Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#5901 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

aurora313 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:A kako onda objašnjavaš bezbožnike koji čine zlo?Oni nisu pod utjecajem religije, šta im je onda...
Naravno da će uvijek biti Hitlera i Staljina. Ali imaj u vidu da i najnormalnija osoba kada dođe vrijeme nalazi ispriku da čini najgore zločine u ime svog boga.
Da, ima svakakvih luđaka koji ne znaju koji je cilj religije ili ju namjerno zloupotrijebe, slažem se.Međutim to je opet do ljudi, nije Bog kriv zbog toga.

p.s.Ja smatram da i ateisti imaju ''svog boga''....
hrastov žižak

#5902 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

šatirana_ljubičica wrote: p.s.Ja smatram da i ateisti imaju ''svog boga''....

:wink:
šatirana_ljubičica

#5903 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

hrastov žižak wrote:
šatirana_ljubičica wrote: p.s.Ja smatram da i ateisti imaju ''svog boga''....

Like I said.. ;)
aurora313

#5904 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

šatirana_ljubičica wrote:
aurora313 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Mene fascinira kako vi ateisti ne možete biti ateisti ali bez toga da dirate vjernike i religije.
Leo_alfa wrote:Koja ironija. Vjeronauk u skolama, javne propovijedi na ulicama, dolazak na vrata sa raznim knjizicama i magazinima...
@šatirana_ljubičica, meni izgleda da je situacija obrnuta. Ne treba ni da spominjemo da si 'tost' u mnogim sredinama ili društvima ako se samo predstaviš vlastitim imenom. A priznaćeš, to nije odlika i reakcija ateista ili ateizma. :wink:
A kako se treba predstaviti ako ne vlastitim imenom?Izvini što ne shvatam ali pojasni primjer ;)
Pokušaj da dobiješ Saudijsku ulaznu vizu za hadž ako ti je ime Janko ili Marko.
Na Grbavici, u ratu, ako si imao muslimansko ime, mogao si da dobiješ hljeb samo ako ga je na kraju preostalo.
Hoš još?
S4mpion

#5905 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

aurora313 wrote: Pa @Lalena, daj malo porazmisli i prelistaj istorijske činjenice. Religija nije kriva baš za sve, ali je kriva za veoma mnogo jada i čemera. Na primjer, čemu sukobi 1991/95 u Hrvatskoj i BiH? Glave su se gubile samo zato jer su se ljudi razlikovali jedni od drugih na koji su se način molili bogu. [/i]
Nije tačno, glave su se gubile zbog nečije pohlepe, ne zbog religije.
Lopov-eliminator

#5906 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

S4mpion wrote:
aurora313 wrote: Pa @Lalena, daj malo porazmisli i prelistaj istorijske činjenice. Religija nije kriva baš za sve, ali je kriva za veoma mnogo jada i čemera. Na primjer, čemu sukobi 1991/95 u Hrvatskoj i BiH? Glave su se gubile samo zato jer su se ljudi razlikovali jedni od drugih na koji su se način molili bogu. [/i]
Isto tako, glave su se gubile zbog necije pohlepe a ne zbog ateizma kao sto ti koji ne smijes odgovoriti na prosto pitanje pokusavas prikazati.
dustaban

#5907 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ispricavam se sto cu biti neko vrijeme offline, spremam se za docek Nove godine, to je, znate, veliki ateisticki praznik!

Image
GAU8

#5908 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:Ispricavam se sto cu biti neko vrijeme offline, spremam se za docek Nove godine, to je, znate, veliki ateisticki praznik!

Image
U neku ruku je i katolicki, pa ti vidi :-) :-) :-) :-) :-)
dustaban

#5909 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Hajmo nagovoriti ostatak svijeta da Nova godina bude 1. maja !

Sad stvarno odoh... sretno vam svima bez obzira na sto se furate
:-)
aurora313

#5910 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

S4mpion wrote:
Pokušaj tvojim poznavanjem istorije to objasniti familijama nekih 75.000 do 100.000 Srba i Jevreja, koji su mučeni i ubijeni u Jasenovcu i Staroj Gradiški, Hrvatska, u periodu 1941–45... i to samo zato jer nisu bili katolici.
NIN

#5911 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Nek' vam je svima sretna, da ste mi zdravi i sretni!
Mohamad Sissoko

#5912 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

dustaban wrote: veliki ateisticki praznik!

Prvi put čujem ovo. :lol:
Trebate izmislit neki svoj kao one zapovjedi od 10.000 dolara, sve nešto copy/paste. :run:
GAU8

#5913 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Svima zelim samo (naj)bolje u 2015.
Takodjer, puno ljubavi, otvorenog uma, tolerancije i strpljenja.

