Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Danguba

#5901 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Danguba »

zippoo87 wrote: 04/04/2026 22:48
To zimsko "odrzavanje" puteva i krpljenje rupa je posebna prica. Isjeku rupu 1x1 m,naspu tog suhog asfalta i uzmu lopate i udaraju po asfaltu ili max da imaju zabicu. Nigdje valjka. I taj asfalt se raspadne za jedno 10 dana od dana postavljanja. I onda tako svaka 2-3 m imas te ispucale fleke,koje se kroz 3-4 mjeseca pocnu ponovo raspadati i praviti kratere. I ovi opet zadju i isto tako urade.
Ja mislim da se nigdje na svijetu gore ne odrzavaju putevi i da nesposobnije firme preko talzijskih veza dobijaju poslove. Ko se vozi na magistrali Tuzla-Doboj,taj je svasta svojim ocima vidio a put je najgori u drzavi,cak i kada ga pokrpe...jer to krpljeno drzi max mjesec dana.
Ovo sam upravo na periferiji tvoje carsije vidio prije par dana. :D
Ja zaustavio i smijao se a oni hebe se njima samo sipaju asfalt i ravnaju lopatom a vode na sve strane.
zippoo87

#5902 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Danguba wrote: 04/04/2026 22:58
To zimsko "odrzavanje" puteva i krpljenje rupa je posebna prica. Isjeku rupu 1x1 m,naspu tog suhog asfalta i uzmu lopate i udaraju po asfaltu ili max da imaju zabicu. Nigdje valjka. I taj asfalt se raspadne za jedno 10 dana od dana postavljanja. I onda tako svaka 2-3 m imas te ispucale fleke,koje se kroz 3-4 mjeseca pocnu ponovo raspadati i praviti kratere. I ovi opet zadju i isto tako urade.
Ja mislim da se nigdje na svijetu gore ne odrzavaju putevi i da nesposobnije firme preko talzijskih veza dobijaju poslove. Ko se vozi na magistrali Tuzla-Doboj,taj je svasta svojim ocima vidio a put je najgori u drzavi,cak i kada ga pokrpe...jer to krpljeno drzi max mjesec dana.
Ja zaustavio i smijao se a oni hebe se njima samo sipaju asfalt i ravnaju lopatom a vode na sve strane.
Da se mene pita,ja bih sve ove i firme i radnike,na javni trg i kamenovanje i bicevanje od naroda. Ko god nije zadovoljan njihovim radom,da oplete po ledjima. Te ljude sto rade boli K kako ce to uraditi.
Najjace mi je bilo prosle godine,ovako u aprilu mislim...regionalni put Gracanica-Srebrenik-Srnice ,kao renovirali taj put i znali su na nekim dijelovima komplet jednu traku ponovo asfaltirati. I sve bi to bilo ok,da debili nisu pustali saobracaj na onako vruc asfalt. Znaci kroz jedan dan od postavljanja,dole na dijelu gdje su postavljali ranije,asfalt skliznuo prema ivici i popucao. I tako na cijeloj dionici koju su "popravili". I nikome nista,nigdje nadzora,nigdje ponovnog pravljenja,nigdje nista. Dosli,postavili ,asfalt ispucao i skliznuo i otisli. I imamo isti ili cak i gori put nego je bio prije "popravljanja". Ja se cudom en mogu nacuditi ovakvom posnasanju i gdje je tu logika i kako niko nikoga ne tuzi i kako su svi zasticeni i u talu.
Znaci samo su oni koji placaju osteceni (gradjani) a svi ostali su dobri i u talu,lokalni politicari,firme,Tuzilastva...niko ni da se pocese. A svaki dan neko pogine na putu,sto zbog losih puteva,sto zbog divljanja. Da imamo zakone kao u Americi,ne bi postojala nijedna firma u BiH koja gradi puteve,ako bi radili po standardu po kojem rade danas . :lol:
Peacean

#5903 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Peacean »

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić objavio je odgovor na zastupničko pitanje koje je postavio Autocestama FBiH.
Čavalićevo pitanje odnosi se na trenutno stanje izgradnje autoputeva u ovom entitetu, a u odgovoru se ističe nekoliko dionica za koje iz Autocesta FBiH smatraju da bi ih mogli otvoriti tokom 2026. godine.

