Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Messier

#5951 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

40 bi trebao biti max i sa nedjeljom.
I to je previse.
36 bi bilo ok, u ovoj fazi 520 eura neto
Messier

#5952 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

zigzag wrote: 10/04/2025 21:26
Messier wrote: 10/04/2025 21:23 Pa demokratija je valjda ono da se svi dogovore.
Glas naroda.

Nije, mi pobjedili vas, imamo 51 posto, mozemo vas jebat sad i zlostavljati.

Mi pobjedili,ti suti pusi kurac.
Pa nije to to.

Das glas, al ne znaci da si tim glasom sudbinu mu predao
Ko je imao 51%?? :lol:

:lol: :lol:
Ovamo neki, ne znas ih .

Oni sto na brojke svode sve, znam da kontas
zigzag

#5953 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigzag »

Da nisu imali džoker zvani šmit imali bi 51%, aha ... :lol:

Al ne bi to bio problem da su dorasli javnom vođenju.

Ovi imaju očite podatke i opet trumpizam žešći.
zippoo87

#5954 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 10/04/2025 12:45 Nema se sta zakon prepisivati iz hrvatske kada si imao vlastiti zakon. 40h sedmicno radno i to je to, poslodavac raspoređuje koji su to dani. Ne znam cemu spominjanje Hrvatske kada je to tamo utjecaj crkve, kakve veze to ima sa nama ? Zasto recimo ne kopiramo Cesku, Mađarsku, Slovacku, balticke zemlje gdje se uredno radi nedjeljom itd. ? A moze i Finska, Portugal, neke Benelux zemlje. Pa proberite.

RS je samo maestralno iskoristila kiks vlade federacije i moje pare sto se tice namirnica sada idu samo tamo u znak protesta. Ko god ne podrzava ovu odluku predlazem da odgovore svojim parama i da sto veci dio potrosnje prebace u RS. Pa kad se trend otpustanja nastavi i kad krenu padati pare onda cemo vidjeti reakcije. U federaciji trosim samo kad moram i kad bas nemam izbora. Ali komplet mjesecnu zalihu namirnica, sokova i ostalih stvari rijesim u RS-u. Em jeftinije em radi nedjeljom jer mi se tada kupuje
A sto bi trosio u RSu jedan dan,kada imam 6 dana da trosim kod kuce ?
Samo da budem mangup jel ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5955 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nikad mi drzavotvornu svijest necemo imati.
Messier

#5956 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

Cek ba, zippo jesil ono ti onaj, znam da je neki normalni lik besmisleno govorio oko radnih dana, sati , nedelja?
Ja mislim da si ti taj.
Messier

#5957 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

A ti si skonto da ti zena fali, nedjelja zena na kasi, ti se moras zajebavat s njima, dorucak , rucak, izleti, skola, kontrolni, kupanje.

Pustite nam zene da ne rade nedjeljom!
drug_profi

#5958 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Messier wrote: 10/04/2025 21:58 Cek ba, zippo jesil ono ti onaj, znam da je neki normalni lik besmisleno govorio oko radnih dana, sati , nedelja?
Ja mislim da si ti taj.
:mrgreen:
Čovjek ima traumatska sjećanja iz dana u trgovini, pa je sad teško biti objektivan.
Messier

#5959 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

drug_profi wrote: 10/04/2025 22:01
Messier wrote: 10/04/2025 21:58 Cek ba, zippo jesil ono ti onaj, znam da je neki normalni lik besmisleno govorio oko radnih dana, sati , nedelja?
Ja mislim da si ti taj.
Čovjek ima traumatska sjećanja iz dana u trgovini, pa je sad teško biti objektivan.
Ma jok, ne moze sam nedjeljom s klincima
zippoo87

