Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
dustaban

#5951 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:dus, ne znam šta ti se dešavalo u životu ili u djetinjstvu ali sad nakon ovog tvog komentara, počeću da te žalim.imaš neku veliku traumu...
U sta ti sve vjerujes slobodno vjeruj i u moju traumu i slobodno me zali...

:wink:
L u c i f e r

#5952 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

šatirana_ljubičica wrote:
L u c i f e r wrote:Pa bog je stvorio i čovjeka i šejtana onakvima kakvi jesu. :-) :-) :-)

Ne, Lucifer je stvoren drugačiji, ali je on izabrao da bude ovo što jeste.Vidim da ne poznaješ situaciju :)

Hoćeš da te upoznam sa činjenicama, s obzirom da nosiš taj nick, sramota je da ne znaš :D
Poznajem ja situaciju odlično, ali ti odbijaš da razmisliš malo dublje od svoje vjerske dogme. :)

Zašto ga je bog stvorio takvim da on može "izabrati" da bude zao, zašto mu je dao moć da može uticati na ljude, zašto je ljude stvorio takvim da mogu potpasti pod uticaj šejtana, zašto su ljudi uopšte krivi kad su stvoreni sa falinkom, zašto sve te beskrajne igrice i racionalizacije...?
šatirana_ljubičica

#5953 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

dustaban wrote:
šatirana_ljubičica wrote:dus, ne znam šta ti se dešavalo u životu ili u djetinjstvu ali sad nakon ovog tvog komentara, počeću da te žalim.imaš neku veliku traumu...

A s obzirom da ti ni u šta ne vjeruješ i da si se izdigao iznad nižih bića-vjernika, čudi me da si takav kakav jesi-nereprezentativan primjerak jednog ateiste.Čak, usudila bih se reći, sramotan primjerak.
šatirana_ljubičica

#5954 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:
L u c i f e r wrote:Pa bog je stvorio i čovjeka i šejtana onakvima kakvi jesu. :-) :-) :-)

Ne, Lucifer je stvoren drugačiji, ali je on izabrao da bude ovo što jeste.Vidim da ne poznaješ situaciju :)

Hoćeš da te upoznam sa činjenicama, s obzirom da nosiš taj nick, sramota je da ne znaš :D
Poznajem ja situaciju odlično, ali ti odbijaš da razmisliš malo dublje od svoje vjerske dogme. :)

Zašto ga je bog stvorio takvim da on može "izabrati" da bude zao, zašto mu je dao moć da može uticati na ljude, zašto je ljude stvorio takvim da mogu potpasti pod uticaj šejtana, zašto su ljudi uopšte krivi kad su stvoreni sa falinkom, zašto sve te beskrajne igrice i racionalizacije...?
Eh Lucifere, vidiš to su pitanja koja se ne mogu shvatiti sa tvog aspekta.Moraš malo izaći iz luciferovih okvira da bi to shvatio.
5 0 5

#5955 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

A zašto je Bog kažnjavao ljude?Kad već čitaš, čitaj do kraja :)

A ljudi koji to rade u Njegovo ime, pa šta da ti kažem...ljudi će uvijek naći ispriku za zlo koje čine...
A to što je tebi Bog kriv za sve, to je ''log'čno'' jer vama je On kriv za sve..i naravno da u Njemu vidite krivca za sve, pa ti ne namjeravam pojašnjavati taj detalj.
Ne može bog biti kriv nizašto. Uvijek, ali uvijek je kriv čovjek i samo čovjek. Ti si napisala jednu istinitu rečenicu gore na koji se uvijek možeš osloniti. "ljudi će uvijek naći ispriku za zlo koje čine..." Bog je samo jedna, doduše najčešće upotrebljavana "isprika" kroz istoriju. Prije desetak godina isprika koja je bila popularna "war on terror". Isto je malo bilo začinjena Bogom. Sjećaš se kada je GWB izjavio da je u božijim misiji da donese mir na srednji istok. Da li je iko ko ne vjeruje u (njegovog) boga u to povjerovao?
No bog je jednostavno veoma fleksibilan i učinkovit izgovor. Čisto jer daje veoma lako osjećaj superiornosti jedne grupacije nad drugom. Ili jednog spola nad drugim. Ili jednom rasom naspram druge. I taj niz možeš nizati dokle hoćeš.
L u c i f e r

#5956 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

šatirana_ljubičica wrote: Eh Lucifere, vidiš to su pitanja koja se ne mogu shvatiti sa tvog aspekta.Moraš malo izaći iz luciferovih okvira da bi to shvatio.
Ja sam uvijek spreman da izađem iz svojih okvira.
Nemam nikakve dogme.
Kao što sam juče bio vjernik, pa sam nakon kvalitetnih argumenata promijenio mišljenje, možda nakon nekih drugih kvalitetnih argumenata opet promijenim mišljenje.
Bujrum.
Hit me. :)
šatirana_ljubičica

