Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- n+1
#59376 Re: Zeničani
Plus provizija. 
-
sagitariusZE
#59377 Re: Zeničani
Hoce li ona dva display-a proraditi ili ih fudo ne smatra evropski
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Bobi
- Forum administrator
#59379 Re: Zeničani
Dobro zapažanje, ništa od kopanja. ovim našim investitorima na fazon dodjem ti kad im spomeeneš podzemne garaze nebo mu se okrece iznad glave kad sracunaju koliko to koštaapsidejzi wrote: ↑25/11/2022 00:48Koliko se da primjetiti, vec su napunili rupu sa zemljom i pijeskom sto znaci da nije planirana podzemna garaza. Mozda opet budu kopali za temelje ali ne kontam sto bi radili dupli posao.kuglanje_ze wrote: ↑23/11/2022 23:24
Konzerviraju preko zime, pa na proljeće ide objekat.. Šta će drugo praviti u centru grada?
Inače, poslije se nastavlja niz zgrada preko Bekimove parcele i bivšeg Gaudeamusa.
-
Bobi
- Forum administrator
-
Sydnor
#59381 Re: Zeničani
Šteta što ne postoji zakon koji bi zabranio izgradnju stambenih zgrada ili bilo kakvih uopšte bez podzemne garaže. Rođo, praviš zgradu od 50 stanova, vrh, ajd daj prvo 50 podzemnih parking mjesta pa evo dozvole. Koliko god da je skupo, briga me, zaračunaj u cijenu stana.Bobi wrote: ↑25/11/2022 12:48Dobro zapažanje, ništa od kopanja. ovim našim investitorima na fazon dodjem ti kad im spomeeneš podzemne garaze nebo mu se okrece iznad glave kad sracunaju koliko to košta. ovdje ti je daj sto jeftinije a jel funkcionalno koga boli briga
.Dva sprata ispod zemlje ti je ko 5 spratova iznad
, nek me neko od gradjevinara razuvjeri ko se bavi s tim ali onako odoka ispada da je dosta skuplje podzemna izgradnja.
- n+1
#59382 Re: Zeničani
Mah, eto Terase imaju garažu. Ali garaža košta 25k+. Imaju dva auta u garaži, a ostali parkiraju po livadi.
-
Sydnor
#59383 Re: Zeničani
Garaža dolazi sa stanom? Napraviš da bude "plati pa se klati". Funkcionisalo bi to da ima iole volje da se uspostavi pravilan sistem... Kod nas nažalost nema nit će je ikad bit.
-
Bobi
- Forum administrator
#59384 Re: Zeničani
Evo ova Emona, kopali su ja mislim dva nivoa ispod ali napravio podrumske prostorije kao za stovarište poslovnih prostora, konto bolje ce prodat, poslovni zjape prazni kao ti podrumski prostori a mogao je naprait garazeSydnor wrote: ↑25/11/2022 14:36 Šteta što ne postoji zakon koji bi zabranio izgradnju stambenih zgrada ili bilo kakvih uopšte bez podzemne garaže. Rođo, praviš zgradu od 50 stanova, vrh, ajd daj prvo 50 podzemnih parking mjesta pa evo dozvole. Koliko god da je skupo, briga me, zaračunaj u cijenu stana.
Terase kad su napravljene prve ja kako se sjecam bio kvadrat 1200 ili 1300 stambene povrsine, za garaze ne znam, sad se to diglo pa tako i investitor podigao cijene slobodnih garaza
-
Bobi
- Forum administrator
#59385 Re: Zeničani
Ma takvo je kod nas tržište, evo primjer Tibra na Stupu, kad su prve zgrade napravljenje garazni prostor bio malo više od 10k, sad i ako je ista ostalo slobodno ili ako neko prodaje nije ispod 30 k
- ZoomZoomKiwi
#59386 Re: Zeničani
Emona od koliko spratova i stanova nema garaže? HahahahhahahahaBobi wrote: ↑25/11/2022 15:20Evo ova Emona, kopali su ja mislim dva nivoa ispod ali napravio podrumske prostorije kao za stovarište poslovnih prostora, konto bolje ce prodat, poslovni zjape prazni kao ti podrumski prostori a mogao je naprait garazeSydnor wrote: ↑25/11/2022 14:36 Šteta što ne postoji zakon koji bi zabranio izgradnju stambenih zgrada ili bilo kakvih uopšte bez podzemne garaže. Rođo, praviš zgradu od 50 stanova, vrh, ajd daj prvo 50 podzemnih parking mjesta pa evo dozvole. Koliko god da je skupo, briga me, zaračunaj u cijenu stana..
