Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

n+1

#59376 Re: Zeničani

Post by n+1 »

Plus provizija. :D
sagitariusZE

#59377 Re: Zeničani

Post by sagitariusZE »

Hoce li ona dva display-a proraditi ili ih fudo ne smatra evropski
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#59378 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Sydnor wrote: 25/11/2022 11:41
Njanjavi wrote: 25/11/2022 11:31 Znal ko kolko je vadjenje onog dokumenta o nekaznjavanju u muriji za zaposlenje u inostranstvu.
Jel 40 il 60 markica?
50
Treba to poskupiti, ja kako znam i prije 15 godina je toliko bio, realno jedno 100 KM bi trebalo :D.
Bobi
Forum administrator

#59379 Re: Zeničani

Post by Bobi »

apsidejzi wrote: 25/11/2022 00:48
kuglanje_ze wrote: 23/11/2022 23:24
Konzerviraju preko zime, pa na proljeće ide objekat.. Šta će drugo praviti u centru grada?
Inače, poslije se nastavlja niz zgrada preko Bekimove parcele i bivšeg Gaudeamusa.
Koliko se da primjetiti, vec su napunili rupu sa zemljom i pijeskom sto znaci da nije planirana podzemna garaza. Mozda opet budu kopali za temelje ali ne kontam sto bi radili dupli posao.
Dobro zapažanje, ništa od kopanja. ovim našim investitorima na fazon dodjem ti kad im spomeeneš podzemne garaze nebo mu se okrece iznad glave kad sracunaju koliko to košta :D. ovdje ti je daj sto jeftinije a jel funkcionalno koga boli briga :D.Dva sprata ispod zemlje ti je ko 5 spratova iznad :D, nek me neko od gradjevinara razuvjeri ko se bavi s tim ali onako odoka ispada da je dosta skuplje podzemna izgradnja.
Bobi
Forum administrator

#59380 Re: Zeničani

Post by Bobi »

tap3ah75 wrote: 25/11/2022 00:38 Ko sad drži one sladolede kod kina? Bivši Zizi?
Znam da je ljetos svako jutro dolazio naki lik u BMW dubrovačkih tablica i dovlačio robu.
Sydnor

#59381 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Bobi wrote: 25/11/2022 12:48
apsidejzi wrote: 25/11/2022 00:48

Koliko se da primjetiti, vec su napunili rupu sa zemljom i pijeskom sto znaci da nije planirana podzemna garaza. Mozda opet budu kopali za temelje ali ne kontam sto bi radili dupli posao.
Dobro zapažanje, ništa od kopanja. ovim našim investitorima na fazon dodjem ti kad im spomeeneš podzemne garaze nebo mu se okrece iznad glave kad sracunaju koliko to košta :D. ovdje ti je daj sto jeftinije a jel funkcionalno koga boli briga :D.Dva sprata ispod zemlje ti je ko 5 spratova iznad :D, nek me neko od gradjevinara razuvjeri ko se bavi s tim ali onako odoka ispada da je dosta skuplje podzemna izgradnja.
Šteta što ne postoji zakon koji bi zabranio izgradnju stambenih zgrada ili bilo kakvih uopšte bez podzemne garaže. Rođo, praviš zgradu od 50 stanova, vrh, ajd daj prvo 50 podzemnih parking mjesta pa evo dozvole. Koliko god da je skupo, briga me, zaračunaj u cijenu stana.
n+1

#59382 Re: Zeničani

Post by n+1 »

Mah, eto Terase imaju garažu. Ali garaža košta 25k+. Imaju dva auta u garaži, a ostali parkiraju po livadi.
Sydnor

#59383 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

n+1 wrote: 25/11/2022 14:42 Mah, eto Terase imaju garažu. Ali garaža košta 25k+. Imaju dva auta u garaži, a ostali parkiraju po livadi.
Garaža dolazi sa stanom? Napraviš da bude "plati pa se klati". Funkcionisalo bi to da ima iole volje da se uspostavi pravilan sistem... Kod nas nažalost nema nit će je ikad bit.
Bobi
Forum administrator