#5957 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
A zašto je Bog kažnjavao ljude?Kad već čitaš, čitaj do kraja :)

A ljudi koji to rade u Njegovo ime, pa šta da ti kažem...ljudi će uvijek naći ispriku za zlo koje čine...
A to što je tebi Bog kriv za sve, to je ''log'čno'' jer vama je On kriv za sve..i naravno da u Njemu vidite krivca za sve, pa ti ne namjeravam pojašnjavati taj detalj.
Ne može bog biti kriv nizašto. Uvijek, ali uvijek je kriv čovjek i samo čovjek. Ti si napisala jednu istinitu rečenicu gore na koji se uvijek možeš osloniti. "ljudi će uvijek naći ispriku za zlo koje čine..." Bog je samo jedna, doduše najčešće upotrebljavana "isprika" kroz istoriju. Prije desetak godina isprika koja je bila popularna "war on terror". Isto je malo bilo začinjena Bogom. Sjećaš se kada je GWB izjavio da je u božijim misiji da donese mir na srednji istok. Da li je iko ko ne vjeruje u (njegovog) boga u to povjerovao?
No bog je jednostavno veoma fleksibilan i učinkovit izgovor. Čisto jer daje veoma lako osjećaj superiornosti jedne grupacije nad drugom. Ili jednog spola nad drugim. Ili jednom rasom naspram druge. I taj niz možeš nizati dokle hoćeš.

O da, slažem se.Ljudi su uzeli Boga za svog Tvorca i krivca ujedno.Ljudi rade zla navodeći da je u ime Boga, ili kriveći Boga-u smislu da ih je on takvim stvorio.Drugum riječima, pravdajući sebe, izbjegavajući odgovornost za svoja nedjela.
Bog je ljude stvorio i dao im slobodnu volju.Radite šta hoćete.Koliko hoćete.Krivite koga god hoćete.Ali nećete dokle hoćete.Svima će doći kraj pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu.I što se mene tiče, mirna sam u tome.Ne volim da se svađam sa ljudima koji imaju drugačija mišljenja, stavove, ali stalno to radim.I stalno govorim da ne volim :-)
Voljela bih upoznati makar jednog ateistu, s kojim ću samo razmijeniti životne priče i ništa drugo.
Do sad još nisam :)
šatirana_ljubičica

#5958 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Eh Lucifere, vidiš to su pitanja koja se ne mogu shvatiti sa tvog aspekta.Moraš malo izaći iz luciferovih okvira da bi to shvatio.
Nemam nikakve dogme.
Kao što sam juče bio vjernik, pa sam nakon kvalitetnih argumenata promijenio mišljenje, možda nakon nekih drugih kvalitetnih argumenata opet promijenim mišljenje.
Bujrum.
Dobro.Zašto si promijenio mišljenje, tj.prešao iz vjernika u nevjernika?
5 0 5

#5959 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: O da, slažem se.Ljudi su uzeli Boga za svog Tvorca i krivca ujedno.Ljudi rade zla navodeći da je u ime Boga, ili kriveći Boga-u smislu da ih je on takvim stvorio.Drugum riječima, pravdajući sebe, izbjegavajući odgovornost za svoja nedjela.
Bog je ljude stvorio i dao im slobodnu volju.Radite šta hoćete.Koliko hoćete.Krivite koga god hoćete.Ali nećete dokle hoćete.Svima će doći kraj pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu.I što se mene tiče, mirna sam u tome.Ne volim da se svađam sa ljudima koji imaju drugačija mišljenja, stavove, ali stalno to radim.I stalno govorim da ne volim :-)
Voljela bih upoznati makar jednog ateistu, s kojim ću samo razmijeniti životne priče i ništa drugo.
Do sad još nisam :)
dok je vjernika bice i bogova.
GAU8

#5960 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Ako cemo bukvalno, otkud "znamo" da je bog stvorio sejtana?
Nismo jos uvijek culi sejtanovu stranu price.

Mozda je on zapravo good guy, samo sto smo do sad imali iskljucivo jedan "izvor informacija" :lol: :lol: :lol:
L u c i f e r

#5961 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

L u c i f e r wrote:
Nemam nikakve dogme.
Bujrum.
Dobro.Zašto si promijenio mišljenje, tj.prešao iz vjernika u nevjernika?
Zato što sam se usudio da razmišljam van dogme koja mi je usađena u djetinjstvu te sam uvidio da je ta priča besmislena bajka za odrasle. :)
L u c i f e r

#5962 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

GAU8 wrote:
Ako cemo bukvalno, otkud "znamo" da je bog stvorio sejtana?
Nismo jos uvijek culi sejtanovu stranu price.