#5960 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Mi vecinski nemamo inteligenciju i tu pocinju svi nasi problemi. Ja se svaki dan susrecem sa tim i takvim ljudima. Jucer lik mi se javlja,nudi da otkupim mobitel,nov ,nekoristen...kaze tek ga kupio...pokaze mi telefon i racun...lik kupio u Domodu Samsung A33 (model star 3 godine) i platio ga 600 KM :D
Najnoviji model A36,koji se pojavio prije 20 dana u prodaji,kosta 650 KM :lol:
Pokazem mu cijene ovog najnovijeg...kaze on,zaletio se,nije gledao i zeznuo se. Ja mu kazem,pa nista,sada prodaj taj telefon za 300 KM,koliko je trzisna cijena ili ga ti koristi. Kaze necu ga ni prodavati :D
Udjem na FB,on oglasio po FB da prodaje ali stavio 600 KM cijenu,koliko jei on platio ...sada samo da nadje jos jednu budalu slicnu sebi,pa da mu neko to preplati kao i on :D

E ovo je klasican primjer naseg covjeka u svemu...nema mozga,nema inteligencije,sve radi na ho ruk i stihijski i kada kiksne,onda i on pokusava nekome da uvali :lol:

Ja stalno ponavljam...samo ZNANJE moze covjeka spasiti i izscupati ga iz jada,bijede i cemera. E tako i nase drustvo i drzavu...kada nas bude 51% obrazovanih i pismenih u odnosu na 49% ovih drugih..drzava ce krenuti odmah naprijed a sa njom i drustvo.
Ja razumijem da tronoscu nikada znanje nije odgovaralo i radili su sve da ga uniste ali evo,dosao je kraj i tronoscu...spali su na botinjose i to im je najveci domet trenutno,da nesto "kazu" ,jer u medijima ih niko vise ne dozivljava.
zippoo87

#5961 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Ja mislim da si ti taj.
O cemu ti ?
Daj sastavi smislenu recenicu,da te razumijem ?
Messier

#5962 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

zippoo87 wrote: 10/04/2025 22:05 Mi vecinski nemamo inteligenciju i tu pocinju svi nasi problemi. Ja se svaki dan susrecem sa tim i takvim ljudima. Jucer lik mi se javlja,nudi da otkupim mobitel,nov ,nekoristen...kaze tek ga kupio...pokaze mi telefon i racun...lik kupio u Domodu Samsung A33 (model star 3 godine) i platio ga 600 KM :D
Pokazem mu cijene ovog najnovijeg...kaze on,zaletio se,nije gledao i zeznuo se. Ja mu kazem,pa nista,sada prodaj taj telefon za 300 KM,koliko je trzisna cijena ili ga ti koristi. Kaze necu ga ni prodavati :D
Udjem na FB,on oglasio po FB da prodaje ali stavio 600 KM cijenu,koliko jei on platio ...sada samo da nadje jos jednu budalu slicnu sebi,pa da mu neko to preplati kao i on :D

E ovo je klasican primjer naseg covjeka u svemu...nema mozga,nema inteligencije,sve radi na ho ruk i stihijski i kada kiksne,onda i on pokusava nekome da uvali :lol:

Ja stalno ponavljam...samo ZNANJE moze covjeka spasiti i izscupati ga iz jada,bijede i cemera. E tako i nase drustvo i drzavu...kada nas bude 51% obrazovanih i pismenih u odnosu na 49% ovih drugih..drzava ce krenuti odmah naprijed a sa njom i drustvo.
Ja razumijem da tronoscu nikada znanje nije odgovaralo i radili su sve da ga uniste ali evo,dosao je kraj i tronoscu...spali su na botinjose i to im je najveci domet trenutno,da nesto "kazu" ,jer u medijima ih niko vise ne dozivljava.

Ja tebe nista nisam skonto, al bih te zagrlio sad jako.

Sjajan si lik
zippoo87

#5963 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Ja mislim da si ti taj.
Nemam ja nikakve traume...psihicki sam jak kao stijena i lomim ljude oko sebe,ako to hocu :D
Pisao sam vec da nije nimalo lijepo raditi nedjeljom i stojim iza toga...to je moj stav i iskustvo. Kome je lijepo,moze raditi.
Ali najvise kukate vi koji nemate veze sa tim poslom a koji nemate ni obaveza ,posebno nedjeljom pa vam je ta nedjelja sluzila za lindohanje po radnjama i trznim centrima. I super bi bilo da su svi bili potrosaci a ne smaraci...nego na jednog kupca,imas 10 smaraca. Isto kao i ovdje na forumu :D
Evo ima jos par likova na temi koji rade trgovinu i svi kazu da im se ne radi nedjeljom.
Ima li vas forumasa kojima se radi nedjeljom,da napravimo spisak radnika,posaljemo trznim centrima a da oni onda ponovo lobiraju za uvodjenje radne nedjelje,ali da vi radite a da ostali odmaraju ?
Jeste li za ?
Messier

