Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Isaiah4110 wrote: ↑10/04/2025 23:06
Nazalost mnogi su prestali raditi i ostalih 6 dana u sedmici...da imam neku malu trgovinu ili da sam prodavac, ne bi mi bio problem raditi nedjeljom, bar pola dana...trebali su ostaviti otvorenu opciju i da to bude po zelji i dogovoru ali da se radniku plati dodatno...
"Naime, u prva tri mjeseca ove godine broj zaposlenih u Federaciji je smanjen za 8.649 ljudi. U januaru je broj zaposlenih smanjen za 4.589, u februaru za 1.733, a u martu za 2.327."
Svake godine broj nezaposlenih se povecava pocetkom godine. Samo ove godine mediji odlucili od toga napraviti senzaciju. Sto li?
Cinjenica je da je broj zaposlenih u martu 2025 veci nego u martu 2024, i to je ono sto je bitno.
Pandakonda wrote: ↑10/04/2025 12:45
Nema se sta zakon prepisivati iz hrvatske kada si imao vlastiti zakon. 40h sedmicno radno i to je to, poslodavac raspoređuje koji su to dani. Ne znam cemu spominjanje Hrvatske kada je to tamo utjecaj crkve, kakve veze to ima sa nama ? Zasto recimo ne kopiramo Cesku, Mađarsku, Slovacku, balticke zemlje gdje se uredno radi nedjeljom itd. ? A moze i Finska, Portugal, neke Benelux zemlje. Pa proberite.
RS je samo maestralno iskoristila kiks vlade federacije i moje pare sto se tice namirnica sada idu samo tamo u znak protesta. Ko god ne podrzava ovu odluku predlazem da odgovore svojim parama i da sto veci dio potrosnje prebace u RS. Pa kad se trend otpustanja nastavi i kad krenu padati pare onda cemo vidjeti reakcije. U federaciji trosim samo kad moram i kad bas nemam izbora. Ali komplet mjesecnu zalihu namirnica, sokova i ostalih stvari rijesim u RS-u. Em jeftinije em radi nedjeljom jer mi se tada kupuje
A sto bi trosio u RSu jedan dan,kada imam 6 dana da trosim kod kuce ?
Samo da budem mangup jel ?
Ne, nego u toku radne sedmice kad radim ne zelim kupovati i probijati se kroz guzvu i gubiti vrijeme, nego sto prije stici kuci i odmarati. Subotu iskoristim za bilo kakve izlete ili neke druge aktivnosti koje imam od pranja auta, stana itd. a ponekad i subotom uzmem par ustvari. Dok u 90% slucajeva nedjelju izdvojim za namirnice, i neki usputni soping sto je forumas gore naveo kao primjer da cu mozda odletiti do trznog centra uzeti nesto pa usput sjesti sa svojima da nesto pojedemo ili bilo sta drugo. Gradovi su sada fakticki mrtvi jer su se mnogi centri zatvorili kako radnje nedjeljom ne mogu trgovati. Npr. nedjeljom cu otici do SCC razgledati odjecu, mozda nesto kupiti, nesto pojesti, i eventualno malo namirnica dokupiti ako mi se sta posebno jede to vece. Sad se to ne moze i grad je prazan jer skoro niko ne izlazi. To je moj nacin kako cu provest vecinu vikenda i nista nisam manje ili vise vrijedan od onoga ko ga provede na rucku ili izletu sa familijom. A ovdje si izgleda izrod ili neka budala ako slucajno drugacije provodis vikende od nekog drugog
Jednostavno volim taj komfor da ne moram razmisljati kad je sta zatvoreno nego da znam da imam sve dostupno kada to odgovara po mom radnom vremenu i tempu. Barem u normalnim radnim satima od 8 do 10 navecer. Niti ja niti bilo ko drugi ne trazi nista sto nema u vecini drzava na svijetu, a ovi se sa foruma uhvatili crkvenog zvona radi nedjelje, ili ovi komunisti koji bi kako da mogu zatvorili sve zivo vikendom i komplet ugasili sve samo da kuci sjede. I da stvar bude jos gora, barem što sam ja vidio, na planinama ili na vrelu bosne nikakav povecan broj ljudi se nije desio. Toliko o tim famoznim majkama, porodicama i izletima koje je mrski poslodavac branio
