Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Danguba

#5901 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Danguba »

zippoo87 wrote: 04/04/2026 22:48
To zimsko "odrzavanje" puteva i krpljenje rupa je posebna prica. Isjeku rupu 1x1 m,naspu tog suhog asfalta i uzmu lopate i udaraju po asfaltu ili max da imaju zabicu. Nigdje valjka. I taj asfalt se raspadne za jedno 10 dana od dana postavljanja. I onda tako svaka 2-3 m imas te ispucale fleke,koje se kroz 3-4 mjeseca pocnu ponovo raspadati i praviti kratere. I ovi opet zadju i isto tako urade.
Ja mislim da se nigdje na svijetu gore ne odrzavaju putevi i da nesposobnije firme preko talzijskih veza dobijaju poslove. Ko se vozi na magistrali Tuzla-Doboj,taj je svasta svojim ocima vidio a put je najgori u drzavi,cak i kada ga pokrpe...jer to krpljeno drzi max mjesec dana.
Ovo sam upravo na periferiji tvoje carsije vidio prije par dana. :D
Ja zaustavio i smijao se a oni hebe se njima samo sipaju asfalt i ravnaju lopatom a vode na sve strane.
zippoo87

#5902 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Danguba wrote: 04/04/2026 22:58
zippoo87 wrote: 04/04/2026 22:48
To zimsko "odrzavanje" puteva i krpljenje rupa je posebna prica. Isjeku rupu 1x1 m,naspu tog suhog asfalta i uzmu lopate i udaraju po asfaltu ili max da imaju zabicu. Nigdje valjka. I taj asfalt se raspadne za jedno 10 dana od dana postavljanja. I onda tako svaka 2-3 m imas te ispucale fleke,koje se kroz 3-4 mjeseca pocnu ponovo raspadati i praviti kratere. I ovi opet zadju i isto tako urade.
Ja mislim da se nigdje na svijetu gore ne odrzavaju putevi i da nesposobnije firme preko talzijskih veza dobijaju poslove. Ko se vozi na magistrali Tuzla-Doboj,taj je svasta svojim ocima vidio a put je najgori u drzavi,cak i kada ga pokrpe...jer to krpljeno drzi max mjesec dana.
Ovo sam upravo na periferiji tvoje carsije vidio prije par dana. :D
Ja zaustavio i smijao se a oni hebe se njima samo sipaju asfalt i ravnaju lopatom a vode na sve strane.
Da se mene pita,ja bih sve ove i firme i radnike,na javni trg i kamenovanje i bicevanje od naroda. Ko god nije zadovoljan njihovim radom,da oplete po ledjima. Te ljude sto rade boli K kako ce to uraditi.
Najjace mi je bilo prosle godine,ovako u aprilu mislim...regionalni put Gracanica-Srebrenik-Srnice ,kao renovirali taj put i znali su na nekim dijelovima komplet jednu traku ponovo asfaltirati. I sve bi to bilo ok,da debili nisu pustali saobracaj na onako vruc asfalt. Znaci kroz jedan dan od postavljanja,dole na dijelu gdje su postavljali ranije,asfalt skliznuo prema ivici i popucao. I tako na cijeloj dionici koju su "popravili". I nikome nista,nigdje nadzora,nigdje ponovnog pravljenja,nigdje nista. Dosli,postavili ,asfalt ispucao i skliznuo i otisli. I imamo isti ili cak i gori put nego je bio prije "popravljanja". Ja se cudom en mogu nacuditi ovakvom posnasanju i gdje je tu logika i kako niko nikoga ne tuzi i kako su svi zasticeni i u talu.
Znaci samo su oni koji placaju osteceni (gradjani) a svi ostali su dobri i u talu,lokalni politicari,firme,Tuzilastva...niko ni da se pocese. A svaki dan neko pogine na putu,sto zbog losih puteva,sto zbog divljanja. Da imamo zakone kao u Americi,ne bi postojala nijedna firma u BiH koja gradi puteve,ako bi radili po standardu po kojem rade danas . :lol:
Peacean

#5903 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Peacean »

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić objavio je odgovor na zastupničko pitanje koje je postavio Autocestama FBiH.
Čavalićevo pitanje odnosi se na trenutno stanje izgradnje autoputeva u ovom entitetu, a u odgovoru se ističe nekoliko dionica za koje iz Autocesta FBiH smatraju da bi ih mogli otvoriti tokom 2026. godine.

Radi se o dionicama: Tunel Putnikovo Brdo 2 – Medakovo, od petlje Usora do kraja dionice u Medakovu, dužine 7,2 km; Medakovo – Ozimica, cijela dionica od petlje Medakovo do petlje Ozimica, dužine 21,6 km; Preostali dio dionice AC Nemila – Vranduk, dužine 2 km, dio od Nemile do kraja ove dionice; Vranduk – Ponirak, dužine 4,8 km; Ponirak – Vraca (tunel Zenica), dužine 3,4 km; Ostatak dionice AC Tunel Zenica – Donja Gračanica, tzv. Sjeverna sekcija, od tunela Zenica do petlje Zenica sjever, dužine 0,65 km.

Što se tiče konkretnog vremenskog okvira, dionice Medakovo – Ozimica, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak, Tunel Zenica – Donja Gračanica će biti otvorene krajem trenutne građevinske sezone. Za dionicu Putnikovo Brdo 2 - Medakovo se očekuje puštanje nakon tehničkog pregleda, dok će dionica Ponirak – Vraca (tunel Zenica) biti puštena kada se otvore dionice na potezu Petlja Zenica sjever – Nemila
Post Reply