#59384 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Sydnor wrote: 25/11/2022 14:36 Šteta što ne postoji zakon koji bi zabranio izgradnju stambenih zgrada ili bilo kakvih uopšte bez podzemne garaže. Rođo, praviš zgradu od 50 stanova, vrh, ajd daj prvo 50 podzemnih parking mjesta pa evo dozvole. Koliko god da je skupo, briga me, zaračunaj u cijenu stana.
Evo ova Emona, kopali su ja mislim dva nivoa ispod ali napravio podrumske prostorije kao za stovarište poslovnih prostora, konto bolje ce prodat, poslovni zjape prazni kao ti podrumski prostori a mogao je naprait garaze :D.
Terase kad su napravljene prve ja kako se sjecam bio kvadrat 1200 ili 1300 stambene povrsine, za garaze ne znam, sad se to diglo pa tako i investitor podigao cijene slobodnih garaza :D.
Bobi
Forum administrator

#59385 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Sydnor wrote: 25/11/2022 14:46
n+1 wrote: 25/11/2022 14:42 Mah, eto Terase imaju garažu. Ali garaža košta 25k+. Imaju dva auta u garaži, a ostali parkiraju po livadi.
Garaža dolazi sa stanom? Napraviš da bude "plati pa se klati". Funkcionisalo bi to da ima iole volje da se uspostavi pravilan sistem... Kod nas nažalost nema nit će je ikad bit.
Ma takvo je kod nas tržište, evo primjer Tibra na Stupu, kad su prve zgrade napravljenje garazni prostor bio malo više od 10k, sad i ako je ista ostalo slobodno ili ako neko prodaje nije ispod 30 k :D, sto ti kazes kad se vec kupio stan kupi ko hadzija i garazu odmah, svi su kontali ono ma sta ce mi to, bice mjesta oko zgrada, sipak sad :D. I to sa tersama, kad se komunalna nasadi na ta auta po livadama svi ce trazit i te skupe garaze :D.
ZoomZoomKiwi

#59386 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 25/11/2022 15:20
Sydnor wrote: 25/11/2022 14:36 Šteta što ne postoji zakon koji bi zabranio izgradnju stambenih zgrada ili bilo kakvih uopšte bez podzemne garaže. Rođo, praviš zgradu od 50 stanova, vrh, ajd daj prvo 50 podzemnih parking mjesta pa evo dozvole. Koliko god da je skupo, briga me, zaračunaj u cijenu stana.
Evo ova Emona, kopali su ja mislim dva nivoa ispod ali napravio podrumske prostorije kao za stovarište poslovnih prostora, konto bolje ce prodat, poslovni zjape prazni kao ti podrumski prostori a mogao je naprait garaze :D.
Terase kad su napravljene prve ja kako se sjecam bio kvadrat 1200 ili 1300 stambene povrsine, za garaze ne znam, sad se to diglo pa tako i investitor podigao cijene slobodnih garaza :D.
Emona od koliko spratova i stanova nema garaže? Hahahahhahahaha
Pa ja ga jebem ko tu kupi stan.

Znači kupiš stan za masne pare, i vozaš se poslije posla negdje po naselju ne bi li našao kakvo parking mjesto. Hahahahhaa presmiješno materemi

Jednom sam se našao na Mokušnicama iza Hassove zgrade (pored OŠ VN) i dok sam ja čekao od 16:05 do 16:30 redom pet auta sve isti su kružili tih pola sata istom putanjom da nađu mjesto za parking…

Meni je to ljudi presmiješno, i zanimljivo koliki mi, kao narod, imamo kapacitet da trpimo nedostatak osnovne infrastrukture. Valjda je svima bitno ono da se ne puca, ostalo kako bude… :lol:
Bobi
Forum administrator