Ovo sto kupujem u RS-u je sad vise stvar principa jer ovaj ministar glumi sefa centralnog komiteta i on bi kao nekome naređivao kad sta smije kupovati, i kad koje radnje mogu i ne mogu raditi. Jednostavno mi je nenormalno i komunisticki autoritativno da ako ima neko ko mi zeli prodati nesto u nedjelju, a ja to tad zelim kupiti, da drzava ima pravo da ulijece i da nam kaze da ne smijemo napraviti dobrovoljnu trgovinu. Tako da meni ga neće naređivati dokle god gdje imam sopingovati. Svoje pare cu trositi u objektima i administrativnim jedinicama koji se trude da dođu do mog novca i da ga zadrze
To sto ja zelim ovaj komfor me nista ne razlikuje od onog sto za sebe zeli komfor da ne radi nedjeljom, samo za razliku od ovih drugih ja ne zelim koristiti drzavu kao alat prisile da nametnem svoje nego ako postoji računica poslodavcu, računica trgovcu, i potreba musterije, da imaju slobodu raditi
Nisam te pitao u smislu da mi se pravdas i objasnjavas svoju rutinu i navike...nego si samo potvrdio ono sto sam i ja pomislio...nije problem da ne mozes kupiti to ostalih 6 dana,nego jednostavno proradio ti inat i sada ides u kontru. Imas pravo i na to,imas eto i mogucnost da kupujes u RSu...svi sretni. Tebi je znaci i dalje svaki dan u trgovinama radni i ne znam sto i dalje trubis po ovoj temi uopste ?
Nisi uskracen ni za sta a nisi ni ogranicen. Neko nema recimo tu priliku jer nije na granici sa RSom pa se prilagodio i zivi i dalje normalno.
Nazalost mnogi su prestali raditi i ostalih 6 dana u sedmici...da imam neku malu trgovinu ili da sam prodavac, ne bi mi bio problem raditi nedjeljom, bar pola dana...trebali su ostaviti otvorenu opciju i da to bude po zelji i dogovoru ali da se radniku plati dodatno...
"Naime, u prva tri mjeseca ove godine broj zaposlenih u Federaciji je smanjen za 8.649 ljudi. U januaru je broj zaposlenih smanjen za 4.589, u februaru za 1.733, a u martu za 2.327."
Svake godine broj nezaposlenih se povecava pocetkom godine. Samo ove godine mediji odlucili od toga napraviti senzaciju. Sto li?
Cinjenica je da je broj zaposlenih u martu 2025 veci nego u martu 2024, i to je ono sto je bitno.
Zašto je to bitno, kakav to trend pokazuje, zašto nije bitna šira slika, npr. prethodnih 6 ili 12 mjeseci trend, pa da se to poredi sa trendom godinu, dvije, tri prije sa tom višemjesečnom slikom?
88 mart 25-24, koliko je onda mart 24-23, 23-22, 22-21, hajmo ih poredati sve da ima bar malo smisla
Last edited by shheff on 10/04/2025 23:28, edited 1 time in total.
Probudis zenu ujutro, oko 6, da napravi ustipke, lagano je gurnes laktom, u tisini , ona ti migne.
Cvrci ulje u pola 7.
Upali ona masinu za ves, sareno.
Budis djecu.
Izlazite na izlet, gdje cemo?
Palis Renoa, mali nadrkan, mala jos spava.
Zena pita, jesmo li ugasili plin?
Hajd na Borije il na Cavljak.
Ovi zohari sve pojeli u putu, a nisu bili gladni kad su se pakovali.
Dodjes gore; zove te neko.
Nemoj, hajmo , jesi li ponijeo rekete, bagmintona da igramo, onaj te zove iz kafane...onaj pao razbio koljeno, mala nesto se svadja sa nekim curicama, zena s nekim nazdravlja zenkama, cija djeca podlijecu pod auta...
Savrsen vikend
Cijeli zivot sam sanjao ovo, ovo mi je top zivot, oplodio se i posljedica
Evo sad provjerio
mart 25-24 +88
mart 24-23 +5704
mart 23-22 +5231
mart 22-21 +12534
mart 21-20 -8768
mart 20-19 +2701
zigzag wrote: ↑10/04/2025 23:36
Oj , cijeli život sanjao.... ta je ovo večeras
Zipo se bori da mu je zena nedjeljom kuci.
