I to je relativno. Ne znam da li ce ti ista znaciti ali, u zavisnosti od lokalnog nalaza pluca, ABS-a i ostalh parametara se procjenjuje vrijeme provedeno na mehanickoj ventilaciji. Ne znam odakle ta informaija "2 sedmice", ali i da je tacna (a nije jer je relativna), kakve to veze ima. U ratu sam ponekad provodio cijelu sate rucno ventilirajuci pacijente u toku operacija i ko zna koliko noci sjedeci pored necijeg kreveta i rucno ventilirajuci pacijenta da bi prezivio jer nije bilo struje, O2, slobodnog respiratora, da sestre mogu odmoriti... NIKO NIKOG NECE PUSTITI DA UMRE jer nema slobodnog respiratora. Naravno, postoji i trijaza i objektivna procjena stanja pacijenta, starosti pacijenta, lokalnih nalaza i svega drugog na osnovu cega se odjredjuje prioritet, ali dok god kapaciteti nisu preoptereceni sa 1000% i vise, i dok god ima ijedan slobodan AMBU balon, niko nece umrijeti, osim ako Bog nije odlucio da ga uzme sebi, jer svaki od nas ce potrositi zadnji atom snage da pomognemo. Stoga, budi miran abrem po tom pitanju.
Mislim da drzava BiH ima onoliko respiratira koliko joj je potrebno za pokrivanje kapaciteta postojecih JIT. Mislim da su ljudi pogresno shvatili ulogu respiratora i da je malo previse glorificiran. Dostupnost respiratora nije garancija prezivljavanja. Supljiranje Vucica kako je porucio 500 respiratora je recimo samo psiholoski efekat kako bi umirio narod, jer prvo ako danas svi porucuju respiratore, nema te fabrike niti dobavljaca koji iz rukava moze izvuci 500 respiratora, nije nije to uredjaj koji se tek tako nabavlja niti mijenja. Naravno, alternativa je rucna ventilacija, sasvim dovoljno za veliku vecinu paicijenata, i nije potrebna nikakva posebna obuka, ventiliras u skladu sa svojim disanjem - nikakva atomska fizika.Milenkov buraz wrote: ↑15/03/2020 10:44Ja sam htio nešto slično napisati ali onda se povukao jer kome objašnjavati. Na kraju svako od nas bi volio da BiH ima 20.000 raspiratora slobodnihu svakom trenutku ali to je SF tako da se moramo snalaziti sa onim što imamo. Pogotovo mi se sviđa to razmišljanje sa AMBU balonom, nekima rat niej bio dovoljna škola a to iskustvo nam u ovom trenutku najviše može koristiti. Razmišljanje izvan kutije i iskorištavanje priručnh sredstva. Bravo!Cortado wrote: ↑15/03/2020 10:39Broj slobodnih respiratora je varijabilan, jer ako je neki zauzet, ne mora znaciti da ce biti zauzet za pola, 2 ili 8 sati, i obratno, tako da taj podatak nikome nista ne znaci. Ne znam kakvu ulogu ima broj respiratora i to slobodnih? Bilo da ih je 2, 19 ili 32, to je sve relativno. Nema razloga za brigu oko respiratora. Ni u ratu to nije bio problem, ako nema respiratora, ima AMBU balon i ruke i rucna ventilacija. Naravno u tom slucaju nema nekih drugih opcija koje postoje u mehanickoj ventilaciji, ali primarna uloga respiratora je odrzati kontinuitet disanja, sto nije problem. Iskreno se nadam, ako vec dodje do toga, da ce bolnice koje nisu pogodjene koronom staviti svojs resurse na raspolaganje drugima kojima je to potrebno i da entitetska linija nece biti kineski zid u ovoj situaciji.![]()
![]()