#59387 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Mokušnice posebna prica, tu se pogriješilo krajem 70-tih kad se krenula gradnja. Niko nije razmišljao o autima. Na mjestu sadasnjeg onog igralista i pored onog malecnog parkinga kao ima plan da se napravi podzemna ali treba dati pare. prije sam rekao, investicija je golema, sam iskop je skup pa onda drenaza izolacija i sta ti ja znam, gradjevinac neki moze to bolje napisati. Niko nece da da pare a povrat sredstava je nikakav jer neka isplativost bi bila da garaza nije ispod 30k KM trenutno. Ko ce dati tolike pare za takav prostor trenutno ? I te garaze od 25k KM na terasama nisu skupe kad bolje razmislis ali ono..skupo bolan, cetiri zda dobijes betonska samo :D.
ZoomZoomKiwi

#59388 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

:bih: A vidi, nisu nigdje jeftine, ni za napraviti ni za koristiti/kupiti.

Ali od nečeg se mora krenuti.

MUP-u odriješiti ruke, ne kupovati socijalni mir. Svako zaustavljanje mimo predviđenog mjesta rigorozno kažnjavati bez iznimke, i vidio bi kako se lagano pune garaže.

Mentalitet se ne može skroz promijeniti, ali može se malo tesati ako ništa.

Naumpade mi kolega sa fakulteta u Sarajevu, koji je dolazio autom vazda i parkiravao na Pofalićima negdje se zavlačio, i onda hodaj kroz kampus do ETF-a.
A mjesečna parking karta u kampusu za studente bila 10 KM jebote.

I tako ti je njemu trebalo par ogrebotina na autu i dvije kazne od po 40 KM da skonta da je za te pare mogao parkirati pola godine k’o hadžija odmah pored zgrade fakulteta…

Al’ jebeš ga, naučio je na kraju :mrgreen:
xPaco1337

#59389 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Pa nama centar grada nema parking,treba nam islamski centar a parking ne treba :lol: Ali eto ovako ce zaposlit preko stranke prat pare preko tog centra umjesto da je ostao parking i samo digli garazu
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#59390 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Logika kupovine garaze je nidje veze. Garaza generalno nema u gradu.. sto privatnih sto od Parking servisa situacija je ocajna. Ono sto i ima kosta od 70 do 100KM/mj. sto znaci da je mozes rentati 20+ godina za 80-ak KM da opet jeftinije prodjes :D. Da ne kazemo sta pametan covjek sa 25k BAM na racunu moze da uradi za tih 20+ god.. uloziti u dionice elektroprivrede npr :D

U metalurgu/dubrovniku mjesecna 24/7 karta je 90KM, podzemne od parking servisa 4KM/m2 nadzemne 5KM/m2. Podzemne su sve za srusiti u kakvom su stanju. Bananovic je cini mi se prije par godina naplacivao 60/mj. za onu podzemnu.

Evo za sta se npr trazi 25k.. i nece da izdaju https://www.olx.ba/artikal/47851743/gar ... ar-jalija/

Edit: ili ovo https://www.olx.ba/artikal/42506568/gar ... de-makovi/

Mozes jednosoban stan u nekom manjem gradu u BIH kupiti za ove pare :D
cenecimoveocino

#59391 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

gentoo wrote: 25/11/2022 16:42 Logika kupovine garaze je nidje veze. Garaza generalno nema u gradu.. sto privatnih sto od Parking servisa situacija je ocajna. Ono sto i ima kosta od 70 do 100KM/mj. sto znaci da je mozes rentati 20+ godina za 80-ak KM da opet jeftinije prodjes :D. Da ne kazemo sta pametan covjek sa 25k BAM na racunu moze da uradi za tih 20+ god.. uloziti u dionice elektroprivrede npr :D

U metalurgu/dubrovniku mjesecna 24/7 karta je 90KM, podzemne od parking servisa 4KM/m2 nadzemne 5KM/m2. Podzemne su sve za srusiti u kakvom su stanju. Bananovic je cini mi se prije par godina naplacivao 60/mj. za onu podzemnu.

