kojem smislu, ukljucujuci i simbolickom bez validnog razloga). Islam nema problem, ta osoba ima problem.
Nema savrsene pravde na ovom svijetu, pa makar se uvijek postupalo po serijatu! Stoga i nuznost suda na drugom svijetu.
Osoba koja misli da moze TUCI zenu, u smislu fizicke boli, ima problem (ili u bilo kojem smislu, ukljucujuci i simbolickom bez validnog razloga). Islam nema problem, ta osoba ima problem.
- fatamorgana
#618 Re: Vjerovati naspram znati
nasa wrote:Islam nije neki project koji je predvidjen za odredjen vremenski period, islam opstaje u kontinuitetu kroz stoljeca i uspjeh istog je sasvim moguce pratiti kroz razlicite narode, zemlje i historijske periode...
Uglavnom svi vjernici, bilo kojoj religiji da pripadaju subjektivno doživljavaju vlastitu religiju kao najbolju makar ona to i nije.
Slično kao i i u fudbalskom navijanju što je donekle sasvim razumljivo.
- fatamorgana
#619 Re: Vjerovati naspram znati
A dali Islam onda ima problem sa takvim vjernikom ili bolje rečeno vjernicima? Ili nema, sve se odgađa do onog "anamo" ....Bafakkar wrote:Sasvim je moguce da neko postupajuci po pravednom zakonu postupa nepravedno.
-
Bafakkar
#620 Re: Vjerovati naspram znati
Da. Stoga i sud, stoga i fetve, stoga i sankcije.fatamorgana wrote:
A dali Islam onda ima problem sa takvim vjernikom ili bolje rečeno vjernicima? Ili nema, sve se odgađa do onog "anamo" ....
Moze ubica u najpravednijem sistemu biti oslobodjen, jer je imao beton advokata.
Medjutim ima ono 'anamo'...
- fatamorgana
#621 Re: Vjerovati naspram znati
To je ipak samo pretpostavka, no ni snaga vjerovanja u pretpostavku neće istu učiniti realnom ukoliko ona to nije ....Bafakkar wrote:Da. Stoga i sud, stoga i fetve, stoga i sankcije.fatamorgana wrote:
A dali Islam onda ima problem sa takvim vjernikom ili bolje rečeno vjernicima? Ili nema, sve se odgađa do onog "anamo" ....
Moze ubica u najpravednijem sistemu biti oslobodjen, jer je imao beton advokata.
Medjutim ima ono 'anamo'...
-
Bafakkar
#622 Re: Vjerovati naspram znati
Tacno, ali..fatamorgana wrote:
To je ipak samo pretpostavka, no ni snaga vjerovanja u pretpostavku neće istu učiniti realnom ukoliko ona to nije ....
Cinjenica da ovaj svijet nije pravedan. To nece sporiti ni ateista ni vjernik.
I ateista i vjernik ce nastojati (ili bi trebali da nastoje) da budu sto pravedniji.
Vjernik jer mu se garantuje sud, pa ako zeli da se izigrava sa zakonom (u smislu manipulacije), nije nista novo. Jevreji su bili eksperti za to. A takodjer ako zive pod zakonom bice svakako kaznjeni..
Ateisti da ih ne uhvati svjetski zakon zemlje u kojoj zive. opet i jedni i drugi zato sto su ljudi divni i moralni.
- nasa
#623 Re: Vjerovati naspram znati
Baffakar, evo ti ovdje odgovor
Pa jeste upravu si, to sa smislom jeste sarkazam i to i na odgovore koje nude ateisti ali i na one koje nude vjernici i sam si to shvatio, zasto onda sumnjas da ce ostali...
Robovati Gospodaru je filozofija islama, to je trenutak sticanja potpune slobode za covjeka koji shvata svrhu i smisao sazetu u ovim rijecima, covjek se oslobadja svih materijalnih okvira i uzdizuci svoj smisao ka visem uzdize i pogled na ovaj svijet, uspostavlja vrijednosti prema sebi i drugim...ja se svaki dan borim da to dosegnem, da robujem samo Gospodaru, za muslimane je to nesto sto shvataju odlicno ...ako postoje oni koji to ne shvataju i koji ce se uhvatiti za moju recnicu pa onda samo korist jer ce valjda promisliti o pomenutom sarkazmu...
Islam je vrlo slojevit, ako mi kazemo svrha i smisao ljudi na ovom svijetu je robovati Gospodaru bez da istu promislimo onda je to zaista odgovor u rangu ateistickog koji kazu nema svrhe i smisla jer u konkretnoj zivotnoj situaciji oni ne nude nikakvo rjesenje sami po sebi vec traze dodatne motivacije itd.Gledajuci da sam ja procitala na forumu kilometar pitanja od strane ateista ka vjernicima glede svrhe vjere i zivota vjernika te i obrnuto vjernika ka ateistima i da pri tome ni jedni ni drugi nisu uocili da daju vrlo slican odgovor ucinilo mi se prikladnim za sarkazam i cini mi se i dalje jer nije ni da vidim korist u klimanju glavom na takve odgovore.