#5964 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

zippoo87 wrote: 10/04/2025 22:11
Ja mislim da si ti taj.
Nemam ja nikakve traume...psihicki sam jak kao stijena i lomim ljude oko sebe,ako to hocu :D
Pisao sam vec da nije nimalo lijepo raditi nedjeljom i stojim iza toga...to je moj stav i iskustvo. Kome je lijepo,moze raditi.
Ali najvise kukate vi koji nemate veze sa tim poslom a koji nemate ni obaveza ,posebno nedjeljom pa vam je ta nedjelja sluzila za lindohanje po radnjama i trznim centrima. I super bi bilo da su svi bili potrosaci a ne smaraci...nego na jednog kupca,imas 10 smaraca. Isto kao i ovdje na forumu :D
Evo ima jos par likova na temi koji rade trgovinu i svi kazu da im se ne radi nedjeljom.
Ima li vas forumasa kojima se radi nedjeljom,da napravimo spisak radnika,posaljemo trznim centrima a da oni onda ponovo lobiraju za uvodjenje radne nedjelje,ali da vi radite a da ostali odmaraju ?
Jeste li za ?
Moze, ako cemo samo nedjelju raditi i 6 dana slobodni
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5965 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 10/04/2025 22:05 Mi vecinski nemamo inteligenciju i tu pocinju svi nasi problemi. Ja se svaki dan susrecem sa tim i takvim ljudima. Jucer lik mi se javlja,nudi da otkupim mobitel,nov ,nekoristen...kaze tek ga kupio...pokaze mi telefon i racun...lik kupio u Domodu Samsung A33 (model star 3 godine) i platio ga 600 KM :D

Messier

#5966 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

Zippo car pare i magle, ne nasmijah se ovako odavno na forumu.
Sta kazes?
Nedjeljom zena pere vas, a ti ako ona radi?

Borba za zene kasirke , nije borba za zene i zenska prava, nego daj mi u nedjelju, ima slobodan dan ves i rucak, sto ceri kaze, ufati je nedjelju, izmedju poslodavca, muza i djece.
Last edited by Messier on 10/04/2025 22:25, edited 1 time in total.
zippoo87

#5967 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Messier wrote: 10/04/2025 22:22 Zippo car pare i magle, ne nasmijah se ovako odavno na forumu.
Sta kazes?
Ne radim vise u trgovini...ima 6-7 godina. A ti malo odvadi,ispadas glup cak i anonimno.
zippoo87

#5968 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2025 22:18

Evo jos jednog...od prije par minuta :lol: :lol: :lol:
Spoiler
Show
Image

Image
Messier

#5969 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

zippoo87 wrote: 10/04/2025 22:25
Messier wrote: 10/04/2025 22:22 Zippo car pare i magle, ne nasmijah se ovako odavno na forumu.
Sta kazes?
Ne radim vise u trgovini...ima 6-7 godina. A ti malo odvadi,ispadas glup cak i anonimno.
Evo zavrsio, ne ljuti se jbt
kakaljin

#5970 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Deny25 wrote: 10/04/2025 21:01 Hajmo ovako svi koji bi da se radi nedeljom potpisemo ugovore sa firmama drzavom nebitno ako zelite radnu jedelju onda je vi i radite a mi koji necemo necemo ni raditi.

Nije fali vama scc bbi zara bershka to je to ne fali vama ni materijal ni hrana nego bahacenje.

I smijesni ste sa pricama dupla dnevnica manjima doprinosima neda jedva plate placate bili bi ste sretni kada bi vam radnici radili dzabe samo da vasa porodica ima za turske mora i tako dalje.
Pa to govorimo ovdje neka radi ko god hoce, rad nedeljom placeno dupla dnevnica, ko nece ne mroa da radi i da ga niko ne tjera.