Mozda je on zapravo good guy, samo sto smo do sad imali iskljucivo jedan "izvor informacija" :lol: :lol: :lol:
Naravno, slažem se, čak imam i dosta argumenata u prilog toj tezi... ;-)

Pišem stvorio slijedeći vjersku matricu sagovornice te naravno hipotetički... :)
L u c i f e r

#5963 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

:nargila:
šatirana_ljubičica

#5964 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lucifer, tako svi kažu a niko da započne priču ;)
dustaban

#5965 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

dustaban wrote:
A s obzirom da ti ni u šta ne vjeruješ i da si se izdigao iznad nižih bića-vjernika, čudi me da si takav kakav jesi-nereprezentativan primjerak jednog ateiste.Čak, usudila bih se reći, sramotan primjerak.
Spreman sam da se sa tobom u svemu odmjeravam pred TVOJIM bogom!
L u c i f e r

#5966 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

šatirana_ljubičica wrote:Lucifer, tako svi kažu a niko da započne priču ;)
Pa evo ja sam bio započeo, odgovorio sam na tvoje pitanje, a ti nisi na moja... :zoka:

S4mpion

#5967 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Zašto čovjek mora zaraditi odlazak u raj, je li to pitanje? :mrgreen:
dustaban

#5968 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Donekle prihvacam kritiku na rjecnik u zadnjim postovima ali je to bilo ocekivano na stvarno idiotske teze koje smo ovdje mogli procitati u zadnjih nekoliko stranica od strane onih koji brane religiju.
Ali ne samo na zadnjim stranicama, mi vec zadnjih par hiljada godina jesmo zrtve nevjerovatnih konstrukcija o postojanju boga, njegovoj sveprisutnosti, svemoci, sveuvidjavnosti...ali eto on jadan ne moze promjeniti nista na ovom dunjaluku samo nam moze obezbjediti apartmane kad pomremo, ako smo to zasluzili!

De ba djeco draga uozbiljite se. Iscupajte se iz te kontradikcije i tog zacaranog kruga.

Pokusajte se, u mislima, prebaciti na trenutak u ulogu onog drugog. Ako si krscanin pokusaj se staviti u ulogu muslimana i obratno. Ako ti to prebacivanje ne omete vjeru u Boga onda jesi vjernik a ne puki religionar.

Ali isto tako pokusajte se prebaciti u stanje nekoga koga su zaobisle sve ove nase religije. Naprimjer da ste neki posjetilac iz svemira koji prvi put posjecuje zemlju i donosi neke zakljucke na osnovu onoga sto vidi. Vidjet ce odmah razlicite kulture, drzave, rase...vidjet ce i razlicite religije, neki ce mahati kandilom, neki ce klati jagnjad nicim izazvani, neki ce tucati jaja, neki sjeci chune malim djecacima...primjetit ce naravno i flashe kraj WC solja ( :mrgreen: ) i...

...i sto ce taj neko zakljuciti o nama?!
šatirana_ljubičica

#5969 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

dus, što više pišeš, ja više smatram da nisi vrijedan trošenja vremena.
od sad zaobilazim tvoje komentare.
mefistofilis

#5970 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mefistofilis »

ljubicice, konstantno postavljas pitanja, trazis argumente i sta sve ne dok sa druge strane ne odgovoras na vise postavljenih ti pitanja...
dustaban

#5971 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:dus, što više pišeš, ja više smatram da nisi vrijedan trošenja vremena.
od sad zaobilazim tvoje komentare.
Posto ja imam sposobnost stavljanja u umove drugih, mogu ti samo kratko odgovoriti - i ti se meni dopadas !

:mrgreen:
šatirana_ljubičica

#5972 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

mefistofilis wrote:ljubicice, konstantno postavljas pitanja, trazis argumente i sta sve ne dok sa druge strane ne odgovoras na vise postavljenih ti pitanja...
Odgovaram, ali ne svima.Šta te zanima?
L u c i f e r

#5973 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

S4mpion wrote:Zašto čovjek mora zaraditi odlazak u raj, je li to pitanje? :mrgreen:

Nije.
Čitaj kako piše, piši kao što govoriš. - Vuk. :D

off topic: Jel tebi stvarno 19 godina? :)
mefistofilis

#5974 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mefistofilis »

pa lucifer je postavio par pitanja na prethodnoj stranici a ti ne odgovaras
šatirana_ljubičica

#5975 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

mefistofilis wrote:pa lucifer je postavio par pitanja na prethodnoj stranici a ti ne odgovaras

Odgovaram ;)
Locked