Image
Lalena

#5914 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

aurora313 wrote:
Lalena wrote: Upravo je ovo ono sto sam ja primjetila u tvojim postovima... Interesantno kako imas jedne kriterije kada su u pitanju odredjene skupine ljudi, a sasvim druge kada su u pitanju vjernici, skoro pa cu pomisliti da nismo ljudi?! Jer vjernicima se upravo to zamjeri - sto se usudjuju vjerovati u nesto sto drugi osudjuju, ne razumiju... Kao da u horu pjevate "religija je kriva za sve"...
Pa @Lalena, daj malo porazmisli i prelistaj istorijske činjenice. Religija nije kriva baš za sve, ali je kriva za veoma mnogo jada i čemera. Na primjer, čemu sukobi 1991/95 u Hrvatskoj i BiH? Glave su se gubile samo zato jer su se ljudi razlikovali jedni od drugih na koji su se način molili bogu. Nisu li tu i najblaže rečeno 'previranja' od kojih se glava gubi na Bliskom i Srednjem Istoku? Da li dalje treba da nabrajam?

Iskustvo mi govori da je nobelovac Stephen Weinberg potpuno u pravu. Jedna od njegovih opaski u potpunosti stoji:
"Uvijek će postojati dobri ljudi koji čine dobra, i zli koji čine zla. Ali da bi dobri ljudi činili zlo, za to trebaju religiju."
Da, u tom ratu, 91 - 95 su me htjeli ubiti jer sam se razlikovala, jer sam druge religije... I ti, umjesto da kazes da je rjesenje da druge naucis da prihvate razlicitost, da jednaku toleranciju daju i vjernicima kao sto daju svim ostalim skupinama,da u skladu s demokracijom i ljudskim pravima, osudis one kojima smeta razlicitost,... kazes mi da je rjesenje da se odreknem vjere?
Ahhhh, to da je "zrtva kriva" zvuci tako poznato...

(Usput, da pratis politiku, znala bi razliku izmedju povoda necemu i stvarnih uzroka, posebno kod ratova te dvije stvari se veoma cesto razlikuju, i jos, to se desilo u komunizmu, kada je religija bila svedena na minimum, i prikrivena iza zatvorenih vrata, kako vi tvrdite da vam ne bi smetalo, pa ipak, i to je smetalo nekome...).

Je li to taj svjetonazor?
Ateizam nikada nece uspjeti, jednostavno zato sto kada su u pitanju vjernici, sami gazite preko svih svojih principa kojima se unaokolo razbacujete...

Gdje je tu pravda za sviju? Jednaka prava? Sloboda izbora? Demokratija (zivimo u zemlji gdje vecina jesu vjernici)?

Zasto istom logikom ne okrivis npr. one koji zele paradirati u gradovima gdje vecina jeste konzervativna i religijski usmjerena, i gdje ih policija mora stiti? Zasto se izdvajaju i izazivaju sukobe? Zasto jednostavno ne budu ono sto nisu???... ah, da, ta logika je samo za vjernike :mrgreen:
Nadam se... ja jos uvijek cekam da vidim vasu toleranciju, strpljenje, i ostalo :mrgreen:
nasa

#5915 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Sve najbolje ... da pronadjate i zdrzite ono sto vas cini sretnim!
m_l

#5916 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Sretna nam 1984.
aurora313

#5917 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

aurora313 wrote: Naravno da će uvijek biti Hitlera i Staljina. Ali imaj u vidu da i najnormalnija osoba kada dođe vrijeme nalazi ispriku da čini najgore zločine u ime svog boga.
Da, ima svakakvih luđaka koji ne znaju koji je cilj religije ili ju namjerno zloupotrijebe, slažem se. Međutim to je opet do ljudi, nije Bog kriv zbog toga.
Viđi bogati. Što bi mi Bosanci rekli "Đe ti je tu log'ka?"
Kakav to bog nije kriv? Original, Jevrejski bog, u koga svi tri religije zvanično vjeruju, je po Talmudu i Starom Zavjetu kažnjavao ljude na licu mjesta. Slao otrovne zmije, palio vatrom gradove... I to bez pardona.
A eto danas, nekakvi kolju i glave odsijecaju u ime boga kojem se kunu, a ti nudiš ispriku da bog nije kriv? A da u tim slučajevima nema vjerovanja da djeluju u njegovo ime, onda ne bi bilo ni zločina u njegovo ime, zar ne?
S4mpion

#5918 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

aurora313 wrote:
S4mpion wrote: Nije tačno, glave su se gubile zbog nečije pohlepe, ne zbog religije.
Pokušaj tvojim poznavanjem istorije to objasniti familijama nekih 75.000 do 100.000 Srba i Jevreja, koji su mučeni i ubijeni u Jasenovcu i Staroj Gradiški, Hrvatska, u periodu 1941–45... i to samo zato jer nisu bili katolici.
Kralju, hajd se prvo skontaj hoćeš li pričat o periodu 91-95 ili 41-45 :|
aurora313