Evo za sta se npr trazi 25k.. i nece da izdaju https://www.olx.ba/artikal/47851743/gar ... ar-jalija/

Edit: ili ovo https://www.olx.ba/artikal/42506568/gar ... de-makovi/

Mozes jednosoban stan u nekom manjem gradu u BIH kupiti za ove pare :D
Bananovic podzemnu danas naplacuje 50KM mjesecno, info iz prve ruke
Throttle

#59392 Re: Zeničani

Post by Throttle »

U Dzananovicu 50KM prvi mjesec, poslije 40. Cijene od prije 3 godine. Obzirom da moras pjesacit do stana gdje god da zivis, preskupo. I nije garaza nego parking mjesto u zajednickoj garazi.
phillie

#59393 Re: Zeničani

Post by phillie »

Throttle wrote: 25/11/2022 17:10 U Dzananovicu 50KM prvi mjesec, poslije 40. Cijene od prije 3 godine. Obzirom da moras pjesacit do stana gdje god da zivis, preskupo. I nije garaza nego parking mjesto u zajednickoj garazi.
Upravo tako. Ne dobijas garazu, nego parking mjesto. Isti slucaj je i sa novim zgradama u Crkvicama (ona kod studentskog i ona kod kina).
gentoo

#59394 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Da.. onda pravih garaza i nema puno. Ima ovih iz titinog doba, bar ovdje po jaliji,na pola ih krovovi ne valjaju, kisnu, drugi 20% ima neka sacuvajboze vrata i ima mali broj onih koje su OK i za takve ljudi traze 80+/mj. Evo i ova iz ze val sto je prodaju je isto 'zajednicka', dubrovnik takodje.

Fakticki je mnogo bolje ono sto se neki dan spominjalo i anketa Parking servisa. Naplacuju u Zona 1 35KM, Zona 2 cini mi se 20KM ocrtano mjesto + cca 5KM da ti stave na asfalt onu rampicu + imas opciju pauka koji radi do 20:00/22:00. Nije ni blizu garaze ali ako nista imas svoje mjesto za svoje auto :D
channel10

#59395 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Koja god se zgrada odluci da iscrta parking mjesta, ebala je sama sebe jer i dalje nece biti dovoljno mjesta za sve.
Rezultat svega toga ce biti da ce ljudi sebi napraviti trosak, a i dalje nece biti mjesta za parkiranje. Jedino ce se prihod JPP uvecati...Plate ce ici gore, a parking mjesta i dalje nece biti.
gentoo

#59396 Re: Zeničani

Post by gentoo »

channel10 wrote: 25/11/2022 18:06 Koja god se zgrada odluci da iscrta parking mjesta, ebala je sama sebe jer i dalje nece biti dovoljno mjesta za sve.
Rezultat svega toga ce biti da ce ljudi sebi napraviti trosak, a i dalje nece biti mjesta za parkiranje. Jedino ce se prihod JPP uvecati...Plate ce ici gore, a parking mjesta i dalje nece biti.
Pa sta je rjesenje po tebi ? Da i dalje nema parking mjesta i da hamo iz babina koji je prije 3 godine kupio stan u crkvicama ( jer mu je to bila zivotna zelja 😆 )dolazi meni na jaliju,pred zgradu parkirati i malo “prosetati” do carsije.. Ili onimq u mejdandziku na pijacu itd. Sve zbog “jarane nisam lud da platim marku” mentalnog sklopa prosjecnog zenickog glasaca 😁

To sto ti govoris si u pravu, i pogotovo su u problemu ljudi koji bi i da plate to ocrtano mjesto ali nisu dosli na red.

