Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

4L0n3

#58651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 14:43
4L0n3 wrote: 21/04/2026 14:35 Doslo se jer nikad u sustini nisu definisani pravno pojmovi “vitalni nacionalni interes” - sta je to (mozda eto neka lista) i u kojem slucaju se moze potegnut. Ovako je dosta suhoparno i ostavljeno na tumacenje pa se moze potegnut kad ko hoce i iz bilo kojeg razloga blokirati procese.

Zanimljivo, koliko mi je poznatno, niko od ovih poglavica iz BHS faktora dosad nije problematizirao to i predlagao izmjene ustava. Sto li :D
Pa dobro to bas i ne pije vode. Ustav - iako se ja i Haris ne slazemo da je legalan, jeste nadogradjen kako intervencijama VP tako i presudama ustavnog suda, a to je po pravilu uvijek bilo zbog poglavica vecinom iz B faktora,a i ostalih faktora, parlamentarna skupstina je usvojila par amandmana.

Mi prvo moramo da sjednemo pa se izmedju sebe dogovorimo jel mi zelimo BiH, pod mi mislim na B faktor, pa onda nakon toga bilo sta dalje. Ocito je da fildzan drzava je zivlja nego ikad, i ako posmatramo politicko Sarajevo nemamo razloga vjerovati u drugo. Kad to zavrsimo i ako i dalje zelimo BiH onda da vidimo kakvu je zelimo, jer ovo sta sad zivimo je de facto federacija 2.5 subjekta, i nakon toga je de facto konsocijacija. De jure je nesto sasvim drugo, iako nije bas jasno sta.
Nadogradjen u smislu jasnijeg definisanja VNI i u kojem slucaju se moze koristiti ? Ja za to pricam.

Drugi pasus, slozio bih se, bez obzira sto je termin “politicko sarajvo” nazalost stigao i u kuce B faktora po Hercegovini :D
Svasta nesto bi bilo drugacije da postoji stvarno takvo jedno, monolitno i politicki haman pa jedno-partijski ustrojeno Sarajevo. Ne bi onda ni imali taj problem koji spominjes.
BAK-eV

#58652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

iz zadnje klupe wrote: 21/04/2026 13:58 De ne mi neko pomogne ko se bolje sjeća, ili ja sam loše razumio, ali koliko mene sjećanje služi, kada se pregovaralo u Dejtonu i kada su se detalji dogovarali, nikad nije bilo predviđeno da Domovi naroda imaju ovakvu nićim osporavanu i neogranićenu moć, da su oni prvobitno bili zamišljeni kao zaštita nacionalnih interesa u rijetkim i izuzetnim slučajevima, a ne ko alat za trajno blokiranje zemlje i njeno rušenje iznutra, kako smo do ovoga došli..
Domovi naroda kao i sve ostalo su predvidjeni i sluze, da se muzu i kontrolisu muslimani.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#58653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Da, jedna od najvecih boljki dejtonskog sistema je sto bilo koje pitanje moze biti od nacionalnog interesa i tako ruseno na Domovima naroda.
kakabanja213

#58654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Znaci SDP u pokusaju da nas odbjegle vrati za sljedece izbore. Ovi iz stranaka misle da smo mi mahniti DF i SDA se kao posvadjali, SDP pokusava ovu budaletinu pretvoriti u Pedra, NS se pravi mrtav, MVP "se nagovorio" Srbiji,. doduse najsmjesniji je Damir Niksic sa ponovnim "ljevicarenjem" iako je svojim glasom ugurao notornog desnicara, a kako smo i vidjeli ustasu u Ustavni Sud (ali on je izgleda skontao petak mjesecno je petak te da bi sljedeceg oktobra mogao ostati bez apanaze)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#58655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

iz zadnje klupe wrote: 21/04/2026 13:58 De ne mi neko pomogne ko se bolje sjeća, ili ja sam loše razumio, ali koliko mene sjećanje služi, kada se pregovaralo u Dejtonu i kada su se detalji dogovarali, nikad nije bilo predviđeno da Domovi naroda imaju ovakvu nićim osporavanu i neogranićenu moć, da su oni prvobitno bili zamišljeni kao zaštita nacionalnih interesa u rijetkim i izuzetnim slučajevima, a ne ko alat za trajno blokiranje zemlje i njeno rušenje iznutra, kako smo do ovoga došli..
Znaci dom naroda je za ono sto kazes da jeste
Ali glasanje za clanove predsjednistva je kako je sada slucaj
elcaliente