Radi se o dionicama: Tunel Putnikovo Brdo 2 – Medakovo, od petlje Usora do kraja dionice u Medakovu, dužine 7,2 km; Medakovo – Ozimica, cijela dionica od petlje Medakovo do petlje Ozimica, dužine 21,6 km; Preostali dio dionice AC Nemila – Vranduk, dužine 2 km, dio od Nemile do kraja ove dionice; Vranduk – Ponirak, dužine 4,8 km; Ponirak – Vraca (tunel Zenica), dužine 3,4 km; Ostatak dionice AC Tunel Zenica – Donja Gračanica, tzv. Sjeverna sekcija, od tunela Zenica do petlje Zenica sjever, dužine 0,65 km.

Što se tiče konkretnog vremenskog okvira, dionice Medakovo – Ozimica, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak, Tunel Zenica – Donja Gračanica će biti otvorene krajem trenutne građevinske sezone. Za dionicu Putnikovo Brdo 2 - Medakovo se očekuje puštanje nakon tehničkog pregleda, dok će dionica Ponirak – Vraca (tunel Zenica) biti puštena kada se otvore dionice na potezu Petlja Zenica sjever – Nemila
drug_profi

#5904 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Treba mi inf.
Od Foče za Bileću, kakav je put. Čemerno itd.
Jel išta uljuđeno ili je bolje preko Stoca?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5905 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 30/05/2026 11:20 Treba mi inf.
A kako ces do Foce

Foca - Tjentise uzak brdski put
Tjentiste Bileca je ok

Jedino radi tog dijela do Foce, sigurnija ti je varijanta Mostar Nevesinje Bileca
DebelinJoe

#5906 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by DebelinJoe »

zippoo87 wrote: 04/04/2026 23:56
Danguba wrote: 04/04/2026 22:58
Da se mene pita,ja bih sve ove i firme i radnike,na javni trg i kamenovanje i bicevanje od naroda. Ko god nije zadovoljan njihovim radom,da oplete po ledjima. Te ljude sto rade boli K kako ce to uraditi.
Najjace mi je bilo prosle godine,ovako u aprilu mislim...regionalni put Gracanica-Srebrenik-Srnice ,kao renovirali taj put i znali su na nekim dijelovima komplet jednu traku ponovo asfaltirati. I sve bi to bilo ok,da debili nisu pustali saobracaj na onako vruc asfalt. Znaci kroz jedan dan od postavljanja,dole na dijelu gdje su postavljali ranije,asfalt skliznuo prema ivici i popucao. I tako na cijeloj dionici koju su "popravili". I nikome nista,nigdje nadzora,nigdje ponovnog pravljenja,nigdje nista. Dosli,postavili ,asfalt ispucao i skliznuo i otisli. I imamo isti ili cak i gori put nego je bio prije "popravljanja". Ja se cudom en mogu nacuditi ovakvom posnasanju i gdje je tu logika i kako niko nikoga ne tuzi i kako su svi zasticeni i u talu.
Znaci samo su oni koji placaju osteceni (gradjani) a svi ostali su dobri i u talu,lokalni politicari,firme,Tuzilastva...niko ni da se pocese. A svaki dan neko pogine na putu,sto zbog losih puteva,sto zbog divljanja. Da imamo zakone kao u Americi,ne bi postojala nijedna firma u BiH koja gradi puteve,ako bi radili po standardu po kojem rade danas . :lol:
Vraćao se jednom iz Bijeljine za Zenicu baš tim regionalnim putem Srebrenik - Gračanica, na kraju zamalo da točak otkinem u centru Gračanice u jednoj rupetini. Noć je bila.
mk ultra