Radinik sedmicno radi 40 sati, svaki sat preko da je placen ako radnik zeli da radi prekovremeno.

Dva dana u sedmici slobodno ali nisu fiskni dani.

Sa ovim bi svi bili zadovoljni, i bez ikakvih nametanja ikome.
kakaljin

#5971 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2025 21:57 Nikad mi drzavotvornu svijest necemo imati.
Dovoljno je pogledati sta radimo od prirode.
zippoo87

#5972 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

kakaljin wrote: 10/04/2025 22:34
Deny25 wrote: 10/04/2025 21:01 Hajmo ovako svi koji bi da se radi nedeljom potpisemo ugovore sa firmama drzavom nebitno ako zelite radnu jedelju onda je vi i radite a mi koji necemo necemo ni raditi.

Nije fali vama scc bbi zara bershka to je to ne fali vama ni materijal ni hrana nego bahacenje.

I smijesni ste sa pricama dupla dnevnica manjima doprinosima neda jedva plate placate bili bi ste sretni kada bi vam radnici radili dzabe samo da vasa porodica ima za turske mora i tako dalje.
Pa to govorimo ovdje neka radi ko god hoce, rad nedeljom placeno dupla dnevnica, ko nece ne mroa da radi i da ga niko ne tjera.

Radinik sedmicno radi 40 sati, svaki sat preko da je placen ako radnik zeli da radi prekovremeno.

A da li si pitao ijednog vlasnika radnje da li je saglasan da placa duple dnevnice za rad nedjeljom ?
Svi pricate o tome a niko da ubaci u jednacinu i drugu stranu (poslodavce),da li njima odgovara dupla dnevnica nedjeljom ?
Ja sam saglasan sa duplom dnevnicom nedjeljom 100%...samo evo da nadjemo jos nekog da je izlobira ili nekog politicara da je uvede.
A dok cekamo...mozemo i naprdjivati pomalo :lol:
Deny25

#5973 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Deny25 »

zippoo87 wrote: 10/04/2025 22:42
kakaljin wrote: 10/04/2025 22:34

A da li si pitao ijednog vlasnika radnje da li je saglasan da placa duple dnevnice za rad nedjeljom ?
Svi pricate o tome a niko da ubaci u jednacinu i drugu stranu (poslodavce),da li njima odgovara dupla dnevnica nedjeljom ?
Ja sam saglasan sa duplom dnevnicom nedjeljom 100%...samo evo da nadjemo jos nekog da je izlobira ili nekog politicara da je uvede.
A dok cekamo...mozemo i naprdjivati pomalo :lol:
Bingo Bravo druga strana druga strana ne zeli da daje vise pare za ista ljudi dajte svatite jedva i platu daju. Oni ce dati platu hilajdu ali oni hoce da im radnik za tu mjesecnu olatu od hiljadu vrati 10 hiljada svojim radom da leti na sve strane da tjera ljude da kupuju. Mah i da se ozakoni da se postuje 40 sati opet bi vrdali lagali i petljali ko i sada. Nadi mi poslodavca koji je ovo spreman i hajde idemo raditi nedelju.
Isaiah4110

#5974 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Isaiah4110 »

Nazalost mnogi su prestali raditi i ostalih 6 dana u sedmici...da imam neku malu trgovinu ili da sam prodavac, ne bi mi bio problem raditi nedjeljom, bar pola dana...trebali su ostaviti otvorenu opciju i da to bude po zelji i dogovoru ali da se radniku plati dodatno...

"Naime, u prva tri mjeseca ove godine broj zaposlenih u Federaciji je smanjen za 8.649 ljudi. U januaru je broj zaposlenih smanjen za 4.589, u februaru za 1.733, a u martu za 2.327."
Pandakonda

#5975 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

zippoo87 wrote: 10/04/2025 21:52
Pandakonda wrote: 10/04/2025 12:45 Nema se sta zakon prepisivati iz hrvatske kada si imao vlastiti zakon. 40h sedmicno radno i to je to, poslodavac raspoređuje koji su to dani. Ne znam cemu spominjanje Hrvatske kada je to tamo utjecaj crkve, kakve veze to ima sa nama ? Zasto recimo ne kopiramo Cesku, Mađarsku, Slovacku, balticke zemlje gdje se uredno radi nedjeljom itd. ? A moze i Finska, Portugal, neke Benelux zemlje. Pa proberite.