#58656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

talijan97 wrote: 21/04/2026 13:09
skupljac_zeljeza wrote: 21/04/2026 12:28 Press konferencija Dodika i Čovića nakon sastanka SNSD i HDZ BiH

Isto sve, Dodik u zagrljaju hrvata. Ne smije se za bilo koju cijenu praviti vlast.
Kako Dodo lagano Karana voda sa sobom al mu neda da bilo sta kaze😂
muha_sa

#58657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

Oštro posro pa se ne boj--ovako su nas davno ucili da govorimo ovakvim idiotimA koji samo galame a srce u cmaru :lol: :lol:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/47 ... oruka.html

SANJA VULIĆ KIPTI OD BIJESA: "Konaković je oštre riječi uputio našoj matici Srbiji, i tu je skrivena poruka..."
Možete nas samo natjerati da stekenemo svoju nezavisnost, jer Republika Srpska ima sve elemente da bude suverena i samostalna država, rekla je Sanja Vulić.
talijan97

#58658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

SDA je godinama uživala u zajedničkoj koaliciji dok je krčmila na štetu svog naroda.

Trojka je imala želju da pokrene procese u državi i da se krene ka EU ali su u toj namjeri da ne bude blokada, neke pozicije prepustile i ponašali snishodljivo.

Ovaj put je SDA u poziciji da se domogne vlasti pa će i oni biti pozamašne ruke.
skupljac_zeljeza

#58660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Šta to njih brine u približavanju EU? Ovako sigurno ostati ne može.

Cvijanović se obratila na Delfi forumu u Grčkoj:"Vrlo često se čuje da BiH treba da se odmakne od Dejtona ka Briselu. Smatram da je ta teza nije samo nerealistična, nego i potpuno pogrešna. Ne samo da je nespojivo sa evropskim standardima - ono ih poništava. I tu je pitanje za sve nas, odnosno kako se demokratske vrijednosti mogu promovisati nedemokratskim instrumentima? Kako se može propovijedati suverenitet dok se suverenitet negira? Nema retoričkih pitanja. Ona idu u srž evropskog kredibiliteta. Postoji samo jedan održivi put naprijed, a to je dijalog. Prečesto, politički akteri u BiH to odbacuju, vjerujući da bi strana intervencija ponovo mogla da ostvari kroz pritisak ono što se ne može postići kroz demokratski dogovor" - istakla je Cvijanović u obraćanju.
dr_Evil

#58661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://bljesak.info/kolumna/boris-cerk ... ala/557866

Evo Borisa, sa jednom solidnom kolumnom nakon dugo vremena, zadnjih par mjeseci slobodno moze da podere sve sta je napisao.
dr_Evil

#58662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ele ... /260423043
Elektroprivreda BiH: Naša imovina se upisuje u vlasništvo Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne
Velika podrska za Kordica, samo naprijed druze, upisi ih sve na HZHB, izgleda kad novcanik zaboli da se Kotlina sjeti da postoji nesto na Jugu.

@palermo vjerovao ili ne, evo ga clanak o Hercegovini na klixu :D
DonieBrasco

#58663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Kako dolazi do ovoga i sta se ovdje događa ?
Elektroprivreda BiH: Naša imovina se upisuje u vlasništvo Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#58664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-mo ... /260423052

Kako dolazi?
Pa fino, ne može to niko uzeti, to je nase. Sta cu ja na sudu, ne moze to niko uzeti, to je moje. Bruku Bosnjaka izgubilo vjekovnu zemlju po RS. Desetine hisetara, niko ne prebacuje na sebe, nece to niko, to je moje... Kuc kuc, jedno jutro vise nije njihovo, uzela RS
Haris.ba

#58665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 23/04/2026 10:30 https://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-mo ... /260423052

Kako dolazi?
Pa fino, ne može to niko uzeti, to je nase. Sta cu ja na sudu, ne moze to niko uzeti, to je moje. Bruku Bosnjaka izgubilo vjekovnu zemlju po RS. Desetine hisetara, niko ne prebacuje na sebe, nece to niko, to je moje... Kuc kuc, jedno jutro vise nije njihovo, uzela RS
2026.godina, a hidroelektrane upisane na prijeratnu elektroprivredu. Ludilo.
DaysleepeR

#58666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Treba sad običan svijet da se brine za imovinu državne firme u koju se 30 godina zapošljava po stranačkoj pripadnosti?