Da moze ostavit djecu njoj, i svoju nedjelju potrositi na svoju kafanu i kladionicu, ribarenje.
Borba za zenska i radnicka prava, kako da ne.
Da moze ostavit djecu njoj, i svoju nedjelju potrositi na svoju kafanu i kladionicu, ribarenje.
Pa svi iz svoje vizure posmatraju pravda, sto je?
Ovo sto ti radis i zelis si bukvalno meni fakturisao
Bezveze nagadjas i trudis se,nista o meni nisi pogodio
Jednostavno nemas argumenata protiv mene...popusti dok je zajebancija.
zippoo87 wrote: ↑10/04/2025 22:05
Mi vecinski nemamo inteligenciju i tu pocinju svi nasi problemi. Ja se svaki dan susrecem sa tim i takvim ljudima. Jucer lik mi se javlja,nudi da otkupim mobitel,nov ,nekoristen...kaze tek ga kupio...pokaze mi telefon i racun...lik kupio u Domodu Samsung A33 (model star 3 godine) i platio ga 600 KM
Najnoviji model A36,koji se pojavio prije 20 dana u prodaji,kosta 650 KM
Pokazem mu cijene ovog najnovijeg...kaze on,zaletio se,nije gledao i zeznuo se. Ja mu kazem,pa nista,sada prodaj taj telefon za 300 KM,koliko je trzisna cijena ili ga ti koristi. Kaze necu ga ni prodavati
Udjem na FB,on oglasio po FB da prodaje ali stavio 600 KM cijenu,koliko jei on platio ...sada samo da nadje jos jednu budalu slicnu sebi,pa da mu neko to preplati kao i on
E ovo je klasican primjer naseg covjeka u svemu...nema mozga,nema inteligencije,sve radi na ho ruk i stihijski i kada kiksne,onda i on pokusava nekome da uvali
Ne prca...javljao se jos jednom. Ima jos teksta,nije sve na slikama...Lik nepismen 1/1 ,ne zna nista...momak neki u dvadesetim. Meni ga zao ali mu ne mogu pomoci.
Messier wrote: ↑10/04/2025 21:27
40 bi trebao biti max i sa nedjeljom.
I to je previse.
36 bi bilo ok, u ovoj fazi 520 eura neto
U Domu zdravlja rade 7 h dnevno tj 37,5 h sedmicno i po jednu subotu mjesecno kao preraspodjela sati tj da bi imali 172,5 radnih sati za 23 radna dana u mjesecu.
Rade jednu nedelju u 2 mjeseca tj svako osma nedelja je radna za koju se dobije +15% dnevnice sto je oko 12 KM
Ali za tu nedelju ima pravo na slobodan dan kad želi.
Tako radnim danom radi svih 84 ambulante, subotom radi svih 8 domova zdravlja sa puno radnika kojima tad i nije zahtjevno raditi jer ih ima puno u obje smjene.
Nedeljom rade isto 8 domova zdravlja prvu smjenu a drugu samo dz Vrazova i dz Kumrovec i to manjim kapacitetom.
Mislim da bi i trgovacki centri tako trebali raditi tj da nedeljom rade konzum u scc i wisi a bingo u bcc i na stupu
Pa svi iz svoje vizure posmatraju pravda, sto je?
Ovo sto ti radis i zelis si bukvalno meni fakturisao
Bezveze nagadjas i trudis se,nista o meni nisi pogodio
Jednostavno nemas argumenata protiv mene...popusti dok je zajebancija.
Messier wrote: ↑10/04/2025 21:27
40 bi trebao biti max i sa nedjeljom.
I to je previse.
36 bi bilo ok, u ovoj fazi 520 eura neto
U Domu zdravlja rade 7 h dnevno tj 37,5 h sedmicno i po jednu subotu mjesecno kao preraspodjela sati tj da bi imali 172,5 radnih sati za 23 radna dana u mjesecu.
Rade jednu nedelju u 2 mjeseca tj svako osma nedelja je radna za koju se dobije +15% dnevnice sto je oko 12 KM
Ali za tu nedelju ima pravo na slobodan dan kad želi.
Tako radnim danom radi svih 84 ambulante, subotom radi svih 8 domova zdravlja sa puno radnika kojima tad i nije zahtjevno raditi jer ih ima puno u obje smjene.