RS je samo maestralno iskoristila kiks vlade federacije i moje pare sto se tice namirnica sada idu samo tamo u znak protesta. Ko god ne podrzava ovu odluku predlazem da odgovore svojim parama i da sto veci dio potrosnje prebace u RS. Pa kad se trend otpustanja nastavi i kad krenu padati pare onda cemo vidjeti reakcije. U federaciji trosim samo kad moram i kad bas nemam izbora. Ali komplet mjesecnu zalihu namirnica, sokova i ostalih stvari rijesim u RS-u. Em jeftinije em radi nedjeljom jer mi se tada kupuje
A sto bi trosio u RSu jedan dan,kada imam 6 dana da trosim kod kuce ?
Samo da budem mangup jel ?
Ne, nego u toku radne sedmice kad radim ne zelim kupovati i probijati se kroz guzvu i gubiti vrijeme, nego sto prije stici kuci i odmarati. Subotu iskoristim za bilo kakve izlete ili neke druge aktivnosti koje imam od pranja auta, stana itd. a ponekad i subotom uzmem par ustvari. Dok u 90% slucajeva nedjelju izdvojim za namirnice, i neki usputni soping sto je forumas gore naveo kao primjer da cu mozda odletiti do trznog centra uzeti nesto pa usput sjesti sa svojima da nesto pojedemo ili bilo sta drugo. Gradovi su sada fakticki mrtvi jer su se mnogi centri zatvorili kako radnje nedjeljom ne mogu trgovati. Npr. nedjeljom cu otici do SCC razgledati odjecu, mozda nesto kupiti, nesto pojesti, i eventualno malo namirnica dokupiti ako mi se sta posebno jede to vece. Sad se to ne moze i grad je prazan jer skoro niko ne izlazi. To je moj nacin kako cu provest vecinu vikenda i nista nisam manje ili vise vrijedan od onoga ko ga provede na rucku ili izletu sa familijom. A ovdje si izgleda izrod ili neka budala ako slucajno drugacije provodis vikende od nekog drugog :-)

Jednostavno volim taj komfor da ne moram razmisljati kad je sta zatvoreno nego da znam da imam sve dostupno kada to odgovara po mom radnom vremenu i tempu. Barem u normalnim radnim satima od 8 do 10 navecer. Niti ja niti bilo ko drugi ne trazi nista sto nema u vecini drzava na svijetu, a ovi se sa foruma uhvatili crkvenog zvona radi nedjelje, ili ovi komunisti koji bi kako da mogu zatvorili sve zivo vikendom i komplet ugasili sve samo da kuci sjede. I da stvar bude jos gora, barem što sam ja vidio, na planinama ili na vrelu bosne nikakav povecan broj ljudi se nije desio. Toliko o tim famoznim majkama, porodicama i izletima koje je mrski poslodavac branio :bih:

Ovo sto kupujem u RS-u je sad vise stvar principa jer ovaj ministar glumi sefa centralnog komiteta i on bi kao nekome naređivao kad sta smije kupovati, i kad koje radnje mogu i ne mogu raditi. Jednostavno mi je nenormalno i komunisticki autoritativno da ako ima neko ko mi zeli prodati nesto u nedjelju, a ja to tad zelim kupiti, da drzava ima pravo da ulijece i da nam kaze da ne smijemo napraviti dobrovoljnu trgovinu. Tako da meni ga neće naređivati dokle god gdje imam sopingovati. Svoje pare cu trositi u objektima i administrativnim jedinicama koji se trude da dođu do mog novca i da ga zadrze

To sto ja zelim ovaj komfor me nista ne razlikuje od onog sto za sebe zeli komfor da ne radi nedjeljom, samo za razliku od ovih drugih ja ne zelim koristiti drzavu kao alat prisile da nametnem svoje nego ako postoji računica poslodavcu, računica trgovcu, i potreba musterije, da imaju slobodu raditi
Locked