#5907 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

Taj put preko Sokola je ok, samo malo krivudav dok ne sidjes u Gracanicu

I u svakom slucaju imas pogibeljnih lokalaca :shock:
drug_profi

#5908 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

mk ultra wrote: 30/05/2026 11:25
A kako ces do Foce

Tjentiste Bileca je ok

Jedino radi tog dijela do Foce, sigurnija ti je varijanta Mostar Nevesinje Bileca
Otvoren je put do Foče nedavno koliko znam.
Foča Tjentište mi je ok. Samo ne znam kako je sad Čemerno i to dalje.
mk ultra

#5909 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 30/05/2026 11:29
A kako ces do Foce

Tjentiste Bileca je ok

Otvoren je put do Foče nedavno koliko znam.
Foča Tjentište mi je ok. Samo ne znam kako je sad Čemerno i to dalje.
Taj dio dalje je ok, 2 široke trake
Seawolf

#5911 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Seawolf »

drug_profi wrote: 30/05/2026 11:29
A kako ces do Foce

Tjentiste Bileca je ok

....
Foča Tjentište mi je ok.
....
Jest', nakon što se krave pomjere u stranu.
video

#5912 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by video »

Samo pazljivo voziti koritom rijeke Bistrice, relacija Dobro Polje - Foca od prvog tunela.
Los je put, propao ko entitet u kojem se nalazi, znaju se desiti odroni po putu a i onaj dio sa cesto pomenutim mostom je krtican.
NediM17

#5913 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by NediM17 »

A kako ces do Foce

Tjentiste Bileca je ok

Mostar-Stolac-Berkovici-Bileca, krace i brze.
Doduse sad vidjeh ima nekih radova i makadama oko gradilista HE Dabar.
zippoo87

#5914 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

mk ultra wrote: 30/05/2026 11:27 Taj put preko Sokola je ok, samo malo krivudav dok ne sidjes u Gracanicu

I u svakom slucaju imas pogibeljnih lokalaca :shock:
Bio bi OK da nije ispucao asfalt prvi dan nakon postavljanja. Mrsko mi to stati pa uslikati...znaci prosle godine ja isao par dana zaredom gore prema Srebreniku i pratio to sto rade...ovo dole ispod sto su jucer uradili,danas popucalo. Ko pustali promet po friskom asfaltu,vrucem i obzirom da tu voze i kamioni i sleperi...prvi koji je naisao,tako je pod tezinom i odnio asfalt. :lol:
escobar__

#5915 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Popucalo i ono đubre od trase između Čevljanovića i Nišića (takozvana treća traka) - pored silnog kriminala i bačenog novca u taj čitav "projekat", ni jebeni asfalt nisu mogli uradit da se ne raspadne za godinu dana.

Al dobro težak teren, a mala zemlja izašla iz rata.
zippoo87

#5916 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Strasno je sta se radi i koliko se krade na javnim projektima a najvise na cestogradnji. Strasno.
drug_profi

#5917 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Vjerujem da će POSKOK da se zainteresuje.
studeni76

#5918 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

drug_profi wrote: 01/06/2026 01:04 Vjerujem da će POSKOK da se zainteresuje.
Pod čijom komandom je Poskok?
drug_profi

#5919 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

studeni76 wrote: 02/06/2026 21:25
Do sad smo vidjeli da ne bira.
studeni76

#5920 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

drug_profi wrote: 02/06/2026 21:37
studeni76 wrote: 02/06/2026 21:25
Do sad smo vidjeli da ne bira.
Onda se nadati da tako i ostane.
drug_profi

#5921 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

studeni76 wrote: 02/06/2026 22:29 Onda se nadati da tako i ostane.
Teško, ali nek potraje što duže.
Post Reply