Nedeljom rade isto 8 domova zdravlja prvu smjenu a drugu samo dz Vrazova i dz Kumrovec i to manjim kapacitetom.
Mislim da bi i trgovacki centri tako trebali raditi tj da nedeljom rade konzum u scc i wisi a bingo u bcc i na stupu
Najbolji posao, da najmanje truda ulozis, da mozes ujutro doci , nakon partijanja, da imas ljeto free i mjesec za skijanje zimi je skolstvo
120 dana si slobodan, kukas ko ce odgajati djecu sa 2300km mjesecno, izbjegavas svaku interakciju s tom djecom, dok se oni bodu pod prozorom, zivis u gradu,
Kukas kako ti je tesko, gledas sise maturantica kako rastu i u Barhani narucujes kvatrostadjone i gledas app unibanke jel legao regres.
Messier wrote: ↑10/04/2025 21:58
Cek ba, zippo jesil ono ti onaj, znam da je neki normalni lik besmisleno govorio oko radnih dana, sati , nedelja?
Ja mislim da si ti taj.
Čovjek ima traumatska sjećanja iz dana u trgovini, pa je sad teško biti objektivan.
Nemam ja nikakve traume...psihicki sam jak kao stijena i lomim ljude oko sebe,ako to hocu
Pisao sam vec da nije nimalo lijepo raditi nedjeljom i stojim iza toga...to je moj stav i iskustvo. Kome je lijepo,moze raditi.
Ali najvise kukate vi koji nemate veze sa tim poslom a koji nemate ni obaveza ,posebno nedjeljom pa vam je ta nedjelja sluzila za lindohanje po radnjama i trznim centrima. I super bi bilo da su svi bili potrosaci a ne smaraci...nego na jednog kupca,imas 10 smaraca. Isto kao i ovdje na forumu
Evo ima jos par likova na temi koji rade trgovinu i svi kazu da im se ne radi nedjeljom.
Ima li vas forumasa kojima se radi nedjeljom,da napravimo spisak radnika,posaljemo trznim centrima a da oni onda ponovo lobiraju za uvodjenje radne nedjelje,ali da vi radite a da ostali odmaraju ?
Jeste li za ?
Druže, volim te jer si mi blizak po svemu, ali ovo nećeš da razumiješ.
Niko nikog ne tjera da radi u trgovini. Ne voliš, mijenjaj. Ili ako već nema ništa osim trgovine, nađi neku koja ima poštenijeg gazdu ili neradnu nedelju.
Ne možeš kupce nazivati smaračima jer i oni svoje pare nekako zarade i hoće dapotroše onako kako žele. I ti svoju platu zaradiš pod uslovima na koje si pristao.
Jednostavno 1/7 vremena se gubi za stvaranje dobiti i prihoda. To je u našim uslovima retardiran nonsens.
zippoo87 wrote: ↑10/04/2025 22:42
A da li si pitao ijednog vlasnika radnje da li je saglasan da placa duple dnevnice za rad nedjeljom ?
Ko što ga niko nije pitao hoće li neradnu nedelju, tako ga neće ni pitati jel dnevica u nedelju plus 50% ili plus 100%.
ako mu se ne isplati, nek ne radi.