Terase kad su napravljene prve ja kako se sjecam bio kvadrat 1200 ili 1300 stambene povrsine, za garaze ne znam, sad se to diglo pa tako i investitor podigao cijene slobodnih garaza.
Pa ja ga jebem ko tu kupi stan.
Znači kupiš stan za masne pare, i vozaš se poslije posla negdje po naselju ne bi li našao kakvo parking mjesto. Hahahahhaa presmiješno materemi
Jednom sam se našao na Mokušnicama iza Hassove zgrade (pored OŠ VN) i dok sam ja čekao od 16:05 do 16:30 redom pet auta sve isti su kružili tih pola sata istom putanjom da nađu mjesto za parking…
Meni je to ljudi presmiješno, i zanimljivo koliki mi, kao narod, imamo kapacitet da trpimo nedostatak osnovne infrastrukture. Valjda je svima bitno ono da se ne puca, ostalo kako bude…
-
Bobi
- Forum administrator
#59387 Re: Zeničani
Mokušnice posebna prica, tu se pogriješilo krajem 70-tih kad se krenula gradnja. Niko nije razmišljao o autima. Na mjestu sadasnjeg onog igralista i pored onog malecnog parkinga kao ima plan da se napravi podzemna ali treba dati pare. prije sam rekao, investicija je golema, sam iskop je skup pa onda drenaza izolacija i sta ti ja znam, gradjevinac neki moze to bolje napisati. Niko nece da da pare a povrat sredstava je nikakav jer neka isplativost bi bila da garaza nije ispod 30k KM trenutno. Ko ce dati tolike pare za takav prostor trenutno ? I te garaze od 25k KM na terasama nisu skupe kad bolje razmislis ali ono..skupo bolan, cetiri zda dobijes betonska samo
.
- ZoomZoomKiwi
#59388 Re: Zeničani
Ali od nečeg se mora krenuti.
MUP-u odriješiti ruke, ne kupovati socijalni mir. Svako zaustavljanje mimo predviđenog mjesta rigorozno kažnjavati bez iznimke, i vidio bi kako se lagano pune garaže.
Mentalitet se ne može skroz promijeniti, ali može se malo tesati ako ništa.
Naumpade mi kolega sa fakulteta u Sarajevu, koji je dolazio autom vazda i parkiravao na Pofalićima negdje se zavlačio, i onda hodaj kroz kampus do ETF-a.
A mjesečna parking karta u kampusu za studente bila 10 KM jebote.
I tako ti je njemu trebalo par ogrebotina na autu i dvije kazne od po 40 KM da skonta da je za te pare mogao parkirati pola godine k’o hadžija odmah pored zgrade fakulteta…
Al’ jebeš ga, naučio je na kraju
- xPaco1337
#59389 Re: Zeničani
Pa nama centar grada nema parking,treba nam islamski centar a parking ne treba
Ali eto ovako ce zaposlit preko stranke prat pare preko tog centra umjesto da je ostao parking i samo digli garazu
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#59390 Re: Zeničani
Logika kupovine garaze je nidje veze. Garaza generalno nema u gradu.. sto privatnih sto od Parking servisa situacija je ocajna. Ono sto i ima kosta od 70 do 100KM/mj. sto znaci da je mozes rentati 20+ godina za 80-ak KM da opet jeftinije prodjes
. Da ne kazemo sta pametan covjek sa 25k BAM na racunu moze da uradi za tih 20+ god.. uloziti u dionice elektroprivrede npr
U metalurgu/dubrovniku mjesecna 24/7 karta je 90KM, podzemne od parking servisa 4KM/m2 nadzemne 5KM/m2. Podzemne su sve za srusiti u kakvom su stanju. Bananovic je cini mi se prije par godina naplacivao 60/mj. za onu podzemnu.