Play stupid games, win stupid prizes.
benki2

#58667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by benki2 »

DonieBrasco wrote: 23/04/2026 09:46 Kako dolazi do ovoga i sta se ovdje događa ?
Efekat trojke, jbg ipak je to Niksicev rejon. Ali ova hajducija pada na sudu
Danguba

#58668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Gdje ste Trojaneri ili trenutna vlast?
Nema, naravno da se necete javiti jer se nama predstavljate kao SDP dok glasate za HDZ.

Cista pljacka.
Eldo__

#58669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Eldo__ »

Sad ce Konakovic zabiberiti sa svojim izjavama da su to politicke igre izborna je godina
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#58670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Haris.ba wrote: 23/04/2026 10:36
sime_cipol wrote: 23/04/2026 10:30 https://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-mo ... /260423052

Kako dolazi?
2026.godina, a hidroelektrane upisane na prijeratnu elektroprivredu. Ludilo.
I onda cudjenje sto ga je neko metnuo u nezasticenu guzicu
talijan97

#58671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Sve hidroelektrane na Neretvi su sebi prebacili?
palermo

#58672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 23/04/2026 09:39 https://www.klix.ba/biznis/privreda/ele ... /260423043
Velika podrska za Kordica, samo naprijed druze, upisi ih sve na HZHB, izgleda kad novcanik zaboli da se Kotlina sjeti da postoji nesto na Jugu.

@palermo vjerovao ili ne, evo ga clanak o Hercegovini na klixu :D
Ma Klix bezveze pravi problem gdje ga nema I podize nacionalne tenzije. Kao da EP HZHB nije dio ove drzave. Ako je I upisano na EP HZHB opet je to nase. Pa je'l..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#58673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

benki2 wrote: 23/04/2026 10:41
DonieBrasco wrote: 23/04/2026 09:46 Kako dolazi do ovoga i sta se ovdje događa ?
Danguba wrote: 23/04/2026 10:43 Gdje ste Trojaneri ili trenutna vlast?
Nema, naravno da se necete javiti jer se nama predstavljate kao SDP dok glasate za HDZ.

Cista pljacka.
Eldo__ wrote: 23/04/2026 10:47 Sad ce Konakovic zabiberiti sa svojim izjavama da su to politicke igre izborna je godina
da je iko od vas otvorio dokumente vidio bi dvije stvari:

1. da su žalbe njihove EP iz vremena najboljeg premijera Fadila,
2. da se postupak vodi u nadležnosti Grada Mostara gdje su pravovjerni u koaliciji sa legitimnima.

iako je deplasirano dijeliti se po ovom pitanju, vaši komentari su ogledni primjer razloga što se uopšte dolazi u ovakve situacije.

neukost, nepismenost, lijenost i kriv je neko drugi.
Eldo__

#58674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Eldo__ »

Chmoljo wrote: 23/04/2026 10:52
benki2 wrote: 23/04/2026 10:41

Danguba wrote: 23/04/2026 10:43 Gdje ste Trojaneri ili trenutna vlast?

Cista pljacka.
Eldo__ wrote: 23/04/2026 10:47 Sad ce Konakovic zabiberiti sa svojim izjavama da su to politicke igre izborna je godina
da je iko od vas otvorio dokumente vidio bi dvije stvari:

1. da su žalbe njihove EP iz vremena najboljeg premijera Fadila,
2. da se postupak vodi u nadležnosti Grada Mostara gdje su pravovjerni u koaliciji sa legitimnima.

iako je deplasirano dijeliti se po ovom pitanju, vaši komentari su ogledni primjer razloga što se uopšte dolazi u ovakve situacije.

neukost, nepismenost, lijenost i kriv je neko drugi.
Ma idu izbori pa valjda šta ostane do oktobra od države iako teško još SP ispratiti i gašenje kako je krenulo
Danguba

#58675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Kao sa auto putevima, nije bitno ko je uradio projekte, eksproprijaciju, tendere…bitno je da se ove godine otvara cy kilometara.
Eto prilike da Trojaneri ukljuce Poskok, SIPA i federalnu da pozatvaraju bagru iz SDA
Post Reply