Pandakonda wrote: ↑10/04/2025 23:15
Ne, nego u toku radne sedmice kad radim ne zelim kupovati i probijati se kroz guzvu i gubiti vrijeme, nego sto prije stici kuci i odmarati. Subotu iskoristim za bilo kakve izlete ili neke druge aktivnosti koje imam od pranja auta, stana itd. a ponekad i subotom uzmem par ustvari. Dok u 90% slucajeva nedjelju izdvojim za namirnice, i neki usputni soping sto je forumas gore naveo kao primjer da cu mozda odletiti do trznog centra uzeti nesto pa usput sjesti sa svojima da nesto pojedemo ili bilo sta drugo. Gradovi su sada fakticki mrtvi jer su se mnogi centri zatvorili kako radnje nedjeljom ne mogu trgovati. Npr. nedjeljom cu otici do SCC razgledati odjecu, mozda nesto kupiti, nesto pojesti, i eventualno malo namirnica dokupiti ako mi se sta posebno jede to vece. Sad se to ne moze i grad je prazan jer skoro niko ne izlazi. To je moj nacin kako cu provest vecinu vikenda i nista nisam manje ili vise vrijedan od onoga ko ga provede na rucku ili izletu sa familijom. A ovdje si izgleda izrod ili neka budala ako slucajno drugacije provodis vikende od nekog drugog
Jednostavno volim taj komfor da ne moram razmisljati kad je sta zatvoreno nego da znam da imam sve dostupno kada to odgovara po mom radnom vremenu i tempu. Barem u normalnim radnim satima od 8 do 10 navecer. Niti ja niti bilo ko drugi ne trazi nista sto nema u vecini drzava na svijetu, a ovi se sa foruma uhvatili crkvenog zvona radi nedjelje, ili ovi komunisti koji bi kako da mogu zatvorili sve zivo vikendom i komplet ugasili sve samo da kuci sjede. I da stvar bude jos gora, barem što sam ja vidio, na planinama ili na vrelu bosne nikakav povecan broj ljudi se nije desio. Toliko o tim famoznim majkama, porodicama i izletima koje je mrski poslodavac branio
Ovo sto kupujem u RS-u je sad vise stvar principa jer ovaj ministar glumi sefa centralnog komiteta i on bi kao nekome naređivao kad sta smije kupovati, i kad koje radnje mogu i ne mogu raditi. Jednostavno mi je nenormalno i komunisticki autoritativno da ako ima neko ko mi zeli prodati nesto u nedjelju, a ja to tad zelim kupiti, da drzava ima pravo da ulijece i da nam kaze da ne smijemo napraviti dobrovoljnu trgovinu. Tako da meni ga neće naređivati dokle god gdje imam sopingovati. Svoje pare cu trositi u objektima i administrativnim jedinicama koji se trude da dođu do mog novca i da ga zadrze
To sto ja zelim ovaj komfor me nista ne razlikuje od onog sto za sebe zeli komfor da ne radi nedjeljom, samo za razliku od ovih drugih ja ne zelim koristiti drzavu kao alat prisile da nametnem svoje nego ako postoji računica poslodavcu, računica trgovcu, i potreba musterije, da imaju slobodu raditi
Upravo tako.
Ispadade da, mi koji ne idemo na izlet sa porodicom, nemamo pravo na život i da provodimo vrijeme kako mi želimo. Kao eto, neka se jadne ženice odmore, a mi smo zlotvori pa jbt koja manipulacija i patetika Cijela federacija se prilagođava 1% stanovništva i to je kao u redu.
Zabranila država da ljudi kupuju i troše svoje pare kada žele.
Zato lijepo odem u Lukavicu i tamo nedeljom kupim šta hoću. Ovim danima ne kupujem ništa. Ako ovako nastave, imat će ženice svih sedam dana za izlet sa porodicom. To neka zahvale Nikšiću.
Messier wrote: ↑10/04/2025 23:28
Probudis zenu ujutro, oko 6, da napravi ustipke, lagano je gurnes laktom, u tisini , ona ti migne.
Cvrci ulje u pola 7.
Upali ona masinu za ves, sareno.
Budis djecu.
Izlazite na izlet, gdje cemo?
Palis Renoa, mali nadrkan, mala jos spava.
Zena pita, jesmo li ugasili plin?
Hajd na Borije il na Cavljak.
Ovi zohari sve pojeli u putu, a nisu bili gladni kad su se pakovali.
Dodjes gore; zove te neko.
Nemoj, hajmo , jesi li ponijeo rekete, bagmintona da igramo, onaj te zove iz kafane...onaj pao razbio koljeno, mala nesto se svadja sa nekim curicama, zena s nekim nazdravlja zenkama, cija djeca podlijecu pod auta...
Savrsen vikend
Cijeli zivot sam sanjao ovo, ovo mi je top zivot, oplodio se i posljedica
Kvalitetno provedeno vrijeme sa porodicom.
Bar pola ljudi je ušlo u brak jer eto tako treba. Brak im je raspad sistema. Rodili djecu jer eto vrijeme je. Djeca raspuštena i nevaspitana. Ali se slikaju za fb, kako bi drugi lajkali i rekli svaka čast I onda im idilu kvari to što nama radi nedeljom. Evo sada će porodice da im procvjetaju. A zapravo žele nedeljom u kladionicu, ali nisu mogli od djece. Ovako uvale djecu ženi nek se handri s njima po kući dok uključuje mašinu i pravi ručak. Tradicionalna bošnjakčka porodica.