Evo za sta se npr trazi 25k.. i nece da izdaju https://www.olx.ba/artikal/47851743/gar ... ar-jalija/
Edit: ili ovo https://www.olx.ba/artikal/42506568/gar ... de-makovi/
Mozes jednosoban stan u nekom manjem gradu u BIH kupiti za ove pare
U metalurgu/dubrovniku mjesecna 24/7 karta je 90KM, podzemne od parking servisa 4KM/m2 nadzemne 5KM/m2. Podzemne su sve za srusiti u kakvom su stanju. Bananovic je cini mi se prije par godina naplacivao 60/mj. za onu podzemnu.
Evo za sta se npr trazi 25k.. i nece da izdaju https://www.olx.ba/artikal/47851743/gar ... ar-jalija/
Mozes jednosoban stan u nekom manjem gradu u BIH kupiti za ove pare
- cenecimoveocino
#59391 Re: Zeničani
Bananovic podzemnu danas naplacuje 50KM mjesecno, info iz prve rukegentoo wrote: ↑25/11/2022 16:42 Logika kupovine garaze je nidje veze. Garaza generalno nema u gradu.. sto privatnih sto od Parking servisa situacija je ocajna. Ono sto i ima kosta od 70 do 100KM/mj. sto znaci da je mozes rentati 20+ godina za 80-ak KM da opet jeftinije prodjes. Da ne kazemo sta pametan covjek sa 25k BAM na racunu moze da uradi za tih 20+ god.. uloziti u dionice elektroprivrede npr
![]()
Mozes jednosoban stan u nekom manjem gradu u BIH kupiti za ove pare![]()
-
Throttle
#59392 Re: Zeničani
U Dzananovicu 50KM prvi mjesec, poslije 40. Cijene od prije 3 godine. Obzirom da moras pjesacit do stana gdje god da zivis, preskupo. I nije garaza nego parking mjesto u zajednickoj garazi.
- phillie
#59393 Re: Zeničani
Upravo tako. Ne dobijas garazu, nego parking mjesto. Isti slucaj je i sa novim zgradama u Crkvicama (ona kod studentskog i ona kod kina).
- gentoo
#59394 Re: Zeničani
Da.. onda pravih garaza i nema puno. Ima ovih iz titinog doba, bar ovdje po jaliji,na pola ih krovovi ne valjaju, kisnu, drugi 20% ima neka sacuvajboze vrata i ima mali broj onih koje su OK i za takve ljudi traze 80+/mj. Evo i ova iz ze val sto je prodaju je isto 'zajednicka', dubrovnik takodje.
Fakticki je mnogo bolje ono sto se neki dan spominjalo i anketa Parking servisa. Naplacuju u Zona 1 35KM, Zona 2 cini mi se 20KM ocrtano mjesto + cca 5KM da ti stave na asfalt onu rampicu + imas opciju pauka koji radi do 20:00/22:00. Nije ni blizu garaze ali ako nista imas svoje mjesto za svoje auto
Fakticki je mnogo bolje ono sto se neki dan spominjalo i anketa Parking servisa. Naplacuju u Zona 1 35KM, Zona 2 cini mi se 20KM ocrtano mjesto + cca 5KM da ti stave na asfalt onu rampicu + imas opciju pauka koji radi do 20:00/22:00. Nije ni blizu garaze ali ako nista imas svoje mjesto za svoje auto
-
channel10
#59395 Re: Zeničani
Koja god se zgrada odluci da iscrta parking mjesta, ebala je sama sebe jer i dalje nece biti dovoljno mjesta za sve.
Rezultat svega toga ce biti da ce ljudi sebi napraviti trosak, a i dalje nece biti mjesta za parkiranje. Jedino ce se prihod JPP uvecati...Plate ce ici gore, a parking mjesta i dalje nece biti.
Rezultat svega toga ce biti da ce ljudi sebi napraviti trosak, a i dalje nece biti mjesta za parkiranje. Jedino ce se prihod JPP uvecati...Plate ce ici gore, a parking mjesta i dalje nece biti.
- gentoo
#59396 Re: Zeničani
Pa sta je rjesenje po tebi ? Da i dalje nema parking mjesta i da hamo iz babina koji je prije 3 godine kupio stan u crkvicama ( jer mu je to bila zivotna zeljachannel10 wrote: ↑25/11/2022 18:06 Koja god se zgrada odluci da iscrta parking mjesta, ebala je sama sebe jer i dalje nece biti dovoljno mjesta za sve.
To sto ti govoris si u pravu, i pogotovo su u problemu ljudi koji bi i da plate to ocrtano mjesto ali nisu dosli na red.