Ja sam pricao sa nekim iz parking servisa.. koliko sam shvatio dovoljno je 1-2 iz ulice X da se javi na anketu i oni ce ici sa tim da se ta ulica ocrta. Fazon je samo sto im grad to mora odobriti.. a znamo kakav je grad 🥶

U prevodu, bolje zovi ih cim vidis da ti crtaju ulicu da ne bi izvisio.
channel10

#59397 Re: Zeničani

Post by channel10 »

gentoo wrote: 25/11/2022 18:53
channel10 wrote: 25/11/2022 18:06 Koja god se zgrada odluci da iscrta parking mjesta, ebala je sama sebe jer i dalje nece biti dovoljno mjesta za sve.
Pa sta je rjesenje po tebi ? Da i dalje nema parking mjesta i da hamo iz babina koji je prije 3 godine kupio stan u crkvicama ( jer mu je to bila zivotna zelja 😆 )dolazi meni na jaliju,pred zgradu parkirati i malo “prosetati” do carsije.. Ili onimq u mejdandziku na pijacu itd. Sve zbog “jarane nisam lud da platim marku” mentalnog sklopa prosjecnog zenickog glasaca 😁

To sto ti govoris si u pravu, i pogotovo su u problemu ljudi koji bi i da plate to ocrtano mjesto ali nisu dosli na red.

Ja sam pricao sa nekim iz parking servisa.. koliko sam shvatio dovoljno je 1-2 iz ulice X da se javi na anketu i oni ce ici sa tim da se ta ulica ocrta. Fazon je samo sto im grad to mora odobriti.. a znamo kakav je grad 🥶

U prevodu, bolje zovi ih cim vidis da ti crtaju ulicu da ne bi izvisio.
Oni tebe levate. Treba dosta vise ljudi da bi oni iscrtali parking mjesta.
Kad ih iscrtaju, onaj isti iz babina ce doci i parkirati na to mjesto. U medjuvremenu ces ti placati to mjesto na kojem je neko drugi parkirao i ici ces da trazis negdje slobodan prostor da ostavis svoje auto za koje mjesecno placas JPP-u.

A JPP samo gleda da poveca ulaz na svoj racun, a ne da tebi obezbijedi parking mjesto.
Bobi
Forum administrator

#59398 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Pa nije bas tako, ako se taj iz Babina parkira dodje lijepo pauk kojeg zovneš i dodju ljudi za 5 minuta :D. Ja se sjecam kad je krenulo u u ulici Mejdandžik, sakupilo se potpisa kao bilo i više zainteresovanih kad je trebalo potpisat i kasnije plačat ma trecina odustala, bilo godinama praznih mjesta dok se nije odjednom pojavio veci broj auta, sad svi traze a prije im bilo skupo 35,10 KM :D.
gentoo

#59399 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Jbg ja bih to i uzeo samo sa opcijom rampice. S druge strane ja sam jedan od rijetkih kojem su vinjete zvucale kao dobar projekat.. a znamo kako je to proslo.

Uglavnom, i ako sta bude od tog nece prije proljeca.A do tad se guzvajte 😬
channel10

#59400 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Bobi wrote: 25/11/2022 19:38 Pa nije bas tako, ako se taj iz Babina parkira dodje lijepo pauk kojeg zovneš i dodju ljudi za 5 minuta :D. Ja se sjecam kad je krenulo u u ulici Mejdandžik, sakupilo se potpisa kao bilo i više zainteresovanih kad je trebalo potpisat i kasnije plačat ma trecina odustala, bilo godinama praznih mjesta dok se nije odjednom pojavio veci broj auta, sad svi traze a prije im bilo skupo 35,10 KM :D.
Nije bas ni tako. Jedan pauk ne moze odrzavati cijeli grad. Koliko sam ih puta zvao, dosli svega dva puta. Jednom zovem, petak pola jedan.

Ne javlja se lik i zove kasnije, bio na dzumi :shock: jbt te tito... Od tog pauka nemas nista. A ti se ebi kad ti neko parkira na mjesto, a ti ga placas.
Post Reply