Čovjek ima traumatska sjećanja iz dana u trgovini, pa je sad teško biti objektivan.
Nemam ja nikakve traume...psihicki sam jak kao stijena i lomim ljude oko sebe,ako to hocu
Pisao sam vec da nije nimalo lijepo raditi nedjeljom i stojim iza toga...to je moj stav i iskustvo. Kome je lijepo,moze raditi.
Ali najvise kukate vi koji nemate veze sa tim poslom a koji nemate ni obaveza ,posebno nedjeljom pa vam je ta nedjelja sluzila za lindohanje po radnjama i trznim centrima. I super bi bilo da su svi bili potrosaci a ne smaraci...nego na jednog kupca,imas 10 smaraca. Isto kao i ovdje na forumu
Evo ima jos par likova na temi koji rade trgovinu i svi kazu da im se ne radi nedjeljom.
Ima li vas forumasa kojima se radi nedjeljom,da napravimo spisak radnika,posaljemo trznim centrima a da oni onda ponovo lobiraju za uvodjenje radne nedjelje,ali da vi radite a da ostali odmaraju ?
Jeste li za ?
Druže, volim te jer si mi blizak po svemu, ali ovo nećeš da razumiješ.
Niko nikog ne tjera da radi u trgovini. Ne voliš, mijenjaj. Ili ako već nema ništa osim trgovine, nađi neku koja ima poštenijeg gazdu ili neradnu nedelju.
Ne možeš kupce nazivati smaračima jer i oni svoje pare nekako zarade i hoće dapotroše onako kako žele. I ti svoju platu zaradiš pod uslovima na koje si pristao.
Jednostavno 1/7 vremena se gubi za stvaranje dobiti i prihoda. To je u našim uslovima retardiran nonsens.
Svako je birao svoju profesiju, ako mu se ta profesija ne svidja skoluje se za novu. Niko nikoga ne tjera da radi neki posao koji ne zeli.
Svi znaju sta koja profesija nosi. Dok god radnik suti poslodavac ce ga izrabljivati je mu se niko ne suprostavlja. ali da se radnik na svaku nepravdu suprostavi i bori se za svoja garantovana prava sve bi bilo drugacije.
zippoo87 wrote: ↑10/04/2025 22:42
A da li si pitao ijednog vlasnika radnje da li je saglasan da placa duple dnevnice za rad nedjeljom ?
Ko što ga niko nije pitao hoće li neradnu nedelju, tako ga neće ni pitati jel dnevica u nedelju plus 50% ili plus 100%.
ako mu se ne isplati, nek ne radi.
To je cijela stvar, ako posodavcu se ne ispati da radi nedeljom uz placanje radnicima 100% vise dnevnice neka ne radi, neka svaki radnik bira hoce li raditi nedeljom gdje ce mu biti placeno 100% vise dnevnice, ako ne zeli radnik niko ga ne smije siliti.
Samo treba imati opcije a ne braniti nekome nesto i sprcavati nekoga da radi ako zeli
Upravo tako.
Kad sam bio mladji i bez ovoliko obaveza, ganjao sam rad kad se bolje placa.
Docim, uvijek ce biti ljudi koji ce htjeti raditi na nedjelje i praznike. Samo ih dobro plati i ne tjeraj da vracaju pare u kesu nazad.
_BataZiv_0809 wrote: ↑11/04/2025 09:39
Upravo tako.
Docim, uvijek ce biti ljudi koji ce htjeti raditi na nedjelje i praznike. Samo ih dobro plati i ne tjeraj da vracaju pare u kesu nazad.
To je to,
Samo neka se svako bori za svoja prava i ne suti.
I da ne sprecava druge ko zeli da radi, kao da niko ne tjera nekoga ako ne zeli da radi nedeljom.
_BataZiv_0809 wrote: ↑11/04/2025 09:39
Upravo tako.
To je to,
Samo neka se svako bori za svoja prava i ne suti.
I da ne sprecava druge ko zeli da radi, kao da niko ne tjera nekoga ako ne zeli da radi nedeljom.
Tačno. Radi ko kada hoće i kupuje ko kada hoće. Država se ne treba petljati i naređivati ljudima, kada će da kupuju.