#5919 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Lalena wrote:
aurora313 wrote: Pa @Lalena, daj malo porazmisli i prelistaj istorijske činjenice. Religija nije kriva baš za sve, ali je kriva za veoma mnogo jada i čemera. Na primjer, čemu sukobi 1991/95 u Hrvatskoj i BiH? Glave su se gubile samo zato jer su se ljudi razlikovali jedni od drugih na koji su se način molili bogu. Nisu li tu i najblaže rečeno 'previranja' od kojih se glava gubi na Bliskom i Srednjem Istoku? Da li dalje treba da nabrajam?

Iskustvo mi govori da je nobelovac Stephen Weinberg potpuno u pravu. Jedna od njegovih opaski u potpunosti stoji:
"Uvijek će postojati dobri ljudi koji čine dobra, i zli koji čine zla. Ali da bi dobri ljudi činili zlo, za to trebaju religiju."
Da, u tom ratu, 91 - 95 su me htjeli ubiti jer sam se razlikovala, jer sam druge religije... I ti, umjesto da kazes da je rjesenje da druge naucis da prihvate razlicitost, da jednaku toleranciju daju i vjernicima kao sto daju svim ostalim skupinama,da u skladu s demokracijom i ljudskim pravima, osudis one kojima smeta razlicitost,... kazes mi da je rjesenje da se odreknem vjere?
(Usput, da pratis politiku, znala bi razliku izmedju povoda necemu i stvarnih uzroka, posebno kod ratova te dvije stvari se veoma cesto razlikuju, i jos, to se desilo u komunizmu, kada je religija bila svedena na minimum, i prikrivena iza zatvorenih vrata, kako vi tvrdite da vam ne bi smetalo, pa ipak, i to je smetalo nekome...).
Ateizam nikada nece uspjeti, jednostavno zato sto kada su u pitanju vjernici, sami gazite preko svih svojih principa kojima se unaokolo razbacujete...

Gdje je tu pravda za sviju? Jednaka prava? Sloboda izbora? Demokratija (zivimo u zemlji gdje vecina jesu vjernici)?
Zasto istom logikom ne okrivis npr. one koji zele paradirati u gradovima gdje vecina jeste konzervativna i religijski usmjerena, i gdje ih policija mora stiti? Zasto se izdvajaju i izazivaju sukobe? Zasto jednostavno ne budu ono sto nisu???... ah, da, ta logika je samo za vjernike :mrgreen:
Nadam se... ja jos uvijek cekam da vidim vasu toleranciju, strpljenje, i ostalo :mrgreen:
Vidim da na žalost nisi neko sa kim se može diskutovati na bazi činjenica, znanja, a bome i ličnog iskustva. Tvoji stavovi oko shvatanja demokratije, prava ili ličnih sloboda nemaju solidnu osnovu.
Zato, ako baš želiš da bolje shvatiš poglede drugih kao i dokazive činjenice oko religija, nađi vremena preko praznika pa posjeti moj websajt http://www.nevandjelje.com. Tek nakon toga možemo detaljnije ako želiš.
dustaban

#5920 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Drage moje vjernice i vjernici hvala vam na ovih nekoliko novogodisnjih "nazor" cestitki, medju kojim i neke zaista cinicne.

Svejedno, ja vama svima jos jedanput zelim iskreno sve najbolje i svaku srecu. A sirenje ljubavi, tolerancije i razumjevanja je nesto najbolje u ljudskoj vrsti i nesto sto zaista usrecuje. Preduslov za to je sirina uma, tj. njegovo oslobadjanje, bas onako kako je to nasa zadaca, ili, ako bas hocete, kako je zamisao i namjera onoga ko nas je stvorio

Cinite to cak i kad je u koliziji sa vasom religijom.

A bogme jeste !
Lalena

#5921 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

aurora313 wrote:
Lalena wrote:
aurora313 wrote: Pa @Lalena, daj malo porazmisli i prelistaj istorijske činjenice. Religija nije kriva baš za sve, ali je kriva za veoma mnogo jada i čemera. Na primjer, čemu sukobi 1991/95 u Hrvatskoj i BiH? Glave su se gubile samo zato jer su se ljudi razlikovali jedni od drugih na koji su se način molili bogu. Nisu li tu i najblaže rečeno 'previranja' od kojih se glava gubi na Bliskom i Srednjem Istoku? Da li dalje treba da nabrajam?