Odgovor islama na smisao i svrhu covjeka je odlican, jedini moguci, mene je zadivio jer bilo koji drugi bi napravio podjelu izmedju ljudi, a to bi bilo onda u kontradiktornosti s porukom da su pred Bogom svi isti bez obzira na sve nama vidljive razlike, smisao i svrha ostaju u opredjeljenju ka Bogu odnosno nasem promisjanju sebe u odnosu na ovaj svijet odnosno promisljanju drugih kroz Boga i vrijednosti koje preporucuje odnosno lisava nas uzaludne teznje ka idealima koji su postavili drugi dok uvazavajuci ih daje vrijednost nasem zivotu, zivotu pojedinca itd. jos puno toga sto sam shvatila i jos vise sto nisam...
Znaci ne sikiraj se
mogu ja kilometar o toj recenici i sa ispranim mozgom 
Pa jeste upravu si, to sa smislom jeste sarkazam i to i na odgovore koje nude ateisti ali i na one koje nude vjernici i sam si to shvatio, zasto onda sumnjas da ce ostali...
Robovati Gospodaru je filozofija islama, to je trenutak sticanja potpune slobode za covjeka koji shvata svrhu i smisao sazetu u ovim rijecima, covjek se oslobadja svih materijalnih okvira i uzdizuci svoj smisao ka visem uzdize i pogled na ovaj svijet, uspostavlja vrijednosti prema sebi i drugim...ja se svaki dan borim da to dosegnem, da robujem samo Gospodaru, za muslimane je to nesto sto shvataju odlicno ...ako postoje oni koji to ne shvataju i koji ce se uhvatiti za moju recnicu pa onda samo korist jer ce valjda promisliti o pomenutom sarkazmu...
Islam je vrlo slojevit, ako mi kazemo svrha i smisao ljudi na ovom svijetu je robovati Gospodaru bez da istu promislimo onda je to zaista odgovor u rangu ateistickog koji kazu nema svrhe i smisla jer u konkretnoj zivotnoj situaciji oni ne nude nikakvo rjesenje sami po sebi vec traze dodatne motivacije itd.Gledajuci da sam ja procitala na forumu kilometar pitanja od strane ateista ka vjernicima glede svrhe vjere i zivota vjernika te i obrnuto vjernika ka ateistima i da pri tome ni jedni ni drugi nisu uocili da daju vrlo slican odgovor ucinilo mi se prikladnim za sarkazam i cini mi se i dalje jer nije ni da vidim korist u klimanju glavom na takve odgovore.
Odgovor islama na smisao i svrhu covjeka je odlican, jedini moguci, mene je zadivio jer bilo koji drugi bi napravio podjelu izmedju ljudi, a to bi bilo onda u kontradiktornosti s porukom da su pred Bogom svi isti bez obzira na sve nama vidljive razlike, smisao i svrha ostaju u opredjeljenju ka Bogu odnosno nasem promisjanju sebe u odnosu na ovaj svijet odnosno promisljanju drugih kroz Boga i vrijednosti koje preporucuje odnosno lisava nas uzaludne teznje ka idealima koji su postavili drugi dok uvazavajuci ih daje vrijednost nasem zivotu, zivotu pojedinca itd. jos puno toga sto sam shvatila i jos vise sto nisam...
Znaci ne sikiraj se
- MJAU - da
#624 Re: Vjerovati naspram znati
Dragi moj Bože. Eto ja umrijeh od straha od tvojih prijetnji ako, ako... Objesi ti so tebi mačku o rep dragi moj Bože, strahom (čovjek) hoćeš da se neko prikloni tvom čoporu. Vjera = strah!!! 
- fatamorgana
#625 Re: Vjerovati naspram znati
Ako je ovo pokušaj cinizma onda nije baš uspio ni kao pokušaj .... inače humor je vjernicima generalno slaba tačka.Bafakkar wrote:Tacno, ali..fatamorgana wrote:
To je ipak samo pretpostavka, no ni snaga vjerovanja u pretpostavku neće istu učiniti realnom ukoliko ona to nije ....
Cinjenica da ovaj svijet nije pravedan. To nece sporiti ni ateista ni vjernik.
I ateista i vjernik ce nastojati (ili bi trebali da nastoje) da budu sto pravedniji.
Vjernik jer mu se garantuje sud, pa ako zeli da se izigrava sa zakonom (u smislu manipulacije), nije nista novo. Jevreji su bili eksperti za to. A takodjer ako zive pod zakonom bice svakako kaznjeni..
Ateisti da ih ne uhvati svjetski zakon zemlje u kojoj zive. opet i jedni i drugi zato sto su ljudi divni i moralni.
Što li?
Redi vjerske furke i preusmjeronog mentalnog sklopa? .... Hajd' znaj,