Ja sam pricao sa nekim iz parking servisa.. koliko sam shvatio dovoljno je 1-2 iz ulice X da se javi na anketu i oni ce ici sa tim da se ta ulica ocrta. Fazon je samo sto im grad to mora odobriti.. a znamo kakav je grad
U prevodu, bolje zovi ih cim vidis da ti crtaju ulicu da ne bi izvisio.
-
channel10
#59397 Re: Zeničani
Oni tebe levate. Treba dosta vise ljudi da bi oni iscrtali parking mjesta.gentoo wrote: ↑25/11/2022 18:53Pa sta je rjesenje po tebi ? Da i dalje nema parking mjesta i da hamo iz babina koji je prije 3 godine kupio stan u crkvicama ( jer mu je to bila zivotna zeljachannel10 wrote: ↑25/11/2022 18:06 Koja god se zgrada odluci da iscrta parking mjesta, ebala je sama sebe jer i dalje nece biti dovoljno mjesta za sve.
Rezultat svega toga ce biti da ce ljudi sebi napraviti trosak, a i dalje nece biti mjesta za parkiranje. Jedino ce se prihod JPP uvecati...Plate ce ici gore, a parking mjesta i dalje nece biti.)dolazi meni na jaliju,pred zgradu parkirati i malo “prosetati” do carsije.. Ili onimq u mejdandziku na pijacu itd. Sve zbog “jarane nisam lud da platim marku” mentalnog sklopa prosjecnog zenickog glasaca
To sto ti govoris si u pravu, i pogotovo su u problemu ljudi koji bi i da plate to ocrtano mjesto ali nisu dosli na red.
Ja sam pricao sa nekim iz parking servisa.. koliko sam shvatio dovoljno je 1-2 iz ulice X da se javi na anketu i oni ce ici sa tim da se ta ulica ocrta. Fazon je samo sto im grad to mora odobriti.. a znamo kakav je grad
U prevodu, bolje zovi ih cim vidis da ti crtaju ulicu da ne bi izvisio.
Kad ih iscrtaju, onaj isti iz babina ce doci i parkirati na to mjesto. U medjuvremenu ces ti placati to mjesto na kojem je neko drugi parkirao i ici ces da trazis negdje slobodan prostor da ostavis svoje auto za koje mjesecno placas JPP-u.
A JPP samo gleda da poveca ulaz na svoj racun, a ne da tebi obezbijedi parking mjesto.
-
Bobi
- Forum administrator
#59398 Re: Zeničani
Pa nije bas tako, ako se taj iz Babina parkira dodje lijepo pauk kojeg zovneš i dodju ljudi za 5 minuta
. Ja se sjecam kad je krenulo u u ulici Mejdandžik, sakupilo se potpisa kao bilo i više zainteresovanih kad je trebalo potpisat i kasnije plačat ma trecina odustala, bilo godinama praznih mjesta dok se nije odjednom pojavio veci broj auta, sad svi traze a prije im bilo skupo 35,10 KM
.
- gentoo
#59399 Re: Zeničani
Jbg ja bih to i uzeo samo sa opcijom rampice. S druge strane ja sam jedan od rijetkih kojem su vinjete zvucale kao dobar projekat.. a znamo kako je to proslo.
Uglavnom, i ako sta bude od tog nece prije proljeca.A do tad se guzvajte
Uglavnom, i ako sta bude od tog nece prije proljeca.A do tad se guzvajte
-
channel10
#59400 Re: Zeničani
Nije bas ni tako. Jedan pauk ne moze odrzavati cijeli grad. Koliko sam ih puta zvao, dosli svega dva puta. Jednom zovem, petak pola jedan.Bobi wrote: ↑25/11/2022 19:38 Pa nije bas tako, ako se taj iz Babina parkira dodje lijepo pauk kojeg zovneš i dodju ljudi za 5 minuta. Ja se sjecam kad je krenulo u u ulici Mejdandžik, sakupilo se potpisa kao bilo i više zainteresovanih kad je trebalo potpisat i kasnije plačat ma trecina odustala, bilo godinama praznih mjesta dok se nije odjednom pojavio veci broj auta, sad svi traze a prije im bilo skupo 35,10 KM
.
Ne javlja se lik i zove kasnije, bio na dzumi