Vidim da na žalost nisi neko sa kim se može diskutovati na bazi činjenica, znanja, a bome i ličnog iskustva. Tvoji stavovi oko shvatanja demokratije, prava ili ličnih sloboda nemaju solidnu osnovu.
Zato, ako baš želiš da bolje shvatiš poglede drugih kao i dokazive činjenice oko religija, nađi vremena preko praznika pa posjeti moj websajt http://www.nevandjelje.com. Tek nakon toga možemo detaljnije ako želiš.
Zao mi je sto se osjecas uvrijedjenom, barem tako djeluje iz tvojega posta... Ne poznajem te, niti sam ranije citala tvoje postove, odgovorila sam zato jer si me citirala, i to cisto reagujuci na napisano... ne razumijem zasto to shvatas tako licno?!
S druge strane, mozes misliti sta hoces o meni, ja sam dovoljno velika da mogu prezivjeti svaciju kritiku, pa i tvoju :)

Ne vjerujem da cu svratiti na tvoj sajt, dijelom zato sto nemam vremena, a dijelom zbog tvoje lose reklame... Mislim, ako se vec pozelim dodatno educirati, ipak cu prednost dati nekome kvalifikovanom za to :thumbup:
Mohamad Sissoko

#5922 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

aurora313 wrote:

Dobri ljudi koji čine zlo trebaju da se zapitaju jesu li uopšte dobri, i samo da mi je znat kako on zna ko je dobar u startu a ko ne. :zzzz:
Edouard

#5923 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
aurora313 wrote: Naravno da će uvijek biti Hitlera i Staljina. Ali imaj u vidu da i najnormalnija osoba kada dođe vrijeme nalazi ispriku da čini najgore zločine u ime svog boga.
Da, ima svakakvih luđaka koji ne znaju koji je cilj religije ili ju namjerno zloupotrijebe, slažem se. Međutim to je opet do ljudi, nije Bog kriv zbog toga.
Kakav to bog nije kriv? Original, Jevrejski bog, u koga svi tri religije zvanično vjeruju, je po Talmudu i Starom Zavjetu kažnjavao ljude na licu mjesta. Slao otrovne zmije, palio vatrom gradove... I to bez pardona.
A eto danas, nekakvi kolju i glave odsijecaju u ime boga kojem se kunu, a ti nudiš ispriku da bog nije kriv? A da u tim slučajevima nema vjerovanja da djeluju u njegovo ime, onda ne bi bilo ni zločina u njegovo ime, zar ne?
Sekularni i prosvijećeni Francuzi i Englezi sve donedavno u ime religije uništavali kulture i iskorištavali narode, palili i žarili po Africi, Indiji, Indokini, Australiji (Aboridžini), Sj. Americi (Indijanci)....
Hitler 'katolik' u ime katoličke religije pokorio katoličku Poljsku i čitavu Evropu...
Hitler i Staljin potpisali u ime katolika i pravoslavaca ugovor o nenapadanju 1939.
Staljin i sovjetski komunistički režim u ime pravoslavne religije gladomorom 1932-1933 istrijebili preko 7 miliona pravoslavnih Ukrajinaca...
Đe ti je tu logika?
To su samo neki primjeri sistema iz novije historije prosvijećenog čovjeka, ne mračnog srednjeg vijeka, u kojima su ljudi, bezbožni pojedinci i grupe, određivali što je dobro (za njih) a što zlo. Tu su Bog i religija na margini.
Lopov-eliminator

#5924 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

aurora313 wrote:
Nije kriv Bog, krivi su kler i svi vjernici koji kler bespogovorno slijede. Zato su kod nas najutjecajniji ljudi vjerski sluzbenici, dovoljno je samo da se umotaju u mantije, stavile odgovarajuce kape, pozovu se na Boga koji put i odmah ih obican puk gleda kao svece.
aurora313

#5925 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote: Sekularni i prosvijećeni Francuzi i Englezi sve donedavno u ime religije uništavali kulture i iskorištavali narode, palili i žarili po Africi, Indiji, Indokini, Australiji (Aboridžini), Sj. Americi (Indijanci)....
Hitler 'katolik' u ime katoličke religije pokorio katoličku Poljsku i čitavu Evropu...
Hitler i Staljin potpisali u ime katolika i pravoslavaca ugovor o nenapadanju 1939.
Staljin i sovjetski komunistički režim u ime pravoslavne religije gladomorom 1932-1933 istrijebili preko 7 miliona pravoslavnih Ukrajinaca...
Đe ti je tu logika?
To su samo neki primjeri sistema iz novije historije prosvijećenog čovjeka, ne mračnog srednjeg vijeka, u kojima su ljudi, bezbožni pojedinci i grupe, određivali što je dobro (za njih) a što zlo. Tu su Bog i religija na margini.
Ja sam komentarisao oko veze boga i nasilja. Sve gornje je van te teme.
Locked